Det danske magasin i Spanien
Den skæve vinkel – Jeanett Lorentzen

”Det nytter ikke at planlægge for meget. Der skal være plads til at være impulsiv”

De velplejede hænder tager varsomt på flaskerne. Og øjnene sprudler af liv, mens hun fortæller om vinene, som var de hendes kæreste eje. Det har kostet blod, sved og tårer at få livsværket på skinner. Men Birdie Vinos er ikke hendes eneste værk. Jeanett Lorentzen kan meget mere.

Hun storsmiler og vinker til publikum fra det øverste trin på sejrskamlen. Guldmedaljen hænger flot om halsen på den kun 17-årige Jeanett Lorentzen. Hun er ny dansk mester i kunstskøjteløb. Året efter flækker hun hoften og må sige farvel til skøjterne. I samme periode må hun tage afsked med sin far. ”Familien gik lidt i opløsning og min mor flyttede til Mijas for at starte på en frisk. Og jeg stod der med en studenterhue på og tænkte: ”Hvad nu?”

Hurtig voksen
Det var et svært panorama for en ung pige, og flere jævnaldrene kunne let komme ud på et sidespor, men for Jeanett skete det modsatte. Hun blev hurtigt voksen, og beslutsomheden fejlede heller ikke spor, da hun fire-fem år senere opsagde sit sikre bankjob.
”Det blev ganske simpelt for kedeligt. Der skulle ske noget nyt og jeg ville gerne ud,” fortæller Jeanett, som allerede var begyndt at vise interesse for vin. Interessen blev endnu større, den dag hendes mor fortæller, at hendes nye spanske mand, Fernando, arbejder med vin. Og måske kan han skaffe Jeanett et job i eksportafdelingen på en bodega i det nordspanske.
”Det var spændende, men i længden også meget rodløst, for jeg rejste hele tiden,” husker Jeanett, som året efter valgte at flytte til Costa del Sol. Sammen med Fernando havde hun fået en idé.

Madonna-tiden
Vel startede det med nogle mindre vinsmagninger, men tanken om en vinforretning var klar. Og Jeanetts mor Birthe, som kaldes Birdie, fik lov til at lægge navn til forretningen, som åbnede i ’91 overfor tyrefægterarenaen i Fuengirola. På alle fronter var det en unik tid for Jeanett.
”Jeg havde kun mig selv at passe på. Så det blev en sjov tid, hvor jeg fik prøvet en masse,” fortæller Jeanett, som i den periode var fast inventar i en gruppe på 20-25 unge danskere, som levede det søde liv i Fuengirola og Marbella. Hun husker det som Madonna-tiden, hvor pigerne gik i læderjakker og med rød læbestift og permanentet hår. Præcis som den populære amerikanske sangerinde, hvis sange blev spillet igen og igen på datidens populære Diskotek 27. Her kom Jeanett ofte. Det samme gjorde belgiske Ivan. Og de ville noget sammen. Både privat og forretningsmæssigt. Sammen har de datteren Nathalie. Snart har de været sammen i halvdelen af deres liv. Og arbejdsmæssigt har de givet Birdie Vinos vokseværk.

San Martino
Sammen har de også fået nye skibe sat i søen.
”Da en af vores favoritrestauranter i Elviria blev sat til salg, slog vi til. Vi havde leget lidt med tanken, for vi elsker italiensk mad og Ivans italienske rødder giver ham et godt kendskab til køkkenet,” forklarer Jeanett, som naturligvis har stået for vinkortet.
”Ristorante San Martino serverer kun det bedste fra det italienske køkken – ingen pizza,” lover den danske iværksætter med et smil, som i løbet af ganske kort tid også slår dørene op til en ny café.
”Det bliver så efter skandinavisk koncept med brunch, frisk juice, lette retter og salater.”
Vel har hun lagt Madonna-håret fra sig, men attituden er præcis den samme som dengang, hun var klar til at erobre kysten. Det hverken ses eller mærkes, at Jeanett er et stenkast fra at runde de 50. Hun vil fortsat frem over isen.

Ti Skæve til Jeanett

Hvad er det bedste du nogensinde har gjort?
At få min datter. Det var bestemt ikke planlagt, men godt jeg tog skridtet fuldt ud, da jeg først var blevet gravid.
Dernæst har jeg det rigtig godt at sponsere PAD og Cudeca.

Hvad er din mærkeligste vane?
Jeg spiser altid det på tallerkenen først, som jeg synes mindst om. Og lader det bedste ligge til sidst, vel vidende at jeg ofte ikke kan spise op. Men alligevel ændrer jeg ikke min vane.

Hvad er det bedste og værste ved at bo på Costa del Sol?
Vejret giver mig energi og lyst på livet. Har svært ved at finde på noget, der er skidt. I modsætning til mange andre har jeg sjældent problemer med bureaukratiet og dovne spaniere. Jeg tror faktisk ikke, det er anderledes her end i andre lande.

Hvad er den vildeste oplevelse, du har haft på en rejse?
Mit besøg som 13-årig i forlystelsesparken Hershey Park i USA. Det stod unægtelig i kontrast til Dyrehavsbakken.

Har du nogensinde røget en fed?
Ja, en enkelt gang for mange år siden i Danmark med en rigtig god veninde.
Vi grinede natten lang og havde det vidunderligt. Men jeg gentog ikke fornøjelsen. Nok fordi jeg følte, jeg mistede kontrol, og det er ikke lige mig.

Hvad er det viseste råd, du nogensinde har fået?
Den klassiske med at man skal behandle andre, som du selv vil behandles. Jeg fik rådet fra min mormor, og bruger det så godt jeg kan. Ellers har jeg ikke lyttet så meget til andres råd, men gået mine egne veje.

Hvad er den største forskel på spaniere og danskere anno 2016?
(…tænker længe)
En dansker er mere godtroende, mens en spanier er mere skeptisk. Jeg ser det i butikken. En dansk førstegangskunde tager i mod min anbefaling af vin. En spanier vælger – groft sagt – det modsatte af min anbefaling, fordi han tror, jeg vil snyde ham.

Jeg kunne godt tænke mig at….
Få mere tid til mig selv. At blive bedre til at uddelegere arbejdet og få mindsket mit behov for at have kontrol over alting.

Et godt vin tip til de kolde januaraftener?
I stedet for at anbefale én vin går mit tip på at tage turen til Málaga by, hvor det vælter med gode vin- og tapasbarer. Vin og tapas er den perfekte kombination og niveauet er overraskende godt i næsten hele byen.

Dit nytårsforsæt?
At tage mere tid til mig selv og nyde tiden med min datter. Hun er 19, og flyver snart fra reden. Og jeg tror, hun flyver langt over bygrænsen.

Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com. Foto Mugge Fischer

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.