Det danske magasin i Spanien
Fire sportsgrene til aktive sommersjæle
Sommeraktiviteter
Denne sommer står i sportens tegn. Men her taler vi ikke om løb, svømning eller andre typiske sportsgrene. La Danesa’s udsendte har nemlig sat sig for at prøve fire anderledes sportsaktiviteter, som alle styrker både krop og sind. Det skal være sjovt at dyrke sport, og der skal være noget til både de kølige og varme dag – og så skal det ikke koste en bondegård, hver gang sveden skal dryppe og hjernen udfordres. Kast dig bogstaveligt talt ud på dybt vand, gå i nye højder, find ro på et bræt midt på havet eller prøv en udfordrende militærtræning, hvis kroppen skal i strandform.
 
IMG 2892
 
Reb-træning med kroppen som dødvægt
Med udspring i militærøvelser – lidt ligesom crossfit – har TRX-pilates til formål at styrke “kernen”, den centrale del af kroppen. Det forbedrer udholdenhed, koordination, fleksibilitet og stabilitet, samtidig med at træningen giver en markeret krop.
For at træne TRX-pilates skal man bruge to ting: reb og krop. Man tager fat med hænder eller fødder i håndtaget for enden af rebet, mens den anden del af kroppen har kontakt med jorden. Nu skal kroppen bruges som vægtstang. I en af øvelserne skal fødderne placeres fladt på gulvet, mens kroppen bliver holdt i en ret 45 graders vinkel. Derefter gælder det om at trække sig langsomt op i rebet, mens kroppen forbliver stiv som et bræt. Øvelserne – denne inklusiv – får hele kroppens små, hengemte muskler til at sitre viljestærkt om kap med kroppens udholdenhed. Det er en træningsform, der giver synlige resultater.
“Hvis du vil have muskler som Madonna, så er det ikke den her sportsgren, du skal dyrke. Med TRX-pilates træner du nemlig ikke de store muskler som biceps, men i stedet de lange, små muskler, så du for eksempel får en markeret, slank arm,” forklarer Alejandro Aguilera, der har undervist i TRX-pilates på skolen Málaga Pilates i knapt et år.
Han fortæller, at TRX bliver brugt til at træne det amerikanske militær, men at sporten de seneste år også er blevet praktiseret på fritidsplan. I USA er det i dag en af de mest populære sportsgrene, og tendensen har nu har bredt sig til det europæiske marked – inklusiv Málaga. Sportsgrenen er også vellidt blandt professionelle sportsudøvere, og sportsstjerner, som den spanske fodboldspiller Fernando Torres, inkluderer TRX-pilates i den personlige træning.
“Lige nu har vi undervisning i TRX-pilates på skolen to gange om ugen, men vi overvejer at udvide programmet, fordi holdene altid er fyldt op”, siger Alejandro Aguilera. Som hovedregel kan alle aldersgrupper være med på TRX-holdene, men instruktøren fraråder folk med svage led at kaste sig ud i sporten.
Hvis du vil træne TRX både mandag og onsdag kl. 18.30 hos Pilates Malaga, koster det 55 euros per måned. På skolen kan du også få normal pilates-undervisning eller undervisning i pilates-mat, hvor øvelserne bliver udført på gulvet.
Du kan se mere på www.pilatesmalagacenter.com, eller ringe på tlf.: +34 952 21 54 48
 
IMG 0932.paddelsurfJPG
 
Paddle surf: En oprejsende, padlende oplevelse
“Spænd i maven, bøj knæene, slap af i skuldrene og kig lige frem”. Med sine befalende ord når instruktøren lige netop at afværge en overbalancesituation på det 2,5 meter lange surfbræt.
Det kræver koncentration og teknik at forblive oprejst: Fødderne skal placeres afslappet og parallelt midt på brættet, mens den omtrent to meter lange pagaj bruges til at få “paddle-boardet” i bevægelse. Teknikken er den samme, som indianerne traditionelt brugte i de snoede junglefloder, hvor de stod oprejst i en kano og padlede, for at have et bedre overblik over naturens luner.
“Det er vigtigt, at lære brættet at kende, før du rejser dig op. Derfor er det en god idé først at tage en tur liggende på maven, derefter siddende på knæ, så oprejst på knæ – og først derefter oprejst på benene”, forklarer instruktøren fra sportsklubben Málaga Wake, Adrián Gómez.
Så længe vinden holder sig nogenlunde i ro, og der er styr på padleteknikken, er det nærmest en meditativ oplevelse, at være ude på det åbne hav – selvom både mave- og armmuskler arbejder koncentreret. Hvis man vil padle en dag, hvor vinden har godt fat i bølgerne, skal man være ekstra opmærksom på at have sine sikkerhedsforanstaltninger i orden.
“Der er en sikkerhedsline spændt fast på boardet, som man altid skal have rundt om sin fod. På den måde mister du ikke brættet, selvom du falder i havet. Når du får overbalance, er det vigtigt at holde godt fast på pagajen, da det kan blive en meget lang tur hjem, hvis den forsvinder til havs” forklarer Adrián Gómez. Skulle det alligevel ske, og der samtidig er bølger, kan paddle-boardet bruges som surfbræt i stedet. Selvom brættet er større end de klassiske surf-boards, så kan det sagtens lade sig gøre. Des mindre paddle-bræt, des bedre er det til surf.
Hos Málaga Wake kan man udover det normale bræt også vælge at leje et kingsize-bræt, hvor der er plads til syv personer. Sportsskolen arrangerer både ture på de individuelle og på gigantbrættet. El Palo er den mest populære turdestination.
Der bliver udbudt paddle-surf kurser i flere af byerne på Spaniens sydkyst, fx Torremolinos og Marbella. Et paddle-board af ordentlig kvalitet kan købes for mellem 500 og 1.000 euro. Málaga Wake har ikke egen butik, men man kan bestille tid på hjemmesiden eller hos en af de fire instruktører. Mødestedet er Paseo de la Farola (La Malagueta), foran restauranten Casa de Botes. Udover paddle-surf tilbyder Málaga Wake også undervisning i banana-boat, wakeboard og kajak.
Pris: 20 euro for 1 times undervisning inkl. leje af udstyr.
www.malagawake.com
Telefon: +34 615 480 206 / +34 686 118 327
 
DSC08316snorkel
 
Dyk ned i en ukendt verden
Lige under vandoverfladen åbner der sig en ny verden. Farvestrålende fisk, koraler og blæksprutter med stenlignende kroppe er en del af denne dags scenarie. Lidt uden for Nerja findes klippeskråninger og øde strande, som gør stedet til et yndet dykker- og snorkelparadis. Her holder det svenskejede Nejar Dive Resort, et af kystens ældste dykkerfirmaer, til, og med mere end femten års erfaring er en tur ud med båd og snorkel sammen med de professionelle dykkere et sikkert sats.
“Hold på masken, og lad jer langsomt falde bagover bådens kant,” fortæller dagens instruktør, Matthew Jones.
Vandet lukker sig som et blåt tæppe om ansigt og krop, og de store dykkerfødder bevæger sig langsomt op og ned i de våde omgivelser. Efter masken er blevet rengjort og placeret over næse og øjne, pustes snorklen fri for vand, og eventyret begynder.
Instruktøren fører an, men inden længe er vandet blevet et trygt bekendtskab, og nysgerrigheden leder vejen mod de store klipper under vandet, hvor orange koraler og selvlysende fisk skaber et betagende landskab. Det er som at svømme igennem en ukendt drømmeverden, hvor virkeligheden kun melder sig, når iveren fører en så langt ned under vandet, at snorklen fyldes med saltvand, og en tur til overfladen er nødvendig.
“Hvis I spotter noget spændende, skal I endelig give signal,” siger Matthew Jones, inden lyden fra virkeligheden igen lukkes ude af det isolerende vandtæppe.
En blæksprutte slanger sig over sandet godt fire meter under havoverfladen, og en følelse af frygt og betagelse sætter ind. Det imponerende dyr, som dog mest opleves i en friturestegt udgave godt søbet til med citron, vækker stor begejstring. I overfladen vipper båden i takt med bølgerne, og de 45 min. snorkling virker som forsvundet på et splitsekund. Indtrykkene bearbejdes, mens båden flyver hen over vandet, og snart står fødderne plantet solidt i sandet igen.
Nerja Dive Resort er et familieejet firma, som i dag bestyres af datteren Cecilia Jorge Andreasson. Alle taler spansk og engelsk, og ejerne taler desuden også skandinavisk.
Nerja Dive Resort ligger ved Playa Burriana i Nerja.
Der kan reserveres dykning og snorkling på tlf.: 952 528 610, og det koster 35 euro, for en snorklingtur med udstyr inkl.
Find mere info på: http://www.nerjadiving.com/index.php?lang=en
 
IMG Slackline-2
 
Slackline: Gå på line og træn musklerne
Hvem skulle have troet, at dét at gå på line skulle blive det nye store sportshit? Ikke desto mindre er det tilfældet denne sommer, hvor sporten kaldet slackline har vundet indpas. Sporten handler om balancekontrol og styrker alle kroppens muskler, ikke mindst hjernen, da det kræver, at man giver slip og lader kroppen arbejde samtidig med der fokuseres tilpas meget til ikke at lade sig distrahere. Slackline er udsprunget af klatremiljøet i Californien i begyndelsen af 1980’erne og har sidenhen spredt sig gennem undergrundsmiljøer til resten af verden – især til Europa. Slackline dyrkes ofte af sportsudøvere som skatere, BMX’er og surfere, da det styrker balancen og leddene, hvilket er meget brugbart i de sportsgrene. En slackline er en bred nylonline, der spændes stramt ud mellem to træer – strandene på Costa del Sol egner sig godt, da der her findes mange små palmeoaser, som er perfekte til formålet.
“Først gælder det om at finde balancen, og derefter kan man begynde at gå på linen. Jeg anbefaler, at man i begyndelsen holder en person i hånden, indtil man har vænnet sig til linens bevægelser,” fortæller Sergio Cabrera, der har dyrket slackline i mange år.
Det første svære punkt er at komme op uden hjælp og uden at miste balancen. Det tager et par forsøg, men så finder fødderne deres rytme og begynder langsomt, at bevæge sig frem, den ene efter den anden.
“Gå i en lige linje med fødderne. Pas på de ikke drejer ud til den ene side,” lyder det fra Sergio Cabrera, som efterfølgende viser, hvordan øvelserne på en slackline kan kontrolleres og udfolde sig.
Efter blot en halv time kan musklerne i både ben og mave mærkes, men de er dog langt fra trætte. Det hurtige fremskridt, og en mærkbar forbedret balance gør nemlig slackline til en afhængighedsdannede sportsgren, hvor man blot venter på, det igen bliver ens tur. Under overvågning af en voksen kan denne sportsgren også udføres af børn i mange aldre, og det vækker store grin og forbløffede miner på standen denne eftermiddag.
Det kræver ikke stor erfaring, og når balancen først er fundet, og fødderne placeret på linen, begynder sportsgrenen virkelig at være sjov.
En god line kan købes brugt på nettet for godt 40-50 euro, eller som ny for alt mellem 65-100 euro. Nogle bruger sko, men foregår det med et sand- eller græsunderlag kan bare tæer anbefales.
Af Christine Petersen og Signe Lerche (tekst og foto)

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.