Det danske magasin i Spanien


José Antonio Sierra var i 32 år leder af Cervantes-instituttet i Dublin, inden han trak sig tilbage og bosatte sig i Málaga, så han kender alt til at være udlænding i et nyt land. Foto: Kasper Ellesøe

Turister fra store dele af verden valfarter til det sydlige Spanien for at få sol og sommer, men mange glemmer, at Spaniens sjettestørste by – vores provinshovedstad med den nyrenoverede havn ligger der, som en perle i en østers. Lige midt i det hele.

Toget drøner gennem landskabet fra Fuengirola og langs Costa del Sol til Málaga. Bjergene på den ene side rejser sig op mod skyerne, og på den anden side kan man se bølgerne skvulpe på strandene. Jeg skal mødes med vores nye korrespondent i Málaga, José Antonio Sierra, som i fremtiden skal give os ideer til historier, oplevelser og kulturelle muligheder i den dejlige storby, som vi gerne vil skrive mere om og besøge oftere. Han kender mange af de steder, som ikke lige står i de guidebøger og turistbrochurer, som mange danskere har med sig i tasken, når turen går til Málaga. Udover shoppinggaden, Calle Marqués de Larios, den flotte havn og Picasso-museet tilbyder Málaga hundredvis af andre oplevelser, som skandinaverne på Costa del Sol kan få glæde af.

”Det er så nemt at komme til Málaga med tog eller bus fra hele Costa del Sol. Og man bør gøre det. Der er både kulturelle tilbud som musik, udstillinger og museer, men der er også så meget andet, som er anderledes end i feriebyerne. Man skal gøre sig den tjeneste og gå en tur gennem byen og bare nyde atmosfæren. Den følelse får man ikke i feriebyerne. Malaga skal opleves,” fortæller José Antonio Sierra, der flyttede til Málaga for omkring 10 år siden efter at have boet 32 år i Dublin i Irland, hvor han var leder på Cervantes Instituttet.

Da jeg mødtes med José Antonio Sierra den solrige torsdag i Málaga, var det første sted han viste mig den gamle bygning La Casa del Consulado fra 1785 på Plaza de la Constitución midt i centrum. Her har Sociedad Económica de Amigos del País de Málaga hjemme. Udadtil ser den ikke ud af meget. Jo, facaden er da flot, men det er først indenfor, at overraskelsen og fascinationen virkelig dukker op. Det viste sig, at vi var ramt lige ind i en udstilling, der skulle åbne på klokkeslaget, hvor vi kom. Det var en fotoudstilling af den verdenskendte operasanger, Carlos Álvarez, der endda selv var til stede sammen med fotografen, og nogle andre velklædte herrer og damer i deres fineste skrud. Fotografierne var udstillet i to rum i underetagen, der er adskilt af en patio med udsigt lige op til den blå himmel, mens der ovenpå er en konferencesal, som mest af alt minder om en kirke samt et af de ældste biblioteker i Málaga. Vi blev vist rundt af bestyreren María, og bagefter sagde vi farvel med de obligatoriske kindkys, inden vi gik videre.

”Der er mange af sådan nogle ukendte steder i Málaga, og det gode ved det er, at det ofte er gratis at komme ind. Man kan gå rundt i byen og blive inspireret, og selvom man ikke nødvendigvis er glad for at gå på udstillinger og på museer, er det stadig inspirerende at opleve omgivelserne,” siger José Antonio Sierra.

Bliv beriget med viden
Málaga summer af liv. De spanske familier render travlt rundt og shopper, mens turisterne slentrer af sted med rygsæk, bykort og kamera om halsen og leder efter det næste, de skal opleve i Picassos fødeby. I gågaden står der for hver tyve meter sælgere, som rækker mandler og andre nødder i kræmmerhuse frem til de betalende kunder. Efter at have gået rundt i flere timer og set forskellige steder, var det tid til frokost. Vi tog bus nummer 16 inde fra Málaga Centrum ud til Antonio Banderas-promenaden sydvest for centrum. Et stille område, som før i tiden var et industrikvarter. Men nu er der bygget lejlighedskomplekser og kontorbygninger. Her ligger også det nye kulturcenter i Málaga, som hedder La Térmica. Her er der foredrag med kendte personer, både politiske og ideologiske, udstillinger, aktiviteter for børn og unge, kurser og en masse andet. Det er et af de steder, som José Antonio Sierra elsker at komme på grund af alsidigheden, som kendetegner hele Málaga.

”Ved ikke at komme i Málaga, mister skandinaverne muligheden for at blive beriget med viden. Der er mange, der kun tænker på at være i solen, og på at det er billigere at leve i Spanien. Men der er så mange muligheder. Jeg tror, det er de færreste skandinaver, der har set Málaga, og ved hvad byen står for. Det er så nemt at komme her til, men de fleste tror, at lufthavnen er lig med Málaga, og så tager de enten mod Fuengirola og Marbella i vest elle til Nerja i øst uden at se, at der ligger en pragtfuld by, der hedder Málaga,” siger José Antonio Sierra.

Kunst og ferie kan kombineres
Kraner og containere opererer i havnen, mens et stort krydstogtskib er på vej ind mod kajen for at lægge til i skæret af solen, der stråler på den blå og skyfri himmel. Det kan man se fra strandrestauranten i det sydvestlige Málaga, hvor vi nyder en let frokost, der består af mejillones, boquerones og grillet fisk, mens José Antonio Sierra og jeg taler om Málaga, som først inden for de seneste år er begyndt at gå op i at tiltrække turisterne.
”Indtil for 10-15 år siden var Málaga en by, der aldrig promoverede sig selv. Der var næsten ingen hoteller. Men nu har man indset, at turismen er særdeles vigtig. Før var det kun Sevilla, Granada og Córdoba, der var kendt i Andalusien, men Málaga er kommet efter det. Det ser man på den nye havn, der er blevet renoveret og nu for alvor er slået ind på krydstogtindustrien,” fortæller José Antonio Sierra, mens vi kigger ud over stranden.
”Det, der er så dejligt ved Málaga, er, at kultur, kunst og ferie ved havet kan kombineres. Der er film, teater, musik, museer og mad. Hver dag sker der noget nyt i Málaga,” siger José Antonio Sierra.

Skal gøre en indsats
To piger med ikke-spansk udseende spiller fredfyldt strandtennis foran den restaurant, vi sidder på. De ser ud til at nyde livet i Spanien, hvor meget af det jo foregår udendørs sammen med venner og familie. Det er en del af den spanske kultur, og det er vigtigt, at man som tilflytter til et nyt land gør en indsats for at blive integreret, mener José Antonio Sierra, der selv har boet i Irland, Frankrig og England i en stor del af livet.
”Jeg mener, man skal komme ud og op opleve det spanske liv, og man skal lade være med kun at komme i sin vante omgangskreds. Man skal gøre noget for at blive integreret. Så får man så meget mere ud af at bo i Spanien. Selvfølgelig skal man beholde sine landsmænd som venner, men det er også vigtigt at komme ud og møde lokalbefolkningen,” siger han og fortsætter.
”Jeg tror virkelig også, at det er vigtigt at forsøge at lære spansk. Det kan være meget nyttigt både nu og i fremtiden. Man kan bruge sproget, når man skal læse, studere, på jobbet og i forbindelse med forretninger,” siger han og påpeger, at der også kan være fordele i dagligdagen ved blot at kunne en smule spansk.
”Hvis du går ind på en restaurant eller i en butik og siger ’buenos días’ i stedet for ’good morning’, så kan man måske få bedre betjening, fordi ekspedienten eller tjeneren kan se, at du gør et forsøg på at være en del af fællesskabet,” siger José Antonio Sierra, der flyttede fra Dublin til Málaga i 2004, da han gik på pension.
Efter frokosten gik jeg roligt op mod bussen fyldt med nye indtryk og tanker om, hvad Málaga egentlig er, og da jeg sad i toget tilbage mod Fuengirola gennem alle feriebyerne, der nu var indlagt i mørke, var min umiddelbare tanke: Sikke en dejlig dag. Jeg skal helt klart til Málaga snart igen.

Af Kasper Ellesøe, kasper@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.