Det danske magasin i Spanien
Korte nyheder marts 2014
Siesta
 
‘The New York Times’ langer ud efter den spanske siesta
Den amerikanske avis ‘New York Times’ sætter endnu engang fokus på Spaniens arbejdskultur, skriver Intereconomia. I en kritisk reportage følger journalisten Jin Yardley fra The New York Times en ung spaniers dagligdag for at undersøge, hvad siestaen betyder for arbejdsrytmen. I Spanien har man først rigtig fri efter kl. 22.00, hvor man mødes med venner, og familie og nyder sin fritid. Problemet er, ifølge ‘The Times’, at imens andre europæere på det tidspunkt forbereder sig til den følgende dag og får en lang nats søvn, bruger spanierne deres aften og nat på at spise tapas og drikke vin. De burde i stedet indrette sig efter den europæiske kultur og aflyse siestaen, så arbejdsdagen i højere grad ligner andre europæiske landes, lyder rådet fra den amerikanske avis. Pausen midt på dagen påvirker nemlig ikke kun den efterfølgende arbejdsdag, men også landets konkurrenceevne og sundhed. Effektiviteten nedsættes ved at holde to-tre timers siesta, og der er ikke tid til at dyrke motion, når arbejdsdagen er ovre.
 
 
 
shutterstock 117597103
 
Paseo’en på Costa del sol forenes
Marbella, Estepona og Mijas går sammen om at forlænge paseoen, der løber langs vandet i alle tre kommuner. Den nye strandpromenade bliver 50 kilometer lang uden forhindringer mellem la Cala de Mijas og Estepona. Fremover kan man således gå, cykle eller løbe den lange rute, uden at man skal en tur i sandet for at komme videre på sin færden. I øjeblikket er ideen kun nedskrevet på papir, men de tre kommuner arbejder på at føre planen ud i virkeligheden. Det første skridt på vejen er, at de ansvarlige for projektet i hver by skal nedskrive, hvilke betingelser og ønsker, den pågældende kommune har i forbindelse med paseoen. Her vil der i høj grad blive taget højde for, hvordan man kan inkorporere naturen i projektet, og hvordan man vil kunne tiltrække turister til området. De tre kommuner får således mulighed for selv at være med til at designe og udvikle den del af paseoen, der kommer til at løbe gennem deres område.
 
 
 
Malaga Lufthavn
 
Lufthavnspolitiet i Málaga kendt skyldig i at modtage bestikkelse
14 Guardia Civil betjente er fundet skyldige i at bede om og modtage bestikkelse fra passagerer, som medbragte ulovlige genstande gennem sikkerhedskontrollen i Málagas lufthavn.
Efter scanningen af de rejsendes tasker, opsøgte betjentene passagerne i afgangsterminalerne, hvorefter de tilbageholdt dem i et aflukket rum. Men i stedet for at konfiskere de illegale varer, blev de rejsende afkrævet penge eller gaver, inden de fik lov at fortsætte deres tur. Sommetider bildte de endda de forurettede passagerer ind, at noget af deres rejsegods var forbudt for dernæst at forlange bestikkelse for at lade dem gå. Det viser billeder fra lufthavnens overvågningskameraer.
Retssagen, der er Málagas længste nogensinde, har varet en måned og en dag, og af de 17 tiltalte betjente blev tre frifundet. I ét tilfælde har betjentene angiveligt modtaget penge fra en asiatisk mand, som derpå frit kunne indføre fødevarer, der var forbudte på grund af risiko for udbredelsen af mund- og klovsyge samt fugleinfluenza.
Et vidne fortalte retten, at det var almindelig kendt blandt hendes familie og venner i Kina, at man kunne bestikke lufthavnens politi med en 50 euroseddel.
 
 
Stadig flere angreb på de spanske grænser i Marokko
Da hundredvis af immigranter for nylig forsøgte at komme samlet ind i Ceuta fra Marokko, omkom 15 af dem på stranden Tarajal. Nogle druknede, da de forsøgte at svømme omkring hegnet på grænsen, mens en enkelt blev skudt med en gummikugle, formodentlig affyret af en betjent fra Guardia Civil. Samtidig lød på bedste bizarre vis også startskuddet på en hidsig debat omkring immigrationen i de to spanke enklaver.
På den ene side står blandt andet Europa Kommissionen, der forlanger en forklaring på, hvorfor spanske betjente brugte gummikugler for at forhindre immigranterne i at komme ind i Ceuta. Det spanske indenrigsministerium mener, at man i årevis har givet udtryk for, at immigrationen og forsøgene herpå ikke kun Spaniens, men hele EU’s problem, mens en talsmand fra Bruxelles har udtalt, at man ikke har modtaget nogen anmodning om hjælp.
Oppositionspartiet PSOE kræver betjentenes chefs hoved på et fad.
Modsat er blandt andre politiet, der mener, at så mange som 30.000 afrikanere fra områderne syd for Sahara har slået lejr i Marokko i håbet om at komme over til Spanien via Ceuta. Og det er et tegn på, hvor stort et pres, der er. De mener desuden, at der er tale om velorganiserede, kriminelle organisationer, der beskæftiger sig med at transportere og handle immigranter. Men mange immigranter har ikke penge til at betale disse mafia-bander, og derfor er deres eneste mulighed at tage sig over hegnene og dermed grænserne til Ceuta eller Melilla.
På begge sider er ønsket om en varig løsning, men ingen har et bæredygtigt forslag.
Det rygtes ofte vidt omkring, når der skal foretages et samlet forsøg – f.eks. var det seks dage før omtalte angreb d. 6. februar rygtedes helt til Mauretanien, at det skulle finde sted, hvorfor mange så begyndte at vandre imod Ceuta for at være med.
Under angrebet på hegnet blev man dog mødt af Guardia Civil. Først lød antallet af omkomne på 12, så 14, men nu er så endnu en omkommet skyllet op på stranden ved Ceuta. Guardia Civil mener ikke, at den anvendte magt var ude af proportioner, men at da det hele for alvor gik galt, hjalp betjente tværtimod mange immigranter op af vandet og ind på spansk jord.
Men et eller andet sted har man fejlet– foreløbig foreligger der fire forskellige forklaringer fra myndighederne, og mens et udvalg skal belyse sagen, har politiet bedt om klare regler for, hvordan de skal tackle disse situationer.
Den 16. februar var der igen et fælles forsøg, denne gang i Melilla, da 250 personer forsøgte at komme over hegnet. Her holdt de spanske betjente sig tilbage, og 150 immigranter lykkedes at komme over og befinder sig nu i Spanien.
Indenrigsministeriet har nu sendt soldater til Melilla for at assistere politiet, der mener, at 2.000 immigranter befinder sig kun seks kilometer fra denne grænse, og at der i en radius på 30 kilometer befinder sig 10.000 afrikanere, der venter på muligheden for at forsøge at tage sig over grænsen.
 
Sean Connery2
 
Sean Connery nægter sig skyldig i Marbella-sagen
Efter tre års ventetid har domstolen i Marbella endelig modstaget et skriftligt vidneudsagn fra den 83-årige skotske skuespiller Sean Connery i forbindelse med anklagerne omkring ulovligheder ved salget af hans og hustruen Micheline Roquebrunes ejendom i Marbella.
Det er avisen Diario Sur, der har publiceret skrivelsen.
Connery nægter sig skyldig. Han afviser at have haft nogen relation til den tidligere borgmester Jesús Gil, som døde i 2004, eller haft noget at gøre med den tidligere tekniske direktør Juan Antonio Roca, der nu afsoner en fængselsdom for bl.a. korruption.
Sagen er kendt som Operación Goldfinger, og altså opkaldt efter Connerys James Bond-film af samme navn. Parret, som nu bor på Bahamas, blev beskyldt for ulovligheder i forbindelse med salget af deres ejendom, kendt som Casa Malibu, som de havde haft i omkring 20 år, og som de tilsyneladende solgte for 5,5 millioner euro.
Efter salget blev 72 lejligheder opført på grunden, selvom der kun var givet byggetilladelser til fem huse, og det skulle have givet et overskud på 53 millioner euro, hvoraf en del skulle være sendt til en offshore bankkonto. Domstolen havde ment, at Connery og Roquebrune skulle have samarbejdet med det selskab, der stod bag opførelsen af lejlighederne.
Marbella kommune skulle dermed være blevet snydt for 2,77 millioner euro.
I 2010 var Connery og Roquebrune indkaldt til afhøring, men de udeblev, hvilket de begrundende med alder og dårligt helbred. Domstolen gav dem derfor tilladelse til at svare skriftligt på en række spørgsmål, og det er det, der nu er kommet fra Connery, der var truet af en international arrestordre.
Skrivelsen har været overbevisende nok til, at domstolen har besluttet at droppe anklagerne imod ham, men dog ikke imod Micheline Roquebrune.
 
Bankautomat
 
Bande med speciale i sprængning af bankautomater pågrebet
I Málaga har politiet nu pågrebet en bande, der menes at have specialiseret sig i at sprænge bankautomater. Fem mænd blevet anholdt.
Det formodes, at de fem har stået bag flere røverier, i hvert fald i Málaga (Cerrado del Calderón), Torremolinos (Carihuela) og Marbella (Nueva Andalucía og San Pedro).
Visse steder forvoldte sprængningerne store materielle skader, mens den i Torremolinos var for svag, og tyvene måtte flygte tomhændede. Sagen er under optrævling.
 
 
 
Spaniens gæld på det højeste niveau i et århundrede
Spaniens gæld var ved årsskiftet på 961.555 milliarder euro, og det er 93,7 procent af landets bruttonationalprodukt (BNP) i 2013 og samtidig det højeste i et århundrede.
Dermed er den offentlige gæld tredoblet siden 2008, da den igangværende krise startede.
I 2007 var gælden på 36 procent af BNP, hvilket var halvt så meget som EU-gennemsnittet.
Regeringen håber at kunne bremse gælden i forhold til BNP ved 100 procent i 2016, mens man dog ifølge finansloven vedkender, at de 100 procent kan blive overgået i 2015.
 
Aznar og Botella køber kæmpe hus i Marbella
Den tidligere statsminister José María Aznar fra PP har sammen med sin hustru, Ana Botella, ligeledes PP-politiker og borgmester i Madrid, købt et nyt hus i Marbella, skriver avisen Diario Sur.
Parret har i flere år haft en bolig i området, hvorfor det ikke har været usædvanligt at se den forhenværende statsminister lufte hundene langs stranden, men nu skal adressen hedde det eksklusive Guadalmina Baja.
Huset ligger tæt på vandkanten og er på 304 m2, mens grunden er på godt 2.000 m2.
Købsprisen er ikke offentliggjort, men den anslås at være på omkring to millioner euro.
 
Arbejdsløse5
 
Arbejdsløsheden steg med 2,4 procent
Antallet af personer, der er indskrevet hos social- og sundhedsstyrelsen, Seguridad Social, faldt i januar med 184.031, eller 1,3 procent i forhold til slutningen af sidste år, til nu 16.173.000. Og det er det laveste antal bidragsydere siden 2002, lyder det fra beskæftigelsesministeriet.
Januar er traditionelt en skidt måned på beskæftigelsesfronten, og således også i år, hvor 113.097, eller 2,4 procent i forhold til december, stillede sig i køen på jobmarkedet. Det vil sige, at 4,814 millioner nu er uden arbejde.
Ministeriet påpeger dog, at det er den ‘mindst negative’ januar siden 2007. Den officielle arbejdsløshedsprocentsats hedder nu ifølge INE 26,03 procent.
 
Falskmøntner
 
Falskmøntner var “en rigtig kunstner”
Han var én af de bedste i Europa indenfor sit speciale – at fremstille forfalskede pengesedler.
Men den 60-årige mand blev anholdt i sit hus ved Toledo, efter politiet i et års tid havde været på sporet af ham. Politiet har kaldt ham “en rigtig kunstner”, og manden, der har en fortid som grafisk designer og trykker, havde i sin garage selv opbygget et trykkeri, hvor han fremstillede pengesedlerne. Det var både euro- og dollar-sedler.
Under aktionen beslaglagde politiet penge til en samlet værdi på det sorte marked på omkring 310.000 euro, men man mener, at omkring en million euro fra garagen i Toledo i dag er i omløb i Spanien og det øvrige Europa.
Yderligere fire personer er anholdt, heriblandt mandens kone og tre personer, der arbejdede med at sætte pengene i omløb, og det forventes, at der vil komme flere anholdelser, da politiet er overbevist om, at han arbejdede sammen med så mange som 30 personer.
 
IMAGEN-PORTADA1
 
Sheikens havneprojekt i Marbella pålægges bøder
Projektet om en udvidelse af havnen i Marbella, La Bajadilla, skulle have været skudt i gang for længe siden, faktisk for over to år siden. Det har sheiken Al-Thani længe fablet om, men Agencia Pública de Puertos de Andalucía (APPA) har endnu ikke set det endelige projekt, og deadline for fremlæggelsen er for længst udløbet. Derfor pålægges firmaet Nas Marbella, ejet af sheiken, der står for det endelige projekt nu en bøde på 50.000 euro.
Nas Marbella forsvarer sig med, at projektet stadig er under udvikling, og derfor ikke kan præsenteres endnu, mens APPAs modsvar har været, at de intet har hørt eller modtaget noget fra Nas Marbella om sagen.
APPA meddeler dog også, at bøden ikke forhindrer det fortsatte samarbejde, og at man stadig forventer et færdigt projekt på bordet inden længe. Dog så længe bøden betales.
 
Generationsskifte i PP i Andalusien
Gennem mange år har det konservative parti PP’s spidskandidat været Javier Arenas. Nær ved og næsten har det heddet sig ved flere valg til lokalregeringen, Junta de Andalucía, hvor socialistiske PSOE stadig regerer.
Blandt andet derfor er det tid til et generationsskifte. Javier Arenas er trådt tilbage som spidskandidat, og efter en strid om posten har statsminister og partiformand, Mariano Rajoy, peget på én af Javier Arenas’ yndlinge, Juan Manuel Bonilla. Han kommer fra en post som statssekretær for sociale ydelser og ligestilling. Han er født i 1970 i Barcelona, men har boet mange år i Málaga.
 
shutterstock 81816691 jpg policia
 
Politiet i Fuengirola iværksætter kampagne for større sikkerhed
Et nyt initiativ skal sætte fokus på sikkerheden hos de virksomheder, der har åbent om natten i Fuengirola. Det gælder særligt for hoteller, apoteker og tankstationer. Projektet løber over de næste par måneder, fortæller lokalpolitiker Rodrigo Romero, som har ansvaret for borgernes sikkerhed i Fuengirola.
Formålet er at skabe direkte kontakt mellem de forretninger, der har åbent om natten, og politiet, således at man får klarlagt, hvilke problemer der hyppigst opstår i de sene nattetimer. Forretningerne skal vide præcis, hvilke opgaver politiet kan være behjælpelige med, hvordan de nemmest kontakter politiet, og hvordan samarbejdet kan forbedres. Det fortæller Rodrigo Romero til avisen SUR.es. “Opstår der problemer, kan de (virksomhederne red.) således tilkalde hjælp hurtigere”, forklarer han.
Kampagnen vil som minimum løbe frem til påske, og indtil videre er den blevet godt modtaget af både virksomheder, ansatte og byens beboere.
 
 
 
3,5 millioner jøder kan nu få spansk statsborgerskab – uden at miste et andet
Det anslås, at omkring 3,5 millioner jøder nu kan få spansk statsborgerskab, uden at skulle fraskrive sig et andet statsborgerskab.
Det kan ske, efter den spanske regering i sidste uge godkendte en lovændring, der skal gøre det nemmere for jøder med sefardiske rødder at få tildelt det spanske statsborgerskab. Ifølge en tidligere lovgivning havde de også ret til spansk statsborgerskab, men på betingelse af, at de afskrev sig et andet. Men nu tillader Spanien altså dobbelt statsborgerskab til denne befolkningsgruppe. Det er ellers kun tilladt statsborgere i Portugal og Andorra samt fra en række af de tidligere kolonier.
Der er tale om efterkommere af de jøder, der fra 1492 blev forvist fra Spanien. 300.000 til 700.000 jøder menes på den tid at have boet i Spanien – mange med rødder tilbage fra før kristendommen kom til landet – men de blev på de katolske monarkers ordrer tvunget til enten at konvertere eller forlade landet.
Deres efterkommere, anslået til omkring 3,5 millioner, lever i dag spredt for alle vinde. Nogle i USA, Latinamerika, Nordafrika, Tyrkiet og Centraleuropa, mens det anslås, at omkring en halv million bor i Israel.
De kaldes i mange tilfælde og sammenhænge sefardiske jøder. Ordet “sefardisk” kommer af “sefarad”, der betyder Spanien på hebræisk.
Det er en stadigvæk nagende dårlig samvittighed over den behandling, som jøderne fik for over 500 år siden, der har fået den spanske regering til at tage dette ekstra skridt.
“Den lov, vi nu har vedtaget, har en dyb, historisk mening. Ikke kun fordi det vedrører hændelser i vores fortid, som vi ikke kan være stolte af, så som dekretet omkring fordrivelse af jøderne i 1492, men fordi det reflekterer Spanien som et åbent og multikulturelt samfund”, udtaler justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón omkring lovændringen.
 
shutterstock 151604714
 
Pas på falske el-sælgere
Spanske forbrugerorganisationer advarer nu mod, hvad de kalder “Electric Slamming”. Begrebet dækker over et nyt fænomen, hvor såkaldte falske el-sælgere forsøger at få folk til at ændre el-leverandører uden deres fulde viden eller samtykke. UCE (Unión de Consumidores de España red.) fortæller, at dørsælgerne udgiver sig som repræsentanter for kundernes elselskab. Derefter fremlægger de nye tilbud, formodede faktureringsfejl eller andre dokumenter, således at de kan inddrive en underskrift fra kunden. En underskrift som så senere bruges til at skifte deres el-udbyder uden kundens vidende.
 
 
Maleriudstilling med Jens Kromann
Maleren Jens Kromann, der nu har boet i Moclinejo i 15 år, viser af og til sine malerier i sit atelier, der har fungeret som hans vigtigste værksted i alle årene.
Jens Kromann inspireres af naturen på sine mange rejser (udstillinger i 15 lande) og især af Grønland, som han besøger hvert år, men naturligvis især også af det andalusiske landskab. Det kommer til udtryk som varme, glød og sanselighed i malerierne, der fremtræder lysende, kraftige og robuste i deres kolorit. “Det forestiller ikke noget, det er noget”, siger han og beder beskueren om at give sig tid til indlevelsen.
Vil du have mere og andet, se venligst hjemmesiden. www.jenskromann.dk
 
 
 
Donation på 1.000 euro til Fuensocial
Frimurerlogen Masonic Lodge of Friendship præsenterede for nylig en check på 1.000 euro til Fuensocial i Fuengirola.
 
 
 
Arrangementer for Søsterloge Andalucía nr. 1
 
Mødested: Edif.Bourganville, Avd. de Los Boliches 108, Los Boliches/Fuengirola
17. marts – Uddeling af donationer og besøg af vicestormesterinde fra Danmark
14. april – Venskabsgraden
28. april – Foredrag af Brit Helen Johanssen
5. mai – Sommerafslutning
Møderne begynder kl.19.00.
Tilmelding hos Berit M. Liland tlf. 689 25 20 90
 
Alle søstre ønskes hjertelig velkommen.
 
 
 
Luke
Dette skønne gadekryds hedder Luke. Han er fem år gammel, 58 centimeter høj og vejer 22 kilo.
Luke kom til Fama som hvalp efter at være blevet fundet i en skraldespand af en forbipasserende, som hørte hans piben. Heldigt for Luke som ellers ville have lidt en forfærdelig død.
Han er en charmerende hund, har en fantastisk personlighed og er god ved mennesker og andre hunde. Selvom vi tager os godt af ham på Fama og holder meget af ham, ønsker Luke sig selvfølgelig sit eget hjem og sin egen familie. Gerne et sted med en anden hund, da han er vant til masser af legekammerater, men dette er selvfølgelig ikke er must.
Hvis du er interesseret i af møde Luke i egen høje hund eller gerne vil vide mere, så kontakt endelig Pat på telefon +35 620 354 885 eller besøg vores hjemmeside www.famaspain.com.
Desværre er Luke blot en af mange herreløse hunde hos Fama, som mangler et hjem. Her svigter vi nemlig aldrig en sund hund. De får lov at bo hos os livet ud, eller indtil de bliver adopteret.
 

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.