Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa juni 2012

Dagens spanske nyheder fra La Danesa juni 2012


Økonomiminister Luis de Guindos afsender anmodning.

Officiel anmodning om milliardlån sendes i dag
For snart et par uger siden stod det klart, at den spanske regering vil bede EU om hjælp fra redningsfonden EFSF for at redde de kriseramte banker og sparekasser, og at EU er parat til at låne op til 100 milliarder euro for at undgå en nedsmeltning i den spanske økonomi.

Økonomiministeren, Luis de Guindos (PP), var i slutningen af den forgangne uge i Luxembourg for at mødes med sine kolleger i Eurogruppen, og her meddelte han, at det officielle brev, der kræves for at sætte redningsaktionen i gang, ville blive sendt i dag, mandag.

Luis de Guindos har tidligere udtalt, at der ville blive anmodet om 100 milliarder euro, der skulle række til at dække pengeinstitutternes behov, som de er blevet identificeret af to uafhængige revisorer, der har gransket regnskaberne, og anbefalinger fra Den Internationale Valutafond (IMF). Nu forlyder det dog, at der er behov for mellem 51 og 62 milliarder euro.

Der er også stadig tvivl om, hvorvidt pengene skal gå direkte til pengeinstitutterne eller via staten, nærmere betegnet nationalbanken Banco de España, og derfra udbetales som statslån. IMF’s formand, Christine Lagarde, er for førstnævnte løsning, mens man i EU er af den modsatte opfattelse.

Alene Bankia har allerede bedt om 23 milliarder euro, mens flere andre pengeinstitutter har behov for noget mindre beløb. En betingelse for hjælpen, der anses som et lån, er, at Spanien nu går i gang med endnu en sanering af banksektoren, som vil blive overvåget af IMF.

Lederne af de fire største eurolande, Tyskland, Italien, Frankrig og Spanien, mødtes fredag i Rom, hvor Spaniens statsminister, Mariano Rajoy, var ”enormt lykkelig” for at få bekræftet, at EU ifølge den franske præsident, François Hollande ”vil bruge alle de nødvendige mekanismer for at garantere eurozones stabilitet”. Tysklands kansler Angela Merkel understregede dog sin skepsis med hensyn til at lade det spanske lån gå direkte til bankerne.

”Der er nødt til at være en kautionist. Det er den spanske stat, der skal fortælle bankerne, hvad de skal ændre,” sagde Merkel.

 


Vejen mellem San Pedro og Marbella farbar fra i morgen eftermiddag.

Tunnelen i San Pedro indvies tirsdag
Det bliver den konservative minister for offentlige arbejder (Fomento), Ana Pastor, som tirsdag den 26. juni får æren af at foretage den længe ventede indvielse af tunnelen i San Pedro de Alcántara.

Den har været ventet i hen ved fem år, hvor færdiggørelsen af vejarbejdet er blevet udskudt flere gange af forskellige årsager – mest økonomiske – men nu skulle den sidste slemme flaskehals på kystvejen A7 være elimineret, og det forventes, at de omkring 65.000 bilister, der dagligt har måttet køre lange og langsommelige omveje, fra tirsdag sidst på dagen kan køre den direkte vej mellem San Pedro og Marbella.

Inden da skal Ana Pastor foretage en anden vigtig indvielse i Málaga-provinsen, nemlig den af den anden start- og landingsbane i lufthavnen. Også den har været fem år under vejs, men den 3.090 meter lange bane øger nu lufthavnens kapacitet fra de nuværende 32 afgange eller landinger i timen til 70.

 


Boligpriserne er nu faldet 25 procent siden 2007.

Boligpriser lider rekord fald i årets første seks måneder
Huspriserne faldt rekord meget i årets første kvartal. Ifølge nyligt offentliggjorte statistikker fra det nationale statistiske institut, INE, er boligpriserne faldet 12,6 procent i årets første kvartal i forhold til samme periode sidste år. Det har været det største fald siden INE startede med at offentliggøre statistikker om boligmarkedet i 2007. Sammenlignet med det sidste kvartal af 2011, er priserne faldet med fem procent.

Priserne på nybyggeri faldt i første kvartal med 11,8 procent, imens priserne på gensalgsboliger faldt med hele 13,3 procent. Siden ejendomspriserne nåede sit højeste i andet kvartal af 2007 er de faldet med 25,6 procent.

”Den nuværende økonomiske situation og regeringens tiltag over for bankerne, får priserne til at falde yderligere” forklarer Fernando Encinar, leder af forskningen på idealist.com. ”Tendensen vil fortsætte i det kommende kvartal eftersom husejere ikke har andre muligheder end at sænke priserne, hvis de ønsker at sælge.”

 


Xabi Alonso scorede to sjældne mål, da Spanien sendte Frankrig hjem fra Polen og Ukraine.

Fantastiske EM-semifinaler i vente
Efter de seneste fire dages kvartfinaler er otte hold nu reduceret til fire ved EM i fodbold. Ude er i fodboldmæssig forstand mindre nationer som Grækenland og Tjekkiet, mens man også har sagt farvel til giganter som England og Frankrig. Tilbage er Spanien, som onsdag møder Portugal, og Tyskland, der torsdag spiller sidste semifinale mod Italien. Efter 28 kampes intens udskillelse er det svært at argumentere mod, at det netop er blandt disse fire hold, den endelige europamester skal findes. Bortset fra Portugals nederlag til Tyskland er semifinalisterne gået ubesejret gennem turneringen, og da samme hold har stået for den mest seværdige fodbold, er der for fodboldelskeren tale om drømmesemifinaler.

Spanien-Portugal, onsdag kl. 20.45 i Donetsk, Ukraine: Den iberiske halvøs naboopgør har i Spanien en klar favorit, men Portugal har siden åbningsnederlaget mod Tyskland vist gode takter og har gjort rent bord mod Danmark, Holland og senest Tjekkiet, som i kvartfinalen blev slået 1-0. Målet blev sat ind af Cristiano Ronaldo, der efter to målløse kampe for alvor er trådt ind i turneringen med tre scoringer i de seneste to kampe. Spanien er som ventet også klar til semifinalen, efter holdet siden åbningsremis’en mod Italien i overlegen stil har besejret Irland, Kroatien og i kvartfinalen Frankrig.

Italien-Tyskland, torsdag kl. 20.45 i Warszawa, Polen: I den anden semifinale mødes EM’s hidtil mest suveræne hold, Tyskland, og turneringens nok spillemæssigt største overraskelse Italien. Tyskerne har vundet alle fire kampe – og det til trods for man endte i det, der på forhånd blev udråbt til ’dødens pulje’. I kvartfinalen mødte Joachim Löws spillere på papiret anderledes overkommelig modstand i grækerne, der da også blev besejret 4-2 efter en overbevisende indsats. Semifinalemodstanderne fra Italien har med offensivt, chanceskabende spil overrasket mange, der havde forventet at se italienerne med det klassiske, defensive udgangspunkt. Med spilstyrer Pirlo i spidsen har holdet dog været godt spillende og kan sagtens true det ellers så suveræne Tyskland.

Semifinalens vindere mødes den 1. juli kl. 20.45 i Kiev.

 


Rafael Nadal ved OL i Beijing 2008.

Polemik om bæreren af det spanske flag
Den spanske olympiske komite COE har meddelt, at tennisspilleren Rafael Nadal skal bære det spanske flag ved åbningsceremonien til de Olympiske Lege i London.

Det har skabt en del polemik, eftersom reglerne dikterer, at det er den sportsperson, som har flest medaljer i bæltet, der får æren af at bære flaget. Det vil sige, at æren i så fald burde tilfalde sejlerne Iker Martínez og Xabi Fernández, der vandt guld i Athen og sølv i Beijing i 49’eren. Men en afstemning i komitéen har tilsidesat reglen til fordel for Nadal, der skal forsvare sin ene medalje, guldet fra Beijing.

COE forsvarer afgørelsen med, at Martinez og Fernández deltager i en holdsport, selvom de allerede havde afgjort, at førstnævnte skulle repræsentere dem begge under ceremonien den 27. juli..

 


The Human Body Exhibition, en unik udstilling omkring kroppen, kan indtil den 15. september ses i kongrescentret i Marbella.

¿Qué pasa? – de næste dage

 

Helligdage

25. juni: Lokal helligdag i Alhaurín de la Torre og Benalmádena.

 

Alhaurín de la Torre

6., 13. og 20. juli samt 9. august kl. 22.30
Swing med på Jazzfestivalen Porton del Jazz i Finca El Portón.

6. juli: James Taylor Quartet.
13. juli: Chucho Valdés.
20. juli: Nicole Henry Quartet.
9. august: Jonathan Kreisberg.

Mere info fås på www.portondeljazz.es.

 

Benalmádena

Indtil 30. juni
Internationale kunstnere fra kunstnergruppen AIA udstiller på Montebello i Benalmádena Pueblo. Karen Singh, Danmark (malerier), Eleazar Galea, Malta, (skulpturer), Gordon Haslett, England (fotos), Philip Magee, Irland (fotos), Roger Ayala, Cuba (malerier).

Læs mere på www.aia-artgroup.com.

6. – 8. juli
Middelaldermarked med boder, musik og anden underholdning anno hedengangne tider afholdes i Benalmádena Pueblo.

 

Estepona

7. – 12. juli
Byfest, årets feria afholdes. Musik og dans, liv og glade dage på byens gader og pladser.

 

Frigiliana

Indtil 30. juni
Udstilling med Arne Haugen Sørensen i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

 

Fuengirola

26. juni kl. 21.30
Det kommunale band, Banda Municipal de Música, giver koncert i Parque de España. Gratis entré.

29. juni kl. 20.30
Koret Coral Virgen del Mar synger i kirken på Plaza de la Constitución. Gratis entré.

29. juni kl. 21.30
Flamencoshow med Hugodogma i Parque de España. Gratis entré.

7. juli kl. 22.30
El Consorcio giver koncert på Castillo Sohail. Entré fra 20 euro på www.malagaentradas.com.

 

Málaga

5. – 22. juli
Sommerfestivalen Festival de Verano Terral 2012 byder på en række store spanske og internationale navne.

05. juli: Michael Nyman solo & Cine Opera
06. juli: Anni b Sweet
06. juli: Narma
07. juli: Pepe Habichuela trío
07. juli: Cello4qt
08. juli: Dúo Dinámico
08. juli: Celia Flores
14. juli: Hypnotic Brass Ensemble
14. juli: Nueva Lito Blues band
15. juli: Diana Navarro
17. juli: Maceo Parker
18. juli: Madeline Bell & Ways Group
19. juli: Corizonas
19. juli: The Mattson 2
20. juli: Toquinho
21. juli: Estrella Morente
22. juli: Cocorosie
22. juli: En hyldest til Woodstock

Koncerterne afholdes på hhv. Teatro Cervantes, Teatro Echegaray og i tyrefægterarenaen. Se mere på www.teatrocervantes.com.

Indtil 7. oktober
Naturskønne malerier udstilles under titlen Paraísos y Paisajes på Museet Carmen Thyssen. Værker af bl.a. Brueghel og Gauguin. Se smagsprøve på www.carmenthyssenmalaga.org.

24. juni kl. 18.00 og 21.00
Zarzuela. La Canción del Olvido opføres på Teatro Cervantes. Entré fra 10 euro på www.unientradas.es.

 

Marbella

Indtil 19. juli
Multikunstneren José María Córdoba udstiller skulpturer og litografier i Museo del Grabado i den gamle bydel.

Indtil 15. september
Udstillingen The Human Body Exhibition kan ses i kongrescentret. Læs mere på www.thehumanbodymarbella.es/.

 

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

6. – 8. juli
Mijas Blues Festival med både spanske og internationale bands afholdes i Mijas Pueblo.

Fredag
Moochers Trio kl. 20.00.
Preachers & Friends kl. 21.30.
Maggie Ross Band kl. 23.00.

Lørdag
Maggie Ross Band kl. 20.00.
West Weston’s Bluesonics kl. 21.15.
Los Andabluses kl. 22.30
Dwayne Dopsie & The Hellraisers kl. 23.45.

Søndag
Anomia Blues Band kl. 20.00.
West Weston’s Bluesonics kl. 21.15.
Dwayne Dopsie & The Hellraisers kl. 22.30.

Flere detaljer på www.mijasbluesfestival.com.

Hver lørdag i juli
Travløb på travbanen Hipódromo Costa del Sol. Dørene åbnes kl. 20.30, løbene starter kl. 22.00. Entré 5 euro. Info på www.hipodromocostadelsol.es.

 

 

Dagens nyheder den 18. juni


Mariano Rajoy ankommer til Los Cabos i Mexico, hvor han skal deltage i G20-topmødet.

IMF presser Spanien til flere ændringer
Den Internationale Valutafond (IMF) har anbefalet Spaniens regering at hæve momssatserne nu.
Det sker i forbindelse med en rapport, som IMF offentliggjorde i fredags omkring fremtiden for den spanske økonomi, som man kalder ’meget svær’.

”Økonomien er i en hidtil uset dobbelt recession med en uacceptabel høj arbejdsløshed, en hurtig stigning i den offentlige gæld, mens dele af finanssektoren har brug for hjælp,” konkluderer rapporten, med henvisning til en arbejdsløshed på snart 25 procent og en hjælpepakke på 100 milliarder euro til de spanske banker, der alligevel ikke lader til at have beroliget investorerne.

Rapporten roser også statsminister Mariano Rajoy for de mange stramninger, som den konservative regering har indført, men beklager altså, at markedets tillid til Spanien stadig er lav. For at styrke markedets tillid, tilråder IMF at hæve momsen (IVA), der skal øge statens indtægter, ligesom valutafonden anbefaler, at der spares endnu mere på lønningerne indenfor det offentlige, og at man ændrer loven, hvormed man kan trække betalinger på boliglån fra i skat. Samtidig efterlyser IMF reformer og initiativer, der kan øge produktiviteten og kickstarte væksten.

Statsminister Mariano Rajoy har dog i løbet af den forgangne weekend understreget, at der ikke vil blive tale en momsstigning, i hvert fald ikke nu. Han var i øvrigt indædt modstander af den seneste momsstigning, som den daværende socialistiske regering indførte i 2010. Derudover har han igen har forsvaret bankernes lån – eller støtte, som andre kalder det. Han mener, at netop tilførsel af kapital til finanssektoren vil være med til at ”generere kredit for dermed at skabe beskæftigelse.”

Rajoy kalder i øvrigt gårsdagens græske valg for en sejr.
”Det er en god nyhed for EU, for euroen og også for Spanien,” sagde statsministeren, efter han i går søndag kl. 23.50 spansk tid landede i Los Cabos i Mexico, hvor han for første gang skal deltage i et G20-topmøde.

 


Det har aldrig været let at være selvstændig erhvervsdrivende i Spanien. Nu vil regeringen gøre den en smule nemmere.

Ny lov skal gøre det mindre risikabelt at være iværksætter
En ny lovgivning for selvstændige erhvervsdrivende, som regeringen har i støbeskeen, skal gøre det mindre risikabelt at være iværksætter.

Modsat den nuværende lovgivning vil en selvstændig ikke længere skulle hæfte i samme udstrækning og risikere at miste både hus og hjem, hvis en forretning er en fiasko – uden at de vel at mærke selv har overtrådt spillereglerne. I stedet skal vedkommende kunne starte forfra så hurtigt som muligt, forlyder det fra vicestatsministeren, Soraya Sáenz de Santamaria (PP), der samtidig ønsker at stille en fond på 40 millioner euro til rådighed til iværksættere.

Derudover forventes virksomheder ikke længere at skulle betale moms (IVA) af udstedte men ubetalte fakturaer, sådan som det er tilfældet i dag. I første omgang forventes dette dog kun at gælde for fakturaer udstedt til en offentlig myndighed.

Udkastet til lovgivningen ligger lige nu hos skatteministeriet, hvor det forventes færdigbearbejdet inden september.

 


Snart tidligere borgmester, Javier Carnero.

Mistillidsvotum i Benalmádena den 23. juni
Alt peger på, at borgmester Javier Carnero og PSOE igen mister magten i Benalmádena. Det er det lokale parti, Unión Centro Benalmádena, som vil bryde koalitionen med PSOE og Izquierda Unida, og i stedet pege på PP ved en forventet mistillidsvotum den 23. juni.
PP fik flest stemmer ved lokalvalget sidste år, men fik ikke magten grundet trepartikoalitionen.
Det bliver i så fald anden gang, at Javier Carnero må gå fra borgmesterposten i utide.
I stedet forventes PP’s Paloma García Gálvez at blive udpeget til borgmester.

 

Marbella forventer i 2012 at afsætte luksusvarer for 4,8 milliarder euro.

Hver femte luksusvare sælges i Marbella
Marbella forventer i år at sælge luksusvarer til en værdi af 4,8 milliarder euro, hvilket svarer til en stigning på 14 procent i forhold til 2011. Dog er der ikke tale om samme stigning som fra 2010 til 2011, som lå på hele 20 procent. Det til trods bliver hver femte luksusvare, der sælges i Spanien, solgt i Marbella og byen ligger nummer tre med 20 procent af det totale salg af luksusvarer i Spanien kun overgået af Barcelona (32%) og Madrid (30%). På fjerdepladsen ligger Ibiza med ti procent og Mallorca med otte procent af det totale salg.

Samtidigt med stigningen i Marbella forventes det også, at der vil blive skabt flere arbejdspladser, dog ikke i samme omfang som i 2011, hvilket skyldes en forværring af den spanske makroøkonomi.
Fordelt på lande er Kina, Rusland, USA og resten af Europa hovedaftagerne af de spanske luksusvarer.

 


Diesel- og benzinpriserne på sit laveste niveau i 2012.

Prisen på diesel falder til under 1,3 euro
Ifølge en undersøgelse foretaget af EU ligger den gennemsnitlige pris på diesel i Spanien nu på 1,298 euros. Det er første gang i 2012, at prisen ligger under en 1,3 euro for en liter diesel. Der er tale om et prisfald på 1,5 procent. Prisen på benzin er ligeledes faldet til 1,373 euro, et prisfald på 1,9 procent. Set i forhold til januar i år er prisen på diesel faldet med 2,8 procent.

Firs procent af alle bilister i Spanien kører dieselbiler og betaler trods prisfaldet to procent mere for en liter diesel end samme periode sidste år. Det koster i gennemsnit 71,3 euro at fylde tanken (55 liter).

Priserne nåede sit højeste niveau nogensinde i marts i år, hvor prisen på en liter diesel kostede 1,399 euro og en liter benzin 1,498 euro.

 


Tidligere rådmands for byplanlægning i Marbella, Juan Antonio Roca, forventes at blive idømt 30 år i fængsel.

Spaniens største korruptionssag ved vejs ende
Spaniens til dato største korruptionssag, Malaya-sagen, er nu ved at være ved vejs ende. Næsten to års retssag har det krævet for endeligt at komme frem til en endelig afgørelse, og der forventes at blive givet dom inden for kort tid.
Statsanklageren kræver 30 års fængsel til tidligere rådmand for byplanlægning i Marbella, Juan Antonio Roca, hjernen bag de manges års korruption i Marbella. Samtidigt kræves 10 års fængsel og 400.000 euro i bøde til tidligere borgmester Julián Muñoz samt 16 års fængsel og en bøde på 3,78 millioner euro til tidligere borgmester Marisol Yagüe.

Statsanklageren har imidlertid besluttet, at ni af de 95 tiltalte i sagen, heraf Rocas datter María Roca Jimeno, ikke vil blive tiltalt. Desuden vil alle aktiver, som Roca har erhvervet før 1996, ikke blive involveret i sagen, der er blandt andet tale om en luksuslejlighed i Marbella og et forretningslokale i Puerto Banús.

Her nævnes blot et par af de 95 tiltalte i Malaya-sagen, og den straf de forventes at blive idømt:

  • Pedro Román, tidligere viceborgmester under borgmester Julián Muñoz: 21 års fængsel og en bøde på 13,6 millioner euro.
  • Isabel García Marcos, tidligere viceborgmester under Marisol Yagüe: 12 års fængsel og en bøde på 700.000 euros.
  • Tidligere chef for Policía Local: 5 års fængsel og en bøde på 300.000 euros
  • Juan Antonio Rocas hustru, Rosa Jimeno: 3 års fængsel og en bøde på 1,6 millioner euro.

 


Højt humør da Danmark havde besejret Portugal. Blandt gæsterne fra Danmark ses direktør Hans Hugo From, Helle Hollis, formanden for Margrethekirken, Ebbe Juul, og lederen af Kustradion, Jennie Jonser.

Glade EM-dage i Casa Danesa
Club Danés og La Peña de Dinamarca, den danske supporterklub af Málaga Club de Fútbol, har på ny haft succes med deres fælles tv-arrangementer på storskærme i restaurant Casa Danesa.

Fulde huse til først Champions League-finalen i fodbold mellem Bayern München og Chelsea, bokseren Mikkel Kesslers titelkamp i maj og dernæst Danmarks tre EM-kampe mod Holland, Portugal og Tyskland i juni med resultaterne 1-0, 2-3 og 1-2.

De glade, stemningsfyldte dage blev krydret med fodbold-eksperten Birger Peitersen fortræffelige oplæg. Det danske holds indsats nød stor respekt trods exit fra turneringen allerede efter gruppespillet. Flere danske fodboldnavne på ferie på Costa del Sol mødte frem og blev interviewet af formanden for La Peña de Dinamarca, journalist Morten Møller, der afslutningsvis takkede de mange sponsorer, som havde bakket op omkring arrangementerne.

 

Koncert med Company Arcos de Buenos Aires
Koncerten afholdes den 7. juli kl. 22.00 i Auditorio Municipal i Mijas by.
Billetter kan rekvireres på tlf. 654 57 63 63 eller i auditoriet to timer før koncerten starter. Pris 10 euro.

Koncerten dirigeres af den kendte violinist og dirigent Walter O. Tejeda Carranza, der kombinerer musik og dans med 16 dansere på scenen, der optræder med tango og folklore fra Argentina.

 


Skt. Hans, på disse kanter selvfølgelig kendt som San Juan, fejres på lørdag den 23. juni. På de fleste af landets store som små strande er der bål og brand, mad og drikke. Nogle steder afbrændes også figurer.

 

¿Qué pasa? – de næste dage

Helligdage

25. juni: Lokal helligdag i Alhaurín de la Torre og Benalmádena.

Benalmádena

Internationale kunstnere fra kunstnergruppen AIA udstiller i juni måned på Montebello i Benalmádena Pueblo. Følgende fire kunstneres værker kan ses:

Karen Singh, Danmark, malerier.
Eleazar Galea, Malta, Skulpturer.
Gordon Haslett, England, fotos.
Philip Magee, Irland, fotos.
Roger Ayala, Cuba, malerier.

Læs mere på www.aia-artgroup.com.


Frigiliana

Indtil 30. juni
Udstilling med Arne Haugen Sørensen i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.


Fuengirola

26. juni kl. 21.30
Det kommunale band, Banda Municipal de Música, giver koncert i Parque de España. Gratis entré.

29. juni kl. 20.30
Koret Coral Virgen del Mar synger i kirken på Plaza de la Constitución. Gratis entré.

29. juni kl. 21.30
Flamencoshow med Hugodogma i Parque de España. Gratis entré.

Málaga

Indtil 24. juni
Dinopetrea er navnet på en stor udstilling om dinosaurusser m.v., som kan ses i kongrescentret, Palacio de Ferias y Congresos. Entré fra 5 euro.

Indtil 7. oktober
Naturskønne malerier udstilles under titlen Paraísos y Paisajes på Museet Carmen Thyssen. Værker af bl.a. Brueghel og Gauguin. Se smagsprøve på www.carmenthyssenmalaga.org.

24. juni kl. 18.00 og 21.00
Zarzuela. La Canción del Olvido opføres på Teatro Cervantes. Entré fra 10 euro på www.unientradas.es.


Marbella

Indtil 19. juli
Multikunstneren José María Córdoba udstiller skulpturer og litografier i Museo del Grabado i den gamle bydel.

Indtil 15. september
Udstillingen The Human Body Exhibition kan ses i kongrescentret. Læs mere på www.marbella.es.

21. – 24. juni
Kunstfestivalen Festival Internacional de Arte. Omkring 80 forskellige artister fra 25 forskellige lande udstiller malerier, fotografier og skulpturer, ligesom der vil være koncerter og gadeteater samt mulighed for at smage kunstnerisk gastronomi i The Gourmet Corner.

Læs mere på www.artemarbella.com.

23. juni kl. 22.00
Montserrat Cabellé giver koncert i hotel Puente Romanos tennisklub. Entré på www.elcorteingles.es, info på 665 076 949.


Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Nerja

Indtil 24. juni
Kunst- og kulturfestival, 6 Festival de las Artes, byder på udstillinger, koncerter og meget mere. Aktiviteterne finder først og fremmest sted i Sala Mercado, Plaza La Ermita.

 

 

Dagens nyheder den 11. juni


Økonomiminister Luis de Guindos (t.v.) og Euro-formand Jean-Claude Juncker.

Spanien smider håndklædet i ringen
Et håndklæde er smidt i ringen fra det spanske ringhjørne.
Det skete lørdag aften, da regeringen bad de andre 16 euro-lande om hjælp. Det var økonomiministeren, Luis de Guindos (PP), som via en telefonkonference med sine kolleger i eurozonen, inklusive gruppens formand, Jean-Claude Juncker, overbragte anmodningen, da regeringen ikke længere ser sig i stand til at redde den trængte banksektor.
Op til 100 milliarder euro skulle nu blive frigivet til de spanske banker fra EU’s redningsfond EFSF, der blev lanceret i 2010. Fonden har allerede udbetalt sammenlagt 192 milliarder euro til Grækenland, Portugal og Irland, men mens pengene i Spaniens tilfælde skal gå til banksektoren, er pengene til de andre lande gået til at forsøge at få statsbudgetterne til at balancere. Juncker har understreget, at problemet i Spanien kun berører bankerne, mens de andre landes problemer stikker langt dybere.
Luis de Guindos mener, at de 100 milliarder euro skulle ”række” til at dække bankernes behov, som de er blevet identificeret af to uafhængige revisorer, der har gransket regnskaberne, og anbefalinger fra Den Internationale Valutafond (IMF) – plus en ”betydelig margin”.
Alene Bankia har allerede bedt om 23 milliarder euro, andre pengeinstitutter noget mindre beløb, mens de to eneste banker, der ikke skulle have brug for hjælp, er BBVA og Banco Santander.
Pengene vil blive kanaliseret gennem nationalbanken, Banco de España og dens redningsfond, FROB, der har det overordnede ansvar for udbetalingerne. Foreløbig har Spanien fået en støtteerklæring fra EU, mens en endelig aftale ventes i hus i nær fremtid.
En betingelse for hjælpen, der anses som et lån, er, at Spanien nu går i gang med endnu en sanering af banksektoren. Det kan bl.a. betyde lønnedgange og afskedigelser, fusioner og måske ligefrem afviklinger af nogle pengeinstitutter. Det vil blive overvåget af IMF.
Selvom regeringen insisterer på, at lånet ikke påvirker spanierne generelt, er det dog staten, og dermed selvfølgelig skatteyderne, som kommer til at betale renterne. På længere sigt er det regeringens håb, at lånet vil stimulere banksektoren og gøre det lettere for virksomheder og private at optage lån – altså sætte gang i hjulene igen med øgede investeringer og mere forbrug.


Statsminister Mariano Rajoy mødte pressen dagen efter, Spanien havde bedt om hjælp.

Et skridt i den rigtige retning
”Vi har taget et skridt i den rigtige retning,” sagde statsminister Mariano Rajoy, da han i går holdt en pressekonference på palæet La Moncloa, efter han lørdag var blevet kritiseret for ikke at vise sig offentligt.
Han bekræftede, at regeringen har bedt om kredit på 100 milliarder euro fra EU, som han mener, nu har vist sin styrke, og euroen sin stabilitet og eksistensberettigelse.
”Det er et skridt, som vi burde have taget for flere år siden, og jeg kan ikke forstå, at vi ikke bad om støtte for f.eks. tre år siden. Jeg har nu insisteret på, at vi optager lånet,” fortsatte PP-lederen, der dog tidligere har kritiseret bl.a. Frankrigs præsident for at opfordre Spanien til at bede om hjælp.
Efter konferensen tog statsministeren til lufthavnen for at flyve til Polen og se fodboldlandskampen mellem Spanien og Italien.
”Jeg tager til fodboldkampen, fordi det er godt, at en statsminister er til stede ved den første kamp i en international turnering,” svarede han på et indirekte kritisk spørgsmål omkring disponeringen af sin tid.
Det var hans første solo pressekonference, siden han overtog statsministerposten i december 2011.

 


Rejser til Marbella for næsten 13 tusind euro.

Er overdommeren i Málaga en svindler?
Det kan man med god grund spørge sig selv om, når man ser på omstændighederne omkring hovedpersonen, dommer Carlos Dívars, påståede møder med Marbellas borgmester. Kilder på rådhusene i henholdsvis Marbella og Málaga har nemlig ikke kunnet bekræfte de møder, som ifølge Dívar er foregået mellem 2008 og marts i år. De i alt 20 ture har kostet skatteyderne 12.996 euro og er blevet brugt på blandt andet luksushoteller i Puerto Banús. Det er dog uklart, om samfundet har fået noget som helst igen for de mange penge. ”Málaga kommune kan ikke være sikker på, at møderne fandt sted på de dage, Dívar siger, de fandt sted,” siger kilder på Málagas rådhus til El País. Andre kilder fortæller avisen, at der ikke er officielle dokumenter, der bevidner, at møderne har fundet sted på de oplyste datoer. Trods Dívars tvivlsomme forbrug af offentlige midler ser sagen ud til at strande her. PP, der sidder på magten i både Marbella og Málaga, har nemlig afvist socialisternes forespørgsel om at kræve en forklaring fra Dívar.

 


Sophie Rhys-Jones’ og prins Edwards besøg vækker ’ubehag’.

Royalt besøg i dag på Gibraltar
Midt i al balladen omkring spanske fiskeres rettigheder til at fiske i farvandet omkring Gibraltar, sammenstød mellem fiskerne og britisk kystbevogtning, og deraf øget spænding mellem de spanske og britiske myndigheder, ankommer den britiske prins Edward og hans hustru, Sophie Rhys-Jones, i dag til den britiske enklave.
Mange på den spanske side af grænsen ser det som en rød klud. Den spanske regering har ikke kommenteret besøget, i hvert fald ikke officielt, men dagbladet El Mundo citerer unavngivne kilder i regeringen for at sige, at besøget fremkalder et vis ’besvær og ubehag’.  
Det royale besøg er en del af festlighederne, der markerer dronning Elizabeths 60 års jubilæum. Parret forventes at lande ved middagstid og at blive til onsdag.
Skal man til Gibraltar de næste dage, må man nok forvente endnu længere køer end normalt.


Dyrere vandregning skal betale kommunens underskud.

Vandregningen stiger i Coín kommune
Coín kommune er bare en af mange, der kæmper med et stort budgetunderskud. For at komme dette til livs har borgmesteren Fernando Férnandez, Partido Popular, med flertal fra sit eget parti vedtaget at lade vandregningen stige med 30 procent med øjeblikkelig virkning. Det samme gælder regningen for afhentning af affald, hvor det dog endnu ikke er besluttet, hvor stor stigningen vil blive, da borgerne betaler ud fra ejendommens matrikelværdi. Det bliver samtidig også dyrere at anvende byens sportsanlæg.
Ekstrabetalingen skal til dels anvendes til at nedsætte det skyhøje underskud men også til en forbedring af den kommunale vandledning, hvor kommunen vurderer, at en tredjedel af vandet går tabt. Denne investering vil være på to millioner euro.

 


Dansk sejr i EMs første kamp.

Dansk overraskelse
Danmark skabte lørdag aften den første store overraskelse ved EM i fodbold ved at besejre de hollandsks vice-verdensmestre, Holland, 1-0. Et vigtigt skridt er taget for Danmark mod at gå videre fra Gruppe B. Blot et point onsdag kan være nok.
På Kysten er det i restaurant Casa Danesa det foregår. Mere end 100 begejstrede mennesker var lørdag aften samlet her. To storskærme med knivskarpe billeder og en veloplagt Birger Peitersen.
Onsdag gælder det Danmark-Portugal. Det bliver nervepirrende.

Lørdagsresultaterne i Gruppe B:
Danmark-Holland 1-0
Tyskland-Portugal 1-0.

Birger Peitersen fra Danmarks Radio til Casa Danesa
For første gang i 20 år dækker fodboldekspert Birger Peitersen ikke en slutrunde om enten Europa- eller Verdensmesterskabet i fodbold for Danmarks Radio. Efter eget ønske sagde den nu 67-årige tidligere træner for Helsingør IF, det danske kvindelandshold og Brøndby IFs bedste mandskab – afløste Ebbe Skovdahl, da han blev hyret af portugisiske Benfica – farvel efter VM i Sydafrika for to år siden. Men det betyder ikke, at han nu sidder tilbage i lænestolen i det nordsjællandske for i tv at overvære Danmarks kampe ved EM-slutrunden Ukraine og Polen. Han vil på ny være ved mikrofonen.
Club Danés og La Peña de Dinamarca har formået at få Birger Peitersen til Costa del Sol for ekspertoplæg til kampene, som vises på storskærme i restaurant Casa Danesa på Mijas-vejen.
”Og jeg glæder mig”, siger Birger Peitersen. ”Altid skønt at være sammen med andre og diskutere holdopstillinger, taktik og spillernes formåen”.
Det resterende program i Casa Danesa for kampene i EM-dynamitpuljen med Tyskland, Holland, Portugal og Danmark, hvor Birger Peitersen ser en mulighed for at Danmark kan gå videre, ser således ud:
Onsdag den 13. juni kl. 16.00: Danmark – Portugal
Søndag den 17. juni kl. 18.30: Danmark – Tyskland
Casa Danesa byder på EM-platte med 1/2 flaske vin for 15 euro. Adgang uden spisning 8 euro.
Tilmelding til Thomas i Casa Danesa på 952 47 51 51 – mail restaurant@casadanesa.dk.
Der arrangeres lotteri og sweepstakes.


Dinosaurer overlever i Málaga til den 24. juni.

 

¿Qué pasa? – de næste dage

Helligdage

11. juni: Lokal helligdag i Marbella.

13. juni: Lokal helligdag i Frigiliana.

 

Benalmádena

Indtil 12. juni
Castillo Bil-Bil danner rammen om en udstilling af fotografier taget af medlemmer af Costa del Sol Photografic Society. Billederne vil siden blive solgt på en auktion, og pengene går til Cudeca.

16. juni kl. 21.00
Klassisk koncert i anledning af den europæiske musikdag i Castillo Bil-Bil.
Tivoli World
Tivoli World i Arroyo de la Miel holder indtil den 24. juni åbent fra onsdag til søndag kl. 16.00 – 00.00. Derefter hver dag kl. 17.00 – 01.00.

Frigiliana

Indtil 30. juni
Udstilling med Arne Haugen Sørensen i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola

15. juni kl. 21.00
Pianokoncert med musikere fra akademiet Franz Liszt i Budapest kan opleves i Casa Cultura. Gratis entré.

29. juni kl. 21.30
Flamencoshow med Hugodogma i Parque de España. Gratis entré.

29. juni kl. 20.30
Koret Coral Virgen del Mar kan opleves i kirken Nuestra Señora del Rosario på Plaza de la Constitución. Gratis entré.

Málaga

Indtil 24. juni
Dinopetréa er navnet på en stor udstilling om dinosaurusser, som kan ses i kongrescentret, Palacio de Ferias y Congresos. Entré fra 5 euro.

Marbella

Indtil 19. juli
Multikunstneren José María Córdoba udstiller skulpturer og litografier i Museo del Grabado i den gamle bydel.

15. juni – 15. september
Udstillingen The Human Body Exhibition kan ses i kongrescentret. Læs mere på www.marbella.es.

21. – 24. juni
Omkring 80 forskellige artister fra 25 forskellige lande konverterer Marbella til et farverigt skue under kunstfestivalen Festival Internacional de Arte.
Læs mere på www.artemarbella.com.

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

 

Dagens nyheder den 4. juni


Der rejses endnu et hegn ved grænsen mellem Gibraltar og Spanien.

Konflikt mellem Spanien og Gibraltar eskalerer
Gibraltar hævder at have retten til havet ud til en radius af tre sømil omkring enklaven, mens Spanien påberåber sig disse vande ved at pege på Utrecht-aftalen fra 1713, der som bekendt overlod klippehalvøen til Storbritannien, men hvori der kun står, at Gibraltar-boerne ’har ret til indsejling til enklavens havn’.
Denne uenighed har gennem årene givet anledning til mange sammenstød mellem de to naboer, deres fiskere samt politibetjente, og har bragt nærmest samtlige sind i kog. Og således har balladen fortsat og tilspidset sig de seneste uger.
Spanske fiskere, de fleste fra La Línea de la Concepción og Algeciras, har fortsat med at fiske inden for førnævnte radius, hvilket har fået myndighederne på Gibraltar, inklusive den britiske flåde, til at sætte ud for at tvinge de spanske fiskere væk, hvorefter Guardia Civils kystbevogtning også stod ud for at forhindre et sammenstød og eskortere de spanske fiskere væk.
Spaniens udenrigsminister, José Manuel García-Margallo, har siden opfordret fiskernes repræsentanter til at fortsætte forhandlinger direkte med myndighederne i den britiske enklave. Foreløbig er man blevet enige om at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal forsøge at finde en løsning.
”De, som står bag disse konfrontationer, er nødt til at bruge deres sunde fornuft og tage deres krav på vores territorium til den relevante internationale domstol,” har Gibraltars minister, Fabian Picardo, dog udtalt.
Spaniens minister for landbrug, fiskeri og miljø, Miguel Arias Cañete, har derimod opfordret den britiske regering til at indlede forhandlinger med Spanien for at ende de ’meningsløse konfrontationer’, mens Storbritanniens udenrigsminister, William Hague, stadig insisterer på, at der er tale om ’lokale problemer’.
Omkring 300 spanske fiskere og deres familier lever af fiskeri i Algeciras-bugten og området omkring Gibraltar.
Samtidig med balladen omkring fiskernes ret til farvandet har spansk politi iværksat forstærket kontrol af biler, der kører over grænsen fra Gibraltar, hvilket kun kan tolkes som en slags hævnaktion, og som har resulteret i kilometerlange køer.
Derudover har der været problemer med smuglere af narko og cigaretter, og i torsdags blev en politibetjent fra Gibraltar såret under et sammenstød med spanske smuglere, der var kravlet gennem et hul i hegnet på grænsen. Derfor er hegnet nu blevet repareret af myndighederne på Gibraltar, og det er første gang, de tager et sådan skridt, da det faktisk er uklart, hvem hegnet egentlig tilhører, ligesom man planlægger at opføre yderligere et hegn bag det, som kan betegnes som den egentlige grænse, der yderligere skal adskille de to parter, der har kæmpet om klippen siden 1713.


Euroer trækkes ud med lynets hast.

Nervøse investorer flygter fra Spanien
Omfanget af investorers manglende tillid til Spanien har resulteret i enorme udtag af midler investeret i obligationer, aktier og bankindskud, skriver El País.
Dagbladet henviser til nyligt offentliggjorte tal fra den spanske nationalbank, Banco de España, der viser, at investorer alene i marts måned tog omkring 66,2 milliarder euro ud af landet. Det er næsten dobbelt så meget som i december sidste år, hvor den tidligere rekord blev slået.
Ifølge den europæiske centralbank udførte private, ikke-residente investorer og selskaber næsten 31,5 milliarder euro i april, og inden for de seneste tolv måneder er investeringerne faldet med 103,735 milliarder euro. I samme periode er indskud fra spaniere og udlændinge med fast bopæl i Spanien steget med otte milliarder euro.


Finansminister Cristóbal Montoro.

Regionerne får fod på økonomien
”Planen har båret frugt,” sagde Spaniens finansminister, Cristóbal Montoro, da han i weekenden kunne meddele, at regionerne lykkedes med at overholde sine budgetter for årets første kvartal.
De 17 regioner var i høj grad ansvarlige for, at Spaniens budgetterede underskud på seks procent i forhold til bruttonationalproduktet endte med at blive næsten tre procentpoint højere i 2011.
Det skabte tvivl om centralregeringens evne til at kontrollere regionerne og har også været medvirkende til, at risikopræmien har nået hidtil ukendte højder, og aktierne har nået lavmål.
Men nu, takket være besparelser inden for primært uddannelses- og sundhedssektorerne, som er de to tungeste ansvarsområder for regionerne, holder de sig altså til budgetterne.
Cristóbal Montoro har desuden meddelt, at en mekanisme, hvormed staten kan understøtte regionernes kreditværdighed og tillade dem at optage lån på de samme betingelser som staten, vil blive indført denne uge.

Fra au pair-piger i Danmark til arbejdsslaver på Costa del Sol
Politiet i Torremolinos har anholdt fire personer for menneskehandel og illegal immigration. Politiet havde i tre måneder undersøgt gruppen, som de mener i mindst fem år har sørget for, at arbejdsslaver blev bragt fra Filippinerne til København, hvor de var blevet lovet job som au pair-piger, hvorefter de blev videresendt til deres virkelige destination, Costa del Sol. Før afrejsen til Danmark blev pigerne bedt om at betale en vis sum for rejsen og al den nødvendige dokumentation. Så snart pigerne fik visum, fløj de til Danmark og derefter til Málaga, hvor de blev indlogeret i en lille lejlighed i Torremolinos. Herefter blev de sendt ud at arbejde på Costa del Sol til 600–700 euro om måneden, hvoraf de skulle betale 500 euro til gerningsmændene. Blandt de dokumenter, politiet fandt i Torremolinos, var nøje ajourførte lister over hver piges gæld til gerningsmændene.


Det hårdt pressede marked for olivenolie kan være med til at forværre den økonomiske situation i Spanien. Særligt storproducenten Andalusien er truet.

Olivenolie skaber ny krise i Europa – Andalusien hårdt ramt
Efterspørgslen på olivenolie er faldende, og det kan gå ud over beskæftigelsen i de storproducerende landområder, der i forvejen døjer med høj arbejdsløshed – eksempelvis Spaniens største olivenolieleverandør, Andalusien. Spanien, Grækenland og Italien, der står for ca. 70 % af verdens olivenolieproduktion, er allerede hårdt ramte af den økonomiske krise, og forbrugernes dalende lyst til luksusolie truer med at gøre situationen endnu værre.
”Markedet er i alvorlig krise,” konstaterer Pekka Pesonen, leder af den europæiske landbrugsorganisation Copa-Cogeca i Bruxelles. ”Denne afgrøde er af afgørende betydning for de mest producerende lande, når det gælder om at opretholde beskæftigelsen i landdistrikterne.”
Prisen på middelhavskostens hovedingrediens er lige nu den laveste i 10 år, og samtidig har den største olivenproducent, Spanien, haft en rekordstor høst. Det betyder, at lagrene ved sæsonens slutning vil stige til 1,1 mio. tons, vurderer Jean-Louis Barjol, administrerende direktør for Det Internationale Olivenråd (IOR) i Madrid. Det svarer til en tredjedel af verdens samlede forbrug.
Som erstatning for olivenolie har de økonomisk trængte forbrugere i højere grad fået øjnene op for vegetabilske olier, som i Spanien kan handles til næsten en tredjedel af kvalitetsolivenolie.
IOR forventer, at efterspørgslen på olivenolie i Italien og Grækenland i år vil falde til 1995-niveauet, mens spanierne vil forbruge ligeså meget af fedtstoffet som i 2002.


De offentligt ansatte i Marbella ved endnu ikke, om de får løn de kommende måneder.

Marbella kan ikke betale deres kommunale ansatte i fremtiden
Marbella har ingen penge til at betale deres 3.400 ansatte i de kommende måneder. De ansatte er blevet betalt for maj måned, men borgmesteren, Ángeles Muñoz, har advaret om, at der bliver problemer de kommende måneder. Kommunen kæmper med at finde ressourcerne til at betale de månedlige lønninger på ti millioner euro.
Men Marbella er ikke den eneste kommune, der har problemer med at betale deres ansatte. Vélez-Málaga og Coín betaler begge lønningerne for sent, og 600 ansatte i Manilva har haft problemer siden starten af året.


David Silva stod for kampens eneste mål, da han på forarbejde af Iniesta grundlagde sejren mod Kina.

Spanien tog smal sejr over Kina

Den netop overståede weekend blev af mange EM-deltagere brugt til at spille de sidste træningskampe, inden det for alvor går løs om fire dage i Polen og Ukraine. For Spaniens vedkommende var modstanderen på papiret overkommelige Kina, der søndag aften gæstede Sevilla. Det var dog asiaterne, der chancemæssigt kom bedst fra start, og blandt andet et godt tilbud til den tidligere Celtic-spiller Zheng Zhi burde nok have sendt Kina i front. I stedet satte Spanien sig på kampen, og kun fantastisk målmandsspil af Zeng Cheng i det kinesiske mål gjorde, at europæerne ikke kom foran før fem minutter før tid, hvor Iniesta fandt David Silva. Dermed vandt Spanien sin 25. hjemmekamp i træk og kan tage til EM med to friske sejre i bagagen, da man i onsdags besejrede Sydkorea med 4-1. La Roja spiller første EM-kamp mod Italien den 10. juni kl. 18.

Udvalgte resultater fra weekendens testkampe:
Danmark – Australien: 2-0
Portugal – Tyrkiet: 1-3
Holland – Nordirland: 6-0
Norge – Kroatien: 1-1
Italien – Rusland: 0-3

¿Qué pasa? – de næste dage


Fisk til alle i Torremolinos – det kan være værd at vente i køen.

Helligdage

11. juni: Lokal helligdag i Coín og Marbella.

13. juni: Lokal helligdag i Frigiliana.

Benalmádena

Indtil 12. juni
Castillo Bil-Bil danner rammen om en udstilling af fotografier taget af medlemmer af Costa del Sol Photografic Society. Billederne vil siden blive solgt på en auktion, og pengene går til Cudeca.

Frigiliana

Indtil 30. juni
Udstilling med Arne Haugen Sørensen i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola

8. juni kl. 20.00
Et show baseret på Pink Floyd opføres på Salon Varietes. Entré på 952 474 542, eller se www.salonvarietestheatre.com.

8. og 29. juni kl. 20.30
Koret Coral Virgen del Mar kan opleves i kirken Nuestra Señora del Rosario på Plaza de la Constitución. Gratis entré.

Málaga

Indtil 10. juni
Picasso-museet huser en udstilling af fotografier af mesteren selv. Conmigo, yo mismo, yo, hedder samlingen. Museo Picasso Málaga, Palacio de Buenavista, Calle San Agustín.

Indtil 24. juni
Dinopetrea er navnet på en stor udstilling om dinosaurusser, som kan ses i kongrescentret, Palacio de Ferias y Congreses. Entré fra 5 euro.

Marbella

Indtil 19. juli
Multikunstneren José María Córdoba udstiller skulpturer og litografier i Museo del Grabado i den gamle bydel.

5. – 11. juni
Tid til årets byfest, Feria de San Bernabé.

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

8. – 10. juni
Internationale Dage med udstillinger, dans og musik, mad og drikke fra alverdens lande kan opleves i Mijas Pueblo.

9. juni kl. 16.00
EM-kampen Holland – Danmark på storskærm i restaurant Casa Danesa.
www.casadanesa.dk
. Bordbestilling 952 47 51 51.

13. juni kl. 16.00
EM-kampen Portugal-Danmark på storskærm i restaurant Casa Danesa.
www.casadanesa.dk
. Bordbestilling 952 47 51 51.

17. juni kl. 18.30
EM-kampen Danmark-Tyskland på storskærm i restaurant Casa Danesa.
www.casadanesa.dk
. Bordbestilling 952 47 51 51.

Torremolinos

7. juni
Día del Pescaito, dagen hvor man fejrer de små fisk. 10-12 tons grillede og friturestegte småfisk som ansjoser (boquerones) og sardiner samt blæksprutter og paella serveres ved middagstid til normalt 30.000 besøgende på strandpromenaden La Carihuela.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.