Det danske magasin i Spanien
Rent a Car-industrien skifter gear
RentACar

Boligmarkedet har været igennem en kæmpe omstillingsproces. Det samme har luftfartselskaberne. Og nu også biludlejningsfirmaerne. Lukninger, nedskæringer, nye marketingstrategier og forretningsområder har været hverdagen de sidste fem-ti år i en branche, der nu endelig er ved at komme op i gear.
 
En uges billeje for kun 99 euro. Tilbuddene er gode – og der er masser af dem. Men kan man tjene penge på at udleje biler til spotpriser?
Det er atter mange gæster på Costa del Sol. Men der er også mange biludlejningsselskaber. 185 selskaber kæmper om de mange turister, og det har fået priserne helt i bund. “I dag er det billigere at leje bil på Costa del Sol end for ti år siden. Og det til trods for at momsen i mellemtiden er steget.” Ordene kommer fra Ana María García, som er formand for sammenslutningen af biludlejningsselskaber i Málaga-provinsen (Aesva).
 
De gode gamle dage
De erfarne i branchen husker med glæde 80’erne, som var en gylden tid for Rent a Car selskaberne.
“Dengang kunne vi købe billigt ind og udleje og sælge til gode priser,” fortæller Hans Hugo From fra Helle Hollis og uddyber: “Som selskab blev vi fritaget for datidens vægtafgift, og konkurrencen på udleje var ikke nær så hård som i dag. Og nok så vigtigt kunne vi efter seks-tolv måneder sælge udlejningsbilerne på brugtvognsmarkedet her eller i udlandet.” Sådan er det ikke længere. Priserne på brugtvognsmarkedet er helt i bund, godt hjulpet på vej af statstilskud til køb af nye biler. Yderligere er gamle dages vægtafgift omlagt til CO2-afgift hvor udlejningsselskaberne ikke i samme grad som tidligere kan drage nytte af afgiftsfritagelse. Trods svære vilkår er det dog fortsat muligt at få regnskaberne til at gå i plus.
 
Mange bække små
Hos Helle Hollis har godt gammeldags købmandskab, struktur, god service og markedsføring været nøgleordene bag dagens succes i en svær branche. Krisen i 2008 blev omdrejningspunktet for det danskejede selskab.
“Det er vigtigt at købe de rigtige biler til de rigtige priser og på det rigtige tidspunkt. Din bilflåde skal altid have den rigtige størrelse forud for sommer- og vintersæsonen. Det er ikke alle, der formår det,” forklarer Hans Hugo From, som har ca. 1000 biler i flåden nu, men kun det halve når højsæsonen går på hæld. Nogle biler sælges retur til fabrikken, til en på forhånd fastsat pris, mens andre sælges til nogle aftagere på brugtvognsmarkedet, som Helle Hollis, af forretningsmæssige årsager, ikke vil fortælle hvem er.
“Nye services som leje af GPS, bærbar Wi-Fi, babysæde og lufthavnsparkering er kommet til. Det er vigtigt for kundetilfredsheden, men også for os, nu da avancen på billejen er så lille,” forklarer Hans Hugo From.
“Vores firmastruktur har også ændret sig. Vi er blevet en slankere organisation, men også mere fleksible,” fortæller Hans Hugo From, som ved omlægningen i ’08 sagde farvel til 5 administrative medarbejdere og dobbelt så mange i de operationelle afdelinger. “Vi er blevet færre om det samme arbejde og må bære flere hatte ad gangen,” som han formulerer det. Tilsvarende omlægninger har der været i marketingafdelingen for Christine Fleischer, som i dag står for både salg og markedsføring.
 
Den digitale verden
Omstilling, fleksibilitet og nytænkning har været drivkraften i Christine Fleischers arbejde de sidste år. “De trykte medier kan ikke længere stå alene, og det er ikke længere kun en-vejs komunikation. Alt er i dag mere digitalt, og vi har satset hårdt på den direkte to-vejs kommunikation. Vores nyhedsbreve, Google optimering og aktivitet på Facebook og Twitter har i dag høj prioritet,” forklarer Christine Fleischer, som har været i Helle Hollis i 20 år, og nøje fulgt den drastiske udvikling i branchen og ændringerne i folks rejsevaner.
“Folk er blevet mere fritænkende og rejser individuelt. Tidligere satsede vi meget på samarbejde med tour operators, men grundet den teknologiske udvikling finder folk i dag selv deres rejser på nettet. Kunden sammenligner priser online på nettet og ikke mindst læser han kundekommentarer f.eks. på trip advisor før han vælger sit biludlejningsfirma og reserverer online. Derfor satser vi nu på at differentiere os overfor kunden og ikke en tour operator,” siger Christine, som i dag “leverer” mere salg og markedsføring for mindre budgetter end tidligere. Sådan er det, hvis man vil have regnskaberne til at hænge sammen. Men det er ikke alle, der er enige eller vælger at følge med udviklingen. Fra brancheorganisationen forlyder det nemlig, at 20-25 procent af biludlejningsselskaberne ikke er på Facebook eller sågar har en hjemmeside, hvor man kan bestille sin lejebil online.
 
Find din niche
Kim Pilgren tog springet ind i Rent a Car branchen i 2007. Han opkøbte en håndfuld af de små biludlejningsselskaber for at få volumen på selskabet, og samlede dem under navnet Costa Biler, som har eksisteret siden starten af 90’erne. Idéen var, og er, god, men trods et godt forarbejde blev han alligevel overrasket over, hvor hård branchen er. “Man må tænke kreativt for at overleve her, for det er svært at tjene penge på biludlejning. Min vej frem er gået via lufthavnsparkering, hvor vi har fået stor succes,” fortæller Kim Pilgren, som i dag også har etableret en stor lufthavnsparkering i Madrid.
“Med lufthavnsparkering kan vi gøre en forskel ved at tilbyde en masse service som bilvask, rengøring af bilens interiør og batteriopladning. Derfor gør jeg i dag en stor indsats for at skabe kontakt til foreninger, klubber og andre grupper i hele Málaga-provinsen for at tilbyde lufthavnsparkering, for det er en service, som næsten alle har, eller kan få, brug for,” fortæller Kim fra Costa Biler. Han har mellem 100 og 200 nye biler til udlejning afhængig af årstiden, men indrømmer blankt, at det er på tillægsydelserne, han får sin virksomhed til at gå i plus. Det er bl.a. på bagageopbevaring, forvaltning af husnøgler, udleje af golfsæt og bærbar Wi-Fi. Og så lufthavnsparkeringen.
 
Gode perspektiver – trods alt
Ana María García fra brancheorganisationen vurderer, at biludlejningsselskaberne for indeværende år vil se en fremgang i lejemålene på fem procent. “Det er naturligvis positivt med den stigende turisme, men det bekymrer mig, at den stigende efterspørgsel ikke får priserne lidt op. Profitmargenen er fortsat så lille, at jeg frygter, nogle selskaber ved årets udgang må dreje nøglen om trods de gode turist tal,” siger hun. Hos Costa Biler deler man brancheorganisationens frygt: “Det bliver de små, familieejede selskaber, der betaler prisen i den hårde konkurrence, hvis de ikke evner at omstille sig eller finde deres niche.” Kim Pilgren mener også, at sommeren er sandhedens time for biludlejningsselskaberne. “Der kommer altid nye kunder om sommeren, og så gælder det om at holde fast på dem ved at tilbyde en god service.” Samme holdning har man hos Helle Hollis, som mener, at service spiller en vigtigere rolle end nogensinde. “Bilen er den samme, uanset hvor man lejer den, men vi kan putte noget godt ind i den som rengøring, personlig service, kort ventetid, fair brændstofpolitik, transperante priser og lejeaftaler og andre gode ting,” slutter Hans Hugo From, som ser lyst på fremtiden for Costa del Sol og biludlejningsindustrien.
Efter en svær tid er branchen atter kommet op i gear. Kun tiden vil vise hvilke af de mange selskaber, der nu kan holde farten.
 
El-biler
De nye el-biler får mere og mere omtale i medierne og naturligvis er det også et varmt samtaleene blandt biludlejningsselskaberne. Men i Málaga lufthavn er det fortsat kun Europcar der udlejer el-biler. Og selskabet har kun to af slagsen i deres store flåde. “El-biler er fremtiden, men, jeg tror, der vil gå otte til ti år før gennembruddet kommer. Det er fortsat kun ganske få genopladningsstationer, så det er ikke spor praktisk for en turist,” mener Hans Hugo From fra Helle Hollis.
 
Bla Bla Car og CarSharing
Nye ideer ser konstant dagens lys. Seneste skud på stammen er Bla Bla Car og Uber, hvor folk, enkelt fortalt, via en platform på nettet tilbyder hinanden kørsel til lave priser i privatejede biler. CarSharing er et lignende initiativ, hvor man kan leje/dele en bil for dage eller timer hvis man er medlem af en car sharing forening. Disse nye koncepter har fået stor succes men vil, ifølge Christine Fleischer fra Helle Hollis, ikke ramme Rent a Car selskaberne på Costa del Sol. “Vi sælger frihed og komfort. Når man er på ferie, så ønsker man selv at kunne tilrettelægge sin dag med sin egen bil for komme fra punkt A til B og ikke være afhængig af andre faktorer. De nye koncepter henvender sig mere til spaniere eller fastboende som er lokalkendte.”
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.