Det danske magasin i Spanien
Skab dit eget naturlige, sunde sus!

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Trænger du til et ordentligt humørløft og en svævende følelse af lethed og lykke? Det kan du faktisk meget let få på hel lovlig og naturlig vis – og samtidig blive sundere af det. Din krop er nemlig selv i stand til at producere en række lyst- og lykkeskabende stoffer, når du stimulerer kroppen rigtigt. Du kan få denne følelse af at føle dig brusende, flyvende høj, hvor alt føles let og ubesværet, og du giver dig selv lov til at nyde livet, blot ved forskellige ting, som du har adgang til i din dagligdag. Så indstil drømmeriet, og fremtryl denne følelse. I din krop og hjerne findes nemlig knapper, du kan trykke på og udløse dette berusende velvære på linje med dem, som kunstige og farlige rusmidler som hash, alkohol og hård narkotika giver. En række stoffer i familie med dem, der gør hashrygere høje, kan opstå helt naturligt i din krop, når du motionerer, dyrker sex eller får massage.

 

Kroppens kemi
Det handler om kroppens kemi; stoffer der udløses i hjernen og belønner dig med en følelse af velvære, ro, lykke eller euforisk lethed. Du har sikkert hørt om kroppens eget morfin, endorfiner, som udskilles, når du fx dyrker fysisk aktivitet i længere tid. Stoffet giver dig en naturlig rus i form af velvære og glæde. Det er hjernen, som belønner dig, lader dig nyde efter at du har ydet. Følelsen er så behagelig, at din hjerne og krop husker den og på den måde tilskynder dig naturligt til at gentage succesen. Du behøver dog på ingen måde at løbe en maraton tre gange om ugen, svømme efter hajer eller andre drastiske aktiviteter for at opnå denne rus. Meget mindre kan gøre det samme. Du kan let opleve det ved at gå en tur i rask tempo, grine højt og gerne længe, ved berøring og mange andre ting. Under disse aktiviteter belønner hjernen dig med at udskille signalstoffer, som får dig til at føle dig rigtig godt tilpas. Også stofferne serotonin, dopamin og oxytocin hører under gruppen af lykkehormoner, som bringer dig gode følelser og fornemmelser.

 

Den gode og den dårlige rus
Kigger du på hjernen, er der egentlig ingen forskel på, om du bliver høj af en løbetur eller en joint. Alkohol og kemiske stoffer snyder hjernen til at producere præcis de samme berusende signalstoffer som motion eller mad. Så i hjernen er der ingen forskel på, om følelsen er skabt naturligt eller kunstigt. Med det er klart, at fx motion har alle de ekstra sidegevinster for helbredet, som gør den fantastisk sund i forhold til hash. Desuden gør længevarende brug af kunstige rusmidler hjernen ”doven”, så den ikke længere tilskynder kroppen til at yde noget for at opnå nydelsen. Du har altså dit eget naturlige forlystelsescenter siddende i hjernen, og gennem træning, ved at få massage eller grine sender din krop besked til hjernen om, hvad der sker i kroppen og disse beskeder behandles. Derefter belønner hjernen dig ved at øge produktionen af endorfiner, serotonin, dopamin, cannabinoider og oxytocin – alle lykkehormoner, som giver dig en følelse af velvære – en rus! Frigivelsen af disse stoffer er din belønning, og hjernen husker, at der skete noget rigtigt rart. Det betyder, at den (altså DU) bliver motiveret til at søge aktiviteter, der vil give dig den samme lykkefølelse.

 

Hvad er de forskellige hormoners virkning i kroppen?
Endorfiner: er kroppens egen smertestiller og virker på samme måde som morfin ved at dulme smerter. Samtidig virker endorfinerne på humøret og giver dig en følelse af velvære i hele kroppen. Cannabinoider: et forholdvis nyligt opdaget stof, som giver en berusende belønning efter ca. 20 minutters hård motion. Serotonin: virker på mange måder som endorfinerne, giver en følelse af velvære og glæde, og påvirker din søvn, humør, sexlyst og koncentrationsevne. Dopamin: giver dig velbefindende, mindsker dine smerter og beroliger dig. Forbedrer også din korttidshukommelse og koncentrationsevne. Oxytocin: sænker kroppens niveau af stresshormoner, dæmper angst og uro. Melatonin: meget vigtig for din døgnrytme, og din evne til at stille dit indre ur til nat og dag samt påvirker rytmen i dit hormon, – nerve- og immunsystem.

Her vil jeg give dig nogle ideer til, hvordan du selv skaber en solid men helt naturlig rus og får en øget mængde af alle disse lykke- og velværehormoner ud i hele din krop.

Motion er en af de bedste måder til at få et ordentligt kick. Når du træner, stiger produktionen i kroppen af en masse stoffer, som får dig til at føle dig bedre tilpas. Endorfiner, cannabinoider, serotonin og dopamin bliver nærmest sprøjtet ud i hele kroppen og mens koncentrationen af disse gode hormoner stiger, får du den bonus, at mængden af stresshormonerne adrenalin og noradrenalin falder. Derfor virker motion så afstressende og beroligende. Faktisk belønner kroppen latter og det at grine højt og længe udløser lige så meget som motion, så det er bare at komme i gang med at grine meget og hver eneste dag.

Meditation og yoga virker stressdæmpende. Gennem meditation udløses store mængder af melatonin, serotonin og endorfiner og dermed bliver du naturligt afslappet og føler dig veltilpas i hele kroppen. Dette hænger også sammen med, at når du mediterer og laver yoga, så trækker du helt automatisk vejret meget dybt og roligt og udskiller derved disse hormoner helt automatisk.

Jeg laver yoga på stranden bagved Sohail-borgen hver mandag og torsdag kl.10.00-11.30, så kom og vær med og få en rus-følelse i hele kroppen, som du virkelig bliver helt høj af.

Lys om dagen og mørke om natten. Det er bestemt ikke uden grund, at du hver eneste morgen vågner op nærmest genopstået fra de døde fuld af liv, energi og overskud. I hvert fald hvis du sørger for at sove om natten og helst kommer under dynen inden midnat. Når du sover, producerer hjernen melatonin, og er du i underskud af dette hormon, ved at du sover dårligt eller for lidt, bliver du uoplagt, træt, dit immunsystem svækkes, du bliver irritabel og meget meget andet. Så sørg for at sove i total mørke, så din melatoninudskillelse i løbet af natten ikke bliver forstyrret af lys.

Berøring er også en af de ting, som udskiller en stor mængde af lykkehormonet oxytocin i kroppen. Det kan både være gennem kærlig berøring fra din partner, berøring med dit barn eller ved massage. Massage og berøring lindrer angst og uro samt smerter ved at der udskilles oxytocin. Jo mere fysisk kontakt der er mellem to mennesker, jo tættere tilknytning. Det gælder både for dine børn, din partner, dine forældre eller venner. Blot det at lytte til afslappende musik bringer dig i en beroliget og naturligt euforisk tilstand ved at niveauet af stresshormoner daler markant og samtidig øges produktionen af endorfiner og serotonin.

Tænk over dette i din dagligdag og hvor meget du selv kan gøre, for at give dig et humørløft, leve mere i nu’et – og hvor let det er, når du blot er opmærksom på det. Sommeren er den perfekte tid at gå i gang med at afprøve disse ting, og give dig selv et naturligt rus hver eneste dag.

HUSK – yoga på stranden hver mandag og torsdag fra kl. 10.00 – 11.30 frem til oktober – kom og vær med. Du kan komme det antal gange, du har lyst, du behøver ingen tilmelding og betaler 8 euro pr. gang. Det foregår på stranden ved Sohail-borgen i Fuengirola, mellem broen og borgen, hvor du altid vil kunne finde parkering. Det eneste du behøver at medbringe er et håndklæde, en måtte hvis du har en og det er rart, at have behageligt tøj på, som du kan bevæge dig i.

Af Fysioterapeut og akupunktør Betiina Larsen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa