Det danske magasin i Spanien
AV 1

Det er paradoksalt, at mens ca. halvdelen af menneskeheden sulter, er den anden halvdel overvægtig. Det er et paradoks, der på dette områder afspejler verdens uligheder i mange andre sammenhænge.
Uanset hvordan verdenssituationen tegner sig, vil vi alle sammen gerne fremstå slanke og sunde med livsglæde og livskvalitet som vigtig prioritet.
Fedme er så stort et problem, at WHO i 2013 erklærede fedme for en global epidemi.
 
Ofte bruger vi maden til at berolige vores følelser med. Derfor er det godt at kende sig selv, være glad for sig selv, uanset hvor meget, vi synes, vi dummer os, optræder mindre heldigt, eller at andre har trådt ind i vores liv og såret os på den ene eller anden måde. Der er masser af undskyldninger for at bruge maden som trøst.
Jeg kender det så godt. Da jeg vejede tæt på 90 kg, havde jeg mange undskyldninger for at spise eller drikke mere end godt var. Efter en lang arbejdsdag var det afslappende at tage en kold øl til maden. Den var jo glutenfri, økologisk og sund. Mit slik var næsten også udelukkende sundt. Chokoladen var Fairtrade, ofte mørk, og slikskålen til dessert var fyldt med nødder, mandler overtrukket med chokolade osv. Skålen skulle som regel fyldes op hver aften. Når aftensmaden blev lavet, skulle den smages godt til osv. Når maden var overstået, nippede jeg ofte de sidste rester, inden hundene blev fodret. Når jeg var på restaurant, synes jeg en festlig aften skulle sluttes af med en skøn dessert, osv., osv. Jeg kan fortsætte i en uendelighed.
Mit vendepunkt blev en forvredet fod og en kraftig opfordring fra en god ven om at ændre livsstil, inden en evt. diabetes meldte sin ankomst.
Derfor, hvis du beslutter dig for, at nu vil du være slank, er det vigtigt, at du anerkender, elsker og accepterer dig selv, lige præcis som du er. Min morgenhilsen til mit spejlbillede er hver morgen. “Hej Anni, Jeg elsker dig betingelsesløst, og gør det bedste, jeg kan dagen igennem.” Når jeg sørger for at drage omsorg for mig selv med accept af alle slags følelser, bliver det hele meget nemmere og jeg løser mine konflikter nemmere uden at spise.
Kig på dine vaner. Hvornår går det galt i løbet af dagen? Min erfaring er, at blodsukkeret trigger os mest om eftermiddagen mellem kl. 15 – 17, hvor al vores karakterstyrke fordufter. Hvis du er bevidst om det, kan du bedre tage dine forholdsregler.
 
Kosten
Allerførst se på dine spisevaner.
Råsluger du maden. Så start med at ændre dine spisevaner. Sid et lille øjeblik foran din tallerken, sig tak for den dejlige mad, og start så langsomt med at spise. Smag godt på hver eneste mundfuld og spis med opmærksomhed. Når den første mæthedsfølelse melder sig, så læg kniv og gaffel fra dig. Hvis det er muligt, så ryd op efter dig med det samme.
Hvis du vælger at anvende en diæt et stykke tid, skal du mærke, hvordan den diæt du vælger, passer til dig. Mange har det godt med en såkaldt Lavkarbo-diæt, der betyder, at dit indtag af proteiner øges, mens kulhydraterne i kosten reduceres.
De fleste af os elsker pasta. Nu er der kommet en ny og spændende pasta for os, som passer på kalorierne. Den hedder konjacglucomannan eller er bedre kendt under navnet Shirataki. Det er en vandopløselg diætfiber udtrukket af roden fra konjacplanten. Den har været kendt i flere tusinde år i Asien, og der er det en meget populær helsespise.
Shirataki er uden sukker, fuld af fiber, uden fedt, stivelse eller protein. Den er glutenfri og indeholder ingen hvede. En god ting for os, der tænker på den slanke linje, og så indeholder den 0 kalorier. Den kommer i flere typer pasta. Personlig er jeg lidt pjattet med den. Den har så mange fordele. Den er nem at tilberede, den virker basisk og er rig på calcium. Pga. dens fiberindhold hjælper den til en god mavefunktion og tåles rigtig godt af mennesker med et irriteret og sart tarmsystem. Den er rigtig god for folk med diabetes eller blodsukkerubalance samt for højt kolesteroltal. Den er let at tilberede: 3 – 5 minutter og den er færdig. Du kan servere den til grønsager, forskellige krydderier og saucer. Kun fantasien sætter grænser.
Ligegyldig hvilken kur du vælger, eller du bare vælger at spise mindre, er der nogle enkelte regler, der er gode at følge.
 • Drik godt med vand gerne ca. 8 – 10 glas dagligt.
 • Sørg for at undgå sukkerholdige madvarer og hold dig langt væk fra alle produkter, der kalder sig fedtfattige.
 • Pas på med hvidt brød og pasta. Undgå mælk og ost.
 • Når du føler dig sulten om eftermiddagen, så hav lidt friske bær, samt lidt mandler parat. Spis aldrig de saltede nødder og mandler.
 • Sørg for at spise rigeligt med grønsager. Klargør dem gerne til en uge ad gangen. Gå aldrig på indkøb, når du er sulten. Det er så let lige at putte lidt ekstra i indkøbskurven.

Tips

 • Lad være at tænke “Diæt”. Tænk i stedet, at nu er du ved at ændre livsstil og ændre dine spisevaner til et sundt og mere aktivt og glad liv.
 • Vær opmærksom på at du kan vælge. Det er kun dig, der vælger, hvad og hvor meget du putter i munden.
 • Udeluk ikke al din favoritmad fra dag 1, så bliver det aldrig en succes. Tillad dig selv at trappe ned stille og sikkert, så bliver det langt lettere for dig at holde dine nye spisevaner.
 • For mange, inklusiv mig selv, er det en stor hjælp at spise efter deres blodtype. Har du ikke din blodtype kan du få taget en blodprøve. Du kan finde på nettet, hvilke fødemidler der passer bedst til din blodtype. Hvis du tænker, at det ikke kan lade sig gøre, fordi du lever i en familie, findes der forskellige bøger, der hjælper med opskrifter så en hel familie, med forskellige blodtyper alligevel kan spise den samme mad med blot små varianter. Én af mine favorit-kogebøger er en lille let og billig kogebog, der hedder “Mad for alle blodtyper – en kogebog for hele familien.” Opskrifterne er uden gluten, mælk og sukker.
 • Lad ikke en diæt være en pine. Mange gange følges en diæt, hvor du egentlig ikke kan lide kosten. Drop den, så er det meget bedre at spise lidt af alting bare i meget mindre format.
 • Sørg for at få motion, alt efter din type og formåen. En daglig gåtur kan gøre underværker.
 • Sund og god motion kan medvirke til at nedsætte din appetit, samtidig med at det føles rigtig godt at gøre noget for dig selv, og således er du også motiveret til at spise sundt og mindre.
 • Kig ind til Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, hvor jeg og mit team af dygtige medarbejdere kan give dig tips til en slankere og sundere tilværelse.
Af Anni Dahms, Syge-& Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder. Indehaver af butikskæden Annis Vitalshop.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.