Mænd under hormonernes indflydelse

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Mænds kønsorganer inddeles i de indre og de ydre. De ydre er pungen og penis, og de indre er testikler, bitestikler, sædledere, sædblærer og blærehalskirtel (prostata).
Testiklerne ligger i pungen. I testiklerne dannes kønscellerne, der er sædcellerne. Sædcellerne modnes, når de går fra testiklerne til lagringspladsen i bitestiklerne gennem et langt og indviklet kanalsystem. Imellem disse kanaler findes de leydiske celler, der danner det mandlige kønshormon testosteron. Der findes to former for testosteron, nemlig det frie og det bundne. Det er det frie, der er det virksomme.
Sædcellerne kan føres videre fra bitestiklerne gennem sædlederne, der går gennem lyskekanalen og drejer rundt om urinblæren, hvor de får forbindelse til sædblærerne.
Sædblærerne ligger på bagsiden af blærehalskirtlen (prostata) ved urinblærens bagvæg. Her kan sædblærerne tømme sig i de sædledere, der passerer forbi.
Når sædblærerne har tømt sig i sædlederne fortsætter disse sædledere til prostata. I prostatakirtlen passerer både sædledere og urinrør igennem. Når prostata er sund, har den form og størrelse som en kastanje. Prostatas funktion er at danne sædvæske, som er den væske sædcellerne svømmer i, og på den måde gøre sæden færdig til at stødes ud.

Prostata og testosteron
Desværre har prostata en tendens til at vokse i størrelse med alderen. Forstørrelse af prostata berører mindst halvdelen af alle mænd i løbet af livet. Som sygeplejeelev lærte jeg, at ved 50-års alderen havde 50% af alle mænd forstørret prostata ved 60 år 60% osv. Det er tilrådeligt, at få et årligt check hos lægen efter de fyldte 40 år.
Hos mændene opstår der med alderen, ligesom ved kvinderne, en turbulens i hormonbalancen, så mænd kan også få hedeture pga. ændringer i hormonbalancen. Det kaldes andropausen. Der er dog nogle læger, der mener, at mænds overgangsalder ikke eksisterer.
Hormonet testosteron dannes ud fra kolesterol. Testosteron har en helt speciel virkning på hele den mandlige krop. Man kan sige, at testosteron er det sammen som østrogen er for kvinder. Testosteron har en enorm effekt på den mentale tilstand og på humøret. Med alderen falder dannelsen af testosteron. Man regner med, at testosteron falder 1,5% pr. år fra de 30 år, hvilket  først mærkes i 40 – 55 års alderen. Symptomerne, på at dit testosteron er ved at være lavt, er tab af muskelmasse og muskelstyrke, træthed, depression, større risiko for type 2 diabetes, manglende motivation og seksuelle problemer, forstørret prostata, bildæk om maven, hårtab m.m. Nogle undersøgelser kæder også nedsat testosteron sammen med hjerteproblemer, hukommelsessvigt og svage knogler. Lavt testosteron kan også føre til udskillelse eller omdannelse af andre hormoner fx østrogen. Testosteronniveauet hos raske mænd varierer meget, så alle mænd oplever ikke ændringerne i samme udstrækning.

Kosten
Efter min mening skal du, som mand, ikke bare godtage ovenstående degeneration som et uundgåeligt alderdomsfænomen. Der findes en masse, du kan gøre. Først og fremmest kan du nedsætte risiko og generende symptomer ved at føre en sund livsstil. Livsstilsændringer kan medvirke til en dramatisk fremgang i det hormonelle niveau. Pas især på stress, og måske er det nødvendigt at mindske din alkoholindtagelse. Sørg for at holde vægten, idet et lavt testosteronniveau let giver mavefedt. Spis alsidigt med masser af frugt og grønt. Masser af blomkål, broccoli osv. men også gerne gule og orange fødevarer med en masse cartonoider, f.eks. gulerødder, tomater, abrikoser og græskarkerner. Kan du ikke lide grønsager, så grill dem, bland dem med anden mad f.eks. fars, salater, put dem i smoothie, juice osv. Der findes et hav af gode kogebøger om disse emner. Drik dertil gerne en brændenældete der, i undersøgelser, har vist god effekt på testosteronniveauet. 
Sørg for at få de sunde fedtstoffer. Her mener jeg fedt fra fisk, nødder, kerner, frø, oliven m.m. Bliv glad for selleri. Det indeholder L-arginine, der er sexstimulerende for både mænd og kvinder. Havre virker også positivt på seksualdriften. Derfor er det en god ide f.eks. at lade havren indgå i din morgenmad enten som müsli eller en portion havregrød. Granatæblejuice har et højt indhold af antioxidanter og har en god virkning, hvis der er erektionsproblemer. Den smager aldeles dejligt. Lad den ledsage din havregrød i stedet for kaffen. Drik godt med vand og nedsæt dit forbrug af kaffe, cola og andre koffeinholdige drikke, der nedsætter testosteronniveauet. Det er særdeles vigtigt at passe på med alkohol øl, vin osv. En undersøgelse på 6500 mænd over 17 år viste, at en månedlig indtagelse  på mere end 700 ml alkohol havde en direkte sammenhæng med forstørret prostata. Ak ja, det siges, at vin er sundt, men måske ikke altid og i alle forbindelser. Så vil du nyde lidt alkohol, så brug din selvdisciplin, og gør det med måde.
Vær opmærksom på at spise zinkholdig mad, f.eks. østers og skaldyr, magert kød f.eks. kalkun, mager okse, bønner, korn, nødder og frø.
Pas på med rødt kød, derunder hamburgers og pølser. Lad være med at belaste dig med raffinerede kulhydrater, sukker, wienerbrød, croissanter, kager, hvidt brød, pasta og ris, fede mælkeprodukter ost, chokolade, sodavand og koffeinholdige drikke.

Hjælp til selvhjælp med gode kosttilskud
For en tilstrækkelig produktion af sæd af høj kvalitet kræves der en lang række næringsstoffer, derfor anbefaler jeg som base et godt multivitamin/mineralprodukt f.eks. Maksimum, der foruden vitaminer og mineraler indeholder ginseng, gele royale, chorella m.m. Omnimin/OmniX er et stærkt vitamin/mineralprodukt. Flydende Mivitotal der, udover vitaminer og mineraler, også indeholder alle aminosyrerne, som er nødvendig for god sædproduktion. Spektro indeholder udover mineraler og vitaminer en masse urter. Tal med din helsekostbutik og find det bedste produkt for dig.
Omega 3 fedtsyrer gerne i kombination med omega 6, styrker bl.a. hormonbalancen
Zink – tag 20 –  40 mg dagligt. Det udnyttes bedst, hvis det tages om aftenen. Den daglige kost har svært ved at indeholde tilstrækkeligt med zink, især hvis du har et aktivt sexliv med hyppige ejakulationer, idet der udskilles ca. 1 mg pr ejakulation. Zinkmangel kan medføre problemer med immunsystemet, humøret og huden. Zink er desuden meget følsom for kaffe, tobak og alkohol, så zink-beholdningen udhules let på mange fronter. Evnen til at optage zink svækkes desværre også med alderen. I 1970erne påviste undersøgelser, at tilskud af zink kunne få en forstørret prostata til at skrumpe. Hvor vigtigt det end er, er det også vigtigt, ikke at tage det i for store doser, da det så kan gå den anden vej og nedsætte immunforsvaret.
B-vitaminer kan tilføjes for at afhjælpe stress og til at give mere energi og harmoni.
Sørg også for at få tilstrækkeligt med D3, magnesium og selen.

Brændenælde – et indtag af højt koncentrat af brændenælde, der fås i kapselform, kan medvirke til at øge testosteronniveauet. Prostataforstørrelse er så tæt forbundet med de mandlige hormoner, så det kan være lidt svært at skille de to emner ad, da prostataforstørrelse er en hormonelt betinget lidelse. Det har vist sig, at brændenælde også har en positiv effekt på en forstørret prostata.
Hvidløg – det kan være gavnligt at tilføje hvidløg til din daglige mad. Fås flydende, i kapsel og tabletform. Er i mange kulturer kendt som et afrodisiakum, der giver gode kræfter.
Savpalme modvirker prostataforstørrelse og dermed også testosteronniveauet.
DHEA, der kaldes for ungdomshormonet, er et vigtigt forstadie til kønshormoner. Det anbefales ved et for lavt niveau for at undgå for tidlige ældningsprocesser. Der er meget delte meninger om DHEA, men snak med din læge om det. DHEA sælges ikke i EU, men er i naturlig form i råmælk, der findes i produktet Muno Colostrum, der også indeholder naturligt testosteron samt andre immunstyrkende stoffer.
Der findes mange naturlige midler, der kan hjælpe både på lyst og evne f.eks. Maca, der egentlig er mad, er god både til kvinder og mænd, ginseng afgiver testosteron og styrker nyrerne, Muira Puama og Tribulus terrestris kan begge medvirke til at øge testosteron med 50%. Aminosyren acetyl-L-carnitin kan også øge testosteron-produktionen. Gode midler er også Rosenrod, Ginkgo biloba, Gelee royale, m.fl.
Prelox fra Pharma Nord, er en kombination af L-arginine, taurine og pycnogenol. Midlet er blevet et kendt og skattet naturmiddel hos mænd i aldre, til at fremme seksuallysten, nydelsen og formåen. Det er totalt bivirkningsfrit.

Små tips
Det herlige er, at mange mænd i dag ønsker at være seksuelt aktive, også selvom de hører til den ældre generation. Mange mænd bestiller derfor syntetisk testosteron over nettet. Lad være med det – det kan, efter min mening, være alt for farligt.

Har du brug for at tale om dit sexliv så brug en sexolog. Der er mange både læger og sygeplejersker, der har denne uddannelse. De kan findes på nettet, såfremt du ikke ønsker at tale med din sædvanlige læge.

Dyrk motion. Produktionen af testosteron hænger sammen med øget muskelmasse. Det har vist sig, at træning af de store muskelgrupper blot to gange ugentlig kan øge muskelmassen med op til 30%. Samtidig øges både forbrænding og knoglemasse.
Det kan være en god idé at kombinere løb med vægttræning, gerne med høj intensitet. Vægtløftning medfører øget testosteron uafhængig af alder.
Er dette ikke muligt, så gå mindst 30 minutter dagligt.

Akupunktur evt. kombineret med urter, har også vist sig at kunne hjælpe i kontrollen af den mandlige kønsdrift, specielt når der sættes ind overfor nyrerne der, iflg. den kinesiske medicin, er knyttet til livskraft og seksualitet.

Undgå varmt og tætsiddende tøj.
Frit efter Louise Hays omkring mænds seksualiltet. Brug tankemønstre som: Jeg accepterer og glæder mig over min mandighed. Jeg er ung af sind og accepterer min styrke.

 

Af Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa