Det danske magasin i Spanien
 
 
web LD juni167
 
Det er sommer. Det er juni, sommerferierne begynder, og folk fra nær og fjern mødes i kærligt samvær. Desværre er det ikke altid kun sød musik, der opstår, men også en udveksling af fremmede vira og bakterier, der let giver sig udslag i en ubehagelig sommerforkølelse. Modtagelighed for forkølelse varierer fra menneske til menneske.
En undersøgelse viser, at stressede mennesker har dobbelt så høj risiko for at blive forkølede eller ramt af influenza end folk med alment velbefindende. Ferie er ofte kombineret med stresssituationer, rejser, uvant mad, mere alkohol, usunde læskedrikke, mere sødt med masser af is i uvante omgivelser, sent natteliv, mindre søvn, evt. mere røg, samvær med mange andre mennesker inklusiv egne børn m.m.
Vi betragter ikke forkølelse som noget alvorligt, men en rimelig uskadelig folkesygdom. Vi genkender alle symptomerne, når en forkølelse er undervejs; ondt i halsen, nys, løbende og tilstoppet næse med masser af snot, hovedpine og måske lidt feber.
En almindelig forkølelse skyldes som regel virus, så lad være med at proppe dig med antibiotika, så snart næsen løber. Antibiotika virker kun mod bakterier. Tag den med ro, sørg for at undgå træk og kolde siddepladser.
Sørg hellere for et godt immunsystem, der kan modstå et angreb af forkølelse. Hos mennesker med et svagt immunsystem kan en harmløs forkølelse brede sig til de nedre luftveje og udmønte sig i bronkitis, lungebetændelse, bihulebetændelse, mellemørebetændelse osv.
Ca. 80% af dit immunsystem sidder i tarmene, hvor det er ekstra udsat, hvis du er stresset eller spiser mad, du er uvant med. De fleste mennesker, der er alment sunde, har som regel en forkølelse 2-3 gange årligt. Bliver du forkølet oftere, skal du se på bagvedliggende årsager.
Smitten sker ofte gennem host og nys, hvor du indånder små virusholdige dråber. Således smitter det nemmere, hvor der mange mennesker samlede.
Små børn får ofte ørepine med forkølelsen, og da skal de selvfølgelig tilses af en læge. Ofte er det en tilstand, hvor slimhinderne er hævede pga. forkølelsen. Hævelsen kan mange gange forebygges ved en midlertidig kostændring, hvor mælkeprodukter og sukker undgås.
Sørg for at være i god form, inden du skal på ferie. Få din søvn og hvile og sørg for at spise og drikke fornuftigt. Det er godt at være på forkant med udviklingen. Forebyggelse er bedre end helbredelse.
 
Kosten
Mange forkølelser kan undgås, hvis du spiser god kvalitet mad og gode kosttilskud. Spis gerne en kalkrig mad. Friske økologiske gulerødder smager bedre end megen slik og er fuld af gode stoffer både til solen og immunsystemet. Alle friske grønsager samt diverse bær og frugter er styrkende for vores immunsystem og kan ofte erstatte en is eller slik.
En akut forkølelse ledsages ofte af mindre appetit. Lyt til din krop. Hvis du kan lide grapefrugt, er det en god spise ved en forkølelse. Den indeholder en masse C-vitaminer, og er samtidig med til at afgifte leveren, der kaldes for immunsystemets frontlinje. Drik gerne en kop varm bouillon og grønsagssafter, velsmagene urteteer og suppler med lidt frugt. Du kan evt. lave din egen urtete bestående af ingefær, hvidløg, timian og dertil bruge lidt citron samt uopvarmet honning. Jeg forslår mange gange at bruge Manuka-honning. Den er berømt for at være både virus- og bakteriedræbende – selv resistente bakterier, og det, synes jeg, lyder betryggende og meget interessant for vores fremtid. Manuka-honning kommer fra busken Manuka, der vokser på New Zealand. Den indeholder et stof, der kaldes MGO. Det er det, der adskiller den fra almindelig honning. Den smager rigtig dejligt, og har mange gange reddet mig fra en forkølelse. Det føles godt for kroppen og kan virke rigtig godt mod forkølelsen.
Det er vigtigt, at honningen er uopvarmet, da dens bakteriedræbende virkning ødelægges omkring de 38 grader.
Alle varme drikke kan lindre f.eks. også en velsmagende hyldebærsaft uden sukker. Du kan måske blande hyldebærsaft med kamillete, der også virker lidt beroligende. Tilsæt honning. Hyldebærsaft er kendt for at modvirke virus og findes i mange naturmidler mod forkølelser og influenza.
Er din forkølelse ledsaget af en hoste, kan du lave en te med ingefær og lakridsrod. Det smager rigtig godt. Har du forhøjet blodtryk, skal du dog passe lidt på med lakridsrodste.
Mens du er forkølet, undgå mælkeprodukter. De er slimdannende og bør undgås, for ikke at trække forkølelsen i langdrag. Slimhinderne i næsen er i forvejen hævede under en forkølelse.
 
Kosttilskud
• Fundamentalt anbefaler jeg som altid et godt multivitamin/mineralprodukt til at bevare et godt helbred og et velfungerende immunsystem. Fx Omnimin Pure, der findes både med og uden jern.
• Til børn, med mange forkølelser og et svækket immunsystem, har jeg en kur, der består af en børnevitaminpille, der både er god og smager godt, f.eks. Omni-Mini, Bamse Bomstærk m.fl. Dertil anbefaler jeg Bio-Strath, der findes i dråber, der er smagsneutrale, og derfor let kan puttes i barnets sædvanlige drikke. Er barnet hårdt medtaget, anbefaler jeg dobbelt dosis et par uger. Som sidste middel anbefaler jeg C-vitamin som tyggetablet fx Acerola, der smager dejligt.
• Med din daglige vitaminpille kan det være en god ide at tage ekstra tilskud af Selen. Det er en af kroppens stærkeste antioxidanter, der fremmer T-dræberceller og makrofagerne, der har til opgave at udrydde både virus og bakterier.
• Mangler du C-vitamin, kan det også medvirke til at give dig hyppige forkølelser og dårligt immunforsvar. C-vitamin er ugiftigt selv i store doser. Går du på C-vitamin kur, er det bedst at øge dosis langsomt og ligeledes trappe langsomt ned igen. Du skal især være opmærksom på, at du måske har et øget behov for C-vitamin, hvis du ryger, drikker megen alkohol, dyrker meget sport eller arbejder med kemiske stoffer. Du må også være opmærksom på, at hvis du er, eller har været udsat for megen stress, så tømmes kroppens C-vitamindepoter hurtigere. C-vitamin er nødvendig for optagelse og udnyttelse af A-vitamin, E-vitamin, kalk, jern, zink, kobber, folinsyre samt adskillige aminosyrer.
• Produkter med Echinacea, der er rød solhat, kan både forebygge og behandle forkølelse, og dermed medvirke til et godt helbred. Echinacea var oprindelig en amerikansk prærieplante, men dyrkes nu mange steder. Udover at være et kraftigt anti-virusprodukt med immunstimulerende egenskaber, støtter det også lymfesystemet og er virksomt både mod herpes og svampeangreb. Echinacea findes desuden både i sæbe og tandpasta.
• Produkter med hyldebær har også vist sig at have stor effekt på både forkølelse og influenza.
• Hyldebær findes i et blandingsprodukt med Echinacea kaldet Echinacea Hot Drink, hvor en teskefuld af midlet blandes med et stor krus varmt vand. Det smager vidunderligt, samtidig med at det lindrer og styrker.
• Kan Jang består af ekstrakt af planterne andrographis paniculata og russisk rod. Jeg har altid Kan Jang i mit husapotek. Truer en forkølelse, bærer jeg Kan Jang med i min taske overalt. Den er et meget veldokumenteret middel mod forkølelse og andre infektioner i de øvre luftveje.
 
Tips.
• Sørg for at holde fødderne tørre og varme. Sæt dig aldrig på en kold stol. Har du været ude at bade, så skift dit badetøj uanset hvor varmt, du synes, det er.
• Vask ofte hænder. Af hensyn til dine medmennesker, så sørg for, at du hoster i din albuebøjning. Når du hoster og nyser, spredes nemlig en tåge af mikroorganismer ud i dine omgivelser som, hvis du ikke er forsigtig, kan du smitte til dem, der befinder sig tæt på dig.
• Det er vigtigt, at du sørger for at få sovet nok, og husker at komme ud i den friske luft. Har du ferie, så vær særlig opmærksom på, at der, udover et evt. sent natteliv, også skal være plads til at holde dig rask og sund.
• I denne feriestund, hvor jeg altid oplever, at mange bliver forkølede, er det tankevækkende, hvad Louise Hay skriver om forkølelse: “Der sker for mange ting på én gang. Mental forvirring, uorden. Små krænkelser. “Jeg får altid tre forkølelser om året” og tror selv, det passer.”
• Louise Hay anbefaler som nyt tankemønster: “Jeg giver mit sind lov til at slappe af og få fred. Klarhed og harmoni er i mig og omkring mig.”
• Undgå stress. Der nedsætter immunsystemet, og gør dig lettere modtagelig overfor en forkølelse. Dr. T. Flytelie skriver i sin bog “Når naturen helbreder”: Hvis du i perioder med stress sørger for at være lige så træt i benene, som i hovedet, så vil du aldrig blive syg af stress. Så husk din daglige motion, hvor du end befinder dig, hvor travlt du end har og allerhelst i frisk luft.
 
Af Anni Dahms, Annis Vitalshop

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.