Det danske magasin i Spanien
Hvor Elben puster sig op som for at forberede sig på de sidste kilometer ud til sit udløb i Nordsøen, og klemt inde mellem delstaterne Schleswig-Holstein og Niedersachsen ligger jo Hamborg, der er én af de tre tyske byer, som i dag udgør en egen delstat.

Byen har fra tidernes morgen været en fristad, den var i årene 1300 – 1600 med i det magtfulde hanseatiske forbund, og den har en egen byggestil, selvtillid og frihedstrang. Under 2. Verdenskrig blev den bombet sønder og sammen, men er kommet på fode igen som en vigtig havneby, som i dag er en smuk, herlig og livlig storby med ca. 1,8 millioner indbyggere.
 
Følg med på en tur rundt i den gamle stad.

Alle vegne broer
Elben er den dominerende flod, men også Alster og en række andre bifloder til Elben krydser Hamborg, der blev grundlagt ved bredderne.
Derudover er der midt i byen Alster-søerne, der faktisk er en kunstig sø, skabt tilbage i år 1190 for at dæmme op for floden Alster og anvende dens kraft i en vandmølle. Søen er nu to søer, Außenalster og Binnenalster, der er omkranset af parkområder.
Vand er allestedsnærværende, hvilket har resulteret i opførelsen af næsten 2.500 broer, hvilket skulle være flere end dem, som Venedig, Amsterdam og London har tilsammen.
På billedet ses Ellernstor, der er fra 1668 og dermed byens næstældste bro.

Europas næststørste havn
Der er omkring 100 km fra Hamborg til Nordsøen, og alligevel er Hamborg Tysklands vigtigste havneby og i Europa er den kun overgået af Rotterdam. Det er naturligvis takket være Elben, som munder ud ved Cuxhaven.
Omkring det forrige århundredskifte begyndte omkring fem millioner europæere her deres migration til Amerika.
I dag er det enorme containerskibe og himmelstræbende kraner, som her anes i horisonten, samt krydstogtskibe og turbåde, der nyder godt af den historiske kulisse, som også er Hamborg.

Ny bydel under opførsel
HafenCity kaldes det, som måske er det største og mest spændende byudviklingsprojekt i Europa. Det er på 2,2 km2.
Her opføres hoteller, boligblokke og kontorlandskaber på øen, som tidligere er kaldt både Kehrwieder og Wandrahm, i bydelen Hamburg-Mitte.
Enkelte bygninger er færdiggjorte, mens de sidste forventes færdige engang mellem 2020 og 2030. Til de ultramoderne og endnu ufærdige byggerier hører koncerthuset Elbphilharmonie, der opføres oven på gammel lagerbygning.

Fortiden i Byen af Pakhuse
Gemt bag nybyggeriet i HafenCity ligger en del af fortiden. Speicherstadt, som kan oversættes til byen af pakhuse. Det er verdens største sammenhængende lagerhuskompleks, og det blev i årene 1883 til 1927 rejst af røde mursten med bizarre gavle og ornamenter, alt sammen sat på egetræspæle i Elben.
Nu er her forskellige museer, såsom Deutsches Zollmuseum og Miniatur Wunderland med modelbaner samt Hamburg Dungeon, der er en slags oplevelsesteater, som tager besøgende med på tur gennem Hamburgs historie.
Mange af de prægtige bygninger bruges dog stadig som lagerhuse af virksomheder, der handler med alt fra kakao, kaffe og krydderier til elektronik og møbler.

The Beatles og rå Reeperbahn
En meget stor del af bydelen St. Pauli er et rigtigt ’indvandrerkvarter’. På godt og ondt. Sidstnævnte fordi her nogle gange opstår tumulter, og førstnævnte fordi her er charmerende på den usminkede måde.
Det er også kvarteret, hvor den endnu mere rå Reeperbahn skærer igennem, og som tilskrives æren af at være åstedet for begyndelse på The Beatles’ popularitet.
Hver lørdag afholdes et loppemarked på Feldstraße, ikke langt fra foldboldklubben FC St. Paulis stadion, men helt ærligt skal man anstrenge sig for at finde noget, der er værd at tage med sig.

Arkader og rådhus
Alster-floden og nærliggende søer af samme navn er omkranset af fine arkader med fornemme forretninger og skønne spisesteder.
Er indkøb på turens spiseseddel, er byens utallige indendørs gallerier en mulighed, og det er også Mönckebergstraße, Spitalerstraße og Jungfernstieg, hvor godtfolk om søndagen i de gode gamle dage spadserede og luftede deres ugifte døtre – deraf navnet ‘jomfruer’.
På billedet ses én af arkaderne med en syrisk restaurant og i baggrunden det gamle rådhus. Dets forgænger nedbrændte i 1842, mens dette blev indviet i 1897. Det har 647 rum og står på godt og vel 4000 egepæle. Over hovedporten forlyder det på latin: “Den frihed, som forfædrene har opnået, bør efterkommerne værdigt søge at bibeholde.”

Under Elben
Da den gamle Elbtunnel i 1911 stod færdig, klar til at lade fodgængere, cyklister og enkelte billister krydse floden, var den et ingeniørmæssigt under.
Den flisebelagte tunnel under Elben er 426 meter lang. For at komme ned til den skal man med elevator 24 meter ned. De gamle, store elevatorer anvendes stadig, men man kan også vælge at tage med en nyere udgave, beregnet til fodgængere og cyklister.
Se efter den markante kvadratiske kuppelbygning ved Landungsbrücke. Man kan bare gå frem og tilbage – gåturen er selve målet.

St. Michaelis og Brahms
Højt over hustagene præges bybilledet af tårnene på hovedkirkerne St. Katharinen, St. Petri, St. Jacobi, St. Nikolai og St. Michaelis. Af de fem er St. Michaelis nok den vigtigste, og samtidig er den byens vartegn.
Man kan bare kigge op, så finder man til kirken. Man er velkommen til at kigge indenfor, måske tænde et stearinlys for en kær afdød, og kommer man forbi om aftenen, kan man fra klokketårnet nyde en fornem udsigt over byen.
Kirken er som den eneste af hovedkirkerne bygget som en protestantisk kirke, mens de øvrige er ’konverterede’ katolske kirker.
Den er opført tre gange. Den første fra 1669 nedbrændte og samme skæbne led dens efterfølger, mens denne dog har stået siden 1906. Næsten da, for også denne kirke blev ramt under bombardementerne i 1944-45, og restaureringsarbejdet foregår stadig.
Komponisten Johannes Brahms blev døbt her i kirken, hvor ærkeenglen Michael i form af en stor bronzefigur vogter hovedindgangen.

Fisk og oktoberfest til morgenmad
Her er der noget at komme efter. Der er Fischmarkt hver søndag morgen, om vinteren fra 07.00 til ca. 09.30 og om sommeren fra 05.00 til omtrent samme sluttid.
Fiskemarkedet afholdes ved floden, ikke langt fra Landungsbrücke i bydelen Altona, der i øvrigt engang var dansk.
Her er flere end 200 boder. Nogle sælger friske, røgede og salte frisk, andre fiske-sandwich og småretter, mens andre igen sælger frisk frugt og grønt. Ikke noget med lopper her.
Samme morgenstund kan man besøge Fischmarkthalle ved den ene ende af markedet. Her serveres morgenmad – samtidig med, at der er levende musik i form af et rockorkester eller et jazzband, og der opstår en rigtig oktoberfeststemning. Hvorfor ikke? Mange hilser godmorgen, og alle er vældig glade.

Af Jette Christiansen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.