Det danske magasin i Spanien

Del

shutterstock 104159000Jeg snuppede en lille siesta på drømmesengen i den tunge, lumre augusthede, der var så intens, at ikke engang bladene på træerne gad bevæge sig. Inden øjnene overgav sig til en lille lur, bladrede jeg igennem en af mine gamle helsebøger.

Pludselig satte jeg mig op med et sæt. Mine øjne havde fanget en sætning, hvor der stod, at når du er i 70erne, er din nyrefunktion ofte reduceret med 1/3. 70erne er min målgruppe aldersmæssigt.
Siestaen var ødelagt, men i stedet blev artiklen her skrevet.

Det er vigtigt at tage hensyn til din nyrefunktion. Du kan selv gøre en masse for at holde dem sunde.
I min verden er nyrerne forbundet med livsenergi og overskud. Nyreproblemer relateres ofte til frygt og angst Du må investere tid til dig selv og finde glæden og trygheden ved de ting, du foretager i din hverdag. Frygt styrer alt for mange af os i vores daglige liv. Desværre kan du ikke bare ignorere frygten. Den er alt for stærk. Du kan tage den op, se den i øjnene og gøre dit bedste for at blive usårlig overfor frygt. Ifølge den kinesiske medicin har nyrerne også at gøre med den seksuelle energi.

Nyrernes praktiske funktion
Nyrerne er et rensningsanlæg, der fjerner de affaldsstoffer, vi danner i kroppen. Vi har to bønneformede nyrer, der ligger højt oppe i bughulen bag nederste ribben. Den højre nyre ligger lidt længere nede end den venstre. Ved nyreproblemer føler man sommetider rygsmerter højt oppe i lænden.
Normalt skænker vi ikke vores nyrer mange tanker, men de er helt fantastiske, små, livsvigtige organer, hvis vigtigste funktion er at holde kroppen i balance. Hver nyrer vejer ca. 150 gram. Der passerer ca. en liter blod gennem nyrerne pr. minut. I alt regnes med disse to små organer gennemstrømmes af 1700 liter blod pr. døgn.

Nyrernes basale arbejdsopgave er

 • At rense blodet for affaldsstoffer.
 • At opretholde kroppens væskebalance.
 • At opretholde kroppens saltbalance.
 • At opretholde kroppens syre/basebalance.
 • At udlede alle overskydende væsker som urin. Vi tisser mellem 1 – ½ liter urin dagligt afhængig af mange ting.
Nyrerne har andre arbejdsopgaver
Udover at arbejde som rensningsanlæg, har de også endokrine funktioner nemlig at producere hormonerne:
Dihydroxyvitamin D, der regulerer absorptionen af kalk i tyndtarmen.
Erythropoetin, der har forbindelse med dannelsen af røde blodlegemer.
Enzymet renin, der har en regulerende effekt på blodtrykket.

Det siges, at højre nyre afspejler vores tryghed og selvværd i forhold til omgivelserne, mens venstre nyre afspejler de negative følelser, vi retter mod os selv i form af selvkritik og selvhad.
Vi kan godt leve med blot én nyre. Selvom de har en lidt forskellig funktion, kan den ene nyre overtage den andens.
De hyppigste nyrelidelser ses hos folk med diabetes, både type 1 og 2, forhøjet blodtryk, åreforkalkning, nyresten, cyster og nyrebetændelse af forskellige årsager.

Kosten
Hvis du ønsker at bevare dine nyrer så sunde og raske som muligt, er det vigtigt, at du fokuserer på kosten, og evt. lægger dine kostvaner om.
Sukker er nyrernes fjende nummer 1.

Protein er et omdiskuteret fødeemne, men min helt personlige mening er, at er du ovre din første ungdom, så vær forsigtig med for stor proteinindtagelse. Overskydende materiale fra maden, for det meste protein, kan blive en byrde for nyrerne. Protein er en af kroppens vigtigste byggesten, så hvis du indskrænker dit proteinindtag, må du sørge for at få de proteiner kroppen ikke selv kan lave – nemlig de essentielle aminosyrer.

I stedet for mælk kan du finde én eller flere af de såkaldte alternativer til mælk f.eks. hamp-, kokos-, mandel-, havre-, soya- og rismælk mm.
Ønsker du at få dine proteiner fra andet end kød, findes der gode proteiner i f.eks. Quinoa, Chiafrø, mandler, bønner, ærter og humus. Det regnes med, at du skal bruge ca. 50 gram proteiner dagligt.
Pas på med for megen syreholdig mad såsom røde bøffer, fuldfede mælkeprodukter og søde desserter. Undgå ligeledes sodavand.

Er du i risikogruppen for nyresten, der oftest består af oxalatsten, så vær forsigtig med at spise for meget chokolade, spinat, rødbeder, kakao, rabarber, te mm.
Pas også på med for meget kaffe og vær meget påpasselig med for meget alkohol, selvom mange kilder angiver, at et glas rødvin dagligt er sundt for nyrecellerne, mens flere glas bliver til en belastning. Tilføj til dine daglige drikke f.eks. persille, mælkebøtte mm.

Raffinerede kulhydrater såsom pasta, hvidt brød og hvide ris øger både kalk-og oxalatudskillelsen i nyrerne.
Indtagelse af salt er meget omdiskuteret. Overforbrug af alt for meget salt gør, at din krop tilbageholder væske. Den pinkfarvede himalayasalt taler hele verden om i øjeblikket. Den indeholder en masse mineraler. Den smager vidunderligt, og beskrives som værende sund, og kan efter sigende medvirke til at sænke blodtrykket, da den indeholder mindre natrium end almindelig salt. Ren, uraffineret havsalt beskrives også som værende sund.

Seltin salt har i mange år været anbefalet af hjerteforeningen, da dens indhold af natriumklorid er væsentlig mindre end i almindelig salt.
Normalt anbefaler jeg at bruge salt med måde. Mærk glæden ved at mærke smagen fra gode økologiske råvarer, i stedet for en oversminket mad, der ofte er saltet alt for meget for at skjule, at der ingen smag er. Lad smagen fra den sunde, gode mad evt. understreges af lidt salt af god kvalitet.

Sørg for at få godt med fibre og antioxidanter i kosten. Det findes i stor stil i frugt og grønsager. Gerne en masse rå grønsager f.eks. agurk, grønkål, broccoli og salater. Brug gode olier over dine salater. F.eks. en god olivenolie, hørfrøolie, hampolie mm. Frugter med højt vandindhold er rigtig gode f.eks. melon, blåbær, æbler, jordbær, hindbær og kirsebær. De sorte kirsebær er særligt sunde. De hjælper med at fjerne urinsyrekrystaller fra kroppen.

Undersøgelser har vist, at vegetarer har 40-60% mindre tilbøjelighed til at udvikle nyresten.
Drik rigeligt med rent vand. Du kan blande vandet med tranebærsaft, gulerodssaft, selleri, granatæble og persille mm.

Tips

 • Æblecider-vineddike er et godt middel mod mange lidelser deriblandt nyresten. Det kan både hjælpe stenene med at komme ud og medvirke til at forebygge, at flere nyresten dannes. Brug ca. to spiseskeer dagligt i et glas vand morgen og eftermiddag,
 • Granatæblesaft er en stærk antioxidant, der hjælper både nyrer og resten af kroppen.
 • Det er vigtigt for nyrerne, at du holder din normalvægt og motionerer regelmæssigt, mindst fire gange ugentligt. Det behøver ikke være hård motion. Det vides, at fedme øger risikoen for nyrelidelser. Minimer eller allerbedst stop rygning. Det er velkendt, at rygning øger risikoen for nyresygdom. Hold øje med dit blodtryk. Ved du, at du har en tendens til et forhøjet blodtryk, kan det måske være en ide at købe et blodtryksapparat.
 • Noget medicin kan på længere sigt give problemer med nyrerne. I så fald få dine nyrer tjekket med regelmæssige mellemrum.
 • Forskellige behandlingsformer som f.eks. zoneterapi, massage og lymfedrænage kan være gode til at få drænet din krop. Ved du, at du har nyreproblemer, så fortæl det til din terapeut og bed hende gøre behandlingen blid, så der ikke bliver ledt for store mængder affaldsstoffer ud på én gang.
 • Louise Hay skriver generelt om nyreproblemer at medvirkende årsag kan være: Kritik, skuffelse, nederlag og skamfuldhed. Reagerer som et barn.
  Et nyt tankemønster må bruges: Det guddommelige rigtige sker altid i mit liv. Enhver oplevelse er god. Det er trygt at blive voksen.

Kig ind til Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, hvor jeg og mit team af dygtige medarbejdere kan give dig tips til kosttilskud, som hjælper dig med at holde dine nyrer sunde.

Af Anni Dahms, Syge-& Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder. Indehaver af butikskæden Annis Vitalshop.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.