Simon Olesen har vist altid haft et mentalt ben i hver lejr, og han har kunnet spille med lige stor hjemmebanefordel i Spanien som i Danmark.
Han flyttede, eller måske mere præcist udtrykt var han en del af flyttelæsset, da hans forældre i 1997 skiftede adresse til Sydspanien. Dengang var han bare 11 år. Det betød hurtig integration i Spanien og i det internationale miljø på Kysten, men også at han takket være de første år i Danmark havde bestået grundkurset i det at være dansker.
Derfor var det ingen sag for ham at vende hjem.
Inden det skete, hvilket var i 2008, havde han gået på St. Anthony’s College i Mijas Costa, og han havde taget en uddannelse som tjener fra tjener- og kokkeskolen La Fonda i Benalmádena Pueblo. Det var den helt rigtige uddannelse for Simon Olesen, der er en vinnørd ud over det almindelige, hvilket har ført til to andalusiske mesterskaber for sommerlierer, og han er nu en af Danmarks dygtigste i sit fag.
Et tilbud, han ikke kunne sige nej til
Det med uddannelsen som tjener og interessen for vine specielt og restaurationsbranchen generelt havde han fået ind på samme tid som sin ABC, idet hans forældre drev tre restauranter i hjembyen, Kolding. Denne interesse var der alle muligheder for at pleje og udvikle i Spanien, hvor han bl.a. arbejdede en tid som underviser på samme skole, som udklækkede ham som tjener, og også på selveste Martín Berasateguis restaurant i Guggenheim-museet i Bilbao. I sin fritid spillede han golf og tennis. Alt i alt lyder det som en tålelig tilværelse.
Hvorfor i alverden flyttede du?
“Jeg fik et tilbud fra Nimb i København, som jeg ikke ville sige nej til.
Restaurantbranchen tog godt og gundigt fat i mig i en meget tidlig alder. Jeg har aldrig lavet andet. Jeg har en kæmpe kærlighed for vin og alt rundt om vinen, men også traditioner er jeg glad for. Men min branche havde det ikke særlig godt på det tidspunkt, og det var meget svært at se en restaurant betale for en sommelier eller en dygtig restaurantchef.
Så da tilbuddet kom fra Nimb, var jeg ikke lang tid om at bestemme mig for at flytte til Danmark igen. Det var nemt, også fordi tiden var helt rigtig.”
Hvad arbejder du med i dag?
“Lige nu hjælper jeg to gode venner med at køre deres nyåbnede restaurant. Men jeg skulle meget gerne kunne kalde mig selv restauratør i begyndelsen af det nye år, hvilket skulle ske i centrum af København.
Hvorfor bliver det i København og ikke i Kolding?
“Arbejdsmæssigt er der bare bedre muligheder i København.”
Den spanske indflydelse
Har din restaurant spanske indslag?
“Nej, den nye restaurant får ingen spansk indflydelse. Den bliver et forsøg på at kæle om gamle danske traditioner. Det bliver meget traditionelt og klassisk. Professionelt er min tankegang dog meget spansk – ikke ment på den måde, at jeg kun kan tænke spansk vin eller jamón serrano, men mere ment sådan, at den måde at spise og mødes på, som trives der, er en mere afslappet tilgang til at gå ud at spise. I Danmark bliver det desværre mange gange meget formelt at gå ud at spise en lørdag aften, hvor det bare burde være hygge og tid sammen med folk, man holder af.”
Hvordan har din tid i Spanien ellers påvirket dig?
“Jeg tror helt bestemt, at nogle af de mennesker, der er tæt på mig, ser de spanske vaner og det spanske temperament. Jeg ville være glad, hvis jeg kunne tage en siesta hver dag, men sådan er det jo ikke.”
Set noget i bakspejlet, hvad har din tid i Spanien betydet for dig?
“Mine 11 år i Spanien har betydet alt for mig. Jeg har masser venner fra den tid, jeg har en identitet på grund af Spanien, et ekstra sprog og mesterskaber i det, jeg holder af at lave. Selv om jeg ikke længere bor i Spanien, føler jeg mig stadigvæk som en spanier.”
Tror du, at du også ville være gået ind i restaurationsbranchen, hvis du havde boet hele dit liv i Danmark?
“Allerede inden min familie og jeg flyttede til Spanien, var jeg meget optaget af restaurantverdenen. Mine forældre havde dengang tre restauranter, og vi boede ovenpå én af dem. Det resulterede i, at jeg næsten hver dag spiste aftensmad sammen med kokke og tjenere. Så ja, jeg ville helt bestemt være endt i samme branche, hvis jeg var blevet i Danmark.”
To hjem
Hvordan gik genintegrationen?
“Jeg havde ingen problemer med at finde min plads i det danske igen, men det var selvfølgelig mærkeligt, at alle rundt om mig talte dansk. Jeg er sikker på, at én af årsagerne til, at jeg havde det fint med at komme til Danmark igen, var, at jeg flyttede til København og ikke til Kolding, som ellers er ‘min’ by. Jeg synes, København er så international en by, der er plads til os alle sammen, og der går ikke en uge, hvor jeg ikke bruge det spanske sprog.”
Har du følt dig velkommen hjem?
“Ja, det har været helt fint. Og det er dejligt at have to hjem. Jeg føler mig hjemme, lige meget hvor jeg er. Jeg er meget heldig, at jeg er velkommen både i Spanien og i Danmark. Danskere ser ikke, at jeg i mange år har levet som en spanier, og spaniere ser ikke, at jeg er spansk, indtil jeg begynder at tale med dem. Det er en god fornemmelse.”
Hvad savner du mest fra Spanien?
“Da jeg i sin tid startede på St. Anthony’s College, var det på et klassetrin lavere, end jeg egentlig skulle, da mit engelske og spanske ikke var for godt. Det var jeg glad for, da det betød, at jeg mødte Marc Wilkens, som gik hen og blev min bedste ven. Jeg savner ham nu i min hverdag.
Jeg savner også udelivet. Det at kunne sidde udenfor kl. 3 om morgenen med venner og hygge, uden at det er en bytur eller druk. Jeg savner min morgenmad nede hos Antonio, der stod i baren på La Tapería i Benalmádena Pueblo, lige ved siden af skolen. Det at man lige hilser på hinanden og hygger, selvom én er tjener, en anden skraldemand og en tredje borgmester – alle drikker kaffe sammen.”
Tid til drømme og vin
Hvad er det første, du gør, når du besøger Spanien?
“De sidste fem-seks gange, jeg har været i Spanien, har det været på arbejde, så det har været besøg i et vinområde. Vejen går direkte til et glas vino.
Mit seneste besøg var i Jerez, som jeg gerne besøger en eller to gange om året for at smage nye og gamle ting fra fad.”
Vil du give gode råd til andre danskere, der overvejer at flytte hjem?
“Man skal overveje, hvorfor man rejste derned til at begynde med. Jeg kan ikke se, hvorfor man skal forlade Spanien, hvis det ikke er for at forfølge en ny drøm. Spanien er drømmelandet.”
Kunne du tænke dig at flytte derned igen?
“Når jeg engang igen får tid til golf og andre fritidssysler, så skal jeg hjem til Spanien.”