42-årige Birgitte Moos, der til daglig arbejder i administrationen hos la Cala Hills Propertyplus, besluttede sig i 2014 for at gå ind i spansk politik. Hun har boet i Spanien siden ’99, hvor hun mødte sin mand Sergio, der var lærer på hendes sprogskole. Siden da er familien blevet forøget med to børn, Nicholas på 15 år og Rebecca på 9 år, og i dag bor de Málaga, hvor Birgitte Moos stiller op for det nye parti, Ciudadanos, til det kommende kommunalvalg.
Ciudadanos kan klassificeres som et midterparti, der arbejder for en social velfærdsstat baseret på liberale økonomiske politikker. De ønsker en større adskillelse af kirke og stat, bedre vilkår for iværksættere, et mere fair valgsystem, og så er korrupte politikere bandlyst fra partiet. Det er eksempelvis grunden til, at de sagde nej tak til at samarbejde med PSOE-A efter det nyligt afholdte regionalvalg i Andalusien, da to af PSOE’s medlemmer er anklaget for delagtighed i korruptionssager.
En stemme for forandring
Ciudadanos opstod, som navnet antyder, som et folkeparti i Catalonien i midten af 00’erne, og er resultatet af en stor online folkebevægelse, der eksisterede på daværende tidspunkt. Catalanerne efterspurgte et politisk alternativ og fornyelse, hvilket til sidst manifesterede sig i form af Ciudadanos med den genkendelige orange partifarve. Som ringe i vandet spredte ønsket om forandring sig til flere dele af samfundet, og i 2013 gik Ciudadanos nationalt til stor glæde for Birgitte Moos.
“Jeg har fulgt dem siden 2007, da jeg kunne mærke, at jeg var enig i nærmest alt, hvad de sagde. Så da de blev et nationalt parti, meldte jeg mig hurtigt ind, og da jeg blev ringet op og spurgt, om jeg ikke ville stille op til kommunevalget, var der heller ingen tvivl. Jeg har fået nok af det spanske topartisystem og vil gerne være med til at ændre tingene.”
Birgitte Moos stiller op som nummer 25 på listen i Málaga, og sandsynligheden for, at hun bliver valgt ind, er derfor ret lille. Ikke desto mindre spiller hun en væsentlig rolle for partiet, der ønsker en stor diversitet inden for egne rækker, og som desuden har et godt øje til den danske samfundsmodel.
“Der er ingen tvivl om, at jeg blev ringet op på grund af min danske baggrund. Vi taler meget om Danmarks måde at håndtere arbejdsløshedsproblemer på og skole- og sygehusvæsnet,” siger hun.
“Men den helt store forskel, sådan som jeg ser det, er, at alle i Ciudadanos er almindelige mennesker, der kommer ude fra samfundet og ikke fra det politiske bagland. Derfor findes der alt fra danskere og arbejdsløse til læger og selvstændige i partiet.”
Birgitte Moos er godt klar over, at det spanske samfund ikke kan ændres i en håndvending, men hun tror på, at det kan lade sig gøre over tid og er taknemlig for at være en del af den politiske scene i en tid, hvor så mange spændende forandringer sker i Spanien.
Ciudadanos vil arbejde over midten
Orange er en farve, der, ifølge alvidende Google, vækker begejstring, spreder vibrationer og virker opløftende – og måske er det derfor, at partiet har så stor fremgang i øjeblikket. Eller også er det fordi, man forsikrer vælgerne, at partiet vil gå nye veje. Ciudadanos lover nemlig ikke troskab til nogle af de store partier, men derimod vil de arbejde over midten og kun støtte de lovforslag, hvor de kan finde et fælles grundlag. Fortsætter tendensen fra regionalvalget, hvor de fik hele 11,4 procent af stemmerne og ni mandater i parlamentet, kan det betyde, at de bliver tungen på vægtskålen i flere sammenhænge.
“Vi vil presse de store partier til at samarbejde, så de ikke bare kan trumfe lovforslagene igennem. I den sammenhæng ønsker vi også at ændre valgsystemet i Spanien, så det er mere retfærdigt. Derudover skal det være nemmere at opstarte en virksomhed ved at mindske papirarbejdet og nedsætte kvoten for at være “autónomo” til 50 euro om måneden det første år, og derefter bør den afhænge af indtægten.”
Seguridad Socials minimumkvote for selvstændige i Spanien ligger i dag på 264,44 euros om måneden, og målet med forslaget er, at der skabes flere små virksomheder, hvor der forhåbentlig året efter, kan ansættes én ekstra medarbejder. Hensigten er naturligvis at skabe nye arbejdspladser i Málaga.
Desuden vil Ciudadanos barbere mange af politikerens rådmænd og ministerbiler fra, da de ikke ser det som en nødvendighed, lyder det fra Birgitte Moos.
“Jeg ved ikke, hvor mange rådmænd Helle Thorning har, men her i Spanien har statsministeren og lokalregeringslederne måske 20 rådmænd omkring sig, og som regel er det “venner” fra partiet, og det er jo ikke nødvendigt.”
Sidst, men ikke mindst, vil Birgitte Moos og Ciudadanos gøre det nemmere at være turist i Málaga. Med et Málaga-pas kan de besøgende med kun ét plastickort tage bussen, komme ind på museerne og få adgang til diverse events, og så skal los malagueños’ engelskniveau forbedres helt fra de små klasser af, så de nemmere kan begå sig i et internationalt samfund.
Birgitte Moos regner med at fortsætte sit politiske arbejde, uanset om hun bliver valgt til byrådet i Málaga d. 24. maj.