Til en middag lægges der mærke til, at jeg ikke spiser kød. Det afstedkommer et hårdnakket udsagn om, at vi er skabt til at spise kød. “Se bare på vores hjørnetænder…”
Jeg er modstander af enhver form for fundamentalisme – også når det handler om kost. I min klinik har jeg set alt for mange ubalancer i kroppens systemer, stress, depression, overvægt, spiseforstyrrelser og frustration netop forårsaget af sundhedsprofeternes evne til at manipulere og overskygge vores medfødte evne til at vide, hvad kroppen skal bruge for at holde os sunde og raske. Og det gælder både detoxkure, palæokost, raw food og glutenfri diæter (medmindre man har allergi eller cøliaki, hvilket bør adresseres, så årsagen kan findes og behandles).
Spis hvad du kan lide, og med omtanke. Vil du slanke dig, bliver du nødt til at spise færre kalorier, end du bruger. Har du cancer, så drop i det mindste sukkeret, som cancerceller elsker, og næres af. Lider du af inflammatoriske sygdomme som f.eks. gigt, så hold din syre/basebalance i orden. Sygdomsfremkaldende organismer hader basiske miljøer.
Intet af dette er raketvidenskab.
Selvklart bør vi undgå at fylde os med gift- og tilsætningsstoffer; spis ikke noget, du ikke ved, hvad er. Simpelt! Og brug dine sanser, når du spiser! Dem alle sammen. Her i huset skal det gerne knase, være farverigt, aromatisk og smagsfuldt – og så skal vi blive glade af at spise vores mad.
Jeg er vegetar af dyreetiske årsager, og fordi jeg arbejder med dyr hver dag og forbinder mig med deres bevidsthed. Jeg kan ikke spise dyr, og det gør jeg egentlig ikke meget væsen af. Heller ikke på denne dag, hvor jeg blot lader fadene med fisk og kød passere, men tager for mig af grøntsager og brød. Trods min diskretion lykkes det at fremprovokere diskussionen ved bordet, som jeg deler med spanske venners venner. Klassiske andalusiere med hang til kød, fisk og skaldyr, mens “det grønne dyrkes til eksport”. Og ja, vi bor endda lige midt i Europas urtehave, også den økologiske.
Efter en ilter debat om dyrevelfærd, som ikke kan undgå en tur omkring tyrefægtning (og det er ikke engang mig, der tager denne betændte sag op), afkræver lægen, som også sidder ved bordet, mig svar på, hvordan jeg kan være så naiv at tro, at jeg får næring nok uden kød i min kost. Inden han lader mig svare, forsvarer han sig (interessant at nogle mennesker føler behov for at forsvare sig, mens de angriber – det bliver ofte noget rod) med henvisning til alle mulige videnskabelige undersøgelser. Måske håber han, at jeg med min mere filosofiske tilgang til livet generelt og til sundhed i særdeleshed vil falde dybt i her.
Tværtimod! Her øjner jeg frisk hø til en af mine kæpheste, og samler stafetten op.
Proteiner og fedtsyrer
Det er en myte, at vi skal fylde os med proteinrig kost for at holde os sunde og raske. Og den smule protein, vi bør indtage, kan meget vel komme fra plantebaseret kost, f.eks. bønner, linser, ærter, spinat, kartofler osv. Grøntsagsproteiner kaldes ukomplette proteiner, hvorfor der skal aminosyrer til, for at de optages i kroppen. Og disse får man bl.a. via kornprodukter, og ved at mikse disse med ris, quinoa osv. skaber du netop proteinernes byggesten.
Tilbage til hjørnetænderne. Som følge af evolutionen har vi mennesker ikke længere en hale. Også kropsbehåring er reduceret pga. af ændring i vores livsstil. Det samme gælder tand nr. 3 i begge sider af over- og undermund, som nu er knapt så spids som oprindeligt.
Vores gener ændrer sig løbende, tilpasser sig for os – og det skete også, da vi gik fra et jæger-samler-samfund til at dyrke jorden for tusinder af år siden. Det betød nemlig mindre kød og flere grøntsager. Og er man udstyret med de såkaldte grøntsagsgener (FADS1 og FADS2), ja så er der håb forude for os, der ikke vil spise dyr.
Jeg opfordrer bestemt ikke til at få lavet en gentest – eller til at droppe kødet. Tværtimod! Din krop fortæller dig, hvad den skal bruge, og om den optager den næring, du tilbyder den. Og det gælder proteiner, mineraler – og essentielle fedtsyrer (fedtstoffernes byggesten), som er indeholdt i lægens angreb nr. 2. Og nej, man behøver ikke at spise fede fisk for at få umættede fedtsyrer nok. Man kan sagtens klare sig med planteolier (f.eks. olivenolie, som indeholder Omega 9), nødder, hvede og hørfrø er rige på Omega 6, mens f.eks. chiafrø er rige på Omega 3.
Og så er det min tur:
“Hvordan ved du, om din krop overhovedet optager næringen fra den kost, du spiser?”, spurgte jeg lægen. “Måske optager den affaldsstofferne, og sender næringen direkte ud…” Jeg venter spændt på svar, men nu er diskussionen åbenbart afsluttet.
– få dig et sanseligt måltid – med eller uden kød.
Optager du næringen fra din kost?
Flere og flere kommer til BodyTalk med fordøjelsesproblemer, træthed, diffuse smerter, koncentrationsbesvær og stress – for så at lade kroppen fortælle, at de stort set ikke optager næring fra kosten, som i stedet bruger krudtet på affaldsstofferne fra samme. Ikke sjældent er der en mental spejling, hvor klienten lader næringsrig information flyde direkte igennem, mens hovedhjernen forsøger at bearbejde sanseindtryk, som ikke er brugbare eller relevante for klienten – altså mentalt affald, som resulterer i formålsløs bekymring, søvnløshed, dårlig mave og stress, netop fordi hovedhjernen ikke kan tvinges til at finde løsninger og svar på noget, den ikke er programmeret til.
Aktiveres derimod mavehjernen i en BodyTalk-session, sker der store både fysiske og mentale skift, som viser vejen mod et sundt helbred.
Din krop er altid din bedste kostvejleder, din helt egen diætist. Vælg at forstå dens signaler, og du vil vide, hvilken kost der passer til din helt unikke krop. Den kan fortælle dig, om du mangler proteiner, fedtsyrer eller mineraler. Om du er til pølser eller porretærte. Om din krops økosystemer fungerer optimalt, så mikroorganismerne i tarmene kan syntetisere byggesten som f.eks. vitaminer, aminosyrer, salte osv. Den kan fortælle dig, om dine celler rent faktisk optager den væske, du drikker – og kommer af med deres affaldsstoffer.
Fungerer kroppen ikke optimalt, finder vi frem til årsagen, som kan være alt fra det pres, som tidens sundhedsguruer alt for længe har lagt på os til manglende kommunikation mellem f.eks. lever og bugspytkirtel, ubalance i nervesystemet påvirket af en malroteret atlas’ (den øverste halshvirvel) tryk på hjernestammen osv. osv.
Årsagen er der! Og vi kan finde den – ofte som et komplekst miks af fysiologiske, anatomiske, psykiske, miljømæssige, emotionelle, genetiske og epigenetiske årsager.
Vil du vide, om din krop optager den næring, du giver den, så bestil en BodyTalk-session!
For mere information er du velkommen til at ringe mig på tlf. +34 607 62 91 06 – eller læse mere om BodyTalk på
www.bodytalk-torreblanca.com
Af Helle Espensen, autoriseret BodyTalker – både mennesker og dyr er velkomne.