Det danske magasin i Spanien
Korte nyheder september 2016

Korte nyheder september 2016

Spanien er seks mandater fra ny regering
Partido Popular og Ciudadanos er i grove træk enige om at indgå en pagt, som kan sikre Spanien ny regering. Ciudadanos vil ikke indgå i regeringen, men de to partier er blevet enige på så mange områder, at partiet nu har givet sin fulde støtte til Mariano Rajoy og PP. Tilsammen har de to partier 169 mandater. Dertil skal lægges Coalición Canarias (CC), som med deres ene mandat støtter koalitionen. Dermed er PP kun seks mandater fra at samle de 176 mandater, der skal til for at samle flertal. Nationalistpartierne i Catalonien og Baskerlandet har disse mandater, men vil ikke støtte Mariano Rajoy, som de de sidste par år er kommet på kant med. Samme melding kommer – ikke uventet – fra Podemos, så Rajoys fremtid som statsminister ligger i hænderne hos den gamle ærkerival PSOE. Partiet vil ikke støtte en ny PP-regering, men presset på socialistpartiet er siden valget i juni blevet så massivt, at partiet kan vælge at stemme blankt, når parlamentet den 30. august (lige efter redaktionens slutning) stemmer om Rajoys kandidatur som statsminister. Bliver det et nej, skal partierne til anden afstemning den 2. september, og her kan Rajoy nøjes med et simpelt flertal og ikke et absolut flertal som ved første afstemning. Sagen er, at hvis PSOE ikke stemmer blankt og accepterer Rajoy som kommende statsminister, er eneste udvej endnu et nyvalg, hvilket vil stille Spanien i en meget uheldig situation. For det første vil det være direkte pinligt at skulle ud i en tredje valgrunde. Og for det andet vil det hindre Spanien i at få vedhæftet finanslovbudgettet for næste år og præsentere en ny budgetplan for EU-parlamentet, som landet er forpligtiget til.

Sundere økonomi i bankerne
De spanske bankers økonomi er blevet væsentligt stærkere de sidste år. Det ses blandt andet på størrelsen af bankernes udlån under kategorien ”tvivlsomme lån”, hvilket vil sige lån, som måske aldrig bliver indfriet. For første gang siden juni 2011 er mængden af disse lån faldet til under 10 procent af bankernes samlede udlån. Da pengeinstitutterne havde det værst, lå tallet på 13 procent. Det er primært den gode udvikling på boligmarkedet, der har givet bankerne lidt vind i sejlene. Flere private har i dag mulighed for at indfri deres boliglån, og større bygherrer har lettere ved at sælge deres boliger og dermed få deres store lån afviklet med bankerne.

Norsk investor bag storhandel i Mijas
Sammen med et amerikansk investeringsselskab har det norske selskab Solus Investments 2015 S.L. opkøbt to store grunde på i alt 80.000 kvadratmeter i La Cala de Mijas. På de to grunde er der givet byggetilladelse til opførelsen af 774 boliger. Projektet blev vedtaget for snart 10 år siden, men blev aldrig igangsat grundet den økonomiske krise. Málaga-banken UniCaja overtog grundene efter promotors konkurs. Banken har siden nytår afviklet boliger og grunde for i alt 125 millioner euro, men har fortsat en portefølje på 
ca. 1.200 millioner, som banken arbejder på at få likvideret.

Ny turistplan for Málaga
Alt tyder på, at 2016 bliver rekordernes år for turismen på Costa del Sol og i Málaga by, hvor byrådet netop har vedtaget en ny fire-års plan for turismen. Málaga modtog i 2015 3,5 millioner turister og tallet forventes at stige progressivt til fem millioner i år 2020. Derfor har byrådet vedtaget en plan, som skal udvide byens horisonter for de mange nye turister, da mængden af besøgende i bymidten i store dele af året har nået bristepunktet. Derfor vil Málaga fremover forbedre strandpromenaden, der går mod øst (Pedregalejo og El Palo) og samtidig arbejde på at få flere hoteller, museer og gågader opført, præcist som man har gjort det på strandpromenaden i byens vestlige del.
I planen fremgår det også, at man vil øge markedsføringen af Málaga i Kina, Sydkorea, Japan, Taiwan, USA og Canada.

Fortsat ingen sporvogne i Torre del Mar
Det var et af socialistpartiets store mærkesager ved kommunalvalget sidste år, men sporvognene mellem Torre del Mar og Vélez-Málaga er fortsat ikke kommet på skinner. Og Vélez-Málagas borgmester, Antonio Moreno Ferrer, indrømmer nu, at sporvognene tidligst kommer til at køre fra 2017. Problemet er økonomien. Kommunen kan ikke finde de 1,5 millioner, det vil koste at reparere sporene, som ikke har været brugt siden 2012. Dertil har bystyret endnu ikke besluttet, om man vil istandsætte de ”gamle” sporvogne eller købe nogle nye og mindre vogne. Sporvognsstrækningen på små fem kilometer, som forbinder Torre del Mar og Vélez-Málaga, blev indviet i 2006 og kørte frem til 2012, da den forhenværende borgmester valgte at nedlægge driften, fordi den gav store økonomiske tab for kommunen. Inden da havde Junta de Andalucía investeret 30 millioner euro i opførelsen af sporvognsbanen.

Stort olé til Málagas byfest
Byens politikere, foreninger og hotel- og restaurationsfolk jubler over tallene og atmosfæren ved Málagas årlige feria i midten af august. I modsætning til de seneste år havde kommunen i år givet grønt lys for koncerter på næsten samtlige af byens pladser. Det skabte stemning, omsætning og fik samtidig mange af de helt unge væk fra pladserne, som ofte bruger disse som samlingspunkter for at drikke medbragt spiritus. På den store feriaplads lidt udenfor byen var der også flere folk end sidste år. Det gælder både om aftenen og midt på dagen, som tidligere har været feriapladsens svage punkt. Hotellerne melder om en belægningsprocent på 92, restaurationerne om en omsætningsstigning på otte procent og kommunen antager, at over en million gæster fra ind- og udland har besøgt byen i løbet af feriaugen.

Fin afslutning på OL
Kritikkerne var hårde ved de brasilianske arrangører forud for de olympiske lege, som blev rundet flot af sidst i august. Afviklingen af legene og sikkerheden i Rio de Janeiro var i top, så al den tvivl, der var op til legene, blev gjort til skamme. For Spanien blev det et godt OL med sytten medaljer, heraf syv i guld. Det er den største medaljehøst siden 1996. De tre skandinaviske lande klarede sig også flot. I særdeleshed Danmark og Sverige som med henholdsvis femten og elleve medaljer, rejste stolte retur fra Rio. Norge fik kun fire medaljer. Til gengæld klarede de sig rigtigt godt under vinter-OL.

 Piqué og Shakira giver 20.000 euro i drikkepenge
Den colombianske sangerinde Shakira og FC Barcelona-spilleren Gerard Piqué har nydt sommerferien på Ibiza sammen med deres to børn, Milan og Sasha. Her gav parret intet mindre end 20.000 euro i drikkepenge til en kok. Parret skulle eftersigende have hyret en kok under opholdet på den famøse ferieø, og man skulle da nok mene, at kokken udførte sit job til stående applaus, eftersom de gav ham den enorme erkendtlighed. Piqué og Shakira er nu vendt tilbage til Barcelona, hvor fodboldsæsonen er gået i gang, og Shakira har opnået succes med sangen ’La bicicleta’ i samarbejde med Carlos Vives.

Mand skudt i Mijas
En 45-årig mand er blevet dræbt som følge af et overfald med et skydevåben i et beboelsesområde i Mijas. Også en 26-årig kvinde, som angiveligt var hans kæreste og gik sammen med manden på gerningstidspunktet, blev såret efter at være blevet ramt af flere skud. Ifølge kilder skulle en nabo have alarmeret skyderiet klokken 04.25 om morgenen efter at have hørt skud i urbanisationen Calypso i Sitio de Calahonda. Både den afdøde og den sårede kvinde har colombiansk statsborgerskab. Omstændighederne er ukendte, men man antager, at manden havde noget udestående hos gerningsmændene. Kilder tæt på efterforskningen har rapporteret, at der var mødt tre mænd frem for at begå mordet.

shutterstock 186335477

20 politifolk forgiftet under Feria’en
Omkring 20 lokale politifolk fik voldsom maveforgiftning af en karrysovs under Feria’en i Málaga. Det skete i et telt, hvor de, der arbejdede under Feria’en, spiste. Det menes, at en af de cateringsvirksomheder, som byen havde hyret under byfesten, havde haft sovsen til at stå for længe ude i de varme temperaturer i stedet for at få den sat tilbage i køleskabet. Der skulle efter sigende ikke have været andre voldsomme madforgiftninger under Feria’en i år.

Rekordhøjt antal drukneulykker
I år er der indtil videre omkommet 11 personer i drukneulykker i Málaga-provinsen. Alarmcentralen meddeler, at det bl.a. skyldes den stærke østenvind, som har været særligt fremherskende denne sommer, samt folk der har ignoreret gule og røde flag på strandene. 77 procent af ulykkerne er sket, hvor der ikke har været livreddere tilstede. I alt har over 480 været nødsaget til at blive reddet op af vandet på Costa del Sol denne sommer – og mange af dem har været, når bølgerne gik højst, som de gjorde i slutningen af august måned. Den drukneulykke, hvor en 41-årig mand mistede livet i La Carihuela, har fået den spanske livredderforening til at gentage advarslerne om farerne ved at svømme, når der er østenvind samt tidligt om morgenen eller sent om aftenen, når der ikke er livreddere i tjeneste. En søndag i slutningen af august i Torremolinos måtte livreddere redde omkring 20 mennesker op fra vandet, selvom de røde flag var oppe. Tallene viser sig at være de værste i årtier.

Feriegæster redder strandede hvaler
Feriegæster hjalp en gruppe hvaler tilbage i havet, efter at de havde været strandet på stranden Las Coloradas på Lanzarote. Stranden ligger over for hotellet Sandos Papagayo på den sydlige del af øen. Vidner bekræftede over for gratisavisen 20minutos, at hvalerne simpelthen sad fast i sandet, hvor en gruppe turister samledes for at hjælpe dem fri og ud i havet igen. Her turisterne svømmede med hvalerne et stykke for at sikre sig, at de store dyr svømmede i den rigtige retning ud mod åbent hav.

Defekt i forlystelsespark i Benalmádena koster sårede
12 kom til skade oga. defekt i en forlystelse i Tivoli World i Benalmádena. Et mekanisk problem i en af attraktionerne var skyld i, at samtlige tilskadekomne skulle i behandling på hospitalet for piskesmæld, lettere smerter og panikanfald. Der er tale om forlystelsen ’Caída Libre’ – på dansk ’frit fald’ (á la Det Gyldne Tårn i Tivoli i København), der løfter folk 70 meter op i luften, inden de ‘i frit fald’ bliver kastet mod jorden på tre sekunder. Repræsentanter fra parken hævdede, at årsagen til hændelsen var ukendt. Men ifølge kommunale kilder, var der tale om en defekt i forlystelsen, da den gik ud over den højde, hvorfra den normalt falder, så nedstigningen var meget hårdere end normalt, og folk blev derfor banket op mod bøjlerne, der sidder hen over lårene. ”Det hele skete så hurtigt. Pludselig hørte vi skrig, og folk der græd. Det skræmte os,” lød det fra et af vidnerne. Parken forbliver åben, men Caída Libre-tårnet vil være lukket, indtil resultaterne af undersøgelsen foreligger.

Baskisk chauffør slår verdensrekord i spritkørsel
Fransk politi har anholdt en 56-årige baskisk spritbilist med en promille på 4,75. En sats, der slår alkometerverdensrekorden. Manden blev registreret ud for byen Saint-Seurin-sur-I’Isle på motorvej A89, der løber fra Bordeaux til Perigueux, med 240 kilometer i timen. Dette fremgår af en rapport udgivet af den franske avis Sudouest. Manden afgav en stærk lugt af alkohol, da han blev stoppet af politiet, og herefter overførte politiet ham til det nærmeste hospital, eftersom han ikke var i stand til at gennemgå udåndingstesten. Senere erkendte manden ikke at vide, hvor han skulle hen, eller hvor meget alkohol han havde indtaget. Den 56-årige basker skal for en dommer til oktober og har indtil videre fået frataget kørekortet i mindst seks måneder. I Spanien bliver man dømt, hvis promillen er over 0,5. Men for de, der har haft kørekort i under to år, er grænset 0,3.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.