For blot få år tilbage var Barcelona danske virksomheders foretrukne telemarketing-by. Men i dag ringes der fra Málaga. På bare fem år har cirka 20 nye danskejede firmaer slået rod på Costa del Sol og skønsmæssigt er 5-600 danskere i dag beskæftiget i branchen. En helt ny industri er kommet til. Og branchefolkene er sikre på, den er kommet for at blive.
Snakketøjet står ikke stille på ham. Fra privatadressen i Benalmádena sidder Martin Wenzell i dagtimerne ved telefonen og med headsettet på. Året er 2003 og unge Martin drømmer om at skabe sig en tilværelse i Spanien. Derfor har han taget sit erhverv med sig fra Danmark. Det er hans måde at sikre sig på.
Men efterspørgslen efter hans talegaver er stor, så Martin Wenzell må finde en assistent for at følge med. Én medarbejder bliver til to og så er første spadestik til virksomheden Infonordic taget.
At Martin Wenzell ti år senere kunne sælge sit livsværk med 70 ansatte for et større millionbeløb, havde ingen spået. Han skabte ikke bare en virksomhedssucces. Han skabte en ny dansker-industri på Costa del Sol.
Meget mere end salg
Før 2012 var det kun Infonordic, som havde domicil på Costa del Sol. Mange telemarketingvirksomheder går nu i deres fodspor.
”Jeg er ikke i tvivl om, at vores succes har givet genlyd, men der ligger mange elementer bag den store tilgang af nye virksomheder,” fortæller Christian Cortez, som er CEO i Infonordic. Han fortæller gladeligt om de nye danske arbejdspladser på kysten.
”Virksomhederne er meget forskellige i deres opbygning og arbejdsopgaver. Nogle fokuserer på salg. Andre på mødebooking, analyse og kundeservice. Vi har det hele her i huset,” forklarer Christian og giver sin kunde BoxerTV som eksempel. Infonordic har nemlig både til opgave at sælge BoxerTV’s produkter til nye kunder, men fungerer også som kundeservicecenter for virksomhedens eksisterende brugere.
Det forklarer, hvorfor de mange nye virksomheder bruger forskellige betegnelser for deres erhverv. Nogle kalder sig et telemarketingfirma, mens andre bruger betegnelserne callcenter og kontakt- eller servicecenter. Uanset hvad man kalder sig tyder meget på, der er masser af opgaver til de seriøse i branchen.
Flere og flere salg- og serviceopgaver kan nemlig i dag klares over telefonen. Det er både lettere og hurtige end den personlige kontakt. Og da verden samtidig er blevet mindre og IP-telefoni næsten ikke koster noget, spiller det ingen rolle, hvor i verden sælgeren eller servicemedarbejderen ringer op fra.
Málaga ka’
Derfor ringes der mere og mere fra Málaga-provinsen.
”Det er nemlig noget sjovere at arbejde herfra end fra Danmark, og så behøver man ikke være firmaets bedste sælger for økonomisk at leve fornuftigt her.”
Ordene kommer fra Michael Jørgensen, der står i spidsen for Hello Sales, som er en af de nye spillere på markedet. For to år siden flyttede virksomheden til Fuengirola, hvor 38 phonere og 4 i ledelse og administration i dag har deres dagligdag.
”Næsten alle i vores branche i Danmark har problemer med at finde gode medarbejdere og holde på dem. Det problem har vi ikke her, for det er attraktivt at komme til Málaga. En fornuftig lønpakke med grundløn og bonus, en arbejdsuge på 31,5 timer og med et godt arbejdsmiljø har vi løst branchens største problem,” forklarer en tilfreds Michael Jørgensen.
Og tilfredse er hans kunder tilsyneladende også. En stor dansk udbyder af mobiltelefoni og energivirksomhederne Natur-energi og Gul Strøm er Hello Sales’ største kunder.
”Flere store ordrer er på vej ind, for vores resultater er gode. Og det er udelukkende det, vi måles på. For vores kunder spiller vores adresse ingen rolle.”
Samme udmelding kommer der fra Simon Voltzmann, som står i spidsen for Dansk Forsikrings Ressource Optimering (DFRO) i Torremolinos. For halvandet år siden etablerede de et callcenter, som blandt andet har til opgave at etablere en god og stabil mødebooking for Købstædernes Forsikring.
”Tidligere fik vi et callcenter i Danmark til at stå for vores mødebooking, men vi var ikke tilfredse med resultatet. Alt for mange møder var resultatløse eller blev aflyst, fordi de blev booket for hurtigt og forkert. Derfor tog vi sagen i egen hånd,” forklarer Simon, som her har samlet den medarbejderstab, han drømte om.
”Vi er 16 stabile og modne medarbejdere med en gennemsnitsalder i slutningen af 40’erne, som leverer rigtigt gode resultater. Det ville aldrig være sket i Danmark,” mener Simon Voltzmann, som har rekrutteret størstedelen af sin stab fra andre callcentre på kysten.
Han lægger ikke skjul på, at for DFRO er det også billigere at drive sit center for mødebooking her end i Danmark. Denne betragtning deler Infonordic og Hello Sales dog ikke. De påpeger begge, at de høje medarbejderudgifter til den spanske Seguridad Social og den høje virksomhedsskat ikke gør det billigere at drive virksomhed her end i Danmark. Omvendt er det et kæmpe plus, at medarbejderne bliver længere tid i deres job.
”I Danmark holder en telemarketingmedarbejder typisk kun tre måneder i sit job. Her i Infonordic er den gennemsnitlige ansættelsestid 15-16 måneder,” fortæller Christian Cortez.
Døgnfluerne flyver stadig
De gode resultater for Costa del Sols telemarketingvirksomheder, og drømmen om at etablere virksomhed under sydens sol, har desværre også fået mange døgnfluer til at prøve lykken i branchen. Og det bekymrer artiklens tre interviewpersoner.
”Vi har mange eksempler på folk, som er kommet i klemme i systemet, fordi deres ansættelse ikke er blevet håndteret rigtigt. Nogle har ikke været tilmeldt Seguridad Social, mens andre aldrig har fået tilbageholdt den skat, de skulle. Det er virksomhedens ansvar, men bliver ofte også medarbejderens hovedpine,” fortæller Christian Cortez, som på Infonordics facebook har publiceret en manual for nytilkomne på det spanske arbejdsmarked.
”Dårlig erfaring giver dårlig omtale og det skader branchen som helhed. Derfor gør vi alt for at hjælpe folk på vej – uanset i hvilket firma de ønsker at arbejde. I vores arbejde med at rekruttere medarbejdere er det vigtigt, at branchen som helhed har et ordentligt ry.”
Den holdning deles hos DFRO, hvor Simon Voltzmann er lige så klar i mælet.
”Vi beskæftiger os med forsikringsbranchen, hvor meget bygger på tillid. Vi kan ikke tillade os at have rod i hverken regnskaber eller med medarbejderkontrakter. Sådan er det bare.”
Men til trods for indsatsen er der stadig et par blålys tilbage i branchen. Det ødelægger imidlertid ikke Michael Jørgensen fra Hello Sales’ nattesøvn. Han mener, de hurtigt vil forsvinde, og at de seriøse virksomheder har en meget lys fremtid foran sig i Málaga.
Tavshed er sølv – tale er guld
Hello Sales står foran nye udvidelser allerede her i foråret. Hos DFRO kæmper man med ikke at vokse hurtigere end man kan følge med, og hos Infonordic er man i fuld gang med at rekruttere medarbejde for at kunne tage imod ventende kunder.
”Málaga er på alles læber. Barcelona er fortsat en populær telemarketing-by, men det er også en dyr by at leve og drive virksomhed i, så flere og flere retter blikket mod Málaga,” slutter Christian Cortez fra Infonordic.
Hos Hello Sales syder stemningen af callcenter.
”Det synes jeg faktisk, den gør i hele byen. På gader og stræder møder man konstant nye stemmer, som arbejder i branchen,” slutter Michael Jørgensen.
”Der er ingen tvivl om, at Málaga er danskerne nye telemarketing-by. Men det er ikke kun os danskere, der kan,” bliver de sidste ord fra Simon Voltzmann, mens han skimter over på den anden side af gaden. Her har et hollandsk callcenter med 40 mand netop slået dørene op.