Det danske magasin i Spanien
Jamie Oliver præsenterer: En revolutionerende maddag

Jamie Oliver præsenterer: En revolutionerende maddag

DSC 5699
 

Uret har slået ’formiddag’, og det er tid til et af mange køkkenkurser for børn verden over. I mere end 160 lande samles børn om sunde, friske og økologiske råvarer, og de skal selv kokkerere ud fra madopskrifter. Spanske Colegio Atalaya har samlet en klasse bestående af 25 børn i 10 års alderen for at lave mad med Bettina Campolucci Bordi, kok og blogger specialiseret i plantebaserede fødevarer uden sukker og gluten, der har meldt sig som ambassadør for projektet.

”I skal bruge olivenolie, æg og ost,” siger Bettina Campolucci Bordi, mens den spanske lærer Noelia Ruiz-Bravo rækker armen i vejret. En regel på skolen, der indikerer ro. Dog tager det lidt tid. Det er nemlig sjovt at få forklæder på og stille op til gruppefotografering med hver sit piskeris i hånden.

Den britiske kok, kogebogsforfatter og studievært Jamie Oliver har på revolutionerende vis kastet lys over børns ernæring med sin kampagne ’Food Revolution Day’, hvor børn over hele verden en gang om året bliver præsenteret for sunde retter, de selv kreerer. Jamie Oliver har lavet kampagnen for bedre mad og ernæring i mere end 15 år ,og er meget fokuseret på den globale sundhed blandt alverdens børn.

D. 20. maj er dagen, hvor man på globalt plan fejrer Food Revolution Day – efter fastfoodens indtog. Privatskolen Colegio Atalaya i Estepona er en af de dem, der har tilmeldt sig for at vise eleverne, hvor vigtig mad og madlavning er i kampen mod kostrelaterede sygdomme.
”Vi har tilmeldt os, fordi det er en god og sjov måde at lære børnene om, hvad god og sund mad er, og hvordan man laver det. Der sættes fokus på sundhed på en underholdende måde. Børnene er med hele vejen; de følger opskriften, laver maden og spiser den bagefter,” forklarer Noelia Ruiz-Bravo, som er engelsklærer på skolen.

DSC 5892

Fokus på sundhed i børnehøjde
Nylige tal peger på, at 41 millioner børn under fem år er overvægtige. 159 millioner er fejlernærede og vokser ikke ordentligt. Hårde, men sande fakta. Børn er den nye generation, der skal være med til, at vi kan lave et skifte omkring, hvad vi propper i munden og fylder vores krop med.

”Vi skal lave osteomelet,” fortæller børnene spændt, mens de nøje læser opskriften.
Børnene kommer fra Spanien, Italien, England, Bulgarien, Peru, Columbia, Irland, Marokko, USA, Frankrig og Rusland, har hver deres traditioner, forskellige højder og størrelser – og en fælles interesse for madlavning.
”Jeg laver mad hjemme med min mor, for hun elsker at lave mad. Jeg laver pasta, kager, tortilla de patata og crepes med marmelade,” siger Guillermo.

Er det første gang, I laver omelet, spørger jeg, og Guillermo vifter med armen, på den typisk spanske måde, som om, det har han da gjort tusindvis af gange.
”Normalt laver min mor maden selv og fra bunden. Når hun ikke gider, køber hun take-away, men for det meste laver vi det selv. Fx når vi skal have ’hamburguesas’, laver hun selv bøfferne. Jeg foretrækker klart min mors mad,” siger Guillermo.

Den seneste sundhedsstatistik (OECD) foretaget i 2014 viste, at 26 procent af drengene og 24 procent af pigerne i Spanien er overvægtige. Heldigvis er interessen for at lave mad i hjemmet støt stigende i Spanien. Et land, hvor de fleste spiser friturestegte tapas ude, og børnene lever af hvidt brød og jordbærmælk.

Talrige undersøgelser gennem årene har vist, at det er sundt, at børnene hjælper med at tilberede maden sammen med deres forældre. En af undersøgelserne konkluderer, at børn, som flere gange ser deres forældre lave mad/være aktive i køkkenet, træffer sundere valg, når de skal vælge fødevarer.
”At kende til, hvordan mad bliver fremstillet, og hvordan den tilberedes, hjælper børn til at vælge sundere fødevarer. Især de børn, der selv laver mad hjemme eller i skolen – og fx står for at passe en urtehave el.lign., får nemmere ved at træffe sundere valg som ældre. Selv børn, der leger med legetøjskøkkener, træffer bedre valg af måltider,” siger koordinator for den spanske Kommission for Ernæring (AEP), Jose Manuel Moreno, til El Mundo.

Mens børnene fortsætter deres madlavning, får jeg mig en snak med Bettina Campolucci Bordi, der nøje har udvalgt fødevarerne og opskrifterne til børnene.
”Det er virkelig vigtigt at uddanne børnene, fordi mad er noget, vi spiser hver eneste dag. Det er en af de ting, vi bruger mest tid på at gøre ud over at arbejde og studere. Det er det, der skaber vores kroppe, og får dem til at arbejde, så det er virkelig vigtigt,” siger hun og fortsætter: ”Jeg har arbejdet sammen med Jamie Oliver i flere år, og da jeg hørte om denne kampagne, så jeg det som en mulighed. Jeg har selv en datter på 3,5 år, og ved, hvor stor en udfordring det kan være. Det handler om at uddanne børn i mad, og det gør jeg med glæde.”

Børnene ser sunde og raske ud og kun et par stykker har, hvad mere end godt er på sidebenene. Om det er hvalpefedt eller skyldes en usund livsstil, kan jeg ikke svare på, men én ting er sikkert: Børnene får mod på at lave sund mad på en nem og sjov måde, som de kan viderebringe i køkkenet hjemme.
”Det her er begyndelsen på noget stort og kommer til at være for alle aldre. Børn fra 4-5 år og op efter. Det er for alle børn, både dem, der spiser sundt i forvejen og for de usunde selvfølgelig. Alle skoler, miljøer og lande i verden kan være med, hvis viljen er der,” slutter Bettina Campolucci Bordi.

Af Nanna Lunnemann, fotos: Alex Nowicka

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.