Da skibet Fortuna ankommer til Tórshavn på Færøerne har det Poul med, den nye præst for menigheden i Vágar, som er stimlet sammen for at tage i mod ham. Blandt dem er Barbara – enke til to tidligere præster, hvis utidige død hun klandres for af mange. Selvom Poul advares om hende, falder han for hendes charme, skønt hun, ligesom mange andre af kvinderne, kaster sig i armene på en fransk sømand, da tre franske skibe lægger til kaj.
Den anmelderroste forfatter Nils Malmros lægger vejen forbi Costa del Sol næste måned, når han holder foredrag om sin instruktørkarriere og i særdeleshed om filmen Babara.
”Jeg har før været så heldig at rejse rundt i Argentina en hel måned, hvor jeg besøgte forskellige danske kolonier og den af mine film, som udlandsdanskerne allerhelst ville tale med mig om, var Barbara, for den har mange folk fra min generation nemlig læst i skolen. Så den har vi altså valgt, at det primært skal handle om,” fortæller Nils Malmros på telefon fra Danmark og tilføjer: ”Jeg vil selvfølgelig også fortælle om forfatteren til romanen samt akkompagnere med fine filmiske eksempler. Jeg oplevede allerede som studerende en åndelig vækkelse ved at se værker af François Truffaut (fransk filminstruktør, red.) og efter i en årrække at have beskæftiget mig med det, man i dag kalder autobiografiske værker, som altså er film, der tager udgangspunkt i mit eget liv, følte jeg på et tidspunkt, at jeg ligesom ikke havde mere på hjerte fra mig selv af. Så vandrer blikket jo over bogreolen, og der stod Barbara,” griner Nils Malmros og fortsætter: ”Jeg har altid sagt, at hvis jeg skulle lave én eneste filmatisering af et biografisk værk, og det skulle jeg jo ikke, så skulle det være Barbara.”
Det kneb dog lidt med at rejse kapital til den omfattende indspilning, så mens der blev ansøgt om midler, udnyttede Nils tiden på Færøerne: ”Jeg er jo også uddannet læge, så i ’95 tog jeg et vikariat på landssygehuset i Tórshavn. Det viste sig at være rigtig praktisk for mig, for da vi startede indspilningen i ’97, havde jeg fået en masse kontakter, som kunne hjælpe med projektet. Ikke mindst havde jeg fået kontakt til en masse statister, som primært var mænd. Disse skulle anlægge sig fuldskæg til filmen, og det var der altså mange af dem, der begyndte på et helt år før.”
Siden indspilningen af Barbara, som fejrede 20-års jubilæum for et par år siden, har Nils Malmros været på Færøerne 42 gange.
”Jeg er jo verdensberømt på Færøerne,” griner han og slutter af med at fortælle, at forfatteren til Barbara, Jørgen-Frantz Jacobsen, døde blot 37 år gammel, før han kunne nå at skrive bogen færdig, hvorfor Malmros selv har måttet digte på til filmens afslutning.
Filmen beskrives af kritikerne som velspillet og smuk. I hovedrollerne ses Lars Simonsen som den nye præst i Vágar og Anneke von der Lippe som enken Barbara.
Praktiske oplysninger
Helaftensfilmen ’Barbara’ vises i Margrethekirken torsdag d. 10. oktober kl. 19. Billetpris: 10 euro inkl. vin og snacks.
Den 31. oktober kl. 19 fortæller Nils Malmros om filmens tilblivelse. Derudover vil han også svare på spørgsmål om sine mange andre prisbelønnede film. Billetpris 20 euro inkl. vin og sandwich.
Nils Malmros filmatisering af Jørgen-Frantz Jacobsens roman ”Barbara” var 1997 den dyreste produktion hidtil i dansk filmhistorie. Godt 40 mio. kroner lød budgettet på, og filmen høstede da også hele fire Robert-priser samt en Bodil og solgte i omegnen af 400.000 biografbilletter i Danmark.
Barbara var instruktørens første ’brud’ med sin århusianske barn- og ungdom, som hans værker ellers hidtil havde drejet sig om. Den omfattende indspilning fandt sted på Færøerne, hvor en lang række af de lokale også medvirker som statister i filmen.
Kilde: www.danskfilmskat.dk