Hun er kendt som den danske bankpige på Costa del Sol. Igennem 25 år har Lonni Snitker åbnet konti, udstedt kreditkort og givet hypoteklån til soltrængende skandinaver. Men Lonni Snitker har mange flere sider. Blandt andet spiller hun trækbasun og danser bachata. Og så er hun berejst som de færreste.
Hun var stadig teenager, da hendes eventyrlystne forældre valgte at prøve lykken sydpå. Hendes far åbnede tømrerværksted, mens moderen gik hjemme. Det lyder alt sammen trygt og idyllisk, men Lonni higede efter at komme videre. Rejsebranchen var sagen, og hun nød livet som stewardesse. Eventyret varede kun en håndfuld år, men åbnede til gengæld døren til en ny verden. Direktøren i Banco Madrid var nemlig meget ivrig for at få en flersproget ung pige til sin filial i Torremolinos.
Blev direktør mod sin vilje
Det var ikke ualmindeligt, at der stod en lille kø af skandinaver i Deutsche Bank i Fuengirola. Tyskerne havde overtaget Madrid-banken og Lonni havde taget på byens skandinaver.
”Vi fik for alvor medvind i ’93, da Jyske Bank lukkede som spansk bank. Pludselig skulle mange skandinaver have en ny lokalbank. Det var vand på vores – og min – mølle,” forklarer Lonni, som tilsyneladende må have gjort det godt, for blot et år efter sin tiltrædelse blev hun forfremmet til filialbankdirektør. ”Det var en mærkelig situation, for banken gav mig ikke noget valg. Jeg var frisk på nye udfordringer men også meget nervøs, fordi jeg fortsat ikke havde indsigt i hele bankens drift. Men det fik jeg. Og vi fik også en rigtig god filial stablet på benene,” fortæller Lonni. Siden tog hun springet til bankerne La Caixa og Cajamar, hvor vi møder hende i dag. Men den danske bankpige ved, det ikke bliver hendes sidste spring.
Drømmene danser
”Trods flere nedskæringer er vi stadig for mange i bankerne. Så selv om jeg kun lige er rundet de 50 og har masser af gode år i mig, kan det sagtens ske, at jeg om nogle år bliver tilbudt en frivillig aftrædelsesordning,” forklarer en realistisk Lonni Snitker, som hurtigt tilføjer: ”Det skal ses som en kæmpe mulighed, for det vil give mig tid til at gøre nogle af de ting, jeg aldrig har fået gjort.”
Den danske bankpige kunne nemlig godt tænke sig at dedikere nogle år til velgørenhedsarbejde, forhandle en ny linje naturprodukter og rejse endnu mere. ”Syd- og Latinamerika trækker i mig. Derfor skal jeg til Costa Rica til november. Her i Spanien har jeg set det meste, men ser gerne det hele igen,” fortæller Lonni, som ikke tøver med at give et rejsetip. ”Tag til Lanzarote. Naturparken Timanfaya er smukkere end Gran Canyon. Og i byerne er de fleste huse hvide med grønne eller blå striber og bygget i lavasten.”
Drømmene lever hos Lonni. Og når hun er alene eller danser, får de frit løb. Salsa og den sensuelle sydamerikanske dans Bachata har bidt sig fast i hende. ”Dans er livsglæde og rene vitaminer til kroppen. Jeg er blevet så glad for det, at jeg indretter min tid efter det,” fortæller Lonni, som får undervisning hver mandag og onsdag, og hver fredag og søndag danser på diskoteket ”Atrévete” i Torremolinos.
”Det er et diskotek, som kun spiller latinske rytmer. Og så er det for folk i alle aldre, og flere af herrerne på mit hold er både ét og to årtier yngre end jeg. Men det gør ikke spor”, forklarer den danseglade pige med et lunt smil. Lonni beklager sig bestemt ikke over at være single – men er absolut åben for at møde kærligheden.
På skillevejen – igen
Kærlighed får hun til gengæld masser af fra sin datter, Zara. Også selvom hun for kort tid siden flyttede til Danmark for at starte på efterskole.
”Desværre kan det spanske skolesystem være meget tungt og trivielt. Der mangler motivation og inspiration, og det smittede af på min datter,” fortæller Lonni Snitker, som kan høre på sin datter, at hun stortrives.
”Næsten halvdelen af skolens elever er udlændinge, så hun er en del af et spændende internationalt miljø. Det er modnende og motiverende. Jeg tror, mange mødre ville gøre det samme, men ikke har modet,” slutter Lonni Snitker. Glimtet i hendes øjne fortæller, at hendes ungpige hjerte lever videre i Zara.
”Skulle mit liv slutte nu, kan jeg kun sige, jeg har haft et godt liv. Jeg har det bedre i dag, end da jeg var 30”.
Ti skæve til Lonni
1. Hvad er den bedste beslutning, du nogensinde har taget?
At blive mor som alene-pige. En god ven hjalp mig på vej og alt er gået som aftalt. Jeg var 32 år og følte, at tiden var den rette.
2. Fortæl en ting, som (næsten) ingen ved om dig
Jeg spillede trækbasun i Jysk Pigegarde i Århus og i Mijas’ byorkester.
Jeg vil rigtig gerne spille i nationalpolitiets orkester, men så skal man være politimand.
3. Hvad er din mærkeligste vane?
Jeg sætter min fugl, Lukas, på min skulder hver morgen, når jeg skal gøre mig klar.
4. Hvad er det underligste, du har spist?
Krokodillekød på Cuba og tyretestikler og klapperslange i Texas. Men det hele smagte fint.
5. Et godt tip til andre som vil prøve lykken i Spanien?
Kom ikke uden en krone på lommen, og sæt dig godt ind i tingene, inden tråden til Danmark klippes. Ingen kan leve på drømmene.
6. Jeg har aldrig forstået at…
…min mor døde af kræft som 67-årig. Hun var glad, sund, sportslig og livsglad.
7. Tror du på gud?
Jeg tror mere på skæbnen og gode mennesker
8. Er der noget, du for alvor har fortrudt i dit liv?
Ja – da jeg i ’91 i et ophidset øjeblik sagde op som stewardesse. Jeg elskede jobbet og burde have fortsat.
9. Hvis jeg vandt en million ville jeg…
…betale mit boliglån og rejse verden rundt med min datter. Jeg ville også donere en pose penge til velgørenhed. Cudeca står øverst på listen.
10. Det bedste og værste ved at arbejde i en bank?
Det er kontakten med kunder, kollegaer og samarbejdspartnere. Jeg elsker at omgås mennesker. Det værste er de lange arbejdsdage og det resultatpres, vi i dag arbejder under.
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com, Foto: Mugge Fischer