Det danske magasin i Spanien

Så skal vi til det igen. Siden jeg i 1975 begyndte at interessere mig for vitaminer, mineraler og diverse kosttilskud, har der med jævne mellemrum kørt en mere eller mindre seriøs hetz mod ovennævnte.

Jeg har egentlig besluttet at holde op med at interessere mig for den slags, for mig at se ofte ulødige indslag. Jeg ved personligt, hvad jeg tror på og har mange års gode erfaringer med det. Så må resten af verden såmænd skændes så meget de vil om diverse vitaminer og kosttilskud.
Det, der alligevel fik mig til at skrive denne artikel, var, da der i de danske TV-nyheder, som et af de store emner, blev oplyst, at det kunne være farligt at tage vitaminpiller. Bl.a. blev der vist klip fra ulykkelige og forvirrede forældre i en børneinstitution, som med denne nye viden omkring faren ved indtagelse af den daglige vitaminpille, følte sig usikre og ængstelige.
Efter min mening er det altid godt med en seriøs debat omkring fordele og ulemper indenfor sundhed og helse. Men det må være med en ÅBEN dagsorden og bør belyses fra mange forskellige og nuancerede vinkler og med mennesker, der har en viden og erfaring som de, uafhængigt af personlige interesser, renhjertede deler deres synspunkter ud af. Således belyst har det almindelige mennesker en mulighed for selv at føle og tage stilling til, hvad der føles rigtig og godt for hver enkelt.
At indgyde mennesker frygt er et uhyggeligt og meget stærkt våben, der bruges i mange forskellige sammenhænge til at manipulere os med. Jeg føler, det bliver gjort mere bevidst end vi overhovedet kan forestille os.
Det er forståelig, hvis vi bliver totalt forvirrede. Den ene dag hører vi, at halvdelen af alle mennesker mangler D-vitaminer og at det kan være medvirkende til en række lidelser. Vi får tudet ørerne fulde af, at der er for lidt selen i vores kost, og at det kan være en årsag til kræft. Der opstår uundgåeligt uregelmæssigheder og sygdomme som følge af enhver vitaminmangel.
Vil du gerne selv have mulighed for at vide noget mere og derudfra tage stilling til din daglige vitaminpille, uden at al din sparsomme fritid skal gå med at studere emnet, er der mange letlæselige studier på siden www.vitalraadet.dk
Som sagt er det mit levebrød at arbejde med vitaminer og kosttilskud. Jeg har gennem de mange år i denne sårbare og udskældte branche oplevet igen og igen, hvordan mange kroniske sygdomme kan forebygges og lindres ved hjælp af vitaminer og mineraler.

Kosten
Selvfølgelig skal kosten give dig den basale næring, og det er vigtigt, at vi tænker nøje over, hvad vi putter i munden.
At spise en sund kost kræver, at du ved noget om kroppens basale behov, bruger megen tid og omtanke i køkkenet, at du har adgang til sunde råvarer og undgår at ty til lette hovsa-løsninger, når den daglige mad skal på bordet eller i madpakken.
Det hævdes igen og igen fra offentlige myndigheder, at hvis du spiser en god og alsidig kost, får du de næringsstoffer, du har brug for. Hvis det var korrekt, undrer jeg mig over de øgede sygdomstilfælde af diabetes, hjertekarlidelser, kræft, gigtlidelser m.m.
Kvaliteten af vores fødevarer bliver til stadighed ringere og ringere. I stedet for at sige, hvordan vi kan gøre vores fødevarer sundere med de rigtige jordbundsforhold etc. ses der mere på profitten ved at kunne øge produktionen, sådan som jeg ser det. Hvis spinat f.eks. bliver dyrket ét sted, kan det være fuld af gode stoffer, bliver det dyrket i et andet område, kan næringsindholdet vise noget helt andet osv. osv. Helt ærligt, hvor mange af os har overskud til at sørge for en optimal, sund kost hver dag med mange grønsager og frugt dyrket under optimale forhold?
Vi udsættes for et hav af kemiske stoffer både fra maden, vores vand og ikke mindst fra luften, hvilket øger vores behov for vitaminer, mineraler m.m.
Har du mulighed for det, så foretræk de økologiske grønsager og frugter, og er du kødspiser, så få kød fra glade ustressede dyr, der har levet af økologisk foder, hvis det er muligt.
Der er en sand forvirring omkring, hvad sund kost er. Alle mulige kosteksperter siger snart det ene og bandlyser det andet. Vi er alle individuelle. En romersk filosof og healer sagde for flere tusind år siden, at hvad der er mad for det ene menneske kan være gift for et andet. Det ser vi tydeligt hos f.eks. allergikere. Behovet for og evnen til at nedbryde kosten afhænger også af, fra hvilken klimazone du kommer, og i hvilken du lever. Det er vigtigt at mærke efter, hvordan forskellige fødeemner påvirker dig. Derom er der skrevet en masse bøger bla. omkring blodtypediæter, stofskiftetype osv.
Uanset dit individuelle behov og ønske er der nogle enkelte kostråd, der gavner alle, nemlig: Sørg for rent drikkevand og drik et par liter dagligt. Spar på sukkerholdige fødevarer. Undgå sodavand og cola. Pas på med for megen kaffe og alkohol.
Undgå brug af mikrobølgeovn. I Rusland forbød man i 1976 brugen mikrobølgeovn. Du kan på Google finde en meget interessant side ”Before it is news”, hvor der er en lang liste over mikrobølgeovnens skadelige virkninger.

Vitaminerne
Jeg har svært ved at tro, at et fornuftigt indtag af vitaminer øger dødeligheden. De nyeste undersøgelser fra det amerikanske US National Poison Control System viser ingen dødsfald fra nogen vitaminer og mineraler.
Vil du gerne læse noget lødigt omkring vitaminer og mineraler, kan jeg på inderligste anbefale bogen ”Lev sundt med Vitaminer og Mineraler” af Henrik Dilling. Den er meget grundig og letlæselig og du bliver guidet gennem din krops behov for vitaminer og mineraler. Han har også et kapitel om brug af mikrobølgeovne.
Pladsen til denne artikel begrænser mig til bare en kort omtale af nogle af de vigtige vitaminer.

B-vitaminer
Vi deler groft vitaminerne op i de fedtopløselige, der er A, D, K og E samt de vandopløselige, der er alle B-vitaminerne og C-vitaminer.
B-vitaminerne er afhængige af hinanden og derfor er det vigtigt, at hele spektret gives samtidig. B-vitaminerne er en gruppe på otte vandopløselige vitaminer, der alle har forskellig virkning. Der kan dertil gives et enkelt B-vitamin efter behov. F.eks. er B1 meget populært her i myggesæsonen, da myg afskyr dette.
Børns vækst er afhængig af B-vitaminer. B-vitaminer aktiverer immunsystemet og er med til at forebygge cancer og alkoholens skadelige virkninger. De mennesker, der især har brug for tilskud af B-vitaminer, er dem, der spiser junk food, raffineret og færdiglavet mad, har stort sukker- og alkoholforbrug og desuden ældre mennesker.

C-vitaminer
C-vitamin er ikke kun ascorbinsyre, men en større gruppe af stoffer, der inkluderer bioflavoiderne. Den eneste bivirkning er, at man kan få tynd mave, hvis man overdoserer. Nobelpristageren og kemikeren Linus Pauling hævdede, at man kunne forlænge livet 12 – 18 år ved at tage 3200 til 12000 mg C-vitamin daglig. Efter min personlige mening er det tilstrækkeligt til den almindelige forebyggelse i hverdagen at tage 500 mg 2 x dagligt.
C-vitamin er en særdeles stærk antioxidant som er med til at forebygge aldring. Det hjælper ved udskillelse af alle giftige stoffer inklusiv tungmetaller og heroin. Det er fantastisk vigtigt for immunsystemet. Det holder vores bindevæv sammen og medvirker til at forebygge problemer med tandkød slimhinder, hud og øjne.
Obs. Er du ryger, skal du vide, at hver eneste cigaret bruger 25 mg C-vitamin. Ønsker du at få dit C-vitamin behov dækket vha. kosten, så sørg for en masse friske grønsager og frugter. Har det ligget mere end et par uger nedsættes indholdet af C-vitaminer.

D-vitaminer
D-vitaminer er vel nok det mest omtalte vitamin i de senere år. Forskellige undersøgelser har vist, at rigtig mange mennesker ikke har tilstrækkelig med D-vitamin i kroppen. D- vitamin er med til at forebygge kræft, autoimmune sygdomme, sukkersyge, for højt blodtryk, lungelidelser, fibromyalgi m.m. ligesom knoglerne også har brug for D-vitamin for at optage kalk og fosfor.

E-vitaminer
E-vitaminer arbejder især godt med C-vitaminer og selen. Ofte siges, at det er kvinders vitamin nr.1, idet det medvirker til dannelse af kønshormoner. Det er en vigtig antioxidant især sammen med selen. Vitaminet gør blodet letflydende, beskytter mod åreforkalkning og er med til at forebygge blodpropper. Og, hvilket jeg rigtig godt kan lide er, at det medvirker til at holde huden smidig og modvirker rynker.

A-vitamin
Det er et af de fedtopløselige vitaminer og er vigtigt for øjnene, huden og slimhinderne. Det er også vigtigt for frugtbarhed og vækst. Tag ikke ekstra tilskud, hvis du er gravid, da det kan øge riskoen for misdannelser. A-vitaminmangel ses ikke så ofte.

K-vitamin
K-vitamin er et af de vitaminer, der bliver meget omtalt i disse år. Der er tre forskellige K-vitaminer: K1 – K2 – K3. Vitaminet er vigtigt for optagelsen af kalk sammen med magnesium og D-vitamin. Vitaminet er også vigtigt for vores vitalitet, nyrer, lever, hjerte mm. K1 findes i grønne grønsager. K2 dannes mest af sunde tarmbakterier, overvejende mælkesyrebakterier. K3 er kunstigt og vandopløseligt.
Efter min bedste overbevisning er det derfor absolut unødvendige bekymringer at gøre sig over, at vi bliver skadet af et fornuftigt forbrug af vitaminer og mineraler. Tværtimod er det mere bekymrende, om vi får tilstrækkeligt af de vitaminer og mineraler, som vores krop har brug for. Det er mit synspunkt, efter mange års erfaring, at vi ikke kan spise os til dem i almindelig kost.

Af Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.