Det danske magasin i Spanien
IMG 7244
I Costa del Sols hovedstad, Málaga, vinder cyklen stadig mere terræn på de ellers så biltrafikerede veje. Et nyt bycykel-projekt kaldet Málagabici er sat i værk for at forbedre forholdene i byen og for at promovere cyklen som alternativt transportmiddel. Samtidig skyder små specialiserede cykelværksteder op på stribe, og tendensen viser, at stadig flere andalusiere bruger tid og penge på den tohjulede jernhest.

 
Gitterporten til det lille værksted knirker, da den skubbes til side, for at cyklen kan passere døråbningen. Inden for står 32-årige chilenske Ariel Cruz og roder med en kæde, så der endnu engang kommer liv i den brugte cykel, der er spændt fast til jernpælen midt på gulvet. I snart et år har han repareret og lavet cykler til Málagas byboere, og for ham er cyklen ikke kun et effektivt transportmiddel, og en anderledes måde at opleve sin by på, men også et livsstilsvalg, der handler om genbrug og forståelsen for kvalitet. Et budskab som han forsøger at give videre til de personer, som ligger vejen forbi hans taller, La Bici Guapa.
“Formålet med mit værksted er ikke at tjene en masse penge, men at være med til at udbrede brugen af cykler i Málaga – og ikke mindst uddanne folk lidt i cykelverdenen, inden de køber en cykel. De kan stille mig spørgsmål og selv være med til at reparere cyklen, så de efterfølgende kender de forskellige dele. Det største problem i dag er, at det centrale for mange cykelbutikker er at skabe tal på bundlinjen og ikke at skabe nye cyklister. Mange større forretninger sælger derfor cykler, der laves billigt i Kina, men som hurtigt går i stykker og smides væk, for det skaber et konstant købe- og reparationsbehov i samfundet.”
Men Ariel Cruz er ikke ene om genbrugsidéen. Både Málaga kommune og et bredt spektrum af mennesker er hoppet med på bagagebæreren.
 
IMG 7172
 
Málaga er den perfekte cykelby
Et simpelt plastikkort til fem euro fra EMT giver adgang til et utal af bycykler parkeret mange forskellige steder i Málagas bymidte. Initiativet hedder Málagabici, og er blevet iværksat af kommunen for at sætte fokus på cyklen som transportmiddel og skabe forståelse for bæredygtighed.
“Málagabici er et offentligt transportsystem baseret på en tankegang om fælles brug af cykler,” sådan skriver de blandt andet på hjemmesiden for projektet.
Kommunen har desuden planlagt at udvide cykelstisystemet, så de nuværende 29 km cykelsti udvides med hele 69 km ekstra for at sikre cyklisternes plads på vejene. Derudover afholdes der cykle-klasser for spaniere og andet godtfolk, som endnu mangler at få pedalerne under kontrol. Og for personer som Ariel Cruz er kommunens arbejde efterspurgt, fordi Málaga egner sig særdeles godt som cykelby.
“Málaga har alle forudsætninger for at blive den perfekte cykelby. Klimaet er perfekt, der er plads på gaderne, og så er der nem adgang til cykler. I Europa har der længe været tradition for at bruge cykler, og i lande som Tyskland, Holland og Danmark findes virkelig gode kvalitetscykler, små tohjulede kunstværker, og de når også til Spanien. Det findes eksempelvis ikke i Latinamerika. Der er det svært at finde en cykel – specielt en i god kvalitet.” En anden ting, der gør Málaga til den perfekte cykelby, er, ifølge Ariel Cruz, bilisternes afslappede tilgang til cyklisterne. De respekterer, at cyklerne kører på vejene, men for at det fungerer, skal cyklisterne selvfølgelig også lære at køre i trafikken.”
Flere og flere begynder dog at få øjnene op for cyklens egenskaber og de mange designmuligheder, cyklen indeholder. Efterspørgslen på cykler i Málaga er derfor stigende – og flere mindre butikker og værksteder skaber specialcykler af en anden dimension. Det er cykler konstrueret med tynde hjul inspireret af racercyklen, et bøjet eller ret styr og et letvægtsstel med træk fra bycyklerne, skabt med så stor en præcision, som var der tale om en tohjulet Jaguar eller Cadillac. Den type cykler kaldes Fixeros og indtager i stigende grad de sydspanske gader som en del af et modefænomen. Af samme årsag bliver der til april højst sandsynligt afholdt en cykelmesse til Málaga med fokus på netop den type specialdesignede cykler. Her sættes det personlige udtryk på dagsorden og skal være med til at skabe positiv opmærksomhed omkring cykelmiljøet i Málaga. Der foregår altså en stor udvikling på området, men alligevel vil der gå lang tid, før cyklen bliver allemandseje i Málaga, for det kræver en bevidsthedsændring hos befolkningen, beretter Ariel Cruz, der modsat normen i både Spanien og Latinamerika har kørt på cykel, siden han var 13 år.
“Problemet er, at cyklen i Spanien tidligere blev forbundet med lav økonomisk status – det var den fattige mands transportmiddel. Eller også blev den udelukkende set som et sportsredskab. Idéen om at bruge cyklen som transportmiddel eksisterede ikke før i tiden. Og det er hårdt arbejde at omvende mentaliteten hos en hel befolkning.”
 
IMG 7162
 
Forbrug og genbrug er hinandens modsætninger
I dag præger specielt fem forskellige cyklisttyper i gadebilledet i Málaga. Arbejderen, som bruger den af nødvendighed, turisten, sportsudøveren, BMX- og mountainbikekøreren og hverdagsbrugeren, for hvem cyklen både er transportmiddel, men også som en accessory. En af de seneste tendenser i Sydspanien er nemlig, at der er gået mode i cykelstilen – og det er et vigtigt element for at forstå den øgende stigning inden for efterspørgslen.
“Cyklen har et æstetisk udtryk, der er en kombination af både kunst, design og teknik, og den kan fungere som en del af en persons unikke udtryk, som det er tilfældet med de populære Fixeros,” siger Ariel Cruz og fortsætter: “Det eneste problem ved dette er, at hvis folk ikke ved noget om cykler, så køber de efter udseende og ikke kvalitet. Fjernsynet viser jo ikke, hvordan man skal købe ting, men blot hvilke ting, du kan købe. Mange investerer således i en dårlig cykel til 200 euro, fordi den har den rigtige sorte farve, er blank og “ligner” god kvalitet. Men efter lidt tid begynder de at få problemer med den eller finder ud af, at den ukomfortabel. Dem møder jeg rigtig mange af, og ofte siger de: “Jeg købte cyklen, fordi jeg havde brug for den, men endte med at have så mange problemer med den, at jeg nu foretrækker en bil” – og så dropper de cyklen igen.”
I Málaga er cyklen i fremmarch, men der er et stykke vej endnu, før man for alvor vil kunne tale om Málaga som cykelby. Der findes dog mennesker, som Ariel Cruz, der forsøger at være med til at ændre den situation og uddanne folk lidt i cykelverden, men det er ikke altid lige nemt at få forretningen til at køre rundt.
“Desværre findes der en del genbrugscykler, som måske er blevet stjålet, og det gør mit projekt sværere, og skulle man organisere en genbrugsplan af cykler, så indeholder den uden tvivl risikoen for, at cykeltyveriet øges – hvilket gør det svært for os, der ønsker at skabe en social forretning.”
Cykelmentaliteten og den tohjulede følgesved udbredes således poco a poco i Málaga, og der går nok et stykke tid, før sydspanierne for alvor spænder hjelmen og hopper en tur på jernhesten, når de skal ud at handle.
Af Christine Petersen, christine@norrbom.com. Også foto.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.