Det danske magasin i Spanien
Dr. Pernille’s Blog: Lev længe – lev godt

Dr. Pernille's Blog: Lev længe - lev godt

krydsdudes-hvidBG

Hvor gammel er du egentlig?
Eller hvor længe har du været ung?
 
Vor ‘udløbsdato’ afhænger bl.a. af nogle små forlængelser på enden af kromosomerne, som hedder telomerer. De sørger for, at cellerne deler sig og at vi dermed holder os aktive og i gang.
Telomererne bliver kortere, hver gang cellen deler sig, og til sidst rinder det genetiske ur ud, og cellen dør. Efter at cellen har delt sig et vist antal gange, og telomeren derved er blevet betydeligt kortere, aktiveres et alarmsystem. Dette alarmsystem bevirker, at cellen ikke længere kopierer sig selv. Denne selvregulerende vækstmekanisme er helt naturlig.
Problemet opstår ved for tidlig forkortning, dvs. at vi enten ældes før tid og bliver syge, eller at cellerne uhæmmet bliver ved at dele sig, som vi kender det fra kræftceller, der vokser og spreder sig ukontrolleret. Det er derfor vigtigt, at der er samspil i livsstils- og sundhedsorkesteret.
 
Telomerer, livsstil, cancer og ældning
Telomer-enderne kan repareres af et enzym, telomerase. Dvs. ved at påvirke enzymet i gunstig retning kan cellerne blive ved med at dele sig, og vi kan i princippet leve længere. Omvendt ved at hæmme enzymet ser det ud til, at cellerne ældes hurtigere og går til grunde, og dermed øges risikoen for stress, inflammation, hjertekarsygdom, diabetes, overvægt og tidlig aldring mm.
I takt med at den gennemsnitlige levealder er steget, er forskning på området kommet i fokus. Flere laboratorier tilbyder måling af telomer-længderne for at kortlægge den biologiske alder og navnlig risiko for sygdom.
Den gode nyhed er, at vi kan gøre noget for at stoppe vore telomer-enders forkortelsesproces efter celledeling. Forsøg viser positiv sammenhæng mellem telomer-længde og indtagelse af A, E, C og D vitaminer og Omega 3 olier samt grøn the. Sund kost og bevægelse og en positiv livsindstilling giver os længere telomerer og dermed længere liv. Det modsatte gør sig følgelig også gældende, fx usund stress og inflammation, der tærer på reserverne og forkorter telomer-længderne.
Det må handle om at leve længe og leve godt.
 
Kom godt i gang med 2015
Inflammation og stress er to afgørende faktorer for vort helbred. Fang symptomerne i tide og find ind til, hvad du kan gøre ved det.
Her i januar måned sætter Vitafakta Health Clinic særligt fokus på forebyggelse. Udover vort vanlige lægelige sundhedstjek tilbyder vi et mini-sundhedstjek med måling af af blodtryk, puls, iltmætning, vægt og blodprocent i forbindelse med Thermografisk Kropsscanning eller Brystscreening.
For mere information og tidsbestilling kontakt: www.vitafakta.es, vitfakta@vitafakta.es, tlf. 678253510 eller 694431864.
 
Pernille-Knudtzon-i-kittel
Af Dr. Pernille Knudtzon, MD

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.