Det danske magasin i Spanien
Højt blodtryk i sommervarmen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Citat af Arkhilokhos (670 – 620 f.kr.) ”Vær forberedt på alt, svar på intet, og lad være med at undre dig over noget.”

En god kunde, gennem mange år, kom en dag ind i forretningen og berettede, at lægen ved et helbredstjek havde fortalt, at kunden havde et let forhøjet blodtryk, men at han ikke behøvede at tage medicin for det, men i stedet kunne ændre sin livsstil en smule. Han ville gerne høre, hvad jeg kunne berette derom.

I denne artikel kommer jeg med en længere svada om, hvordan man bevarer et godt helbred inklusiv et godt blodtryk. Der er nemlig en hel masse ting, man selv kan gøre for at nedsætte sit blodtryk uden eller som supplement til lægemidler.

Blodtrykket er den kraft, som blodet udøver inde i arterierne. Næsten halvdelen af befolkningen med forhøjet blodtryk ved det ikke, fordi der ofte er meget få symptomer på lidelsen. Det kan være godt at få målt blodtrykket med jævne mellemrum, da forhøjet blodtryk kan medføre slagtilfælde, hjerteanfald og nyresygdomme. Ved længere tids forhøjet blodtryk sker der en forstørrelse af hjertemusklen, hvilket kan forårsage hjertesvigt på længere sigt. Hvis du mærker nogle symptomer som f.eks. morgenhovedpine, næseblod, træthed og svimmelhed, må du være på opmærksom på dit blodtryk.

 

I skrivende stund er det en højsommerdag, hvor termometeret sniger sig i nærheden af de 28 grader. Den før omtalte kunde er idrætsmand på et rimelig højt niveau, og ikke helt ung. Derfor beder jeg ham træne i de tidlige, køligere morgentimer og undgå større fysisk udfoldelse i middagsheden.

Hans bil holder parkeret lige udenfor døren i den varme middagshede. Jeg ved, at mange med forhøjet blodtryk lider meget, når de er ude at køre og det er varmt, så det snakker vi lidt om.

Ligeledes henstiller jeg til, at det tunge havearbejde overlades til en gartner, og at havearbejdet ellers henlægges til tidlig morgen – eller sene aftentimer.

Stress er en kæmpefaktor når vi taler om forhøjet blodtryk, så det er måske en god ide at drosle ned på alle former for konkurrence, det være sig bridge eller maratonløb.

Det viser sig, at hvis du drikker tre eller flere alkoholiske drikke dagligt, kan det være en kæmpefaktor til et forhøjet blodtryk. Det er noget, der er værd at tage alvorligt i sommervarmen, hvor alkohol ofte nydes mere og i større doser.

Blodtrykket stiger ned alderen bl.a. afhængigt af kropsbygning og vækst. Det er vigtigt at passe på sit blodtryk. En tysk undersøgelse af 100-årige viste, at et fællestræk hos dem, der ikke var senile var, at de alle havde et blodtryk på 120/80, altså det samme, som dengang de var unge.

Andre undersøgelser peger på, at vegetarer gennemsnitligt har lavere blodtryk og færre hjerteanfald end kødspisere.

 

Forhøjet blodtryk og kosten
Undgå for meget alkohol, cigaretter, kaffe og kogsalt. Spis en fornuftig mængde salt og lad være med at salte maden, før du har smagt på den. Salt er, ligesom sukker, utroligt vanedannende. Salt får billig mad til at smage af noget. Skal du bruge salt så undgå det raffinerede, hvide salt og brug lidt havsalt, der er det salt, der naturligt produceres i havet. Himalayasalt, der er rosafarvet, siges at være 250 millioner år gammelt og går for at være det reneste salt, der findes. Det siges, at indeholde 88 af de 92 mineraler, vi har brug for. Seltin kan være et godt alternativt valg, idet det indeholder både kaliumsalt, natriumsalt og magnesiumsalt. En god urtesalt f.eks. Herbamare er også fortræffeligt. I stedet for at salte uhæmmet kan du krydre din mad med f.eks. timian, persille, peberrod, paprika og karry.

Skift kaffen ud med te. Grøn te er bedst. Forskere har fundet ud af, at mennesker, der drikker 1 – 6 kopper te dagligt, nedsætter risikoen for forhøjet blodtryk med 46% og endnu mere, hvis der drikkes flere kopper. Det kan være en god ide med Padderokke og Mælkebøtte, der begge er vanddrivende. Sidstnævnte er meget kaliumholdig. Drik også gerne Sellerisaft, der virker let vanddrivende.

I din daglige kost må vægten især lægges på frugt og grønsager. Begge dele indeholder meget magnesium, og indeholder en masse vitaminer og mineraler, der har blodtryksnedsættende egenskaber og samtidig indeholder en masse vigtige antioxidanter. Spis fiberholdigt og gerne en masse boghvede, der kan tilberedes som ris. Boghvede er desværre gået lidt i glemmebogen, men er utrolig sund. Kog den evt. i en grøntsagsboullion og spis den med tomatpure og krydderurter. Undgå sukker. Spar på æg, ost, pølse og reducer indtagelsen af kød især svine- og oksekød.

Er du slikken, så er der gode nyheder. Det har nemlig vist sig, at mørk chokolade på mindst 70% kan nedsætte både det systoliske og diastoliske blodtryk. Det naturlige sødemiddel Stevia fra planten Stevia har vist sig at kunne sænke blodtrykket. Den findes i forskellige varianter f.eks. i hermesetas-form til kaffen eller teen.

Stop til gengæld med at spise lakrids, der virkelig kan få blodtrykket til at stige kraftigt hos nogle mennesker.

Spis 1 – 2 fed hvidløg dagligt. Det gør blodet mere tyndtflydende. Bland det evt. med et par stilke bladselleri, der indeholder nogle forbindelser, der sænker blodtrykket. Kan du ikke lide hvidløg så tag det i tilskudsform. Sørg for godt med fede fisk f.eks. laks, sild og makrel, der indeholder en masse essentielle fedtsyrer og modvirker forhøjet blodtryk.

Lad oliven, avocado og hørfrøolie af gode kvaliteter indgå i din daglige kost.

 

Gode tilskud
Ofte viser det sig, at man kan sænke et forhøjet blodtryk ved at spise de rigtige antioxidanter.

Et af de virkelige vigtige tilskud er magnesium, der, blandt mange andre egenskaber, er medvirkende til at regulere blodtrykket. Jeg mener, at magnesium er et ungdomsbevarende mineral. Ifølge en stor Harvard-undersøgelse var de mennesker, der kun fik små mængder magnesium, mest tilbøjelige til at udvikle forhøjet blodtryk. Sørg gerne for ca. 600 mg magnesium dagligt. Allerbedst indtaget om aftenen.

Sørg også for kalk med D-og K-vitamin. Tager du kalk, må du altid sørge for at få magnesium også. Calcium og magnesium fås sammen i midlet Osforte fra Biosym. Evt. må du tage ekstra D-vitamin, idet det har vist sig at være en vigtig blodtryksregulator.

Sørg for at få essentielle fedtsyrer. Det har vist sig, at mennesker, der tager rigeligt af omega 3-fedtsyrer, har lavere blodtryk end dem, der kun spiser lidt omega 3-fedtsyrer.

Kalium er vigtig. Forskellige typer hjerte- og vanddrivende medicin medfører tab af kalium. Kalium holder blodkarrene smidige og normalt fungerende. Det gør blodkarrene mere immune overfor skader, der følger af et forhøjet blodtryk.

Hvidtjørn kendt som Crataegisan anbefales af mange naturopater til de fleste mennesker over 40 år. Det bruges til at styrke kredsløbet og hjertefunktionen. Hvidtjørn indeholder en mængde bioflavonoider, der kan åbne de små blodkar, så blodgennemstrømningen bliver bedre og blodtrykket sænkes.

Sørg selvfølgelig også for en god multivitamin/mineral produkt i dit program. F.eks. Omnimin, Mivitotal m.fl. Det er vigtigt, fordi de forskellige nutrienter spiller sammen, og er afhængige af hinanden for optimal virkning. Suppler evt. med ekstra B-vitaminer, der beskytter mod aminosyren homocystein, der kan angribe blodkarrenes vægge. Der er især tale om B 6, Folinsyre og B12. Men alle B-vitaminer bør tages sammen efter min mening.

C-vitamin ser ud til at være særlig effektivt til at stabilisere og nedsætte blodtrykket. Det er yderligere en vigtig antioxidant. Dosis er individuel, men mindst 500 mg 2 x dagligt.

Jeg har gode erfaringer med udtræk af den franske pinjebark Pycnogenol. Det er en kraftig antioxidant, og har vist sig at være rigtig god til mange ting bl.a. blodtryk, kredsløb, allergi m.m. Dosis 100 mg dagligt.

Q 10 giver god energi til dine celler og nogle undersøgelser viser, at det måske også medvirker til at sænke blodtrykket.

 

Små tips
Vær konsekvent i din kostomlægning. Modstå fristelsen at falde tilbage til gamle vaner. Det kræver viljekraft, men er umagen værd.

Sørg for af få en god og regelmæssig motion. Her i sommervarmen må den bedst henlægges til tidlig morgen.

Har du adgang til sauna, så har det vist sig, at både infrarød og almindelig sauna ca. tre gange ugentlig kan hjælpe til at nedsætte blodtrykket.

Jeg går personligt ind for et dagligt power nap. Jeg kalder det for min siesta. Det klinger mere elegant i mine ører. Der skal være særdeles vigtige ting på tapetet, før jeg fravælger denne daglige nydelse.

Lige på det sidste har jeg genoptaget en gammel hobby omkring ædelsten og krystaller. Til et forhøjet blodtryk vil jeg anbefale at bruge citrin. Det er en meget smuk gulbrun sten, du kan have med i lommen og/eller stående til pynt. Ametysten er ligeledes anbefalelsesværdig. Og med sin smukke farve er den fantastisk til at berolige og skabe glæde. Husk at rense dine sten ved fuldmåne og tør dem med en klud, der er tilsat et par dråber lavendel. Så fornemmer du, hvordan stenene bliver ekstra strålende og smukke.

Jeg må til allersidst nævne, hvad Louise Hay skriver om forhøjet blodtryk:

Langvarige følelsesmæssige problemer, som ikke er løst. En vulkan. Gøre en myg til en elefant. Det nye tankemønster er: Jeg udløser gladeligt fortiden. Jeg har fred.

Af Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa