Det danske magasin i Spanien
shutterstock 163010027
 
Jeg har en meget snæver garageport, som jeg er meget stolt af ubesværet at kunne komme ind og ud med min gamle bil. Da jeg en dag kom til at strejfe den ene stolpe i porten, var jeg klar over, at det var tid til en tur hos øjenlægen. Ganske rigtigt konstaterede øjenlægen, at der var grå stær på begge mine øjne, men at kun det ene øje var behandlingskrævende.
Efter en veloverstået operation på det ene øje kører jeg igen ubesværet ind og ud af porten og har endda været til fornyelse af kørekortet, hvor jeg klarede en synsprøve uden briller.
Efter øjenoperationen er jeg blevet mere opmærksom på, at øjet er et af naturens mange mesterværker, som jeg også må passe godt på, og at det ikke er en selvfølgelighed at have et godt syn. Jeg er mere bevidst om, at jeg kan gøre en masse selv for at mindske synsproblemerne.
 
Der er meget, der kan gå galt med øjnene. Fx nærsynethed, som gør det svært at se ting langt væk og det modsatte langsynethed, hvor du ikke ser de nære ting så tydeligt. Diabetes kan give nethindeløsning blandt mange andre komplikationer. Der er også den efterhånden mere og mere almindelige maculadegeneration, med nedbrydning af macula, der er den del af øjet, der tager sig af detaljerne og er en væsentlig årsag til blindhed hos os, der er over 50 år. Så er der de almindelige grøn og grå stær. Ved den grønne stær er der forhøjet tryk af væskerne i øjet, hvilket kan beskadige synsnerven, mens den grå stær giver uklarhed af linsen, der slører synet.
Symptomerne ved grå stær begynder ofte med, at du ikke kan lide at køre, når det er blevet mørkt, fordi de modkørendes lys synes for stærkt. Du skal have stærkere lys, når du skal læse, og alligevel synes du, det er tåget og uklart. Farverne er ikke så klare mere. Du bliver mere og mere lysfølsom for solen og stærkt lysskær fra lamper. Bruger du briller, skal styrken ofte ændres. Ved grå stær bliver øjets linse gullig.
Hyppigheden af grå stær tiltager med alderen, og det menes, at én af årsagerne er, at vi udsætter vores øjne for ultraviolet lys. Derfor er vigtigt, at du bruger solbriller af god kvalitet.
Får du mistanke om, at der er noget galt med dit syn, må du gå til øjenlægen. Der er heldigvis så fine operationsmuligheder ved grå stær, at du kan genvinde dit syn.
 
Kosten
Der er heldigvis meget, du selv kan gøre med en god kost og kosttilskud for at forhindre eller forhale udviklingen af grå stær.
Spis godt med grønsager og frugt med et højt indhold antioxidanterne betakaroten, C og E-vitaminer (findes især i gule, orange og grønne grønsager og frugter f.eks. grønkål, broccoli, spinat, majs, blomkål, hvidkål, rosenkål, ærter, rødbeder, grønne bønner samt tomater, mango, ferskner m.m). Øjets linse og nethinde indeholder meget cartonoid.
Af andre gode kostemner, der støtter øjnene er løg, æbler, kiwi, grape, tranebær, abrikoser, blåbær.
En kost rig på E-vitamin og selen er hvedekim, solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø, avokado m.m.
Kosten må også indeholde godt med A-vitamin f.eks. kalvelever, fede fisk m.m.
Drik gerne grøn te af god kvalitet.
Safter kan med stor fordel også være en del af den daglige menu. For at bidrage til at bremse udvikling af grå stær må de have et højt indhold af betakaroten og C-vitamin. Du kan købe mange færdige safter, men jeg anbefaler på det varmeste selv at lave nogle velsmagende smoothies. Køb dig en god saftpresser og en god blender. Det giver en stor fornøjelse og betaler sig i længden. I smoothies, der laves specielt til øjnene, bør du bruge en masse gulerødder, persille og bladselleri. Ønsker du lidt inspiration, har forfatteren Mads Bo Petersen skrevet flere bøger med opskrifter på smoothies. Er du nybegynder, anbefaler jeg dig at starte med opskrifterne i bogen “High on smoothies”, der indeholder en lange række nemme opskrifter og variationsmuligheder på smoothies.
Pas på med for meget alkohol. Alkohol er gift for leveren, og ifølge den kinesiske medicin forbindes leveren og øjnene med hinanden. Den kinesiske medicin siger, at øjnene er kroppens åbning ind til leveren og at den, der døjer med synet normalt også døjer med leveren og omvendt.
Pas også på med for meget koffeinholdig emner f.eks. kaffe, cola, chokolade. Der er undersøgelser, der viser, at det måske kan have en negativ effekt på øjets evne til at fokusere. Er du stor kaffedrikker, så nedsæt dit forbrug til to kopper dagligt.
Pas ligeledes dit sukkerforbrug i slik og andre madvarer. Er du slikken, så spis lidt mørk chokolade, der er fyldt med antioxidanter. Undgå ligeledes hvidt brød, pasta osv. Undgå at oversalte din mad. Brug salt af god kvalitet f.eks. Himalayasalt eller en god urtesalt.
 
Kosttilskud
• Vær opmærksom på at nogen medicin kan have negativ indflydelse på dine øjne. Tal evt. med din læge derom.
• Det er vigtigt med en god base af multivitaminer/mineraler. Vær opmærksom på en god kvalitet, og at den indeholder gode mængder af både B-vitaminer, inositol, C- og E-vitaminer.
• C-vitaminer medvirker i dannelse af collagen og styrker kapillærerne, der giver næring til nethinden og beskytter mod UV lys. Øjet er det organ, der efter binyrerne, har det største koncentration af C-vitaminer. Det er en stærk antioxidant. Tag gerne mellem 500-3000 mg dagligt.
• Tag et supplement af vitaminer/mineraler f.eks. Omnimin Pure, mivitotal, spektro 2.
• Undersøgelser har vist, at Alpha Lipoic Acid beskytter øjets linse mod at miste C- og E-vitamin. Tag 250 mg dagligt.
• Carnosin er en stærk antioxidant. Tag 400-600 mg dagligt. Det hjælper især på skader forårsaget af sollys.
• Acetyl-L-Carnitine er en stærk antioxidant. Tag 500 mg daglig. Det beskytter linsen især ved ældre mennesker samt hvis dit forbrug af sukkerholdige fødemidler er stort.
• Ginkgo Biloba er også en antioxidant. Tag 100-200 mg dagligt. Den forbedrer blodgennemstrømningen i nethinden.
• Blåbær er en enorm hjælp for synet på alle måder. Findes i tabletform f.eks. i produkterne Blueberry, Bio-Vision, Lutein eyes, m.fl.
• Cystein er en aminosyre, der også er vigtig for øjet, især for at vedligeholde sunde linser. Tag 500-1000 mg dagligt.
• Taurin, der er en aminosyre, er en anden vigtig antioxidant, der er højt koncentreret i øjet. Den er vital for vedligeholdelse af sunde øjne. Undersøgelser viser, at det antageligt også beskytter mod farligt sollys, og at det er særdeles hjælpsomt mod aldersbetinget tab af syn. Tag 500 mg dagligt. Stress tapper os for taurin, så lider du af stress, skal du måske især være opmærksom på et tilskud af taurin. Tænk ligeledes på taurin, hvis du er vegetar, da det ikke findes nævneværdigt i planteproteiner eller mejeriprodukter. Det findes ret udbredt i kød og fisk.
• Astaxanthin er en kartonoid, der kommer fra en mikroalge, der endnu ikke er særlig velkendt. Det er en særdeles stærk antioxidant, der er 550 gange stærkere end E-vitaminer og 6000 gange stærkere end C-vitamin. Der er nogle videnskabsfolk, der anser astaxanthin for at være den bedste hjælp, der endnu er opdaget til øjnenes sundhed. Derudover har astaxanthin en lang række andre gode virkninger på den øvrige helse. Der er lidt astanxanthin i Krillolie, der en ren fiskeolie, der fås i kapselform. Regn med 2-4 uger, inden du ser den fulde virkning. Bør tages med lidt fedtholdig med, da det er fedtopløseligt.
 
Tips
• Det kan være en god ide med zoneterapi, hvor der især arbejdes på de zoner, der har med lever, nyrer øjne, ører, nakke, hypofyse og skjoldbruskkirtel at gøre.
• Yoga kan være en hjælp til at styrke øjenmusklerne og dermed bedre synet.
• Nyd solen, den er god for os, men gør det med måde og omtanke. Lad være at solbade i de hedeste timer og brug hat med skygge til at beskytte øjnene.
• Sørg for virkelig gode solbriller, hvor det er garanteret at de beskytter mod UV stråler.
• Ryger du, så stop eller reducer dit forbrug og sørg for at få tilstrækkeligt med C-vitamin, da hver cigaret koster mindst 25 mg C-vitamin.
• Bogen om de indre øvelser af Dr. Stephen T. Chang indeholder øjenøvelser, til styrkelse af øjnene. Sidder du hver dag foran computeren eller fjernsynet i mange timer, skriver forfatteren, at man især bør gøre øjenøvelser hver dag.
• Visualisering kan være en god ting. Louise Hay skriver, at en medvirkende årsag til grå stær kan være, “at være ude af stand til at se fremover med glæde.” Dunkel fremtid. Hun anbefaler at visualisere et nyt tankemønster: “Livet er evigt og fyldt med glæde. Jeg ser fremad til hvert øjeblik.”
Af Anni Dahms, Annis Vitalshop

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.