Det danske magasin i Spanien
Innovation i krisetider – Spansk iværksætter satser på wellness-produkter

Innovation i krisetider - Spansk iværksætter satser på wellness-produkter


Carlos Abehsera, Álvaro Simón, Laura Calderón og Jose Manuel Zurera.

I sidste nummer af La Danesa bragte vi en artikel om innovationscentret, BIC Euronova, som hjælper lokale og internationale start-ups i gang med deres drømmevirksomhed. Da vi besøgte centeret, blev vi præsenteret for én af de tilknyttede innovationsvirksomheder, som kom med deres bud på, hvordan man innoverer i spanske krisetider.

I tider med lavkonjunktur og øget konkurrence er den gængse konstellation af forskning og udvikling ikke længere tilstrækkelig for mange små og mellemstore virksomheder. I kampen om at konsolidere sig på markederne er den innovative metode i stigende grad et alfa omega, der er nødvendigt for at differentiere sig fra øvrige virksomheder inden for lignende sektorer. Det innovative islæt er derfor en selvsagt tilgang for mange af nutidens entreprenører; i spansk regi er vi altså gået fra I+D (forskning og udvikling) til I+D+i, som har den danske pendant FoU og innovation.

Eftersom den innovative tilgang favner bredere end de rene forsknings- og teknologiorienterede områder, giver det ikke alene grobund for nye arbejdsmetoder, men også nye samarbejder og fusioner. Det var tilfældet med samarbejdet mellem teknologivirksomheden bTH Laboratories og marketingbureauet Caycom. Vi har talt med administrerende direktør for begge virksomheder, Carlos Abehsera, om hensigten med fusionen, og hvordan BIC Euronova har fungeret som katalysator for den innovative proces.

Vidensdeling som merværdi
Selvom Carlos Abehsera ikke har siddet stille i timen, når det kommer til at udforske nye markeder, valgte han alligevel at tage kontakt til BIC Euronova, da han besluttede sig for at starte et foretagende i Málaga:

– Jeg arbejdede i USA og ville gerne starte en virksomhed i Spanien, så jeg sendte en mail til direktøren for BIC Euronova, Don Álvaro, og han inviterede os til Spanien for at introducere os for centeret.

Han er i dag glad for, at han kontaktede BIC Euronova, når han ser tilbage på den enorme merværdi, det har tilført hans foretagende, som udover de fysiske faciliteter også tæller en værdifuld indbyrdes vidensdeling mellem de tilknyttede entreprenører.

– Centeret har hjulpet os med alle de ting, som ligger uden for vores arbejdsfelt. Dette interview ville for eksempel have været meget svært at få stablet på benene, hvis det ikke havde været for BIC Euronova, fortæller han og supplerer:

– Der er en række forskellige institutter, der hjælper innovative virksomheder i Málaga, men BIC er det center, der er har haft flest projekter, og som har mest erfaring inden for sit felt.

Carlos Abehsera har nu haft sin daglige gang på centret i snart 4 år, og han er ved at være temmelig garvet, når det kommer til forretningsførelse i Spanien. Jeg spurgte ham, om man kvit og smertefrit kunne starte et anpartsselskab for 3.000 euro, som vi fik at vide i det foregående interview (La Danesa, Marts 2013), og han mente, at tallene skulle tages med forbehold:

– Det er ikke nok med 3.000 euro, når du vil starte en virksomhed op.

Det tager 10 dage at etablere et SL (anpartsselskab), men du skal tilregne 2-3 måneder, før virksomheden er 100% konsolideret, så der er nogle ekstra udgifter efterløbende.


Markedsføring af high-end wellness-produkter
Carlos Abehsera havde allerede et firma, inden han startede hos BIC Euronova. I 1998 etablerede han marketingbureauet, Caycom, som blandt andet har lavet kampagner for Telecinco og Vodafone. Efter mange år som succesfuld marketingsspecialist tænkte han derfor:

– Hvorfor ikke starte min egen virksomhed og markedsføre den via Caycom?

Og så var det, at bTH Laboratories blev født. Som navnet antyder, er det en tech-virksomhed, som er engageret i forskning, udvikling og afprøvning af bioteknologiske produkter. Dens virksomhedsprofil passer som fod i hose til medlemsstaben på BIC Euronova, og det var oplagt at indlede et samarbejde med centret.

– I Caycom fik vi idéen til Bth Laboratories, og hermed opstod det innovative aspekt – bTH fremstiller formlen, og Caycom markedsfører den.

Caycom er altså i dag dedikeret til direkte markedsføring af high-end produkter,  der masseproduceres til wellness-sektoren. Det første skud på stammen fra Bth Laboratories er cremen, Skinergiè, som er det første af en række brands, der lanceres på markedet af Caycom. Carlos Abehsera fortæller:

– Skinergiè er bedre end andre cremer, fordi den har 10 effekter, som er synlige efter kun én dag. Den er meget flydende, absorberer hurtigt, og så koster den kun 49 euro.

Der er blevet investeret 100.000 euro i projektet, og Caycom ønsker at markedsføre Skinergiè i omkring 20 lande på tre år, som vil generere mere end 40.000 jobs i syv forskellige lande de kommende 18 måneder. Med så galoperende en markedsekspansion, har det været nødvendigt at få forskellige administrative ting på plads, som BIC Euronova har hjulpet med.

– Skinergiè, opfylder alle nødvendige regler og love på et stort antal markeder., herunder større markeder som USA og Brasilien, siger Carlos Abehsera.

Man kommer dog ikke til at se cremen i butikkerne, da den vil kun blive solgt af agenter. Caycom regner med at ansætte 40.000 sælgere, og lave kampagner i USA, England, og andre europæiske lande.

Stor fleksibilitet i Andalusien
Carlos Abehsera har masser af gåpåmod og lader sig ikke sådan kradse af krisen og han opfordrer de danske entreprenører til at springe ud i en start-up, selvom det spanske bureaukrati kan virke uoverskueligt:

– Det kan være en udfordring for især de danske entreprenører at starte virksomhed i Spanien. Alt kræver tid, tålmodighed, bureaukrati og penge. Vi er meget bag ud på den front. I USA skal du blot registrere dig, og næste dag har du en virksomhed. Her er det papirarbejde og mere papirarbejde – derfor er det godt med et center som BIC, der kan tage sig af det for dig.

Han advarer dog om, at nystartede virksomheder ikke kan forvente nogen offentlig finansiering. De er nødt til selv at have en startkapital eller være finansieret fra anden side. Carlos Abehsera påpeger dog, at der er mange fordele forbundet med at starte en virksomhed i Sydspanien, især i Andalusien, og en af disse er fleksibiliteten. Han tager Oracle som eksempel, der har mange skandinaviske ansatte.

– De andre lande i Europa er meget mere produktive end Spanien. Vi tager en kaffe og en sludder lidt for ofte, men det er så småt ved at ændre sig nu, siger han og tilføjer:
– Men der er også andre aspekter, der spiller ind, som for eksempel, at lære dine medarbejdere at kende, hvilket vi prioriterer her.

Uanset hvad prioriteterne er, så er fleksibiliteten der til at sætte dem på dagsordenen. Mon ikke de fleste ville prioritere at producere mere uden at arbejdet tager overhånd, så vi stadig har tid og overskud til at lære vores kollegaer at kende. Innovation kan bane vejen for ikke alene nye virksomheder, men også helt nye og bedre måder at arbejde på. Vi håber, denne artikel har givet inspiration til, hvordan man kan komme godt fra start med sin innovative start-up.

Du kan læse mere om bTH Laboratories og Caycom på www.b-th.com og www.caycom.org.

 


”I USA skal du blot registrere dig, og næste dag har du en virksomhed. Her er det papirarbejde og mere papirarbejde – derfor er det godt med et center som BIC, der kan tage sig af det for dig”. – Carlps Abehsara

Carlos Abehsera
Efter at have studeret og arbejdet næsten 10 år i USA, vendte Carlos Abehsera tilbage til Málaga for at starte sit første anpartsselskab i El Parque Tecnológico i 1998. Siden da har Carlos Abehsera stået i spidsen for projekter inden for telekommunikation, direkte markedsføring, mobil markedsføring og på det seneste: design, udvikling og fremstilling af high-end produkter til wellness-sektoren.

Af Lajka Birkedal Hollesen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.