Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa juni 2013

Dagens spanske nyheder fra La Danesa juni 2013


El Cañuelo i Maro (Nerja) er én af Málaga-provinsens fineste strande.

Historisk fremgang
Spansk turisme oplever endnu engang en historisk fremgang. I første omgang drejer det sig om maj måned, hvor 5,8 millioner udlændinge kom til Spanien for at holde ferie. Det er 7,4 procent flere end i samme måned sidste år, hvilket er den største fremgang nogensinde, oplyser Movimiento Turístico en Fronteras (Frontur), der er en del af ministeriet for industri, energi og turisme.
I tallene for 2013 til og med maj spores der også gode nyheder. I denne periode besøgte 19,8 millioner udlændinge landet, hvilket svarer til 3,9 procent flere end samme periode i 2012.
Målt i antal rejser kom flest briter og tyskere til Spanien, mens der i antallet af ferierende fra de nordiske lande er set en fremgang på hele 13,8 procent.

 


I Spanien koster den 93 procent af gennemsnitsprisen i EU.

Langt billigere at fylde indkøbsvognen i Spanien end i Danmark
EU’s statistiske institut, Eurostat, har sammenlignet priserne på en række føde- og drikkevarer i de 27 medlemslande, og resultatet viser, at priserne i Spanien ligger under gennemsnittet, mens det er langt dyrere at fylde en indkøbsvogn i Danmark. Faktisk er Danmark det dyreste EU-land at handle i.
Gennemsnittet i de 27 lande er i sammenligningerne lig med 100 procent. Her er gennemsnitspriserne i Spanien på 93 procent, mens danskerne hjemme betaler 143 procent. Efter Danmark kommer Sverige (124 procent), Østrig (120 procent) og Finland (119 procent).
Landene med de laveste priser er Polen (61 procent), Rumænien (67 procent) og Bulgarien (68 procent).
I Danmark begrundes de høje priser med for lidt konkurrence, høje lønninger og moms, og så mener branchefolk, at niveauet på kvalitet og sikkerhed ikke indgår i undersøgelsen.
Hvad drikkevarer isoleret set angår, så er priserne på de ikke-alkoholiske drikke i Spanien på 94 procent, mens de i Danmark er på 190 procent af gennemsnittet. Alkoholiske drikke ligger på hhv. 87 og 140 procent.

 


15.000 offentligt ejede ejendomme sættes til salg.

Skulle det være en lufthavn?
Spaniens konservative regering søger stadig områder, hvor man kan spare, uden at det går for hårdt ud over beskæftigelsen. Derfor overvejer man nu at sælge omkring 15.000 af de ejendomme, som det offentlige ejer.
Der er dog i første omgang tale om en anbefaling til de regionale myndigheder, som enten kan vælge at følge anbefalingen eller lade være med at sælge ud af ejendomsporteføljen. Blandt ejendommene er lufthavne som Castellón-Costa Azahar, der allerede er forsøgt solgt, uden at en seriøs køber endnu har vist sig på banen.
Initiativet er et af 217 tiltag i en ny reformpakke, som også inkluderer færre og billigere officielle køretøjer, en opfordring til at sende elektroniske meddelelser til borgerne frem for at bruge den traditionelle post, hvor hver forsendelse koster 2,5 euro, og at lægge offentlige administrationer sammen, hvor der i dag er tale om overadministration.
Der bliver altså ikke tale om afskedigelser i den offentlige sektor, hvor 375.000 arbejdspladser er forsvundet, siden PP i 2011 kom til magten.
”Reformerne indføres, uden at det går ud over lønningerne, men for at gøre den offentlige administration mere effektiv,” udtalte finansminister Cristóbal Montoro i forbindelse med præsentationen af den nye sparerunde.
Sammenlagt søger man med pakken at indhente underskuddet på statsfinanserne på 37,5 milliarder euro.

 


Det kan blive svært at få tanket i juli.

Tankstationer truer med strejke
Fagforeningerne UGT og CCOO truer nu med at lade ansatte på landets tankstationer strejke i juli måned.
Årsagen er, at fagforeningerne ikke er blevet enige med arbejdsgiverne om en ny overenskomst for de ansatte. Førstnævnte ønsker nye aftaler omkring bl.a. lønninger, vagtordninger og sikkerhed på tankstationerne.
Parterne er ikke nået til enighed og forhandlingerne er afbrudt, og derfor truer fagforeningerne nu med, at man ikke kommer til at kunne tanke bilen i juli. Hvorvidt der bliver tale om enkelte punktstrejker, eller om man strejker fra månedens første dag, er endnu ikke afgjort.

 


Farten kontrolleres over en strækning på fem km.

Radar på La Cala de Mijas-vejen
Landevejen A7 (den tidligere N 340) omkring La Cala de Mijas er én af de farligste strækninger i Málaga-provinsen. Den tætte trafik og mange sving gør, at ulykker er et almindeligt syn.
Derfor har trafikstyrelsen (DGT) nu sat en radar op, der skal måle bilisters hastigheder over en strækning på fem kilometer. Det er kun den anden af denne slags radar i provinsen; den første findes i Torrox.
For to år siden nedsatte man den tilladte hastighed til 80 km i timen, og bliver man snuppet over denne fartgrænse, lyder bøden på op til 600 euro og op til seks klip i kortet.

 


Cruz Roja i Fuengirola har nu endelig modtaget hele overskuddet fra den norske caseta ved De Internationale Dage i Fuengirola. Fra venstre Elisabeth Petterson, præsident Sara Montagut Mondejar og Stefan Östgård. Foto: Arne Bjørndal.

Pengegave endelig overrakt til Røde Kors
”Vi er meget taknemmelige. Nu er vi nemlig i stand til at hjælpe de mange familier, der er ofre for den nuværende krise og arbejdsløshed,” siger præsidenten for Cruz Roja i Fuengirola, Sara Montagut Modejar. Hun modtog for nylig 3.600 euro fra årets Feria Internacional de los pueblos.
Nu er hele overskuddet fra feriaen og fra den norske caseta endelig blevet overrakt til Cruz Roja (Røde Kors) i Fuengirola.
Præsidenten Sara Montagut Modejar lægger ikke skjul på, at pengene er hårdt tiltrængte for at kunne fortsætte det nødhjælpsarbejde, som organisationen yder. Omkring 50 familier i Fuengirola får i øjeblikket jævnligt udleveret mad fra Cruz Roja for at kunne klare sig igennem krisen.
”Vi er meget tilfredse med det overskud, årets feria har givet, og vil gerne takke alle de, der har hjulpet os til at støtte Cruz Roja her i byen. Det har fra start været meningen, at et overskud fra De Internationale Dage i Fuengirola skulle overrækkes til en lokal spansk hjælpeorganisation. Vi er sikre på, at pengene vil være en stor hjælp,” siger Stefan Östgård og Elisabeth Petterson, der for nylig overrakte kvitteringen til Cruz Roja som bevis på overførslen til deres bankkonto.
Ifølge Fuengirolas lokalpoliti var der i år mere end en million gæster til feriaen, det er 15 procent flere end sidste år. Det skyldes til dels, at feriaen i år varede en dag mere end normalt, nemlig fra den 1. til og med den 5. maj, samt at vejret var rigtigt godt.
Hele 33 lande og spanske regioner deltog i feriaen i Fuengirola. Af de nordiske lande havde Norge og Finland en caseta.

 


Jazz den 5. – 26. juli.

Kryds i kalenderen: Jazzfestival i Alhaurin de la Torre
Jazzfestivalen Portón del Jazz afholdes den 5. – 26. juli i El Portón i Alhaurín de la Torre.

5. juli: Chano Domínguez. Entré fra 10 euro.
12. juli: Robert Cray. Entré fra 15 euro.
19. juli: AJM Big Band Featuring Perico Sambeat. Entré fra 10 euro.
26. juli: Andrea Motis & Joan Chamorro Quartet. Entré fra 10 euro.

Koncerterne starter kl. 22.30. Man kan se mere og købe entré på www.elcorteingles.es/entradas.

 

¿Qué pasa? – aktiviteter de kommende dage


Helligdage

16. juli:
Lokal helligdag i Estepona, Fuengirola og Rincón de la Victoria.

22. juli:
Lokal helligdag i Cómpeta.

 

Frigiliana

Indtil 7. september
Se Arne Haugen Sørensens separatudstilling, Englens Kamp med Duenden, i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

 

Fuengirola

Indtil 29. juli
Kunstudstilling med værker af Roger Cummiskey og Enrique Linaza under titlen Ulysses kan ses på Restaurant Lucia. Åbent kl. 12.00-21.00. Lukket lørdag og søndag.

19. juli kl. 22.30
Koncert med Vanessa Martin på borgen, Castillo Sohail. Entré fra 22,50 euro på www.malagaentradas.com.

 

Málaga

Indtil 30. juni
En udstilling med religiøse motiver, kaldet Fe y Fever, kan ses på Museo Carmen Thyssen. Læs mere på www.carmenthyssenmalaga.org.

Indtil 29. september
Udstilling af sort-hvide fotografier taget af den amerikanske fotograf Dennis Hopper kan ses på Museo Picasso, Palacio de Buenavista 8. Åbent kl. 10.00 – 20.00, fredag og lørdag til 21.00. I juli og august også åbent mandag. Læs mere på www.museopicassomalaga.org.

28. juni kl. 21.00
Koncert med Uno de los Nuestros i sportscentret José María Martín Carpena. Entré fra 38 euro på www.elcorteingles.es/entradas.

1. – 7. juli
Terral 2013 – sommerkoncerter i Málaga:

• 1. juli: Málagas Filharmoniske Orkester.
• 2. juli: Andalusian Contemporary Ensemble.
• 3. juli: Tango med Pasión Vega og José Manuel Zapata.
• 4. juli: Janiva Magness.
• 5. juli: Ara Malikian i From the Beach to Radiohead.
• 1. – 2. juli: Workshop, Jugando con Música.
• 6. juli: Malia
• 7. juli: Chuco Valdés & The Afro-Cuban Messengers.

Entrepriserne varierer. Læs mere på Teatro Cervantes hjemmeside: www.teatrocervantes.com.

19. juli – 4. august
Skønheden og Udyret opføres som musical i Teatro Cervantes. Tidspunkterne varierer, og visse dage er der flere forestillinger. Ingen om mandagene. Se mere på www.teatrocervantes.com.

20. juli kl. 22.30
Los Morancos på slap line i tyrefægterarenaen La Malagueta. Entré fra 23 euro på www.malagaentradas.com.

 

Marbella

29. og 30. juni
Teater for børn og unge i kongrescentret.

29. kl. 18.00: Børneteater baseret på Mozarts Tryllefløjten.
29. kl. 21.00: Den Lille Prins af Antoine de Saint-Exupéry.
30. kl. 18.00: En Skærsommernats Drøm i en version for de mindste.
30. kl. 21.00: Antígone af Jean Anouilh.

Entré til fem euro kan bookes på 952 779 172 eller i kongrescentret.

8. – 11. juli kl. 22.00
V Festival Internacional de Piano Verano Clásico – klassiske sommerkoncerter, kan opleves i Teatro Ciudad de Marbella. Entré fra 17.60 euro på www.elcorteingles.es.

12. juli kl. 21.00
Trylleshow, Un Mundo de Ilusión, kan ses i kongrescentret. Entré 12 euro.

19. juli kl. 21.00
Teaterstykket Poeta y Mendigo opføres i kongrescentret.

 

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Anden søndag i måneden kl. 09.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes ved kirken San Manuel, Mijas Costa.

Fjerde fredag i måneden kl. 10.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes på Boulevar de La Cala de Mijas.

Hele juli
Kunstneren Chandy Haggett udstiller på Hotel THR Mijas. Læs mere om kunstneren på hendes hjemmeside: www.chandyhaggett.com/about.php.

19. juli
Peter Stanway holder fernisering på Mijas Rådhus. Læs mere om kunstneren på www.peterstanwayart.com.

 

Nerja

Hver søndag kl. 10.00-14.00
Gratis entré til grotten, Cueva de Nerja, for fastboende i kommunen. Man skal bare medbringe dokumentation, f.eks. residencia.

Indtil 31. juli
Udstilling af Chus Moyanos fotografier i Centro Cultural Villa de Nerja.

 

Dagens spanske nyheder mandag den 17. juni 2013:


Luis Bárcenas svindlede sig tilsyneladende til 47 millioner euro.

Schweizerne løfter sløret: PP-kassér gemte på yderligere ni millioner
Luis Bárcenas, der er anklaget for at have svindlet sig til flere millioner euro i sin tid som kassér i partiet PP, havde ikke 38 millioner euro, som han selv havde erkendt, men 47 millioner euro gemt på konti i Schweiz. Det har de schweiziske myndigheder, der er begyndt at lade tågerne over udenlandskejede bankkonti lette, netop meddelt den ansvarlige undersøgelsesdommer, Pablo Ruz.
Bárcenas er anklaget for i årene 1990 til 2008 at have modtaget sorte penge fra virksomheder og privatpersoner, der ønskede tjenester fra partiet, for så at udbetale nogle af pengene i lyssky kuverter til medlemmer af partiets ledelse, heriblandt til den nuværende statsminister, Mariano Rajoy samt sundhedsminister Ana Mato – begge fra PP.
De penge, Bárcenas havde gemt af vejen i alpelandet, har han tidligere hævdet kom fra salg af kunst, konsulentarbejde samt investeringer i ejendomsmarkedet og i aktier. Fire malerier, der nu hænger på Prado-museet i Madrid, skulle engang have tilhørt den tidligere bogholder. Men en argentinsk kunstmaler hævdede for nyligt, at hun har modtaget 560.000 euro for at underskrive falske fakturaer, der skulle bevise køb og salg af kunstværker med det mål at skabe en troværdig facade for Bárecenas kunsthandel.
Han er desuden anklaget i korruptionssagen kendt som Gürtel, hvori flere ledende PP-folk allerede er blevet dømt.
Bárcenas, der er på fri fod, men som er frataget sit pas, skal afhøres igen den 27. juni.

 


Endelig fri, her i lufthavnen i Bógota.

Spanske gidsler reddet i Colombia
To gidsler, Ángel Sánchez Fernández og María Concepción Marlaska Sedano, begge fra Asturien, blev i weekenden reddet og frigivet takket være en aktion foretaget af det colombianske politi.
Parret havde været holdt som gidsler i 29 dage af en kriminel bande ved grænsen til Venezuela, hvor de havde været på ferie, indtil det colombianske politi, forklædt som civile, reddede dem. Bandemedlemmerne flygtede under aktionen ud i en omkringliggende ørken, og det lykkedes ikke politiet at indhente dem.

 


Verdens bedste fodboldspiller kan have snydt det spanske skattevæsen.

Messi anklaget for skattefusk
FC Barcelonas målmager og verdens bedste fodboldspiller, Lionel Messi, er nu anklaget for at have forsøgt at snyde det spanske skattevæsen for 4,1 millioner euro.
Forsøget på uregelmæssigt spil skulle være sket i årene 2007 til 2009, hvor indtægter fra flere sponsorer gik udenom selvangivelserne og direkte til konti i skattely. Ifølge dagbladet El País skulle det være Messis far, Jorge Horacio, der har stået for fodboldikonets pengesager.
Sagen anses som værende kriminel, når det drejer sig om beløb på over 120.000 euro. Skulle Messi blive kendt skyldig, vil der dog formodentlig ikke blive tale om en fængselsstraf, men derimod en bøde, som kan blive op til seks gange det, der er snydt for; altså 24,1 millioner euro.

 


Omkring 55 lande i verden har stadig dødsstraf.

Nødvendigt at sætte fokus på afskaffelsen af dødsstraf
Fra onsdag den 12. juni til lørdag den 15. juni var der i Madrid verdenskongres mod dødsstraf.
Dødsstraf er ikke noget vi forbinder med den vestlige verden, men alligevel mener den danske ambassadør i Spanien, Lone Dencker Wissborg, at det er nødvendigt at sætte fokus på afskaffelsen af dødsstraf.
”Jeg tror helt klart, det er nødvendigt at sætte fokus på afskaffelsen af dødsstraf. Det er vigtigt fortsat at lægge et pres på stater, der endnu har dødsstraf, ellers kan det nemt blive glemt,” siger Lone Dencker Wisborg til La Danesa.
Kongressen er blevet afholdt hvert tredje år siden 2001, og i år foregik den i Madrid. Målet med kongressen er at få udvekslet synspunkter og påvirke lande, der stadig har dødsstraf, til at få den afskaffet.
”Målet har været at få belyst dødsstraf som et globalt tema, som en del af de universelle menneskerettigheder. Det er ligesom den gang med slaveriet, hvor man arbejdede på en global afskaffelse af slaveri. På denne kongres får alle involverede muligheder for at tale og komme med deres synspunkter,” siger ambassadøren.
Lone Dencker Wissborg var til stede ved åbningsceremonien om onsdagen og fortæller, at både politikere, embedsmænd, civile, pårørende til dødsstraffanger og andre er kommet med synspunkter til konferencen.
”En af dem var hustruen til Pablo Ibar, Spaniens eneste fange, der er dømt til døden, og som sidder fængslet i USA. Hun lavede et meget følelsesladet oplæg. Så konferencen giver stemmer til alle, der på en eller anden måde er parter,” fortæller Lone Dencker Wisborg og fortsætter.
”Noget andet, der er interessant, er, at man regner med, ’Det Arabiske Forår’ har haft en positiv indflydelse på Mellemøsten og Nordafrika. Der er håb for, at man nu kan begynde, i det mindste, at diskutere dødsstraf med de lande, og det har ikke været muligt før.”
Blandt andre oplægsholdere var den spanske udenrigsminister, José Manuel García-Margallo, den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, der var et videoklip fra menneskerettighedsforkæmperen Desmond Tutu i Sydafrika, en person, der læste et brev fra FN’s generalsekretær Ban Ki-Moon samt den norske statssekretær. Derudover var også en minister fra Irak, som stadig har dødsstraf, repræsenteret, ligesom flere afrikanske lande, der indenfor de sidste år har afskaffet dødsstraf, var til stede.
Kongressen er organiseret af foreningen, Ensemble Contre la Peine du Mort (Sammen Mod Dødsstraf), og i alt var ca. 1500 mennesker fra 90 lande til stede. Omkring 55 lande i verden har stadig dødsstraf.

 


Kronprins Felipe ses her bag Mariano Rajoy ved en anden lejlighed.

AVE Madrid-Alicante fra i dag
Kronprins Felipe og statsminister Mariano Rajoy deltager i dag mandag i en ceremoni i forbindelse med indvielsen af AVE-linjen mellem den spanske hovedstad Madrid og Alicante på østkysten.
Ruten starter fra i morgen den 18. juni, og det vil nu kun tage to timer og tyve minutter at rejse med hurtigtoget mellem de to byer. Togene, der bliver indsat på ruten, kan køre op til 300 km i timen.

 


Nordafrikanere på vej hjem på ferie.

500.000 biler kommer forbi Sydspanien på vej til Nordafrika
Operación Estrecho, som man kalder transitten i løbet af de sommeruger, hvor nordafrikanere, fortrinsvist marokkanere, kører gennem Sydspanien på vej til hjemlandet for at holde ferie, er begyndt. Det anslås, at der er tale om ca. 500.000 ekstra biler med i alt to millioner personer.
De fleste bor i Frankrig, Belgien eller Tyskland, og de skal denne vej forbi for at komme videre med en færge fra enten Málaga, Motril, Algeciras eller Tarifa.
De spanske myndigheder anser operationen som en risikofaktor på landevejene, eftersom mange bilister kører hele vejen uden at hvile undervejs, ligesom bilerne ofte er overbelæssede med habengut, og derfor indsættes omkring 7.000 sikkerhedsfolk og betjente til at overse transitten på de spanske landeveje.
Operationen varer normalt til omkring den 15. september, hvor alle skal være kommet forbi i modsat retning, før industriferierne er overståede i de nordligere beliggende lande.

 


Lutter guitar den 1. – 13. juli.

Guitarfestival i Córdoba
Den årlige guitarfestival i Córdoba, Festival de la Guitarra de Córdoba, byder i år på en lang række spændende koncerter og workshops.
Årets program er netop blevet offentliggjort, og man vil i år få mulighed for at opleve jazz og rock, flamenco og klassisk spansk guitar. Blandt artisterne er Paco Peña, Alejandro Sanz, Manuel Barrueco, Tomatito Sexteto, Pavel Steidl og David Rusell. Det er 33. gang, festivalen afholdes.

Tid: 1. – 13. juli.
Sted: Tre forskellige; Teatro de la Axerquía, Teatro Góngora og Gran Teatro de Córdoba.
Mere info på www.guitarracordoba.org.

 

¿Qué pasa? – aktiviteter de kommende dage

 

Helligdage

18. juni:
Lokal helligdag i Málaga.

24. juni:
Lokal helligdag i Benalmádena.

16. juli:
Lokal helligdag i Estepona, Fuengirola og Rincón de la Victoria.

22. juli:
Lokal helligdag i Cómpeta.

 

Frigiliana

Indtil 7. september
Se Arne Haugen Sørensens separatudstilling, Englens Kamp med Duenden, i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

 

Fuengirola

22. juni kl. 21.00
Galla og koncert med Grupo Municipal de Coros y Danza de Fuengirola i anledningen af dets 50-års jubilæum i Palacio de la Paz.

25. juni kl. 21.30
Koncert med Banda Municipal de Música i Parque de España. Gratis adgang.

 

Málaga

Indtil 30. juni
En udstilling med religiøse motiver, kaldet Fe y Fever, kan ses på Museo Carmen Thyssen. Læs mere på www.carmenthyssenmalaga.org.

22. juni kl. 22.30
Alejandro Sanz giver koncert i sportscentret José María Martín Carpena. Entré fra 40 euro på www.malagaentradas.com.

28. juni kl. 21.00
Koncert med Uno de los Nuestros i sportscentret José María Martín Carpena. Entré fra 38 euro på www.elcorteingles.es/entradas.

19. juli – 4. august
Skønheden og Udyret opføres som musical i Teatro Cervantes. Tidspunkterne varierer, og visse dage er der flere forestillinger. Ingen om mandagene. Se mere på www.teatrocervantes.com.

 

Marbella

Indtil 22. juni
I anledningen af 20 års jubilæum byder museet Museo del Grabado Español Contemporáneo på en udstilling af prisvindende gravørkunst. Museet ligger på Calle Hospital de Bazán i den gamle bydel.

20. – 23. juni
Kunstfestivalen Festival de Arte Internacional de Marbella, hvor flere end 100 kunstnere udstiller kunstværker på og omkring Parque La Alameda og Avd. del Mar.
Se mere på www.artemarbella.com.

29. og 30. juni
Teater for børn og unge i kongrescentret.

  • 29. kl. 18.00: Børneteater baseret på Mozarts Tryllefløjten.
  • 29. kl. 21.00: Den Lille Prins af Antoine de Saint-Exupéry.
  • 30. kl. 18.00: En Skærsommernats Drøm i en version for de mindste.
  • 30. kl. 21.00: Antígone af Jean Anouilh.

Entré til fem euro kan bookes på 952 779 172 eller i kongrescentret.

11. juli kl. 22.00
Pianokoncert med værker af Bach i Teatro Ciudad de Marbella. Entré fra 17.60 euro på www.elcorteingles.es.

 

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Anden søndag i måneden kl. 09.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes ved kirken San Manuel, Mijas Costa.

Fjerde fredag i måneden kl. 10.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes på Boulevar de La Cala de Mijas.

 

Nerja

Hver søndag kl. 10.00-14.00
Gratis entré til grotten, Cueva de Nerja, for fastboende i kommunen. Man skal bare medbringe dokumentation, f.eks. residencia.

 

Dagens spanske nyheder fra La Danesa den 10. juni 2013:


Kør forsigtigt, her spares 1,5 milliarder euro.

Statens motorveje ikke forbedret i tre år
Det spanske motorvejsnetværk, der er ejet af staten, bliver ikke vedligeholdt, da myndighederne i de seneste snart tre år konsekvent ikke har udbedret motorvejene.
Dagbladet 20 Minutos skriver, at der i 2011, 2012 og foreløbig til juni 2013 ikke har været nogen fast aftale med nogen virksomhed om at forbedre vejenes tilstande. Ministeriet for offentlige arbejdere, Fomento, udliciterer kun sporadiske forbedringer.
Der skulle i denne periode være sparet 1,5 milliarder euro ved kun at foretage dette lapperi.
En kørebane i dårlig stand øger brændstofforbruget, forårsager yderligere forurening, slider på køretøjerne.
Efter den seneste undersøgelse foretaget af foreningen Asociación Española de la Carretera får motorvejenes standard den værste karakter siden 1985.
28.500 km af landets motor- og motortrafikveje hører under staten.

 


Mange af de nye 98.265 jobs er i serviceindustrien.

Ambivalent bedste maj siden 1997
Der er to sider til den umiddelbart gode nyhed om, at arbejdsløsheden i maj faldt med omkring 98.265 i forhold til måneden forinden, som det spanske beskæftigelsesministerium har oplyst.
På den positive side er det den største fremgang siden 1997, året hvor man begyndte at sammenfatte sammenlignelige statistikker. Det er tredje måned i træk, at arbejdsløsheden er faldet, og antallet af jobsøgende ligger nu på omkring 4.890.000.
Antallet af bidragsydere til social- og sundhedssystemet, Seguridad Social, er i løbet af de seneste tre måneder steget med 216.265 til 16.370.000. De fleste nye arbejdspladser er i serviceindustrien, der normalt ser en stigning, når feriesæsonen sætter i gang, og så er der også fundet jobs i landbruget her i begyndelsen af høsttiden.
Statsminister Mariano Rajoy (PP) har kaldt tallene ”opmuntrende”.
Den knapt så positive side af sagen er, at kun 7,5 procent af de nye arbejdspladser er faste stillinger, hvilket så er det laveste tal på denne front siden 1997.
Der verserer normalt to forskellige tal omkring arbejdsløshed, hvilket kan virke forvirrende. Ifølge det nationale statistiske institut, INE’s undersøgelse, kaldet EPA, var der i perioden januar-marts 6.202.000 arbejdsløse, svarende til 27,16 procent af arbejdsstyrken. Forskellen på den registrerede arbejdsløshed og EPA-tallene er, at mange ikke melder sig som arbejdsløse, fordi de ikke har ret til nogen form for understøttelse. Og det er heriblandt, at mange af dem, der nu har fået en midlertidig kontrakt, måske igen skal findes efter sommeren.

 


Unge samles til ’botellón’ i Málaga.

Bøde til fordrukne teenageres forældre
Nu skal forældre til fordrukne teenagere, der havner på skadestuen med f.eks. alkoholforgiftning, straffes med en bøde. Det mener i hvert fald Francisco Babín, der er formand for Plan Nacional sobre Drogas, et initiativ under sundhedsministeriet, hvis mål er at reducere unges alkoholforbrug. Han mener, at det er forældrenes pligt at opdrage og uddanne børnene omkring alkohol.
Det er uvist, om hans forslag vil få medvind, mens det er tvivlsomt, om det i så fald ville kunne fungere i praksis.
Babín ønsker desuden at sammenlige det med misbrug, hvis unge får lov at drikke hjemme og at forbyde reklamer for alkohol.
Gennemsnitsalderen for indtagelse af alkohol for første gang er 13,7 år.
Specielt populært er det at deltage i en såkaldte ’botellón’, hvor unge samles til drukfester på gader og pladser.

 


María del Carmen García føres bort af politiet.

Kvinde, som satte ild til datterens voldtægtsmand, tilbage i fængsel
María del Carmen García forventes at blive sendt i fængsel igen, da den regionale domstol i Valencia har afvist en anmodning fra hendes advokat om at gøre hendes orlov fra fængslet permanent.
María del Carmen García er kvinden, som i 2005 hældte benzin på og satte ild til sin datters voldtægtsmand. Hun mødte ham tilfældigt på en bar i hjembyen Benejúzcar i Alicante-provinsen, hvor den 69-årige mand havde voldtaget datteren, da hun kun var 13 år. Han havde en dags orlov fra fængslet, hvor han skulle tilbringe ni og et halvt år for forbrydelsen, men i stedet døde han i flammerne.
Garcia blev idømt fem og et halvt års fængsel for at sætte ild til manden. Højesteret fastslog, at hun led af et psykisk sammenbrud, da hun så den mand, der havde misbrugt hendes datter. Da den endelige dom stod fast, havde hun allerede tilbragt et år i fængsel, men domstolen gjorde i domsafsigelsen ikke klart, hvornår afsoningen skulle begynde, og derfor mener hun og advokaten, at hun allerede har afsonet sin dom.
Man appellerer nu til højesteret.

 


Slottet blev opført af en privat familie i 1927 i arabisk stil.

Bil-Bil skal restaureres
Det lille slot Bil-Bil i Benalmádena skal restaureres. Det er kommunen, som har besluttet at spendere 325.000 euro på at smukkesere slottet og også de omkringliggende pladser og haver.
Slottet, der ligger ved stranden i Benalmádena Costa, blev opført af en privat familie i 1927 i arabisk stil. Siden havde den røde bygning flere forskellige ejere, indtil den i 1980 blev købt af kommunen, og de seneste år er den blevet brugt til udstillinger og koncerter, ligesom det er meget populært at blive viet her.

 


Jazz med Chuco Valdés & The Afro-Cuban Messengers.

Kryds i kalenderen: Terral 2013 – sommerkoncerter i Málaga
• 28. juni: The Starts from The Commitments.
• 29. juni: El Cigala.
• 30 juni: Luar Na Lubre.
• 1. juli: Málgas Filharmoniske Orkester.
• 2. juli:Andalusian Contemporary Ensemble.
• 3. juli: Rango med Pasión Vega og José Manuel Zapata.
• 4. juli: Janiva Magness.
• 5. juli: Ara Malikian i From the Beach to Radiohead.
• 1. og 2. juli: Workshop, Jugando con Música.
• 6. juli: Malia
• 7. juli: Chuco Valdés & The Afro-Cuban Messengers.

Læs mere på Teatro Cervantes hjemmeside: www.teatrocervantes.com.

 


Sankt Hans-bål på stranden.

Sankt Hans, San Juan og Sant Joan
Sankt Hans, på disse kanter selvfølgelig San Juan, fejres den 23. juni, specielt i kystområderne, hvor der er bål og ballade på strandene.
Nogle steder affyres desuden fyrværkeri, andre områder afbrændes også figurer. Det sker specielt i Alicante, hvor festlighederne i forbindelse med alicantinernes Sant Joan varer fra den 20. til den 24. juni.

¿Qué pasa? – aktiviteter de kommende dage

 

Helligdage

11. juni:
Lokal helligdag i Marbella.

13. juni:
Lokal helligdag i Frigiliana.

18. juni:
Lokal helligdag i Málaga.

24. juni:
Lokal helligdag i Benalmádena.

 

Benalmádena

Indtil 16. juni
Se grafisk kunst og malerier af Eugenio Chicano i Centro de Exposicionen på Benalmádena Costa.

 

Frigiliana

Indtil 7. september
Se Arne Haugen Sørensens separatudstilling, Englens Kamp med Duenden, i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

13. juni
Der er festuge, dog byens skytshelgen, San Antonio de Padua, fejres denne dag med et Romería, en pilgrimsfærd.

 

Fuengirola

22. juni kl. 21.00
Galla og koncert med Grupo Municipal de Coros y Danza de Fuengirola i anledningen af dets 50-års jubilæum i Palacio de la Paz.

25. juni kl. 21.30
Koncert med Banda Municipal de Música i Parque de España. Gratis adgang.

 

Málaga

Indtil 30. juni
En udstilling med religiøse motiver, kaldet Fe y Fever, kan ses på Museo Carmen Thyssen. Læs mere på www.carmenthyssenmalaga.org.

22. juni kl. 22.30
Alejandro Sanz giver koncert i sportscentret José María Martín Carpena. Entré fra 40 euro på www.malagaentradas.com.

28. juni kl. 21.00
Koncert med Uno de los Nuestros i sportscentret José María Martín Carpena. Entré fra 38 euro på www.elcorteingles.es/entradas.

 

Marbella

Indtil 22. juni
I anledningen af 20 års jubilæum byder museet Museo del Grabado Español Contemporáneo på en udstilling af prisvindende gravørkunst. Museet ligger på Calle Hospital de Bazán i den gamle bydel.

10. – 16. juni
Feria; årets byfest med musik og dans og leben i hele byen, når man fejrer skytshelgenen, San Bernabé.

29. og 30. juni
Teater for børn og unge i kongrescentret.

• 29. kl. 18.00: Børneteater baseret på Mozarts Tryllefløjten.
• 29. kl. 21.00: Den Lille Prins af Antoine de Saint-Exupéry.
• 30. kl. 18.00: En Skærsommernats Drøm i en version for de mindste.
• 30. kl. 21.00: Antígone af Jean Anouilh.

Entré til fem euro kan bookes på 952 779 172 eller i kongrescentret.

 

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Anden søndag i måneden kl. 09.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes ved kirken San Manuel, Mijas Costa.

Fjerde fredag i måneden kl. 10.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes på Boulevar de La Cala de Mijas.

Indtil 14. juni
Udstilling af fotografier fra de internationale festival, Festival Internacional de Mijas, kan ses på turistkontoret i Mijas Pueblo. Åbent mandag – fredag kl. 09.00 – 20.00 og lørdage kl. 09.00 – 14.00.

 

Nerja

Hver søndag kl. 10.00-14.00
Gratis entré til grotten, Cueva de Nerja, for fastboende i kommunen. Man skal bare medbringe dokumentation, f.eks. residencia.

 

Dagens spanske nyheder fra La Danesa den 3. juni 2013:


Implicerede i korruptionssagen Gürtel betalte tilsyneladende for Ana Matos ture til Eurodisney og Finland.

Sundhedsministers politiske helbred i fare
Spaniens sundhedsminister, Ana Mato (PP), beskyldes nu for at have modtaget gaver fra nogle af de implicerede i korruptionssagen Gürtel, hvori både forretningsfolk og politikere er beskyldt for omfattende svindel i forbindelse med bestikkelse som modydelse for offentlige kontakter.
Gürtel har taget navn efter netværkets formodede leder, Francisco Correa, hvis efternavn kan oversættes til bælte på tysk. Det er et korruptionsnetværk, der stadig kan få seriøse konsekvenser for det regerende, konservative parti.
Retssagerne har kørt i flere år, men skeletterne fortsætter med at rasle ud ad skabene, og nu har myndighederne fået fingrene i et dokument, som viser, at et rejsebureau, der organiserede rejser i forbindelse med PP’s valgkampagner m.v. i 1996, skulle have booket værelser i den finske hovedstad Helinski og i Lapland til sundhedsministeren. Hendes navn står ikke på dokumenterne, skriver dagbladet El País, men det gør navnet på hendes daværende mand, Jesús Sepúlveda, der på det tidspunkt var borgmester i Madrid-forstaden Pozuelo. Ana Mato var på det tidspunkt medlem af kongressen.
Anklagemyndighederne anslår, at Gürtel betalte for så mange som 15 rejser og andre aktiviteter for familien, og heriblandt også en tur i 1998 til Eurodisney, hvor Correa tilsyneladende betalte halvdelen af udgifterne med sit eget kreditkort. Man mener desuden, at Gürtel-netværket har betalt for parrets datters konfirmation og to fødselsdagsfester holdt i hhv. 2005 og 2006. Andre dokumenter peger på, at Ana Mato skulle have modtaget to gaver i form af Louis Vuitton-tasker.
Kilder tæt på sundhedsministeren citeres i El País for at sige, at Mato ikke havde kendskab til, at nogen udenfor familien nogensinde betalte noget for hende.
Sepúlveda har tidligere sagt, at han alene var ansvarlig for parrets finanser. De er blevet separeret, og i 2009 måtte han træde tilbage som borgmester, fordi han var anklaget for at give offentlige kontrakter på arbejde, der ikke havde været i licitation, til medlemmer af Gürtel-ringen.
PP-toppen forsvarer sundhedsministeren, fordi man mener, at hun ikke havde kendskab til mandens dispositioner, mens oppositionspartiet, socialistiske PSOE, nu ikke uventet kræver hendes hoved på et fad.

 


Minimumslønnen er i øjeblikket på 645 euro, men en suspendering vil skabe beskæftigelse, mener Banco de España.

Nationalbanken anbefaler at suspendere minimumslønnen
Banco de España, den spanske nationalbank, har anbefalet, at man suspenderer minimumslønnen. Direktøren for nationalbanken, Luis María Linde, mener, at et sådant skridt kan skabe fleksibilitet på arbejdsmarkedet og dermed gang i beskæftigelsen.
Minimumslønnen er i øjeblikket på 645 euro om måneden, mens arbejdsløsheden ved udgangen af årets første kvartal var på 27,2 procent, hvilket vil sige, at 6,2 millioner arbejdsduelige spaniere var uden arbejde.
Tal offentliggjort i fredags af det europæiske statistiske institut, Eurostat, viser, at Spanien i april stod for 31,5 procent af de 19,38 millioner arbejdsløse europæere. Eurostat opgiver arbejdsløsheden i Spanien til at være på 26,8 procent, mens EU-gennemsnittet er på 11 procent.
OECD spår, at den spanske arbejdsløshed i indeværende år kan nå 28 procent.
Linde påpeger desuden endnu en gang, at man bør fremskynde ændringen af pensionsalderen fra 65 til 67 år.

 


Det nye teater skal ligge ved feria-pladsen.

Superteater skal bygges i Estepona
Det første spadestik er nu taget til opførelsen af et nyt superteater i Estepona.
Byens borgmester, José María García Urbano, og formanden for deputationen for Málaga-provinsen, Elías Bendodo – begge PP – stod for det, man på disse kanter kalder ’at lægge den første sten’ til det, som skal blive Teatro de la Costa del Sol.
Teatret får plads til 510 gæster.
Det har en prisseddel på 5,7 millioner euro, og arbejdet skulle skabe mellem 150 og 200 arbejdspladser i de 15 måneder det forventes at tage at opføre den futuristiske bygning.

 


Demonstranter i Valencia protesterer imod lovpligtig brug af hjelm.

Protester imod obligatorisk brug af cykelhjelme
Man skulle måske tro, at medlemmerne af den spanske kongres havde nok af vigtige og akutte sager at debattere. Alligevel måtte de i sidste uge bruge tid på at debattere, hvorvidt man skal gøre brug af cykelhjelme lovpligtig.
Et påbud af brug af hjelme er en del af den konservative regerings planlagte reform omkring sikkerhed på vejene, en reform der også omfatter hastighederne på landevejene.
Alligevel har det været cykelhjelmene, der har bragt sindene i kog blandt cyklister, politikere og dermed medierne.
Intet cykelforbund eller cykelklub benægter fordelene ved brug af cykelhjelme, det er påbuddet, man brokker sig over. Omkring 20 kommuner, heriblandt Madrid og Barcelona, har derfor på forhånd nægtet at gøre hjelmene til obligatorisk udstyr blandt cyklisterne.
Reformen omfatter også nedsættelse af fartgrænserne i tætbebyggede områder fra 30 til 20 km i timen, og tilladelse til at cykle på fortove, der er over tre meter brede. Men det var altså spørgsmålet omkring hjelmene, der prægede debatten – nogle mente, at påbuddet ville blive indført ”for hurtigt”, at man i stedet skulle uddanne og opdrage cyklister til at bruge hjelm, og at et påbud ville gå ud over folkesundheden, fordi mange vil vælge at tage bilen frem for cyklen, hvis brug af hjelm bliver lovpligtigt.
Debatten fortsætter.
I 2011 blev 49 cyklister dræbt i den spanske trafik – tallene for 2012 foreligger endnu ikke.
Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler at gøre cykelhjelme lovpligtige, men det er det foreløbig kun i Finland, Israel, Colombia og New Zealand.

 


Marbellas borgmester Ángeles Muñoz sammen med MLW’s gudmor Prinsesse Beatriz d’Orleans og turistrådmand Jose Luis Hernandez.

Marbella Luxury Weekend
I den forgangne weekend strømmede flere tusinde gæster fra hele verden til Marbella for at deltage i Puerto Banús’ luksuriøse, elegante og eksklusive Marbella Luxury Weekend.
De hektiske dage i luksussens tegn sluttede søndag aften med overrækkelse af præmier til vinderne af weekendens golfturnering. Marbella Luxury Weekend (MLW) blev officielt åbnet torsdag den 30. maj, og i løbet af de efterfølgende dage blev alle sejl sat op, for at alle kunne få en god oplevelse. Udover at alle butikker i Puerto Banús og omegn havde gjort deres for at festligholde weekenden for alle, var der også fester af den mere private slags for specielt indbudte, samt Foro La Zagaleta, hvor Dirección y Liderazgo en Tiempos de Incertidumbre, var emnet for dagens forum. MLW er en tilbagevendende begivenhed i Puerto Banús og finder sted den første weekend i juni hvert år. Så hvis du ikke nåede at komme forbi i år, så er der kun 361 dage til, at hele verdens øjne igen rettes mod Marbella.

 


Fest i særklasse til den officielle åbning af 2013-sæsonen på Nikki Beach.

White Party på Nikki Beach
Åbningen af 2013-sæsonen på den eksklusive strandklub Nikki Beach i Marbella blev fejret med et stort White Party torsdag den 30. maj. Gæsterne, der naturligvis alle var klædt i hvidt, nød festen, der varede til langt ud på natten. Mens champagnen flød og maverne blev mættet med køkkenets udsøgte retter, blev der budt på underholdning i særklasse med blandt andet fyrværkeri, akrobater, bungy-jump- show, live musik og dans.
Næste store fest på programmet er fejringen af Nikki Beach’s 10-års jubilæum, der løber af stablen den 5. juli.
Se mere på: www.nikkibeach.com.

 


Det populære område i Mijas har ca. 15.000 indbyggere.

Calahonda fylder halvt århundrede
Sitio de Calahonda fejrer 50 års jubilæum den 28. – 30. juni. Calahonda tilhører Mijas kommune og har ca. 15.000 indbyggere, flere end de fleste traditionelt bebyggede områder i Mijas.
Fejringen starter med åbningen af en kunstudstilling med navnet ”The essence of Calahonda”. Det er kunstnere, som bor i Mijas, der er inviteret til at udstille deres værker, som også vil blive solgt.
Udstillingen finder sted i den ældste bygning i Sitio de Calahonda, El Campanario, hvor den norske sømandskirke har til huse, Avda. del Cortijo 3 (bagved aparthotel El Campanario).
Fernisering: fredag den 28. juni, kl. 15.00.
Udstillingen er siden åben fredag – søndag kl.11.00-16.00.
Information om udstillingen: www.my-rasgos.com, og for hele programmet: www.calahondaeuc.com.

 


Lystbådehavnen i Sotogrande konverteres til galleri.

Solo Arte
I juni og juli udstiller selektive kunstnere på lystbådehavnen Puerto Deportivo Sotogrande på torsdage fra kl. 18-23.
Det sker i et samarbejde med Asociacion Mosayko og Asociación Cultural Sotogrande. Blandt de mange udstiller avantgardekunstneren Osvaldo González Herrera: www.osvaldo.somee.com/

 

¿Qué pasa? – aktiviteter de kommende dage


Helligdage

11. juni:
Lokal helligdag i Marbella.

13. juni:
Lokal helligdag i Frigiliana.

18. juni:
Lokal helligdag i Málaga.

24. juni:
Lokal helligdag i Benalmádena.

 

Benalmádena

Indtil 16. juni
Se grafisk kunst og malerier af Eugenio Chicano i Centro de Exposicionen på Benalmádena Costa.

 

Frigiliana

Indtil 7. september
Se Arne Haugen Sørensens separatudstilling, Englens Kamp med Duenden, i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

13. juni
Der er festuge, dog byens skytshelgen, San Antonio de Padua, fejres denne dag med et Romería, en pilgrimsfærd.

 

Fuengirola

8. juni kl. 20.00
The Silverbeats spiller Beatles på Salon Varietes. Tlf. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com.

22. juni kl. 21.00
Galla og koncert med Grupo Municipal de Coros y Danza de Fuengirola i anledningen af dets 50-års jubilæum i Palacio de la Paz.

 

Málaga

Indtil 9. juni
Picasso fra Málaga, eller Picasso de Málaga, er titlen på en udstilling over det kunstneriske genis liv i byen. Den kan ses på Museo Picasso, C/ San Agustín. Læs mere på www.museopicassomalaga.org.

Indtil 30. juni
En udstilling med religiøse motiver, kaldet Fe y Fever, kan ses på Museo Carmen Thyssen. Læs mere på www.carmenthyssenmalaga.org.

9. juni kl. 19.00
Koncert med Mónica Molina, der bl.a. synger en hyldest til sin far, Antonio Molina, på Teatro Cervantes. Entré fra 111 euro på www.unientradas.es.

22. juni kl. 22.30
Alejandro Sanz giver koncert i sportscentret José María Martín Carpena. Entré fra 40 euro på www.malagaentradas.com.

28. juni kl. 21.00
Koncert med Uno de los Nuestros i sportscentret José María Martín Carpena. Entré fra 38 euro på www.elcorteingles.es/entradas.

 

Marbella

Indtil 22. juni
I anledningen af 20 års jubilæum byder museet Museo del Grabado Español Contemporáneo på en udstilling af prisvindende gravørkunst. Museet ligger på Calle Hospital de Bazán i den gamle bydel.

8. juni kl. 20.00
Trylleshow for børn, Un Mundo de Ilusión, kan opleves i kongrescentret, Palacio de Congresos.

10. – 16. juni
Feria; årets byfest med musik og dans og leben i hele byen, når man fejrer skytshelgenen, San Bernabé.

29. og 30. juni
Teater for børn og unge i kongrescentret.

29. kl. 18.00: Børneteater baseret på Mozarts Tryllefløjten.
29. kl. 21.00: Den Lille Prins af Antoine de Saint-Exupéry.
30. kl. 18.00: En Skærsommernats Drøm i en version for de mindste.
30. kl. 21.00: Antígone af Jean Anouilh.

Entré til fem euro kan bookes på 952 779 172 eller i kongrescentret.

 

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Anden søndag i måneden kl. 09.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes ved kirken San Manuel, Mijas Costa.

Fjerde fredag i måneden kl. 10.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes på Boulevar de La Cala de Mijas.

Indtil 14. juni
Udstilling af fotografier fra de internationale festival, Festival Internacional de Mijas, kan ses på turistkontoret i Mijas Pueblo. Åbent mandag – fredag kl. 09.00 – 20.00 og lørdage kl. 09.00 – 14.00.

 

Nerja

Hver søndag kl. 10.00-14.00
Gratis entré til grotten, Cueva de Nerja, for fastboende i kommunen. Man skal bare medbringe dokumentation, f.eks. residencia.

 

Torremolinos

6. juni
Día del Pescaito, småfiskenes dag. 10-12 tons småfisk så som boquerones serveres ved frokosttid til de mange besøgende på strandpromenaden i La Carihuela.

6. – 8. juni
Den internationale rejsemesse EUROAL, der inkluderer kulturelle og kunstneriske indslag fra en lang række lande, kan opleves i kongrescentret. Åbent kl. 10.00-14.00 og 15.30-19.30. Gratis entré.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.