Kvinders hormoner går gennem en kompleks serie af forandringer hele livet, som vi stadig ikke helt forstår. Forandringerne kan groft deles op i alderen for menses, gennem overgangsalderen og til tiden efter menstruationens ophør. Der sker meget for os kvinder gennem disse perioder af det hormonale liv.
De overvejende hormoner, der er involveret i den menstruelle cyklus, er østradiol, progesterone, lutein og det follikelstimulerende hormon. Men også andre hormoner, såsom testosteron og DHEA, har en indflydelse på kvinders hormonale sundhed og velbefindende. Hormonerne styres af et samspil mellem hypofyse, æggestokke og livmoder. Det kan være en god ide at få dit hormonelle niveau testet regelmæssigt, når du er ovre din første ungdom, da hormonerne spiller en afgørende rolle for både sundhed og velbefindende.
John F. Kennedy havde et citat: ”Det er ikke nok at tilføje år til ens liv, man må også tilføje LIV til disse år.”
Menstruationssmerter
Den udrensning, kvinder har hver måned, og som menes at styrke kvinders sundhed, kan også være forbundet med smerter og problemer.
Hører du til dem, der hver måned lider af menstruationssmerter, kan det ofte hjælpe at tage kapsler af kæmpenatlys. Fiskeolie modvirker også smerter. Du kan evt. tage olierne i en samlet kapsel f.eks. Epa-Gla+ fra Biosym, der indeholder alle olierne både 3 – 6 – 7 og 9. Kombiner det evt. med en stærk B-vitamin samt kalcium/magnesium med D-vitaminer f.eks. Osteoform også fra Biosym. Kan du ikke udholde tanken om at spise kosttilskud hver dag, kan det somme tider være tilstrækkeligt at tage kosttilskuddene ca. en uge før forventet menses samt under selve menstruationen.
PMS
Det er kendt som det præmenstruelle syndrom, og der lavet mange jokes med det gennem tiderne, men det er ofte en særdeles ubehagelig lidelse både for kvinden selv såvel som for hendes omgivelser.
Mange kvinder er yderst følsomme i dagene lige før menstruationen varende fra en uge til 10 dage med ustabilt humør, vi farer lettere i flint, bliver kede af det, angste, trætte, lider af manglende koncentration, forstoppelse, trang til sødt og andre specifikke fødevarer, oppustethed osv. osv. Ofte ophobes der også væske i kroppen og brysterne bliver ømme. Tilstanden er mest almindelig efter 30 års alderen. Lidelsen skyldes mange gange, at der i sidste halvdel af menstruationsperioden er mangel på progesterondannelse fra ”det gule legeme” i æggestokkene. Ofte ses at PMS-symptomerne forværres, som overgangsalderen nærmer sig.
For at forebygge eller mildne symptomerne kan det være godt at være opmærksom på kosten. Spis godt med fuldkornsprodukter og grønne grønsager, men undgå det røde kød, æg, mælkeprodukter og hvidt mel, for megen salt, cola og kaffe. Disse fødemidler forværrer situationen.
Nøglebehandlingen af kosttilskud er som ovenfor beskrevet: flerumættede fedtsyrer, B-vitaminer, tilføj evt. ekstra B6 50 mg dagligt samt magnesium/kalcium.
Udover gode kosttilskud har jeg mange gange oplevet, at der kan fås hjælp hos en dygtig zoneterapeut eller akupunktør.
Sørg for god motion. Dyrk evt. yoga eller meditation alt efter temperament. Endvidere er der forsket i, at dejlig SEX er godt som forebyggelse. Således kan det helbredende, forenes med det sjove!
Der er også positive beskrivelser om denne fase. Paula Nicholson fortæller om undersøgelser, der viser, at den præmenstruelle fase af en cyklus ofte falder sammen med en forstærket aktivitet, intellektuel klarhed, følelser af velvære, glæde og seksuelt begær.
Overgangsalderen:
For de fleste kvinders vedkommende indtræder menopausen i tre faser:
1. Præmenopausen, hvor man stadig har sin menstruation regelmæssigt Ofte skifter menstruationen karakter og bliver enten lettere eller tungere, og de første hedeture indtræder.
2. Perimenopausen. Ca. 3 – 5 år før selve menstruationsperiodens afslutning indtræder en tid, hvor det hormonale niveau er meget svingende, og ofte bliver menstruationen meget uregelmæssig. Æggestokkenes funktion svinder og når dannelsen af de to hovedhormoner progesteron og østrogen aftager, forandrer menstruationsmønstret sig. Det er meget forskelligt fra kvinde til kvinde, hvordan det opleves. De mest almindelige symptomer på overgangsalderen er hedeture, depression, tørhed i skeden, nedsat sexlyst, huden begynder at blive gammel, ledsmerter, vægtstigning, knogleskørhed m.m.
3. Postmenopausen. Det antages, at man er i postmenopausen, når man ikke har haft sine menstruationer i et år. Det er mest almindeligt, at denne periode starter mellem det 45. og 55. år. Dårlig ernæring kan medføre en tidlig menopause. Kvinder, der ikke har født, kommer også ofte tidligt i overgangsalderen. Det samme gælder rygere, der har en tilbøjelighed til at komme ca. to år tidligere i overgangsalderen, idet rygning virker på udskillelsen af østrogener fra æggestokkene, og således sænker hormonniveauet.’
Vær ikke så ked at, hvis du har et par kg for meget. Runde kvinder får ofte en senere menopause, og kommer lettere igennem overgangsalderen, fordi der også produceres østrogen i fedtcellerne. I disse kolesterolforskrækkede tider er det måske godt at vide, at kvinder omdanner sine kønshormoner progesteron og østrogen fra kolesterol.
Hjælp dig selv:
Motion
Et godt middel, mod hedeture og psykiske svingninger, er motion. Svedfremkaldende motion øger mængden af endorfiner, der er stoffer, vi selv producerer bl.a. mod smerter, og til at føle os glade og veloplagte. Østrogener øger normalt mængden af endorfiner. Det samme gør den lidt kraftigere motion. Motion virker også gavnligt både på dine knogler, dit udseende, hjerte-kredsløb og koordinationsevnen. Pas dog på at belaste leddene for meget.
Kærlig seksualitet
Har du en partner så dyrk seksualiteten mellem jer. Elskov og orgasme øger blodcirkulationen i skeden. Orker du det ikke, eller simpelthen bare ikke har lyst, eller kan tage dig sammen. Synes du, at den mand du deler seng med er kedelig og ulidelig forudsigelig så tag noget Maca. Giv evt. også noget til ham. Maca kaldes også for peruviansk ginseng. Det er, efter min mening, gudernes opfindelse til et dejligt kærlighedsliv. Det hjælper din hormonbalance, giver dig lysten og glimtet i øjet tilbage, sammen med den dejlige kildrende fornemmelse i underlivet Når du først sender dine flirtende øjne ind i hans, skal du bare se, at der sker noget. Han vil slukke for fjernsynet, og så er der tid for det uforudsigelige…..
Tøver du lidt fordi du ved, at dine slimhinder er tørre, og sex gør ondt så suppler med omega 7, der er en olie udtrukket fra havtorn. Jeg synes, den gør mirakler på alle former for sarte slimhinder.
Du kan evt. også indføre en E-vitamin kapsel i skeden. Gør det i 6 uger og derefter efter behov.
For at øge blodforsyningen til de vaginale områder, hvilket også afhjælper tørheden i skeden, og styrker bækkenbundsmuskulaturen, er det en god ide at dyrke cykling og svømning som motionsformer. Det hjælper også til at give stramme balder.
Inkontinens
Eller ufrivillig vandladning ses ofte sammen med menopausen, fordi østrogenet er med til at holde bækkenbunden stram.
Her er det vigtigt at gøre knibeøvelser. Træk skedemusklerne sammen og opad. Gør det 10 gange ad gangen og gentag mange gange i.l.a. dagen, samt hver gang du sætter dig ned. Når du går på toilettet så stop midt i strålen. Er dette ikke nok, kan det kombineres med en dygtig akupunktur. Suppler evt. med et kollagenprodukt, der er et proteinprodukt, der giverne cellerne styrke. Du kan også tage C-vitamin ca. 3 gram daglig. C- vitamin producerer også store mængder af kollagen.
Ginseng har også en østrogenlignende effekt, og kan modvirke tørhed af slimhinder. Jeg oplever, det kan give god energi, men også påvirke et lidt sart blodsukker, og der skal vises forsigtighed, hvis du lider af et højt blodtryk.
Kosttilskud og kost til gener i overgangsalderen:
Soja
Det er bevist, at østrogen fra planter og urter, kan påvirke østrogenniveauet i gunstig retning. Det gælder f.eks. soja. Mange føler sig hjulpne af f.eks. tofu eller andre sojaprodukter. Vær opmærksom på, at de produkter du spiser af Soja, er af god kvalitet og ikke genmodiciferede. Der er et andet lille men ved soja. Bliver det spist i store, mængder kan det måske medvirke til et lavt stofskifte, som ofte også kommer i forbindelsen med menopausen. F.eks. ses den autoimmune sygdom Hashimoto oftere og oftere i forbindelse med overgangsalderen
Agnus Castus – kyskhedstræ, Vitex
Er en dejlig urt i overgangsalderen. Den er kendt for at regulere hormonproduktionen, både når der er for lidt og for meget hormon. Den mindsker hedeturene, virker mod for kraftige eller for hyppige blødninger og kan øge progesteronniveauet i forhold til østrogen, når det er nødvendigt. Den øger også frugtbarheden, så vil du ikke være gravid, skal du nok være lidt forsigtig.
Af andre midler, der påvirker hedeture og andre symptomer fra overgangsalderen, kan nævnes: Chello Forte fra Mezina, der findes i flere forskellige former. Af andre skal nævnes Melbrosia, Bidro til kvinder, Salvie og Cimicifuga Racemosus, der nu er blevet forbudt i Danmark. Midlet har været meget udbredt i ca. 40 år i Tyskland, hvor 50% blev udskrevet af læger som alternativ til andre hormonbehandlinger…
Sørg for at få et supplement af vitaminer, mineraler og essentielle fedtsyrer. Evt. Epa-Gla+ fra Biosym, der indeholder både omega 3-6-7-9. Tag evt. ekstra tilskud af mineraler med bor, idet bor også kan øge østrogenindholdet. Det kan være godt at supplere med ekstra B6, C- og magnesium. B 12 tilskud som sugetabletter kan medvirke til at reducere irritabilitet, oppustethed og hovedpine i forbindelse med overgangsalderen.
Spis godt med grønsager. Frisk frugt er også godt, men vær opmærksom på at frugt kan være en kaloriebombe. Undgå kaffe, te og alkohol og krydret mad, der virkelig kan få gang i hedeturene. Mølkebøttete renser leveren og renser ud i gamle hormoner.
Nyd det lange og stærke liv, fuldt af vigør, vi kvinder kan føre efter overgangsalderen.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001