Det danske magasin i Spanien
Spanien først med nye Google–skatter
Det har været på tale længe, men nu gør Spanien noget ved det. Regeringen vil allerede nu indføre de nye skatter overfor internationale digitale virksomheder som blandt andet Google, Facebook og Twitter. Det er en varm kartoffel, som deler EU-landene, men Spanien har akut brug for nye skatter og afgifter for at kunne udbetale de nye pensioner.

 
Mens pensionisterne fortsat demonstrerer for sikre og bedre pensioner, kæmper den ny spanske økonomiminister, Román Escolano, en brav kamp for at kunne efterleve udbetalingerne. Efter flere års stagnation i de spanske pensioner har regeringen i finansloven for i år og næste år indført en stigning på 1,6 procent. Det lyder ikke af meget, men målt i euro er det 3.300 millioner i ekstra udbetalinger over de næste to år. Og det er penge, som dags dato ikke findes i hverken statskassen eller i budgetterne. Skal den nye økonomiminister tilmed efterleve de tre procent i underskud på de offentlige budgetter, som er en klar aftale mellem euro-landene, skal der genereres nogle nye indtægter. Det er derfor, Spanien har travlt med at få gennemført en ny beskatning for internationale digitale virksomheder. De såkaldte Google-skatter.
 

Google splitter EU

Den nye Google-skat er en varm kartoffel i Bruxelles, som deler medlemslandene i to – om ikke i tre dele. ”Det er ikke retfærdigt, at alle de traditionelle erhverv betaler deres fulde skat i de lande, de opererer, mens nye digitale selskaber slipper for en slik ved at være registreret i et lav-skatteland og derfra frit kan drive deres forretning i alle andre lande,” mener den spanske økonomiminister. Den holdning deles af Frankrig, Italien, Portugal, Slovakiet, Bulgarien og Polen. De øvrige lande foretrækker at stå i venteposition, til OECD kommer med deres udspil til en international regulering, selvom den først kommer om et par år. Og som kontrasten til Spanien står Irland og Luxembourg, som gør alt for at gøre sig skatte-attraktive overfor netop de nye digitale selskaber. Meningerne er delte i et EU-parlament, som udadtil gør alt for at vise en fælles kurs.
 

Ikke flere AirBnb sager

Uanset hvad EU-kollegaerne siger, ændrer det ikke ved, at Spanien er presset – både økonomisk og politisk. Og så gør det ondt, når det kommer frem, at AirBnb, som er verdens største digitale markedsplads for udlejning af ferieboliger, for hele 2017 kun lagde 55.000 euro i den spanske statskasse. AirBnb er rigtig store og har godt gang i forretningen i Spanien. Men forretningen har sæde i Irland og derfra foregår alt digitalt – eller online om man vil. Derfor slipper AirBnb med nogle lave, basale spanske virksomhedsafgifter. Og det er det, den spanske økonomiminister vil lave om på. Han er ny på sin post, men ikke kendt for at ryste på hånden, når der skal tages vigtige beslutninger. Derfor forventes det, at han allerede inden sommerferien vil indføre nye skatter for alle digitale virksomheder, som opererer i Spanien. Også selvom Spanien kommer til at stå alene med de nye digitale skatter, der budgetteres til at indbringe 1.000 millioner euro om året og langtfra lukker hullerne i statskassen. Det er ”mange bække små” for at få tallene til at hænge sammen i dagens Spanien.
 
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.