I begyndelsen af 2005 blev planen om en ny metro i Málaga endeligt godkendt. I dag er projektet stadig ikke færdigt, selv om “los malagueños” blev lovet en køreklar metro i 2011. Forsinkelsen på mere end to år skyldes flere ting. Men mest af alt bunder den i dårlig planlægning fra starten af. Et problem, der ikke kun ses i Málaga, men også i København, hvor metrobyggeriet allerede er blevet ramt af flere problemer.
“Vi håber første del af metroen åbner næste år, men at sige præcis hvornår vil være lige så svært som at gætte vindertallene i lotto”. Sådan lyder svaret fra Raúl López Maldonado, der har ansvaret for trafik- og transportområdet i Málaga Kommune, til spørgsmålet om, hvornår borgerne kan forvente, at metroen åbner. Han er en del af det politiske samarbejde, der står bag metrobyggeriet, som består af den lokale andalusiske regering(Junta de Andalucía), den spanske regering og Málaga Kommune. Udgifterne er fordelt mellem de tre parter, hvoraf la Junta de Andalucía står for finansieringen af halvdelen af udgifterne. Men planen løb løbsk, pengene er sluppet op, og striden om metroens færdiggørelse, mellem Malaga Kommune og la Junta de Andalucía, så indtil sidst i september ud til at skulle forsinke projektet endnu mere.
Kompromisløsning sætter skub i byggeriet
Ifølge metrokontoret i Málaga er 94 procent af metroen, der består af linje 1 og 2, færdigbygget. Men lige ved og næsten er ikke godt nok, og striden mellem den andalusiske regering og Málaga Kommune har derfor handlet om, hvordan de sidste seks procent skal færdigbygges uden at sprænge budgettet endnu mere. Junta de Andalucía stod fast på, at den sidste del af metroen skulle bygges over jorden, da det er en meget billigere løsning. Den løsning blev dog hurtigt forkastet af Málagas borgmester, Francisco de la Torre, der pegede på, at borgerne i Málaga var blevet lovet en metro og ikke en sporvogn. Striden drejer sig om strækningen, hvor de to linjer kører sideløbende, som går fra stationen Guadalmedina og gennem den gamle historiske bydel frem til La Malagueta. En vigtig bydel som borgmesteren ikke vil have ødelagt af et gennemkørende tog. Da Susana Díaz, den nye regeringsleder for Junta de Andalucía, skulle mødes med De la Torre den 27. september var forhandlingerne gået i hårknude, og det var afgørende for metroens fremtid, at de kunne nå til enighed. De fandt en kompromisløsning, der var acceptabel for begge parter.
“Metrobyggeriet vil fortsætte under jorden fra La Malagueta og frem til La Marina, og så er vi gået med til, at linje 2 skal bygges over jorden derfra og frem til Guadalmedina. Desuden vil strækningen fra Guadalmedina og frem til el Hospital Civil på linje 2 også blive bygget over jorden,” fortæller Raúl López Maldonado, der tilføjer:
“Vi har jo også forståelse for, at det handler om penge, vi reelt ikke har.”
Da metroen kørte af sporet
At metroen i den sydspanske by stadig ikke er færdigbygget, hænger sammen med konstante forsinkelser. Nogle uforudsigelige, som fundet af en antik-romersk gravplads under en af udgravningerne ved stationen, La Union. Men mest af alt skyldes det en dårlig håndtering af de økonomiske investeringer og en urealistisk planlægning, siger Raúl López Maldonado.
“For det første er tunnelerne meget svære at bygge, og det er derfor umuligt at sætte en dato på færdiggørelsen. Så da Junta de Andalucía bragte 2011 på banen, hang det i høj grad mere sammen med populariteten inden et forestående valg end en reel mulighed. For det andet har Juntaen finansieret projektet på en uhensigtsmæssig måde. I stedet for at smide et stort beløb ind i projektet fra start af, så blev det betalt lidt efter lidt, hvilket har skabt mange unødvendige, administrative forsinkelser.”
Den dårlige forberedelse og de mange forsinkelser har betydet, at pengekassen nu er tom, og at metro-togene endnu ikke har kørt deres første tur. Finansieringen af den sidste strækning har derfor været det centrale stridspunkt i konflikten mellem Junta de Andalucía og Málaga Kommune. Og ifølge metrokontoret i Málaga vil hele projektet løbe op i ca. 780 millioner euro, når det står helt færdigt. Et tal, der ligger langt fra de 403 millioner euro, som blev anslået ved projektets start.
Københavns metroplaner også i krise
I Danmark ser man samme tendens. For noget tyder på, at de danske politikere også har været for optimistiske i forhold til åbningsdato og økonomi. Metro Cityringen skulle gerne stå klar i december 2018, men med de udfordringer byggeriet allerede står overfor, er spørgsmålet, om metroen i København ikke kommer til at køre på samme rustne, ujævne skinner, som metroen i Málaga. Flere kilder i de danske aviser udtaler i hvert fald, at tidsplanen for metrobyggeriet allerede er overskredet.
“Det er alment kendt i hele organisationen, at projektet er to år forsinket. Hele 2018 var indlagt som en buffer i tidsplanen, men den buffer er væk. Det er komplet urealistisk, at Metro Cityringen står færdig i 2018,” udtaler en anonym metroarbejder til dagbladet Politiken den 3. oktober, der peger på, at metroen tidligst er færdig i 2020. En forudsigelse, der i øjeblikket ser ud til at holde stik, og som vil betyde, at budgettet på de 22 mia. kroner overskrides. Problemet hænger angiveligt sammen med, at Copenhagen Metro Team (CMT), der er navnet på det konsortium, som har fået til opgave at bygge Cityringen, ikke er rustet til opgaven. Kritikken går blandt andet på, at det italienske selskab, Seli, der står for selve tunnel-boringen, ikke er vant til at håndtere opgaver i lande som Danmark. Selskabet har tidligere udført metro-udgravninger i fx Etiopien og Asien, men forskellen er, at det er lande med totalitære regimer, der typisk ikke vil lade klager fra befolkningen stoppe et byggeprojekt. Desuden volder den hårde undergrund i København deres boringsmaskiner store problemer og forsinker processen endnu mere. Ansvaret placeres dog ikke hos Seli, men hos politikerne bag projektet, som beskyldes for dårlig ledelse, dårlig planlægning og for at have satset på et alt for billigt projekttilbud. Om metroen åbner i 2018 er endnu ikke til at sige, men sikkert er det, at der er lang vej igen.
Der er lys forude for borgerne i Málaga
Tilbage i Málagas undergrund er størstedelen af metrobyggeriet færdigt, og de sidste forberedelser er gået i gang. Byggestøvet på perronerne fejes væk og lyset i skiltet med salida (udgang) tændes for at guide de kommende passagerer i den rigtige retning. Men spørgsmålet er, om også metrobyggeriet denne gang er på rette vej. De mange forsinkelser, den dårlige planlægning og den urealistiske tidsramme har været en kilde til konstant frustration blandt borgerne i den sydspanske storby, der, ligesom indbyggerne i København, lider under støjgener og brudte løfter, fortæller Ana Rosas Camacho. Hun arbejder for metrokontoret i Málaga og er La Danesas guide ned i de underjordiske tunneler.
“Borgerne i Málaga er udkørte. De er trætte af tom snak og konstante forsinkelser, og de føler sig fanget i en politisk magtkamp. Men forhåbentlig er den ved at være slut,” siger hun med reference til den nye aftale.
Om metroen i Málaga, der oprindeligt kun skulle tage 40 måneder at bygge, vil kunne hive de fornødne indtægter i land for, at byggeriet på lang sigt vil kunne betale sig, må fremtiden vise. Men hvor københavnerne endnu må væbne sig med en stor portion tålmodighed, så ser det ud til, at den nye aftale i Málaga har skabt lys for enden af tunnelen for “los malagueños”.
Fakta:
– Den færdige metro i Málaga vil være ca. 15 km. lang og bestå af 22 stationer.
– Der vil være forbindelse til tog og bus på stationen El Percel-María Zambrano.
– Man anslår, at metroen vil have 21,5 millioner rejsende om året.
– Der står 14 toge klar, hvor der er plads til 226 passagerer i hver.
– Ifølge Junta de Andlucía vil den sidste del af metroen stå færdig i 2017.
Af Foto og tekst af Christine Petersen, christine@norrbom.com