Det danske magasin i Spanien
Forfatteren, der forelskede sig i Spanien

Forfatteren, der forelskede sig i Spanien

Succes-forfatteren Jussi Adler-Olsen elsker Spanien, og når han er i sin lejlighed i Barcelona, er der tid til at nyde livet og få skrevet på romanerne.
Friske jordbær og ærter er serveret på spisebordet, mens kaffen damper fra krusene og grovbrødsmadder med ost står klar, da jeg træder ind ad døren til Jussi Adler-Olsens lejlighed på havnen i Barcelona, som han og konen, Hanne Adler-Olsen, købte i januar 2012. Jeg har fået lov til at komme på besøg hos forfatteren, der bruger sin spanske lejlighed som et fristed, hvor det er meningen, han skal have ro i tilværelsen og skrive på sine bøger. Men det er også et sted, hvor tankerne får frit løb, og inspirationen skyller ind over ham, som bølgerne på stranden kun få hundrede meter fra lejligheden.
”Jeg ville gerne have det som et refugium, hvor tankerne kan flyde, og man bliver inspireret på en helt anden måde. Det er også et rekreationssted, et tænkested, og et sted, hvor jeg opnår nærhed med min familie. Her har vi tid til det, vi normalt ikke får tid til. Vi kan spille Olsen, BezzerWizzer, et andet kortspil og andre ting, vi sjældent får gjort i Danmark.”

Forbindelsen til Spanien har været der længe, for Jussi Adler-Olsens morbror boede i en årrække i Fuengirola, og da morbroderen blev enkemand, boede han og Jussi Adler-Olsen sammen en gang imellem.
”Vi levede sammen. Bare ham og jeg for hyggens skyld. Fuengirola er en by, der ikke er som de andre på Costa del Sol. Det er mere en by, hvor mennesker bor og ikke så meget en ferieby. Det er ikke som Torremolinos og Marbella. Jeg kunne godt lide at være der,” fortæller Jussi Adler-Olsen, der allerede dengang fik følelser for Spanien.

”Jeg elskede lyset, og jeg kunne tænke frit. Jeg blev simpelthen forelsket i Spanien. Fuengirolas bagland med Mijas er jo skønt, og jeg kunne virkelig godt lide de ture, vi tog rundt i området til Ronda og Málaga, og så elsker jeg spanierne,” siger Jussi Adler-Olsen.

Morbroderen er i dag 93 år og bor på et plejehjem i Málaga.

Stadig forfatter på grund af Spanien
Selvom det er nogle år siden, at Jussi Adler-Olsen har set morbroderen, er kærligheden til Spanien ikke aftaget. Han mener selv, at Spanien har givet ham så meget, at han skylder landet noget.
”Jeg blev bestseller i Spanien meget hurtigt med min første bog, ’Alfabethuset’. Jeg tror, det har gjort, at jeg stadig er forfatter i dag. Jeg fik bevist mig på international grund, og jeg kunne leve af at skrive fra den allerførste bog, så jeg skylder Spanien noget,” siger han og henviser til, at han gennem sit spanske forlag ved videresalg til andre spansktalende lande kan medvirke til at give indtægter til Spanien.

Som mange andre danskere havde Jussi Adler-Olsen været i Spanien på ferie, men lysten til at bo i landet var stor, og derfor afprøvede han og konen forskellige byer i en periode. Heriblandt var Madrid. Men Barcelona var drømmebyen.
”Madrid var en oplevelse. Det var formidabelt. Men jeg oplevede, at Madrid, som andre storbyer, var svær at bevæge sig i, fordi afstandene er enorme og boulevarderne er brede. Jeg manglede noget intimitet. Og det har Barcelona. Jeg var i Barcelona for første gang for ti år siden, og byen slog benene væk under mig, men vi droppede alligevel byen dengang af flere årsager,” fortæller Jussi Adler-Olsen.

Det var først i 2012, at Jussi Adler-Olsen vendte tilbage til Barcelona, da han var til en bog-festival.
”Da vi kom her sidste år, vidste jeg, at jeg kom hjem. Og da vi samtidig havde midlerne til at købe en lejlighed, så gjorde vi det,” siger han og fortæller, hvad der gør Barcelona så speciel.

”Det er den mest komplette by i verden for mig. Den har alt: arkitekturen, nærheden til havet, renheden i luften, alle farverne, og lyden af børn alle vegne. Den er kort sagt levende. Men det betyder ikke, at valget er definitivt, for jeg ønsker virkelig mere af Spanien. Jeg vil besøge de store byer, som jeg ikke har været i. Men før det vil jeg lære spansk. Jeg vil ikke have det som min morbror, der kun kunne ”far-mag-sia”, som det jo ikke hedder. Jeg vil kunne tale med folk, så det må jeg i gang med at lære,” siger Jussi Adler-Olsen.


Det er her, Jussi Adler-Olsen sidder og skriver på sine bøger, når han er i Barcelona. Nede foran vinduet leger børnene i skolegåren. Foto: Kasper Ellesøe

”Når Hanne maler, skriver jeg”
Det er altså kun lidt over et år siden, at Jussi Adler-Olsen købte lejligheden i Barcelona med sin kone Hanne Adler-Olsen. Her kommer ægteparret nogle gange om året, og mens Jussi Adler-Olsen skriver på sine romaner, maler hans kone på staffeliet i hjørnet af stuen. Hun var tidligere socialrådgiver, men nu bruger hun tiden på at assistere sin mand og male, og det er både når de er i Danmark og i Spanien. Kreativiteten omkring Jussi Adler-Olsen er vigtig for romanskrivningen.
”Jeg sidder og ser på, at Hanne maler. Det betyder meget for mig at se alle former for kreativitet omkring mig. Så hvis hun får malet meget, så får jeg skrevet meget. Jeg er sikker på, at det hænger sammen sådan. Jeg håber i hvert fald ikke, hun får stilstandsperiode, for så gør jeg nok også,” siger Jussi Adler-Olsen.

I Barcelona har Jussi Adler-Olsen alle muligheder for at få skrevet side op og side ned på sine bøger. Men det er ikke kun for at skrive, at han har købt lejlighed i Barcelona og rykket en del af tilværelsen til Spanien.
”Målet er selvfølgelig at få skrevet en del hernede, men målet er også, som for mange andre, der ender i Spanien, at blive ældre, end jeg måske ville blive, hvis jeg skulle være i kulden og sneen hele tiden. Jo ældre man bliver, jo barskere bliver det at gennemleve de enormt lange og mørke perioder i Danmark. Jeg må indrømme, at jeg flygter fra det danske gråvejr, og jeg kan mærke, at jeg bliver mig selv igen, når jeg kommer til Spanien,” fortæller 62-årige Jussi Adler-Olsen, der sidste efterår gennemgik en af de sværeste perioder i livet.

”Sidste efterår var meget hårdt. Jeg var tæt på deadline med ’Marco Effekten’, hvor jeg arbejdede fra klokken otte om morgenen til klokken tre om natten i syv uger træk for at blive færdig. Efter den periode kunne jeg se, at hvis jeg gjorde det på samme måde igen, så ville jeg ikke overleve. Det kan man jo ikke holde til,” fortæller Jussi Adler-Olsen.
”Det var først, da jeg kom til Barcelona i marts i år, at jeg kunne mærke, at jeg var ved at komme mig, og siden da er jeg kommet ovenpå utrolig hurtigt. Den friske frugt, lyset og en bedre soverytme har virkelig hjulpet.”
Der er lavet en dokumentar-film, der hedder ”Tre Uger til Deadline” om den svære periode sidste efterår. Dokumentaren kan ses på TV 2 Play, men kræver, at man har et abonnement

Ikke kun en ny ’Afdeling Q’-roman på vej
I øjeblikket er forfatteren bag de populære bøger om Afdeling Q ikke i gang med den næste i rækken om Carl Mørck, Assad og Rose, hvor han indtil nu har skrevet fem romaner. I stedet skriver han på en bog, der hedder ’Den Illustrerede Kineser’.
”De fleste tror, jeg skriver på Afdeling Q nummer seks, men det gør jeg ikke, hvilket alle mine læsere tror. Selvfølgelig er det ærgerligt at sidde og skrive på en bog, som folk ikke venter, men sådan er det. Jeg tror ikke, at bogen i sig selv vil skuffe, men Afdeling Q står øverst på mine læseres ønskeliste,” siger Jussi Adler-Olsen, der manglede incitamentet til at fortsætte med serien, efter ’Marco Effekten’ udkom i slutningen af 2012.
”Jeg var begyndt at skrive på nummer seks, og det gjorde jeg indtil midten af februar, men energien var der ikke rigtig. Jeg havde egentlig researchet den færdig og skrevet det meste af synopsen. Historien om Afdeling Q er en udviklingshistorie, hvor vi følger de tre hovedpersoner, Carl, Assad og Rose, og det projekt skal føres til ende. Og jeg glæder mig til at blive færdig med Afdeling Q-serien, men jeg var bare nødt til at tage en kort pause, og jeg håber, at folk forstår, at jeg har brug for at lave noget andet i noget tid,” siger Jussi Adler-Olsen og forsikrer, at han nok skal skrive ’Afdeling Q’-serien færdig.

Planen er, at den næste bog, ’Den Illustrerede Kineser’, udkommer indenfor et års tid, og samtidig vil Jussi Adler Olsen færdiggøre nummer seks i serien om Afdeling Q, der efter planen kommer til at bestå af ti romaner.

 

Blå bog:
Navn: Carl Valdemar Jussi Henry Adler-Olsen
Fødselsdag: 2. august 1950 (62 år)
Bopæl: Allerød, har sommerhus i Sverige, lejlighed i Barcelona
Civilstatus: Gift med Hanne Adler-Olsen på 61 år, sammen har de sønnen Kes på 23 år
Forfatterskabet: ’Alfabethuset’ (1997), ‘Og hun takkede guderne’ (2003), ’Washington Dekretet’ (2006) og ‘Afdeling Q’-serien (fem bøger fra 2007 til 2012). Hans bøger er udkommet på 38 sprog i mere end 124 lande. Den første bog i ’Afdeling Q’-serien, ’Kvinden i Buret’, bliver filmatiseret og udkommer til efteråret i Danmark. Han har solgt knap 10 mio. bøger på verdensplan.

Tre ting, du ikke vidste om Jussi Adler-Olsen
– Han spiller Angry Birds på toilettet.
– Han elsker sit sommerhus i Sverige, men hader Surströmming.
– Han hader at gøre rent, men kan godt lide at rydde op.

Af Kasper Ellesøe, kasper@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.