Det danske magasin i Spanien
Korte nyheder juni 2016

Korte nyheder juni 2016

Nyt rekordår på vej
Turismen ekspanderer fortsat på Costa del Sol, og fremgangen er så markant, at flere branchefolk nu betegner situationen som et decideret boom. ”Fremgangen de sidste par år har været unaturlig stor. Alene i vinterhalvåret fra oktober til marts er antallet af turister steget med 12 procent i forhold til sidste år, som også var fantastisk,” fortæller Elías Bendodo, formand for Costa del Sols turistråd, i et større interview til dagbladet Málaga Hoy. ”Vel er vi en attraktiv destination, men den enorme fremgang skyldes også usikkerheden og frygten for at rejse til lande som Tyrkiet, Tunesien og Egypten,” vurderer Elías Bendodo, som mener Costa del Sols fornemmeste opgave nu bliver at give de mange turister en positiv oplevelse for at konsolidere sig som en attraktiv destination. I 2014 rundede Costa del Sol den magiske grænse på 10 millioner turister. Sidste år hed besøgstallet 10,6 millioner, og alt tyder på, at det samlede besøgstal for 2016 bliver på mellem 11 og 12 millioner turister.

Grusom morder i Málaga tilstår
Den 23. september 2013 er datoen, beboerne i Málagas bydel
’La Luz’ sent glemmer. Forældrene til en ung kvinde opsøger deres datter i hendes lejlighed, da hun hverken er dukket op på arbejde eller har afleveret deres femårige barnebarn i dagsinstitutionen. Først kan forældrene ikke komme ind i boligen, men via en stige kommer de ind gennem et vindue. I soveværelset finder de deres datter, barnebarn og tidligere svigersøn i sengen smurt ind i blod. Men svigersønnen er ikke død. Han har blot lagt sig til rette mellem sine to ofre. Bedsteforældrene formår at flygte fra lejligheden, og få minutter senere måtte der fire politifolk til at anholde tiltalte under hans flugtforsøg fra byen. Tiltalte tilstod mordene og accepterede de 43 års fængsel, som anklagemyndighederne kræver. Gerningsmanden og den dræbte kvinde var gift i fem år, inden de for fem år siden blev skilt. Det var samme år, som deres datter blev født. Under tilståelsen af mordene fortalte drabsmanden, at det var kampen om forældremyndigheden, der var motivet til drabene.

Benalmádena er stærkt forgældet
Trods statslige støttepakker kæmper de fleste kommuner i Málaga-provinsen fortsat med store økonomiske problemer. Værst står til det i de to kommuner Alozaina og Guaro i Sierra de la Nieves nord for Marbella. Men den er også gal i Benalmádena, som er provinsens tredje mest forgældede kommune. Kommunen skylder i alt 115.586.000 euro til banker, skattevæsenet og Seguridad Social. Fordelt på byens 66.598 indbyggere skylder hver enkelt borger 1.736 euro – uanset køn, alder og nationalitet. ”Vi lider af følgerne af årtiers dårlig planlægning og uforsvarlig økonomisk styring. Specielt i perioden fra 2003 til 2007 løb udgifterne og investeringerne helt af sporet under Enrique Bolín,” forklarer Víctor Navas fra PSOE, som i dag er Benalmádenas borgmester takket være en bred kollation med fire mindre partier. ”Vi fik vores længe ønskede hospital til byen, men prisen på 20 millioner euro var langt højere end først budgetteret. Tilsvarende byggede man parkeringspladsen ’Balmoral’ for fire millioner euro for efterfølgende at sætte den til salg for blot én million,” beklager Víctor Navas, som kæmper for at få byens gæld nedsat, uden det rammer fremtidige investeringer. Det er kun 22 af Málaga-provinsens 103 kommuner, der i dag er gældfrie.

BBVA forudser vækst, men…
Den spanske storbank BBVA mener, at Spanien vil vækste 2,7 procent både i år og til næste år. Tilsvarende mener banken, at Spanien vil kunne skabe en million nye arbejdspladser inden for de næste to år og dermed få bragt ledigheden ned under de 18 procent. Men bankens cheføkonom, Jorge Sicilia, ser også klare svaghedstegn i den spanske økonomi. ”Vi kan holde en fornuftig vækst de næste par år, fordi de blide vinde fortsat blæser over landet. Vil vi have vækst på lidt længere sigt, skal der ske noget på den politiske scene,” mener han. Tilsvarende mener bankens økonomer, at Spanien ved ganske få justeringer kan overholde EU’s krav om et offentligt budgetunderskud på højst tre procent. ”Med en årlig vækst på 2,7 procent skal der ikke meget til for at få budgetunderskuddet under de tre procent,” skriver banken i sin kvartalsrapport.
Vækst er der også på boligmarkedet, omend den er yderst beskeden.
I årets første kvartal blev der ifølge Spansk Statistik (INE) gennemført 6.173 bolighandler i Málaga-provinsen, hvilket er 1,5 procent flere end sidste år. Det er en markant mindre stigning end i første kvartal fra 2014 til 2015, hvor antallet af bolighandler steg med 14 procent.

Årtiets største miljøkatastrofe
I en weekend i maj gik der brand i Europas største losseplads for bildæk. Og dampene var så farlige, at de var helbredstruende for de nærmeste 9.000 beboere, som måtte evakueres.
Lossepladsen i den lille by Seseña nær Toledo, ca. 100 km. syd for Madrid, er en trist historie om en politisk konflikt, som beboerne og miljøet nu må betale prisen for. Faktisk havde lossepladsen i 2010 mistet sin licens og skulle omdannes til genbrugsplads, men hverken kommunen eller de to amter Castilla La Mancha og Madrid, som lossepladsen ligger fordelt over, gjorde noget ved planerne. De tre instanser kunne sågar ikke koordinere rengøring, vedligeholdelse og opsynet med den gamle losseplads. Derfor blev aftalen med renoveringsfirmaet opsagt i februar, da ingen af de tre ville betale regningen. Kun en enkelt kommunal vagt holdt opsyn i dagstimerne. Hele aftenen og natten var der fri adgang for pyromaner, som ikke holdt sig tilbage. Fem millioner bildæk brænder godt og spreder farlige kræftfrembringende olier, kemikalier og giftstoffer ud over de nærtliggende byer og videre ud i atmosfæren. Historien fra Seseña er ikke bare en trist historie, som ingen vil tage ansvaret for. Det er dette årtis største miljøkatastrofe i Spanien.

Krav til strandene i Málaga
Hele 22 strande i Málaga-provinsen har fået det blå flag, men ikke én eneste strand i Málaga by har fået det internationale kvalitetsmærke. Det er der ikke noget at sige til med strande, der ikke lever op til forventningerne om strandforhold. Folk efterspørger nu forbedringer af strandene i Málaga by, og venstrefløjspartiet IU i Málaga opfordrer derfor bystyret til at forbedre kvaliteten af Málagas strande. Man pålægger kompetente myndigheder ansvaret for at træffe nogle foranstaltninger for at forbedre kvaliteten af sandet og vandet, der er forurenet. Man har i IU for nyligt advaret om, at de har modtaget klager over situationen på strandene og ønsker derfor at forbedre kvaliteten af strandene og rengøringen forud for sommersæsonen, som så småt er gået i gang. Imens kan vi kun håbe på, at også Costa del Sols hovedstad kan lade sig pryde af de blå flag.

Verdens stærkeste chili gror i Guadalhorce
Verdens stærkeste chili er nu at finde i en dal i Guadalhorce i Málaga-provinsen. Unge entreprenører bruger bæredygtige og økologiske teknikker og planlægger at sælge rå og behandlet chili i forskellige former, styrker og farver (inkl. i hvid). Nogle elsker dem, andre ser dem som en form for totur, men uanset hvad stiger forbruget af chili med anslået 2,5 procent hvert år. ”Hot chili er på mode, og salget boomer lige nu – især i USA, England, Kina og Italien, som er verdens største forbrugere af chilien,” siger Pedro Gallardo, som er en af entreprenørerne bag verdens stærkeste chili i Sydspanien. Disse unge entreprenører skabte mærket ’Mucho Macho’ til at sælge friske og forarbejdede chilier. De har valgt 20 sorter, som er ved at blive dyrket for første gang i år. Virksomheden har sat sig for at producere omkring 40 tons i 2016. ”Vi planlægger at sælge friske og tørrede chili. Vi vil også gerne producere krydret olivenolie, der skal sælges i Spanien og i udlandet. Ønsket er at sælge peberfrugterne i forskellige formater under Mucho Machos brand,” forklarer Pedro Gallardo. Blandt sorterne er den berygtede ’Carolina Reaper’, som i øjeblikket er i Guinness Rekordbog som værende verdens stærkeste chili.

Papegøjer truer Axarquía-området
De grønne papegøjer som vi ser i palmetræer rundt omkring i Spanien, truer nu de subtropiske afgrøder omkring Axarquía-området. Eksperter har advaret om, at de første ynglepar af papegøjerne er set tæt ved Guadalhorce og Vélez-floden. Ifølge eksperter er de små papegøjer, som man finder i parker og haver i byområder, nu en trussel for landbruget i Málaga-provinsen og især i Vélez-floden i Vélez-Málaga og i Guadalhorce-dalen. ”Problemet med papegøjerne er, at de formerer sig lynhurtigt, og om 10 år vil det være umuligt at holde bestanden nede,” siger biolog og forsker Antonio Román Muñoz fra universitetet i Málaga. Biologiens største bekymring er, at Axarquía-områdets værdifulde mango og avokado bliver ødelagt af papegøjerne, der anses som skadedyr for afgrøderne. Videnskabelige undersøgelser viser desuden, at papegøjernes befolkning vil fordobles i løbet af de næste fire år. De grønne papegøjer blev først importeret fra Sydamerika til Spanien, hvor de blev solgt som kæledyr. Nogle blev frigivet og i løbet af årene, havde de koloniseret sig i parker og haver i byerne, hvor vi ser dem i dag.

Masser af blå flag på Kysten
Mere end 20 strande på Costa del Sol får det blå flag denne sommer. Fra Almería og til Cádiz er det samlede antal udmærkelser nået 76.
I år har 76 af Andalusiens strande opnået at få ‘det blå flag’ – i alt 13 procent på nationalt plan. 22 strande i Málaga-provinsen og fem havne er blevet tildelt denne ære af Foreningen for Miljøundervisning og Forbrugeranliggender. Det er ligeledes dem, der har fundet de strande og havne, som imødekommer seriøse miljøkriterier samt har mange forskellige faciliteter. Ligeledes har nyheden vist det fantastiske ved Andalusiens kystlinje og regionens forpligtigelse til kvalitetsturisme.
Det blå flag er et internationalt kvalitetsmærke, der indikerer, at stranden har rent badevand og sikrer en god strandoplevelse. Spanien var sidste år det land i verden, der havde flest blå flag.

Færre residenter i Málaga
Inden for de seneste par år har man i en af de mest kosmopolitiske provinser i Spanien, Málaga, set, at antallet af residenter er faldende. Ifølge de foreløbige tal, offentliggjort af Det Nationale Institut for Statistik, er det samlede tal for ikke-spanske beboere i Málaga faldet med 9.348 personer de seneste par år. Siden 2013 er i alt 60.000 personer forsvundet fra populationsregistret. En af de faktorer, der er skyld i det fald, er, at pengene ikke strækker så langt, som de engang gjorde. Statistikken viser, at der de seneste år er forsvundet 219 danskere og kun 23 svenskere. Norge er ikke med i denne beregning. Den nationalitet, der løber med det højeste tal, er briterne. De seneste år har der været 5.600 færre briter i Málaga, hvilket efterlader et total på 50.530. Selvom der i den statistik også er svundet en smule i danskere og svenskere, bor der i dag samlet henholdsvis 4.087 og 5.096 danskere og svenskere på Costa del Sol. Sammenligner man tallene med 2015, har Málaga-provinsen mistet over 9.000 residenter på et år. I dag er der i alt 238.555 residenter, hvilket svarer til 14,6 procent af befolkningen.

Heste- og hundeejere anholdt for dyremishandling
Ejerne til 22 fejlernærede heste og fire fejlernærede hunde er blevet anholdt på en finca i Vélez Málaga i et område i El Trapiche. Ifølge det nationale politi er dyrene blevet placeret på steder med begrænset plads, og som er farlige for dem. Det drejer sig om to ejere på henholdsvis 44 og 75 år, der nu er anholdt for dyremishandling af fejlernærede og omsorgssvigtede heste og hunde. Sammen med nyheden har det nationale politi bragt et billede af en af de syge heste. Det ses tydeligt, at dens tilstand er kritisk. Hesten er ikke kun udmagret, men også sat til med åbne kødsår på hele kroppen. Ifølge politiet er der ingen tvivl om, at der er tale om en overtrædelse af loven for dyrevelfærd. Situationen er så voldsom, at flere af dyrene har haft brug for omgående dyrlægebehandling og er efterfølgende blevet leveret til forskellige foreninger for dyrebeskyttelse. Mishandlingen har desværre kostet en pony livet, som måtte aflives, da den ikke stod til at redde med dens skader. Ligeledes var ingen af de fire hunde blevet vaccineret. Værst af alt var de ligesom hestene udsultede og fyldt med sår og åbne benbrud, og en af hundene var ikke i stand til at gå.

Regnvejret skaber glæde på Kysten
I mere end en uge i maj regnede det voldsomt i Málaga-provinsen. Ikke specielt sjovt for de mange turister, der var rejst fra nær og fjern for at nyde sol og varme, men rigtig godt for provinsens landbrug, natur og dyreliv. Det har nemlig bevirket, at vandreservoirerne igen er fyldt op. De regnfulde prognoser har skabt lettelse og et pusterum i provinsen, der allerede er begyndt at forberede sig på den tørke, sommeren bringer. Især vandreservoiret ’La Conception’ lige nord for Málaga i Sierra de las Nieves, som er det reservoir, der giver drikkevand til det meste af Costa del Sol, er godt fyldt op. Takket være alt det regn, der er faldet, er vandreservoirerne i hele Málaga-provinsen næsten fyldt.

Sol over Nerja
Nerja er ikke bare kystens perle. Nu er kystbyen også Spaniens perle. En større afstemning på portalen ”Hotel Info” gør Nerja til landets mest charmerende by.
For byen er udnævnelsen en stor ære med en stor PR-værdi, også selvom det kun var kystbyer – og ikke storbyer – der indgik i afstemningen. ”Tak for de mange stemmer og den gode omtale,” skriver byens borgmester Rosa Arrabal (PSOE) på Facebook. ”Vi gør alt for at holde byen smuk og give de besøgende en positiv oplevelse i Nerja,” fortsætter hun. Den galiciske by Ortigueira blev nummer to i afstemningen, mens Rota i Cádiz-provinsen kom ind på tredjepladsen.

Udlejningsboliger skal nu legaliseres
Den nye lov om registrering af udlejningsboliger i Andalusien er trådt i kræft, og perioden for den frivillige registrering er åbnet. Registreringen er obligatorisk for alle boligudlejere i Andalusien, som samtidig legaliserer deres udlejning. Junta de Andalucía forventer, at 20.000 boligejere de kommende par måneder vil registrere deres udlejningsboliger. Og langt størstedelen af boligerne ligger i Málaga-provinsen. ”Den nye lov skal harmonisere med den private boligudlejning. Som boligejer skal man opfylde en række simple krav. Det gælder både boligens kvalitet og skatteindbetaling af indtjening ved udlejningen. Opfylder man det, kan man omvendt frit udleje sin bolig med ro i sjælen,” udtaler Monsalud Galindo fra Turistdelegationen i Junta de Andalucía, som via de mange udlejningsportaler let kan spore de ikke-registrerede udlejningsboliger. Den overordnede idé med loven er at sikre en hvis standard og sikkerhed for boliglejerne samt en bedre skatteopkrævning til bl.a. dækning af de store marketingkampagner, Junta’en gennemfører over hele Europa.

Izquierda Unida og Podemos går sammen
De to venstrefløjspartier Izquierda Unida (IU) og Podemos bliver til ét ved det kommende parlamentsvalg den 26. juni. Idéen om en koalition har længe ulmet. IU svulmede ved sidste valg ned til to mandater i parlamentet, men partiets 923.000 stemmer kan konverteres til langt flere mandater, hvis de tillægges Podemos’ mange stemmer. Grundet den spanske valglov, hvor stemmer optælles, og mandater fordeles i hver enkelt provins, kommer IU sjældent over spærregrænsen. Dermed går deres stemmer tabt. Begge partier søger derfor en synergieffekt ved den nye koalition.

Andalusiens største shopping- og kulturcenter
500 millioner euro er den spanske virksomhed Intu villig til at investere i et nyt shopping- og kulturcenter i Torremolinos. Virksomheden har opkøbt jordstykkerne bag byens kongrescenter og har af kommunen fået godkendt et projekt på 54.750 kvadratmeter. Til september eller oktober forventer Intu at få grønt lys for projektet af Junta de Andalucía. ”Det bliver Andalusiens største resort, hvor shopping, gastronomi, kultur og aktiviteter skal gå op i en højere enhed,” forklarer Salvador Arenere, som bliver ansvarlig for projektet. Hans selskab har med succes opført et tilsvarende projekt i Zaragoza. ”Det gælder om at få borgerne til at nyde udelivet. Ellers handler de i fremtiden hjemmefra via nettet. Derfor vil vi tilbyde et stort udvalg af kultur og aktiviteter året rundt som skøjtebane, en sø med robåde og et pariserhjul,” fortæller Salvador Arenere, som ikke udelukker, at man også har i tankerne at ville opføre en skiløjpe med kunstig sne.
Han vurderer, at projektet vil tage et par år at opføre, og at det vil skabe 4.000 nye faste arbejdspladser.

Månedens Tweet
Café Central Málaga retweeter på Twitter det famøse system for bestilling af kaffe i Málaga-området. Det er nemlig ikke bare at bestille en café cortado eller café con leche. Nej, her gælder andre navne. Bestiller du f.eks. en ’cortado’ (kaffe med lidt mælk), kan tjeneren opfatte det som noget helt andet end det, du mener. Derfor er det en god idé at lære Málaga-måden for bestilling af kaffe.
I 1950erne opfandt ejeren af Café Central i Málaga, José Prado Crespo, et system for bestilling af kaffe for at undgå misforståelser omkring, hvordan kunderne ønskede deres kaffe. På det tidspunkt var der nemlig ikke råd til at spilde en god kop kaffe på grund af sådanne misforståelser. Idéen om et såkaldt kaffebestillingssystem går således helt tilbage til 1954 i form af et vægmaleri af fliser i caféen. Indehaveren af caféen indsamlede forskellige ønsker og præferencer fra sine kunder, hvilket blev til en liste bestående af ni forskellige kaffedrikke. Dog manglede én enkelt for at færdiggøre række nummer to på vægmaleriet, hvorfor han tilføjede det tomme glas som et vittigt indslag. Formålet var altså at minde de kaffedrikkende cafégæster om de forskellige muligheder, der fandtes for at bestille en kaffe, samt at ensrette navnet for en bestemt måde at servere kaffen på for at undgå misforståelser.
Siden dengang i ’50erne er dette system blevet en udbredt måde at bestille kaffe på. Noget, som kaffemærket Santa Christina har været med til at sikre ved at bruge denne idé i sin markedsføring. 60 år efter er dette system for bestilling af kaffe derfor ikke kun standard for malagueño’er, men også en udbredt måde at bestille kaffe på i Spanien. Det er nemlig både et nemt og logisk system, som består af ni forskellige måder at servere kaffen på identificeret ved mængdeforholdet mellem kaffe og mælk.

Mercadona ansætter 5.000 i sommerperioden
Mercadona lover 5.000 nye ansættelser. Supermarkedskæden forbereder sig som aldrig før på en travl sommer. Det betyder, at man har valgt at indarbejde 5.000 nye ansatte hen over sommeren, som udvælges i maj måned. Her skal det nye personale blandt andet erstatte det allerede ansatte personale i ferier samt imødekomme de behov, der opstår i supermarkederne i turistområderne, hvor der bliver meget at se til.
Juan Roig er Spaniens tredje rigeste mand og søn af stifterne til Mercadona, der startede som en lille købmandsbutik i Valencia. Forældrene åbnede dengang senere 11 små købmandsbutikker i Valencia, men efter sønnens overtagelse af firmaet, er der de seneste 20 år sket en ekspansion af den nu kendte supermarkskæde i Spanien. I 2015 var der i alt 1.574 Mercadona’er fordelt i Spanien med 75.000 medarbejdere.
Mercadona omsatte i 2015 for 611 millioner euro. En stigning på 12 procent i forhold til 2014. Supermarkskæden vil fortsætte sin ekspansion i Spanien, og ifølge Juan Roig har kæden også planer om senere at tage det internationale spring. Indtil da kan vi glæde os over de 5.000 flere arbejdspladser hen over sommeren.

Spanske ministre skal stå skoleret i EU
Ser man bort fra Grækenland, er Spanien det eneste EU-land, som ikke formår at efterleve EU’s økonomiske krav. Det samlede mål om at nedsætte underskuddet på de offentlige budgetter til under tre procent, når Spanien ikke i år. Og heller ikke næste år, mener økonomerne i Bruxelles, som estimerer budgetunderskuddet til henholdsvis 3,9 og 3,1 procent. De øvrige EU-lande ligger typisk på mellem en og to procent i budgetunderskud. Sagen er, at staten bruger 40.000 millioner euro mere, end den er i stand til at generere. Derfor har skatteminister, Cristóbal Montoro, og økonomiminister, Luis de Guindos, måttet stå skoleret i EU. De påpeger begge, at de reformer, der er nødvendige for at komme problemet til livs, ikke kan gennemføres, fordi den midlertidige regering ikke har flertal i parlamentet. Men det hindrer ikke, at Spanien får en bøde for ikke at leve op til EU’s økonomiske krav. I Bruxelles er man bekymrede for den politiske situation i landet, men den dårlige evne til at implementere de hidtidige reformer mellem centralregeringen og nogle af de spanske regioner bekymrer også det øvrige EU.
Positivt for Spanien er det dog, at arbejdsløsheden i april faldt med 83.000 og med hastige skridt nærmer sig skæringsgrænsen på de fire millioner ledige.

Kongestien skaber ingen beskæftigelse
Besøgstallene på Kongestien, El Caminito del Rey, har gået over al forventning, men effekten på beskæftigelsen i det lokale næringsliv har været lig nul. Genåbningen af Kongestien i marts måned sidste år gav store håb for erhvervslivet i de nærtliggende byer Álora, Ardales og Antequera. Men håbet er løbet ud i sandet for ledigheden i de tre byer er i dag intakt. Egnens hoteller, restaurationer og butikker melder ellers om stigende aktivitet, men altså ikke nok til at foretage nyansættelser. Det antages, at langt størstedelen af de vandreglade, der tager turen på Kongestien, kommer fra Málaga-provinsen og dermed kører retur samme dag. Dermed bliver deres forbrug i området også minimalt.

10.000 kubikmeter sand til San Pedro
Den voldsomme strøm og forårets høje bølger har været hårde for strandene i San Pedro. Derfor har Marbella Kommune bestilt 10.000 kubikmeter sand, som i disse dage lægges ud på strandene i feriebyen. Det er den største mængde sand, der nogensinde er blevet bestilt til byen, og det vil tage næsten en uge at få den store mængde sand lagt ud på de kilometer lange strande. ”Turistsæsonen er lige om hjørnet, og vi tror på, vi får den bedste sæson nogensinde, og så skal strandene naturligvis stå flotte fra første dag,” siger Rafael Piña fra byrådet.

Billigere at bruge mobilen i EU
Nu får mobilbrugerne bedre muligheder for at anvende mobilen i EU-lande på rejser. Det bliver nemlig markant billigere som rejsende at bruge sin mobiltelefon i EU. Ifølge Energiministeriet må teleselskaberne nu kun opkræve bestemte roamingtillæg (dataroaming vil sige, at telefonen bruger et mobilnetværk, der ikke ejes af ens mobiloperatør) ved brug af mobiltelefonen i EU. Det drejer sig om 46 øre pr. minut for udgående opkald 10 øre pr. minut for indgående opkald, 18 øre pr. sms og 46 øre pr. MB data. Disse priser er ekskl. de gældende takster for eget mobilabonnement. Altså falder roamingtaksterne på tale, sms og data i EU med op til 75 procent. Samlet set er EU-roamingpriserne faldet med over 90 procent siden 2007, hvor reguleringen begyndte. De nye priser trådte i kraft 30. april 2016 og lader til at falde yderligere frem mod 2017. Her er det nemlig på tale, at priserne skal falde så markant, at det som udgangspunkt vil koste det samme at bruge mobilen på en ferie i et EU-land som i ens eget hjemland. Det sker dog først, når EU har fundet en løsning for de afregningspriser, selskaberne opkræver hos hinanden ved brug af roaming.

Den røde løber igen rullet ud i Málaga
Málaga dedikererede sig igen i år til at fejre det gode ved den spanske biograf. Under filmfestivalen i byen har aktører og biografgængere passeret den røde løber blandt nogen af byens mest ikoniske monumenter såsom Teatro Cervantes i den gamle bydel tæt ved Plaza de la Merced. Her deltog de i premierer på en masse film og arrangementer og var samtidig vidner til, hvem der løb med hvilke priser. En af dem, der modtog en pris, var den 40-årige spanske skuespillerinde Paz Vega. Den internationalkendte skuespillerinde fra Sevilla løb nemlig med årets pris ’Premio Sur’ for filmen ’La noche que mi madre mató a mi padre’ (den nat min mor dræbte min far). I Teatro Cervantes præsenterede flere instruktører sine film sammen med skuespillerne, og her var det tilmed muligt for den gængse spanier at overvære det og filmen for 10 euro. Herefter hyldede man instruktøren, skuespillerne og holdet bag for deres arbejde ved stående applaus i den knap 150-årige gamle bygning Teatro Cervantes. Desuden havde festivalen stillet tonsvis af spritnye Audi’er til rådighed for de mange kendte personer, der af private chauffører blev kørt fra sted til sted i byen.

Flere Málaga-borgere må tage to jobs
Antallet af folk, der har flere jobs i Málaga, er på fire år steget med 35 procent.
Således er der i Málaga 17.244 personer med mere end to legale jobs og 518 personer med fire eller flere jobs.
Antallet af personer, som arbejder flere forskellige steder på én gang, er altså braget i vejret. Og det er uanset løn, som ellers har en tendens til at være lav i Málaga-provinsen. Det er nemlig fakta, at lønningerne er lavere i Andalusien end i resten af Spanien, og det bevirker, at nogle ikke bare er nødt til at have to, men endnu flere jobs, for at overleve.
Málaga er den andalusiske provins med anden flest personer med flere forskellige jobs – kun overgået af Sevilla med 20.320 personer.

Spanierne vil ha’ netbank
39 procent af spanierne ordner i dag bankforretninger via netbank. I 2007 var tallet kun 16 procent. Vel er spanierne lidt efter EU-gennemsnittet på 46 procent, men de nye tal viser klart, at spanierne bliver mere og mere fortrolige med brugen af netbank. Udviklingen får – og har allerede fået – store konsekvenser for antallet af bankfilialer. Ifølge den spanske nationalbank findes der i dag 31.087 filialer. Det er 30 procent færre end for bare syv år siden. Nationalbanken antager, at yderligere ti procent af landets bankfilialer vil lukke over de næste to år. Alene Banco Santander vil lukke 450 filialer.

Politimand skyder bilist i hovedet
En helt almindelig rutinekontrol på A-3 motorvejen i Valencia udviklede sig til et koldblodigt drab. En 31-årig Guardia Civil betjent havde stoppet en 39-årig marokkansk bilist. Herefter begynder tilsyneladende en diskussion, og øjenvidner ser bilisten stige ud og løbe væk fra sin bil. Han når kun få meter, før betjenten trækker sit våben og skyder efter marokkaneren, som falder om. Derefter skyder Guardia Civil betjenten koldblodigt marokkaneren fem til seks gange i hovedet, som han naturligvis dør af. Den unge betjent blev kort efter anholdt af sine kollegaer. Vel var han påvirket af cannabis, men den voldsomme hændelse har alligevel skabt voldsom forargelse i hele landet.

Angreb mod homoseksuelle i Madrid
Madrid-regionen har oplevet en stor stigning i homofobiangreb siden årsskiftet. Ifølge organisationen Acrópoli er der registreret 52 angreb siden januar. Foreningen for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transseksuelle, LGBT, har bedt om øjeblikkelig handling, og regeringen siger, at de kæmper deres sag alt det, de kan. Det seneste voldelige angreb skete efter mørkets frembrud, da to venner var på vej hjem efter at have været i kvarteret Chuvca i Madrid. Tre mænd begyndte at kalde dem for skældsord, hvorefter de kastede tomme øldåser efter venneparret, og til sidst gik de så langt til at give dem spark og knytnæveslag. 24 timer senere blev et andet par angrebet, da de steg ud af metroen. Parret modtog både tilråb og slag på kroppen.

Forbud for afbrænding i tider med høj og lav risiko
TIDER MED BRÆNDFARE:
Høj periode: Fra 1. juni til 15. oktober. I denne periode er afbrænding af stubbe forbudt, grillarrangementer på offentlige arealer og motocross køretøjer og lignende uden for vejnettet.
Mellem periode: Fra 1. til 31. maj og fra 16. til 31. oktober. I disse perioder er afbrænding af stubbe kun tilladt, hvis man har tilladelse fra miljøafdelingen i Junta de Andalucía i Málaga.
Lav periode: Fra 1. november til 30. april.

AFBRÆNDING AF STUBBE:
Skov- og markarealer: Fra 1. juni til 15. oktober er hvilken som helst form for afbrænding og brug af ild forbudt. Resten af året er kommunikation med miljøafdelingen i Junta de Andalucía påkrævet.
Farezoner uden for skov- og markarealer: Fra 1. maj til 31. oktober påkræves tilladelse fra miljøafdelingen. Fra 1. november til 30. april påkræves der ingen tilladelse fra miljøafdelingen, men det skal underrettes til Brandvæsenet Mijas. Afbrænding må kun finde sted fredag og lørdag.

GRILLARRANGEMENTER:
Fra 1. Juni til 15. oktober: Grill på skovarealer el.lign. er forbudt.
Ud over den periode: Grill i fritids- og rekreative steder er godkendt.

For mere information kontakt Brandvæsenet Mijas på telefon

Syv krydstogtskibe i Málaga
En onsdag i april måned blev den mest intense dag for krydstogtskibenes indtog i Málaga. Her lå hele syv af slagen til i havneterminalen i Málaga, hvoraf tre af dem var der for første gang. Samlet har de syv krydstogtskibe plads til 6.043 passagerer. ’National Geografic’, som er et af krydstogtskibene på 3,984 tons, 102,7 meter langt og med plads til 130 passagerer, lå til i havnen natten over, og dermed kunne flere nyde aftenen og nattelivet i Málaga by. Derudover kan nævnes ’Wind Surf’, der rejser med 130 passagerer, på 14,745 tons, og som er 187,2 meter langt samt ’Viking Sea’ med plads til 930 passagerer på 47,800 tons og 227,2 meter. Begge sidstnævnte er majestætiske krydstogtskibe.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.