Det danske magasin i Spanien
Den diskrete dansker med den store succes
For blot ti år siden var det et lille supermarked uden de store ambitioner.
Men så lavede Aldi en plan, Eddie Sewerin Christiansen kom til, og i dag er den tyske kæde med sine 21 supermarkeder i Málaga og 70 i Andalusien blandt de hurtigst voksende forretninger i Málaga og det øvrige Spanien.
 
Han er beskeden og diskret til trods for stor succes – både forretningsmæssigt og privat. Et studieår i Granada og et ambitiøst tilbud fra Aldi lagde grundstenene for Eddies liv på Costa del Sol.
”I krisetider er det ideelt at arbejde i et lavpris supermarked, for folk skal altid have noget at spise, sagde en tidligere chef engang til mig. Det var kloge ord, som jeg havde i baghovedet, da jeg i 2007 sad til min første jobsamtale i Aldi og kort tid efter skulle i gang med ekspansionsplanerne,” husker Eddie. Siden da er det populære supermarked gået fra 4 til 21 supermarkeder i Málaga-provinsen. Og den danske chef for ekspansion og udvikling har planer om meget mere.
 

Tysk supermarked med middelhavsstil

Aldi var tysk, kedeligt og stærkt discount’et. Sådan er det ikke længere. Aldi og Eddie har nemlig lagt en ambitiøs og storstilet udviklingsstrategi.
”Det er slut med billige og halvdårlige placeringer. I dag vil vi ses, for at få flere kunder i butikken. Og det er andre produkter, der skal på hylderne, for at få gang i omsætningen,” kommer det ordfast fra Eddie Sewerin Christiansen, som fint har fået prikket hul på bylden om Aldis forvandling.
”Den store mængde ønsker gode produkter til gode priser – tilføjet økologiske og friske varer,” fortæller Eddie, som samtidig forklarer, hvorfor man i dagens Aldi finder frisk fisk, fersk kød, friskbagt brød og langt mere frugt og grønt end tidligere.
”Det er slut med hardcore discount på langtidsholdbare dagligvarer. De fleste har i dag fået dækket deres basisbehov. Forbrugerne har ændret sig markant. Og Aldi følger med.”
Omvendt er det svært at følge med Eddie Sewerin Christiansen i hans konstante jagt på en ny god location for et Aldi supermarked.
 

Kører 100.000 km om året

Som ansvarlig for Aldis udvikling og ekspansion i Málaga, Granada og Jaén-provinserne får den arbejdsomme dansker kørt nogle kilometer. Helt præcist tilbagelægger Eddie 100.000 kilometer på de andalusiske landeveje – hvert år.
”Det er svært at finde den rette grund eller bygning til et nyt supermarked. Der ligger mange timer og mange kilometer bag besigtigelser og forhandlingerne med grundejere, kommuner, arkitekter, advokater og andre, som skal med på råd,” fortæller Eddie Sewerin Christiansen, som ofte må tænke kreativt i sin jagt på den perfekte location.
”Der er meget få grunde og lokaler til rådighed, som indfrier vores ønsker til beliggenhed og logistikforhold. Det er derfor ikke unormalt, vi ombygger et gammelt kasino eller en biograf til supermarked. Vi er åbne for alle muligheder.”
Den vanskelige jagt på nye lokaler, får dog ikke Aldi til at slække på ambitionerne. ”Både for 2018 og de kommende år vil vi ekspandere med nye åbninger. Og det bliver i samme stil som hidtil med egne supermarkeder og fuld kontrol. Vi er ikke tiltaget af franchise butikker, som andre i branchen,” fortæller Aldis danske ildsjæl og løfter lidt af sløret for hemmeligheden bag supermarkedskædens store ekspansion i bl.a. Málaga-provinsen.
Aldi konceptet er nu fuldt ud tilpasset det spanske marked, hvilket betyder et stort antal kunder i butikkerne allerede fra åbningsdagen. Succesen og det store antal kunder, som køber og betaler ”kontant” direkte ved kassen giver hurtig omsætning og likviditet, som vi ikke spekulerer i men geninvesterer i videreudvikling af butiksnettet,” fortæller Eddie og kommer med en opsigtsvækkende betragtning:
”Krisen i Spanien har lært mig at de virksomheder, der har overlevet krisen og fungerer på langt sigt, er de virksomheder, der modtager øjeblikkelig betaling og dermed er uafhængige af bankerne. Hermed undgås spekulation, oppustede tal og mellemfinansiering.” Det gælder ikke kun indenfor supermarkedsbranchen men også mange andre erhverv.
 

Den sjove rejse

Motivationen sprudler i Eddie. Han er lykkelig for, han for lidt over ti år siden fik chancen af Aldi – og tog den.
”Jeg kom ude fra, vi lagde en plan og derfra fik jeg meget frie hænder. Det har været godt for alle, men jeg tvivler på, om det ville kunne have ladet sig gøre i andre store huse, hvor man har en tendens til at være lidt tunge i det. Det er en spændende rejse, jeg er taget på,” siger Eddie, som aldrig har været bange for at pakke kufferten. Som studerende hoppede han på Erasmus-toget til Granada. Det var tilbage i skoleåret 2000/01. Det var sjovt og spændende – også da han blev introduceret til den jævnaldrende spanske pige Sandra.
”Det blev hurtigt alvor – men på den gode måde,” husker Eddie, som to år senere faldt på knæ for sin spanske skønhed. Det blev også begyndelsen på videreuddannelse og de første jobs i Madrid og Barcelona. I dag har de tre børn og bor i Marbella.
”Vi trives her og jeg har mulighed for at præge mine børn med en international og dansk kultur og værdier. Jeg elsker Spanien, men det gør ikke spor, mine børn får et lidt bredere perspektiv på livet,” slutter Eddie, som i en hurtig sidebemærkning fortæller, at han i sine helt unge dage tilbragte et år i Kenya. Her boede og arbejdede han på en gård, hvor de handlede og pakkede frugt og grønt til eksport.
Æblet falder sjældent langt fra stammen. Perspektiverne er blot blevet markant større for den diskrete dansker.
 

Lyse lejligheder i det mørke Jylland

Eddie Sewerin Christiansen har tilsyneladende andre skjulte talenter.
I den danske ildsjæl bor der nemlig også en lille entreprenør. Som ung købte han en større grund i havnebyen Juelsminde mellem Vejle og Horsens, hvor han nu går i gang med opførelsen af syv parcelhuse – eller middelhavshuse, som han foretrækker at kalde husene.
”Husene bliver meget lyse, bygget i spansk design med dansk tradition,” forklarer Eddie, som oprindeligt havde købt grunden for at bygge et stort hus til sig selv. Men med rejsen til Spanien, faldt den plan til gulvet. I stedet opfører han nu boliger uden bopælspligt til udenlandsdanskere, som har brug for en bolig, når de midlertidigt er i Danmark eller måske ønsker at sikre sig en fast ejendom at kunne vende tilbage til.
”Jeg håber virkelig, husene vil gøre gavn. For mig er det en pensionsopsparing, men jeg ville blive glad, hvis det kunne blive en fremtidig base for mine børn, hvis de bliver flittige gæster i Danmark eller skulle ønske at bosætte sig.”
Husene opføres meget tæt på Eddies hjemegn. Det var her, han tog sine første spæde stik, inden han fløj sydpå.
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com. Foto Mugge Fischer

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.