Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Det sundeste og bedste, du kan gøre for dig selv, er at have det godt. Positivitet og livskvalitet er nemlig afgørende for, hvor mange år du holder dig sund og rask – og dermed i sidste ende også, hvor længe du lever. Glade og lykkelige mennesker lever længere, og der er derfor al mulig grund til at gøre noget godt for dig selv hver eneste dag! Heldigvis behøver det på ingen måde at være hårdt arbejde at passe på dit helbred, det kan nemlig sagtens gøres på den rare måde. Sundhed behøver ikke at være svært eller koste masser tid og penge. Jeg vil her give nogle af mine super simple råd til, hvad du med lethed kan gøre i din hverdag for at få en krop, der strutter af sundhed, harmoni og glæde.

Grin højt mindst én gang om dagen
Griner du meget dagligt, så er det fantastisk, men desværre glemmer virkelig mange at grine hver eneste dag. Så derfor; er der ikke lige noget, du syntes er oplagt at grine af, så find simpelthen noget. Se en sjov film, dit ynglings stand-up-show, se og mærk det sjove i andre mennesker eller tilbring tid sammen én, som du med sikkerhed ved kan få smilet og grinet frem. At grine er så forløsende, at det ikke bare føles godt – de gode virkninger er også ganske håndgribelige. Folk med humoristisk sans lever længere og har et bedre heldbred end de, der ikke griner så meget. Årsagen er helt enkelt, at mennesker der har det sjovt, producerer færre stresshormoner og bliver dermed bedre til at håndtere kriser og har et bedre immunforsvar.

Slap af i naturen så ofte du kan
Hvad enten det er en park, en skov, en mark eller en strand, så gør naturen altid noget godt ved os. Mennesker der jævnligt kommer ud i naturen, er gladere og generelt sundere end andre. Naturen har en afslappende effekt på os, og det hænger sammen med, at når du opholder dig i naturen, så har du lettere ved at koble helt af og være til stede i nu’et. I byerne bliver du konstant bombarderet med indtryk af alle slags, og det skal din hjerne hele tiden tage stilling til. I skoven eller på stranden får du nemme oplevelser, som hjernen ikke skal bruge så mange kræfter på at forstå og bearbejde, og den form for afslapning har vi alle rigtig meget brug for.

Prioriter tid med dine venner og veninder
Det er ekstrem sundt at have nogen at tale med og være sammen med. Det modsatte – ensomhed – er faktisk lige så usundt som at ryge 15 cigaretter om dagen. Et godt og stærkt socialt netværk er så vigtigt, da det giver tilværelsen mening og retning, og så får det dig samtidig til at passe bedre på dig selv. Har du ikke mulighed for dagligt at møde én, der betyder noget for dig, så tal i telefon med én dagligt, i stedet for at sende sms´er eller beskeder på evt. Facebook. Samtalen over telefonen gør dig lykkeligere og mere fredfyldt indeni.

Snup en dejlig gåtur i den friske luft hver dag
Hvis du ikke lige umiddelbart synes, at det er rart at presse dig selv til hård konditionstræning eller løfte tonstunge vægte, så kan du glæde dig over, at sund motion også er en god cykeltur med vind i håret eller en gåtur ved stranden med bølgesus i ørene. 30 minutters motion om dagen er nok – du lever ikke bare længere, du lever også bedre i længere tid. Faktisk kan du udsætte det tidspunkt, hvor du typisk begynder at skrante med ca. 10 år, og følger du samtidig sundhedsstyrelsens nye anbefalinger om at gasse op med højintens motion et par gange om ugen, vinder du endnu mere sundhed.

 

Vand, vand og endnu mere vand:
Du hører det hele tiden: Drik vand! Din krop består af 60-70 % vand og du skal derfor i løbet af en dag, hvor du har et moderat aktivitetsniveau drikke mellem 2-3 liter vand for ikke at blive dehydreret. Alle dine celler er afhængige af det vand, du drikker, for at kunne være i stand til at optage de næringsstoffer, de har brug og samtidig komme af med affaldsstofferne. Jo bedre din krop er hydreret, jo bedre bliver cellerne til dette. Og det er bedst med rent postevand. Forestil dig din krop som et akvarierum, hvor dine celler er små fisk, som svømmer rundt. De små fisk har det klart bedst i helt rent vand, som dine celler har det indeni dig. Består dit væskeindtag i løbet af dagen mest af kaffe, te, cola eller andre læskedrikke, rødvin og en kun en smule vand, så kan du se for dig, hvor grumset vandet bliver, hvori dine celler svømmer. Har du svært ved at drikke vand i de mængder, som du bør, så giv vandet et pift ved at tilsætte citron, lime eller agurk. Jeg starter altid dagen med et glas vand tilsat friskhakket ingefær og citron, og resten af dagen går jeg og drikker af dette glas med ingefær.

Spis mellemmåltider og gør dit blodsukker glad:
Hvis du holder dig slank, kan du nedsætte risikoen fro at få en række livsstilssygdomme. Og et af de bedste og meget veldokumenterede råd er at holde appetitten nede og energien oppe med et stabilt blodsukker. Det kan fx opnås ved at spise mellemmåltider. Det bedste er at få et lille måltid, der både indeholder protein, fibre og sunde fedtsyrer – fx nødder, mandler eller et stykke rugbrød med ost eller tun. Fyld dig med fibre og gå efter kostfibre i grove grøntsager, fuldkornsprodukter og frugt – du holder dit blodsukker stabilt, og får derved energi dagen igennem, er i et godt stabilt humør og du bevarer den slanke linje.

Og selvfølgelig: Husk at smelte et eller to stykker chokolade på tungen hver eneste dag
Du skal selvfølgelig ikke spise store mængder af chokolade, men et enkelt stykke eller to af den mørke slags hver eneste dag er rigtig sundt for dig. Chokolade er proppet med fenoler, der styrker dit immunforsvar og sænker risikoen for hjertekarsygdomme. Derudover kan et stykke chokolade også give dig noget af det, der er allervigtigst, nemlig nydelse. Og det i så høj grad, at det kan måles. Faktisk virker chokolade lige så godt som et kys, hjernens nydelses-, humør- og lystcentre bliver aktiveret lige kraftigt.

Dette er blot nogle få simple, sunde og meget lette-at-gå-til råd for at bevare din krop så sund og rask som overhovedet muligt, og samtidig bevare dit humør, din livskvalitet og din harmoni og balance mellem krop, sind og sjæl. Husk selvfølgelig også, at du aldrig kommer udenom broccoli og intervaltræning, hvis du vil leve sundt og længe. Sørg for at få flettet motion og sund, varieret kost ind i din hverdag.

Motionen kan du få glæde af torsdag d. 2. maj, hvor jeg igen starter med yoga på stranden. Du finder mig bag Sohail Borgen hver torsdag sommeren igennem. Medbring selv håndklæde og tag behagelig tøj på, som er rart at bevæge sig i. Det koster 8 euro pr. gang, og du kommer bare, når du har mulighed for det. Jeg glæder mig til at se dig til skøn yoga i det varme sand under en klar blå himmel og til lyden af havets bølgesus.

 

Akupunkturpunkter
Massage af fødderne: Alt i hele kroppen har et punkt eller en zone under foden – alle indre organer, alle muskler og led, nervebaner, psykiske lidelse, traumer, allergier mm. Derfor er det en rigtig god idé at give fødderne en god gang massage dagligt, for at sætte gang i energistrømmen i hele kroppen og løsne op for evt. blokeringer eller stagnationer, for at energien kan strømme frit, jævnt og flydende.

Af Fysioterapeut og akupunktør Betiina Larsen, www.betiinalarsen.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa