Det danske magasin i Spanien
Korte nyheder februar 2015

Korte nyheder februar 2015

crecimiento-economico1
Málaga-provinsen er motoren bag Andalusiens fremgang.
 
Málaga er igen den andalusiske provins med mest fremgang
For femte kvartal i træk har Málaga placeret sig i front, hvad angår væksten i Andalusien, og prognoserne indeværende år er positive. BNP steg med 1,3 procent i 2014, og eksperter forudsiger, at BNP i 2015 vil stige til 2,0 procent. Det er første gang i syv år, at tallet ikke er faldet, og selvom vejen stadig er lang for at komme den høje arbejdsløshed til livs, som er Andalusiens og specielt Málagas store hovedpine, så peger de nye tal på, at Andalusien er på vej op af det mørke hul, regionen har befundet sig i. Det som vækker størst opsigt er, at byggesektoren for første gang siden 2007 er steget. Økonomerne peger på en stigning på 2,3 procent, som i høj grad skyldes et større udbud af arbejde inden for det offentlige byggeri. Service og turistsektoren er stadig der, hvor de fleste indtægter hentes, og kun en gang siden den finansielle krise gjorde sit indtog, er de faldet.
 
 
ELECCIONES-REPOR-
Tre valg i løbet af ét år? Måske skal andaluserne både til amtsrådsvalg, kommunalvalg og folketingsvalg – på tre forskellige datoer – i år.
 
Amtsrådsvalg i utide
Præsidenten for Junta de Andalucía, Susana Díaz, har offentligt luftet tanken om at udskrive valg til Junta de Andalucía allerede til marts. Hun peger på, at den siddende regering ikke er stabil nok til at holde valgperioden ud. Hendes synspunkt er en klar hentydning til det ikke altid så samarbejdsvillige parti Izquierda Unida, som PSOE danner regionalregering med. Den indeværende valgperiode for amtet udløber først til marts 2016, og der spekuleres meget i, hvorfor Susana Díaz overvejer at udskrives valg i utide. En teori går på, at hvis der udskrives valg allerede til marts, så vil det nye parti Podemos næppe kunne nå at blive klar til valget. Meningsmålingerne, som er foretaget på landsbasis, viser klar, at Podemos vil tage mange stemmer fra PSOE. Tilsvarende viser de lokale målingerne, at PSOE i Andalusien atter er klart stærkere end Partido Popular, som indtil nu er den eneste trussel mod PSOE. En anden teori går på, at Susana Diaz har flere kræfter til at føre valgkamp nu i modsætning til om et år, da hun netop er blevet konstateret gravid. Præsidenten for Junta de Andalucia har en frist til den 27. januar til at beslutte, om der skal udskrives amtsrådsvalg til marts. Alternativt kunne valget slås sammen med kommunalvalgene til maj. Det ville være noget mere praktisk og økonomisk billigere for myndighederne, men historien viser, at socialistpartiet i Andalusien får et bedre valg, når vælgerne kun skal sætte ét kryds på valgdagen.
 
 
koerekort-557x270
Det nu obligatoriske spanske kørekort er et resultat af de nye EU-regler på kørekortsområdet vedtaget i 2013.
 
Nye regler for kørekort i Spanien
Fra den 19. januar i år er det obligatorisk for danskere med fast bopæl i Spanien mere end to år at få et spansk kørekort. Alle danskere, som har været registeret som fastboende siden den 19. januar 2013 eller før, skal derfor have deres danske kørekort fornyet i Spanien. For kategorierne AM, A1, A2, A, B, B+E vil gyldigheden være ti år. Hvis man er over 65 år, skal kørekortet dog fornyes hvert femte år. For kategorierne BTP, C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D, D+E vil gyldigheden være fem år, og efter de 65 år skal det fornyes hvert tredje år. For at få det nye kørekort skal der bestilles tid på denne hjemmeside: https://sede.dgt.gob.es/es/tramites-y-multas/cita-previa/jefaturas/, eller man kan ringe til 060. DGT vil efterfølgende pr. telefon eller e-mail anmode om, at man dagen forinden får udstedt en lægeerklæring fra det sted, som DGT henviser til. Når kørekortet skal bestilles, så husk et aktuelt foto samt underskriftskort, som udleveres på stedet. En ansøgningsformular, som man får på trafikkontoret, hvor der betales et gebyr på 23,50 €. Medbring kvittering for betaling af gebyret og det originale danske kørekort samt en fotokopi af samme. Husk også at medbringe det danske pas og det spanske NIE-nummer samt fotokopier.
 
 
Rojoy
Rajoy håber, spanierne vil stemme fornuftigt og ikke ride med på Podemos-bølgen til næste valg.
 
Optimisme: Rajoy forudser 1 million nye arbejdspladser og nye skattelettelser
Den spanske statsminister, Mariano Rajoy, ser lyst på fremtiden og bebuder, at hans parti vil gøre alt for at vinde folketingsvalget sidst på året. I et lang og dybdegående interview til det spanske nyhedsbureau EFE siger præsidenten, at der er gode chancer for, at Spanien kan skabe 1 million nye arbejdspladser i løbet af de næste to år. Rajoy hæfter sig ved, at antallet af tilmeldte i Seguridad Social- systemet steg med 417.000 det forgangne år. Den spanske statsminister lover også i interviewet nye skattelettelser “så snart vi har mulighed for det”, selvom regeringen netop har lempet på indkomstskatten. Inden årets udgang skal der udskrives valg, men til trods for de dårlige meningsmålinger er Rajoy optimistisk og tror på en sejr. “Vi vil kæmpe hårdt for at bibeholde vælgernes tillid. Jeg tror, og håber, at befolkningen nu kan se, at det atter går fremad for Spanien,” siger han.
 
 
Våben-narko
“Udover handel med våben og narkotika er prostitution og menneskehandel gode indtægtskilder for terroristerne,” mener Ana Salinas.
 
Islamiske fundamentalister tjener godt på våben- og narkohandel
I et opsigtsvækkende interview fortæller Ana Salinas, hvordan islamiske fundamentalister finansieres via organiseret handel med våben og narkotika blandt andet via Costa del Sol. Ana Salinas er jurist og sad fra 2009 til 2011 i EU’s råd for antiterrorisme. Hun fortæller, hvordan terrorister tidligere skaffede sine midler via kidnapninger og afpresning, men i dag er langt bedre organiserede, når det gælder om at skabe økonomiske midler. “Bag den omfattende smugling af våben og narkotika i Europa står bl.a. grupper af islamiske fundamentalister. I Europa er der i dag fire ruter for indsmugling af våben og narkotika, og én af dem går via Costa del Sol og Costa de la Luz i Cádiz-provinsen, som også kaldes for “porten” til Europa. Herfra kommer narkoen fra Afrika til Europa, mens våbnene går den anden vej,” forklarer Ana Salinas. Juristen mener dog, at de spanske myndigheder er rigtigt godt rustet i kampen mod de islamiske fundamentalister.
 
 
Olie
Der findes olie i undergrunden, men den indeholder for meget vand.
 
Olieboringer ved De Kanariske Øer en fiasko
De sidste par år har der været stor debat om, hvorvidt der skulle gives tilladelse til olieboringer ved De Kanariske Øer. Økonomisk set har muligheden været attraktiv, men af miljømæssige hensyn har projektet været knap så attraktivt. Debatten på øerne har været voldsom, men nu tyder meget på, at den er død. Energiselskabet Repsols prøveboringer viser nemlig, at oliemængden slet ikke er så stor som først antaget. Tilmed er kvaliteten af den olie, man for nylig har fundet, så dårlig, at olien betegnes som ikke-brugbar.
 
 
El-Caminito-del-Rey-1-2
Den gamle El Caminito (billedet) var nedslidt og livsfarlig. Nu er genopbygningen snart færdig, og stien bliver igen åbnet for alle.
 
Topkarakterer til Caminito del Rey
Den anerkendte rejseguide “Lonely Planet” har netop kåret årets 26 mest spændende rejseoplevelser, og i dette fine selskab er der blevet plads til “kongens lille sti”.
El Caminito del Rey i El Chorro-området, 50 kilometer nord for Málaga, har de sidste måneder gennemgået en totalrenovering og åbnes snart for publikum.
Málagas turistråd regner med, at El Caminito atter vil blive en populær turistattraktion og rejsemål for turister fra både ind- og udland.
Den næsten 100 år gamle og én meter brede sti har i flere år været lukket pga. sin dårlige stand. Dog har sportsklatrere og andre adrenalinsøgende mennesker udfordret skæbnen ved at gå og klatre på den tre kilometer lange sti, som ligger ca. 100 meter oppe på bjergskråningerne. De sidste ti år har seks mennesker mistet livet, mens 30 er kommet alvorligt til skade i området. Men nu bliver Kongestien endnu en gang sikker at vandre på – for alle!
 
 
Dobbelt-statsborgerskab
Dansk eller spansk? – eller begge dele?
 
Tvivl om dobbelt statsborgerskab
Lige inden jul vedtog det danske folketing en ny lov, som accepterer dobbelt statsborgerskab for danske statsborgere. Danmark er dermed et at de sidste EU-lande, der vælger at acceptere dobbelt statsborgerskab. Loven træder dog først i kraft den 1. september 2015.
Det store spørgsmål går nu på, om Spanien vil acceptere dobbelt statsborgerskab med Danmark. Det bliver først afgjort senere på året. Hverken konsulatet eller den danske ambassade i Madrid ved præcis, hvornår det kommer til at ske. Hvis Spanien vælger ikke at acceptere dobbelt statsborgerskab med Danmark, kommer der – som tingene ser ud i dag – en stor gråzone. Man vil nemlig kunne søge spansk statsborgerskab uden, at man behøver at fortælle de spanske myndigheder, at man har bibeholdt sit danske statsborgerskab. Med andre ord kan en dansker få “hemmeligt” dobbelt statsborgerskab, men det vil være op til den enkelte person, om man har samvittighed til det. Man bør blot være opmærksom på, at de spanske myndigheder vil opfatte en spansk statsborger som spanier, hvilket for eksempel betyder, at man ikke længere kan vælge at arve efter danske regler, som kan være mere gunstige. Den ret har man i dag som dansk statsborger i Spanien, idet Danmark ikke har underskrevet den tværnationale arvelov, som Spanien ellers er tilhænger af.
Både den danske ambassade og konsulatet vil informerer nærmere, så snart der er nyt i sagen.
 
 
Adecco
Vikarbureauet Adecco har travlt med at finde kompetent arbejdskraft.
 
Vækst og nye arbejdspladser i Málaga-provinsen
Efter syv år med krise og en arbejdsløshed på næsten 200.000 i Málaga-provinsen er tendensen endelig vendt. I 2014 blev der i provinsen skabt 20.000 nye arbejdspladser, og ledigheden faldt med 9.000. Og lige inden årets udgang offentliggjorde supermarkedet Carrefour, at de i år vil øge medarbejderstaben med 3.000. Det skete samtidig med, at kultur- og shoppingcentret Plaza Mayor i Málaga gik i gang med en udvidelse, som indenfor et par år vil skabe ca. 1.000 nye arbejdspladser. Det samme gælder giganten Ericsson beliggende i Parque Tecnológico i Málaga, der meddelte, at de i begyndelsen af i år vil ansætte 50 nye ingeniører. “Tendensen er klar, og den fortsætter. Der er i dag rift om nye medarbejdere, som i de gode tider,” siger Gonzalo Cadenas fra vikarbureauet Adecco i Málaga. Adecco har selv udvidet med 150 nye medarbejdere i løbet af 2014. Heraf seks i Málaga. Det er primært indenfor turistsektoren og hotel- og restaurationsbranchen, der er brug for arbejdskraft, men der er også stor efterspørgsel på læger, fitnessinstruktører og sælgere.
 
 
Arbejdsløshed
Ledigheden i Spanien er faldende, men 4,4 millioner står stadig uden arbejde.
 
Godt år for beskæftigelsen
På nationalt plan var der også en nedgang i ledigheden i 2014. For andet år i træk faldt arbejdsløsheden i Spanien med 253.600 personer, hvoraf de 64.400 kom i arbejde i december. I 2013 faldt arbejdsløsheden med 147.000, så der er tale om en markant forbedring. Den samlede arbejdsløshed ligger dog fortsat på 4,4 millioner spaniere og er den højeste blandt EU-landene.
 
 
image 153290 jpeg 470x325 q85
De gode tal både på turist- og flypassagerfronten giver optimismen endnu et løft.
 
Rekordår for turismen
2014 går over i historien som det bedste turistår nogensinde for Málaga-provinsen.
10,2 millioner turister besøgte det forgangne år Costa del Sol og skabt en omsætning på 10.820 millioner euro. Stigningen i antallet af turister var på 7,3 procent i forhold til 2013, som også var et godt år for turismen.
Formanden for amts- og turistrådet, Elias Bendodo, er lykkelig for de gode tal og håber, at turismen kan være med til at få Spanien og Málaga-provinsen ud af krisen. Ikke overraskende er tallene fra Málagas lufthavn også gode.
Passagertallet steg i 2014 med 800.000 rejsende til i alt 13,7 millioner, hvilket svarer til en stigning på 6,4 procent.
Málagas lufthavn er fortsat den fjerde største i Spanien efter Madrid, Barcelona og Mallorca.
 
 
Paseo-Marítimo
Fuengirolas borgmester Ana Mula på paseo’en, hvor renoveringsarbejdet nu er gået i gang.
 
Endelig færdigrenoveres Paseo Marítimo i Fuengirola
Ti års politisk tovtrækkeri har endelig nået sin ende. Centralregeringen i Madrid har nemlig godkendt renoveringen af sidste fase af Paseo Marítimo i Fuengirola efter, at projektet i 2004 blev stoppet af den daværende PSOE-regering med Zapatero i spidsen. Tilbage i 90’erne blev renoveringen af Fuengirolas strandpromenade opdelt i fire faser, hvoraf de tre er blevet fuldført. Den fjerde fase omfatter strækningen fra Torreblanca til Carvajal på i alt 1,6 km. Renoveringen koster centralregeringen 1,98 millioner euro og forventes at tage 14 måneder.
 
 
AVE
Viadukten i Archidona bliver den længste på ruten Málaga-Granada.
 
AVE hurtigtog til Granada inden årets udgang
Inden udgangen af 2015 skal det være muligt at komme fra Málaga til Granada med et af de nye højhastighedstoge AVE. Den spanske minister for offentlige anlæg, Ana Pastor, står ved sin målsætning og mener, at det er realistisk at få de sidste tre dele af strækningen færdiggjort inden årets udgang. Det er primært strækningen og arbejdet omkring byen Loja, midt mellem Málaga og Granada, der er tidskrævende og kan blive kompliceret, hvis vinteren bliver hård og foråret regnfuldt. AVE-toget skal køre fra Málaga over Antequera og Loja, inden det ankommer til Granada. Turen vil tage under en time. Der er stor efterspørgsel efter den nye toglinje, da der i dag kun er busforbindelser mellem Málaga og Granada.
 
 
Boulevard
Den nye boulevard er som en oase i byens centrum.
 
Ny boulevard giver fornyet liv i San Pedro de Alcántara
Åbningen af den nye boulevard i centrum af San Pedro har været en stor succes. Nye caféer og restauranter er blomstret op, og ejendomsmæglere i området melder om stigende interesse for køb og leje af boliger og erhvervslokaler i San Pedro. Efter næsten fem års omfattende byplanlægningsarbejde er det nu lykkes at få store dele af trafikken ud af byen, eller rettere under, via den 997 meter lange tunnel, som blev indviet for et par år siden. Den nye boulevard er anlagt over tunnelen og har i alt 55.000 m2 grønne områder, legepladser, springvand, løbe- og gangstier, caféer og restauranter.
Linket nedenfor viser en video på 4 minutter om San Pedros historie. Sidst vises den nye boulevard. God fornøjelse!
https://www.youtube.com/watch?v=0zPvuqVy_SI
 
 
shutterstock 102219160
Sidste år var det varmeste år i Valencia-regionen i mere end 60 år.
 
Varmeste år siden 1950
2014 var det varmeste år i Valencia-regionen i over 60 år. Med en gennemsnitstemperatur på 16,3º C skal vi helt tilbage til 1950 for at finde samme høje temperaturer. En nylig offentliggjort statistik fra det metrologiske institut AEMET viser, at 2014 ikke kun var det varmeste år siden 1950 men også et af de tørreste.
I gennemsnit blev der for hele Valencia-regionen registreret 30 procent mindre nedbør end normalt. I områder som La Marina Alta (i Alicante-provinsen) faldt der kun 36 procent af den normale nedbørsmængde sidste år. Meteorologerne meddeler desuden, at kun to områder, Els Ports og L’Alt Maestrat (Castellón), registrerede et overskud af nedbør i 2014.
 
 
wifi-Marbella
Kommunen investerer i alt 15.000 euro i projektet.
 
Marbella bliver wifi-by
Marbella kommune lægger en stor ære i at kunne kalde sig for en wifi-by – en by med gratis internet på offentlige gader og pladser. Kommunen vil således inden påske have opsat 22 antenner, som giver byens borgere og turister frit internet i bl.a. den gamle bydel, på store dele af Paseo Marítimo, La Campana i Nueva Andalucía og i Las Chapas. De 22 antenner sidder diskret på byens ejendomme.
“Vi skal på ingen måde til at lege internetudbyder. Hastigheden bliver kun på 256KB i sekundet, så folk kan søge efter et vejkort eller sende en WhatsApp,” siger Baldomero León fra kommunens afdeling for udvikling.
 
 
Turismo-Rural
Specielt i vinterhalvåret er “Turismo Rural” populært.
 
Turisme: stærk fremgang i antallet af weekendophold
Campingpladser, udlejningslejligheder og små hoteller i parker og naturområder har haft et rigtigt godt år. Spansk statistik melder om en stigning på 17 procent i antallet af overnatninger alene i Málaga-provinsen i 2014. Tallet gælder for de overnatningssteder, der går under titlen “Turismo Rural”, hvor turisten typisk tager af sted en weekend for at nyde og være aktiv i naturen. Fra januar til november 2014 har man registreret lige over en million turister i Málaga-provinsen, hvoraf otte af ti vælger at overnatte i en lejlighed.
 
 
shutterstock 167128361
Ingen andre spiser så meget fisk og skaldyr som spanierne.
 
Spanierne topper som det mest fiske- og skaldyrsspisende land
“Hver spanier spiser 45 kilo fisk om året. Det er det dobbelte af det europæiske gennemsnit,” fortæller Lydia Chaparro fra miljøorganisationen Ecologistas en Acción til internetavisen Informacion.es. I en ny guide advarer miljøorganisationen mod et ukontrolleret forbrug af fisk og skaldyr. Ecologistas en Acción mener, at nutidens fiskeri truer fiskebestanden og henviser til EU’s udtalelse sidste år, hvor det blev sagt, at 100 procent af fiskebestanden i Middelhavet er udsat for overfiskeri.
Miljøorganisationen mener, at den store fiskeriflåde truer fiskebestanden og skader fiskeindustrien økonomisk. Chaparro mener også, at fiskeopdrætsanlæg kan have en skadelig virkning på miljøet. Det gælder bl.a. skaldyrsopdræt i de tropiske lande samt lakseopdræt i Norge og Chile.
 
 
Cykelstier
Málaga bliver mere cykelvenlig i fremtiden.
 
Masser af nye cykelstier på vej i Málaga
De kommende tre år skal der anlægges 69 km. nye cykelstier i Málaga by. Det er kommunens og Junta de Andalucías hidtil største investering i cykelstier i Málaga. Planen omfatter nye cykelstier på alle byens større, centrale gader, strandpromenader og omfartsveje. Tidligst i 2017 vil de mange nye cykelstier stå klar. Málaga har i dag 29 km. cykelstier. Udover cykelstier satser Málaga kommune også på flere gågader. Byens borgmester, Francisco de la Torre, har bl.a. offentliggjort, at gaden Calle Victoria skal gøres til gågade. Det samme gælder de to indkørselsveje til Plaza de la Merced; Calle Carretería og Calle Alamo. Omlægningerne begynder indenfor de kommende to år.
 
 
Ryanair
De er billige, men tilsyneladende ikke særlig gode.
 
Ryanair – en bisse i luften
Ryanair er det mindst kundevenlige flyselskab i Spanien, ifølge forbrugerorganisationen reclamador.es
Det irske flyselskab sikrer sig førstepladsen takket være sin tvivlsomme gebyrpolitik og manglende hjælp til passagerer ved forsinkelser.
Også Ryanairs kundeservice får stor kritik.
Den spanske forbrugerorganisation skriver, at selskabets passagerer ofte bliver nægtet et måltid mad ved forsinkelserne over to timer, som loven ellers kræver. Ingen skandinaviske flyselskaber er i top 10 over de værste flyselskaber. Derimod er de to spanske selskaber Vueling og Iberia nummer to og tre på listen. Iberia kritiseres for meget bureaukrati i forbindelse med klager. “De sælger flybilletter ved et klik på nettet, men ved kundeklager kræver de håndskrevne papirer, ID-kort, den originale flybillet og klageformularer fra Aena for at ville svare på kundernes klager,” skriver reclamador.es
 
Her er top 10 over de værste flyselskaber:
 
1. Ryanair
2. Vueling
3. Iberia
4. Air Europa
5. Pullmantur
6. British Airways, Lufthansa, Air France, Finnair, Alitalia
7. Conviasa
8. Aeromexico
9. LAN
10. Cubana
 
 
Terror-Paris
EU’s ledere mindedes ofrene i Paris søndagen efter terrorangrebet.
 
Øget kontrol ved grænserne
Terrorangrebet i Frankrig har fået EU-landenes ministre til at skærpe sikkerheden yderligere i frygt for kommende terrorhandlinger. Søndagen efter terrorangrebet var næsten alle EU’s ledere samlet i Paris for at mindes ofrene, og den spanske indenrigsminister Fernández Díaz udtalte efterfølgende: “Vi er alle enige om en endnu stærkere kontrol ved grænserne til EU-landene, og at landenes efterretningstjenester skal have friere hænder til at efterforske de tips, de får via internettet, uden det behøver krænke privatlivets fred.” Den spanske statsminister Mariano Rajoy lovede efter mødet en endnu stærkere indsats i kampen mod terrorismen. “Terrorismen har aldrig vundet og får heller ikke lov til det. EU står sammen i kampen, og den fælles indsats vil blive endnu bedre fremover.” Rajoy understregede, at ingen kan sige sig fri for truslen om et terrorangreb og roste den spanske efterretningstjeneste for i løbet af 2014 at have anholdt 40 mulige terrorister på spansk grund.
 
 
shutterstock 95469433
Lidt mindre korruption i Spanien – men fortsat for meget.
 
Spanien nu en anelse mindre korrupt
I 2014 havnede Spanien på 37. pladsen over de mindst korrupte lande. Det er tre pladser bedre end i 2013, og det til trods for at der ofte kommer nye afsløringer om korruption blandt politikere, embedsfolk, erhvervsfolk og sågar medlemmer af kongehuset.
Det er organisationen Transparency International, der laver et årligt indeks for korruption blandt 175 lande i verden.
Danmark gentog førsteplads fra sidste år og er dermed verdens mindst korrupte land. På de efterfølgende pladser kommer New Zealand, Finland, Sverige og Norge. Sidst på listen findes Nordkorea og Somalia.
Direktøren for Transparency International, Alejandro Salas, mener, at korruptionen i Spanien har dybe historiske rødder. Alligevel er han dog overrasket over, hvor struktureret og systematisk korruptionen tilsyneladende er i landet.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.