Det danske magasin i Spanien
I praktik hos Norrbom Marketing

I praktik hos Norrbom Marketing

Norrboms praktikanter: Hvem er vi?
Norrbom Marketing, virksomheden bag La Danesa, Det Norske Magasinet og En Sueco, har en ambition om løbende at have en mediegrafiker- og en journalistpraktikant tilknyttet kontoret i Centro Idea. For den mediegrafikstuderende betyder det, at tre måneder af den godt tre år lange virksomhedspraktik i Danmark kommer til at foregå på Costa del Sol, hvorefter han eller hun vender tilbage til sin danske arbejdsgiver. Udvekslingen af praktikanter sker i samarbejde med blandt andre Media College i Aalborg og tilfører – fortæller tidligere praktikanter – et friskt pust til praktikperioden og en oplevelse for livet.

Også for journalistpraktikanterne er det muligheden for en anderledes praktikoplevelse, der trækker. Et ophold hos Norrbom Marketing giver langt hen ad vejen de samme udfordringer, som man ville kunne få på en redaktion i Danmark, men tilsat nye omgivelser, ny kultur, fantastisk klima osv.
Ved løbende at have praktikanter opnår Norrbom Marketing selvfølgelig også en række fordele. De nye medarbejdere er med til at tilføre virksomheden friske impulser og bidrager til at holde magasinerne opdaterede med de nyeste idéer og tendenser fra deres respektive uddannelser. Og så er praktikantordningen naturligvis et ekstremt billigt alternativ til færdiguddannede mediegrafikere og journalister.
Med andre ord: ordningen er en win-win for alle parter.

 

Stine Hougaard, 20 år, student fra Silkeborg Gymnasium
Rystende nervøs, armhuler, der efterhånden lugtede som en død gnu, der havde ligget lidt for længe i solen, og hår, der havde det svært med den lave luftfugtighed i flyet, var det, der mødte Málagas lufthavn, da jeg ankom sent fredag aften den 2. marts. Endnu mere nervøs blev jeg, da ham, der skulle hente mig, ikke var at finde i lufthavnen – han havde dog sendt en anden chauffør. Nervøsiteten ville imidlertid ingen ende tage, da jeg inde fra den lejlighed, jeg troede, var min egen, hørte stemmer og grin. Uden nøgler eller nogen anden mulighed for at komme ind var den eneste løsning at ringe på døren. To fyre, der mest af alt lignede små drenge juleaften, åbnede, og den eneste reaktion, jeg kunne komme på, var: ”I bor ikke her, vel?” Til min lettelse skulle vi bare dele entré. Og det viste sig senere, at det var mine to medpraktikanter.

Som mange andre nyudklækkede studenter havde jeg ingen anelse om, hvad jeg skulle studere efter gymnasiet. Det eneste, jeg var sikker på, var, at jeg ikke skulle tilbage på skolebænken lige med det samme. Så da jeg under en ferie sidste sommer fik tilbuddet om at komme et halvt år i praktik hos Norrbom Marketing, var svaret et rungende ja! For det første for at komme til at bo i et land, som jeg mere eller mindre betragter som mit andet hjemland, og for det andet for at få en idé om, hvad det helt nøjagtigt er, jeg vil studere, når jeg engang kommer hjem igen.

I modsætning til mine medpraktikanter er jeg endnu ikke begyndt på min uddannelse. Så jeg har benyttet mig af den prestigefyldte blækspruttefunktion, hvor jeg beskæftiger mig med alt fra redaktionelt arbejde til fotografering og salg, for på et tidspunkt forhåbentlig at finde ud af, hvad det virkelig er, jeg brænder for, og hvad jeg har lyst til at beskæftige mig med på mit fremtidige studie. Så om seks måneder er jeg forhåbentligt blevet klogere på, hvor mine spidskompetencer ligger, og hvilket studie der bliver det endelige.

 

Andreas Müller, 24 år, journaliststuderende fra Syddansk Universitet i Odense
Jeg husker tydeligt, hvordan den helt uhørte varme i perfekt samspil med den spirende nervøsitet tvang svedperlerne ned ad min pande, da jeg første gang trådte ind på Norrbom Marketings kontorer. Det var fredag den 29. juli sidste år og mindre end 24 timer efter, jeg havde vendt den lunkne danske sommer ryggen og var trådt ud i Málagas overvældende varme. Foran mig lå seks måneders praktikophold på La Danesa. En aftale, som nærmest var kommet i stand ud af ingenting, men samtidig en mulighed, der syntes at være en perfekt kombination af uddannelse og tilfredsstillelse af min store rejselyst, som jeg endda overvejede at tage orlov fra studiet for at få stillet.

Den indledende nervøsitet blev hurtigt visket væk i kontorets behagelige atmosfære, og jeg husker, at jeg den fredag tog hjem til min lille lejlighed i Torremuelle fuld af fortrøstning for det kommende halve år. Weekenden blev brugt på stranden og til at lære mine nye venner i vores lille koloni af unge skandinaver på Kysten at kende. Mandag morgen fik jeg første interviewaftale på plads, og samtidig var den kommende weekend allerede fuldt booket. Mit spanske eventyr var begyndt.

Mod på mere
Efter de planlagte seks måneder var lysten på mere Spanien så stor, at jeg valgte at slå til, da jeg i fik muligheden for at forlænge opholdet. Derfor er jeg her nu til 1. oktober. På trods af min lille, slidte lejlighed i Fuengirola stortrives jeg i området, som jeg sagtens kunne se være mit hjem mange år fremover. Men grundet universitetets orlovsregler er jeg nødsaget til at vende tilbage til studiet inden længe. Jeg har dog svært ved at forestille mig, at det er sidste gang, jeg har boet i Spanien…

Andi Andersen, 25 år, i lære som mediegrafiker hos SignTeam i Viborg
For et lille halvt år siden fik jeg af min chef at vide, at der var mulighed for et tre måneder langt praktikophold i udlandet – i dette tilfælde Fuengirola i Málaga. Jeg kontaktede straks min studievejleder, Paul, på Media College Aalborg for at høre mere om, hvad det var for noget. Han fortalte, at opholdet var på en dansk virksomhed, hvor de lavede magasiner til fastboende skandinaver på Costa del Sol. Jeg tænkte, at det var en rigtig god og stor mulighed for at komme ud at se verden, lære noget nyt og møde nye, spændende mennesker. Jeg tog hjem på juleferie og snakkede med min kæreste, familie og venner om det og besluttede derefter, at det var en chance, jeg bare måtte tage.

Et par måneder senere, den 27. februar, ankom jeg til Pablo Ruiz Picasso Airport. Der stod jeg, nervøs og forvirret, og skulle finde en togstation, jeg ikke anede hvor var. Tankerne fløj gennem hovedet. Havde jeg nu taget den rigtige beslutning? Endelig fandt jeg min togstation og ankom snart til Fuengirola, mit nye hjem. Der mødte jeg min kontaktperson, Mugge, som viste mig op i den lejlighed, jeg nu bor i.

Jeg fik underskrevet lejekontrakten og tog med Mugge ud til min praktikplads, Norrbom Marketing. Mine nye kolleger virkede rigtig flinke, men jeg følte mig alligevel lidt utilpas i den nye situation. Kl. 17 fik vi fri, og jeg tog bussen hjem sammen med en af mine nye kollegaer, som viste mig lidt rundt i byen og hjalp mig med at komme på plads.

Alene hjemme i min nye lejlighed kunne jeg godt mærke, at jeg pludselig var langt væk fra min almindelige hverdag. Jeg savnede kæresten, familien og vennerne, og det gjorde det ikke bedre, at næste dag var en helligdag.

Første rigtige arbejdsdag var spændende. Jeg mødte en masse nye mennesker, fik helt nye arbejdsopgaver og blev sat ind i diverse computersystemer. Da vi sad i bussen på vej hjem, var hovedet fuldt af nye indtryk og informationer efter en lærerig dag. Et nyt kapitel i mit liv var skudt i gang.

Når jeg nu efter godt to måneder sidder her og skriver om det, tænker jeg tilbage på, hvor godt det har været at prøve noget nyt, få nogle nye udfordringer og nogle rigtig gode bekendtskaber. Jeg er virkelig glad for, at jeg er taget herned. Jeg har lært rigtig meget af det og har fundet ud af, hvilke ting jeg sætter pris på.

 

Fem skarpe til Norrboms praktikanter:

Hvad laver I udenfor arbejdstiden?

Andreas: Som praktikant her indgår man fra dag ét i et lille multinationalt fællesskab med naboerne fra Comunica. Vi går i byen, på stranden, ser fodbold, holder fester, tager på kulturelle ture eller noget helt sjette flere gange om ugen. Alle er velkomne, men ingen er forpligtet, så hvis man har lyst til en dag på sofaen, så er man selvfølgelig mere end velkommen til det. Det er helt perfekt, for man keder sig aldrig. Der er altid nogen, der er klar på at lave et eller andet.

Stine (udeboende for første gang): Jeg har virkelig genfundet respekten for min mor! Nu ved jeg virkelig, hvor mange ting der skal hænge sammen, for at en husholdning overhovedet kan fungere i forhold til indkøb, madlavning, rengøring osv. Men ellers nyder jeg det gode vejr, er sammen med de andre unge mennesker, der holder til hernede, får besøg fra Danmark og prøver ellers at nyde livet så meget som muligt.

Fortæl om nogle gode/sjove oplevelser, du har haft i Spanien?

Andi: En af de sjoveste oplevelser, jeg har haft hernede, var nok dengang, jeg var med nogle kollegaer og venner på Casino Torrequebrada. Vi var helt oppe at køre over rouletten og spillemaskinerne og kom stort set alle ud med et mindre overskud. Jeg selv tog derfra med 50 euro ekstra – spil ALTID på rød på rouletten.

Stine: Det er en konstant god oplevelse, at folk er så imødekommende og glade hernede. Men hvis jeg skal fremhæve enkelte episoder, må det være den meget fornemme ankomst, jeg fik af Andi og Andreas, der endte med en ordentlig hovedpine efter en tur på bar. Og så også lige at se Andreas give den gas som karaokekonge på den lokale karaokebar.

Hvordan er relationen og tonen mellem kollegerne på kontoret?

Andreas: Jeg synes, der er en dejlig fri og uformel tone på kontoret. Alle kan lave sjov med alle, og ledelsesstrukturen er så flad, at man ikke skal frygte for sit job, selv om man har uddelt endnu et ”æg” (10-0-sejr) til chefen i bordfodbold.

Andi: Mine nye kollegaer er rigtig flinke og gode til at samarbejde, og det betyder meget i en virksomhed som denne, da der er mange bolde i luften på én gang. Jeg føler, vi snakker rigtig godt sammen, og vi udviser respekt for hinandens arbejde.

Hvad er det bedste og værste ved at være her?

Stine: Det bedste ved at være her har for mit vedkommende været at flytte hjemmefra for første gang, men også det, at du er blevet tvunget ud i at være social. Jeg kendte ingen unge mennesker hernede, men er blevet taget utrolig godt imod. Du tvinger dig selv til at udvikle dig – hvilket jeg ser som utrolig positivt. Der er som sådan ikke noget, der er slemt. Jeg savner selvfølgelig familie og venner, men de er trods alt ikke mere end en tre og en halv time lang flyvetur væk.

Andreas: Jeg er helt sikkert modnet rigtig meget både menneskeligt og fagligt. Jeg har interviewet en masse spændende personer, som virkelig har givet mig noget at reflektere over, og jeg er blevet presset til at udvikle mig som journalist. Udenfor jobbet har jeg fået suverænt gode venner, ligesom det har været lærerigt at bo alene i en helt fremmed kultur. Det stort set eneste negative ved opholdet har været de tre kolde vintermåneder. Jeg havde udelukkende koldt vand i to og en halv måned, og lejligheden var elendigt isoleret og kun udstyret med tæpper og en lille elektrisk radiator til at holde varmen.

Andi (1,90 høj): Det bedste er varmen, festerne og de nye venner, man har fået. Man oplever mange nye ting og ser en masse spændende steder. Det værste er savn af kæreste, familie og venner – og at man sover dårligt, fordi sengene hernede er lavet til meget små mennesker.

Kan du anbefale et praktikophold i udlandet til andre?

Andi: Jeg kan helt klart anbefale andre at tage af sted på et praktikophold i udlandet, for der er så mange fordele ved det: Man lærer en masse nye mennesker at kende, man bliver udfordret i sit fag og får en super god oplevelse.

Stine: Hvad enten det er i Spanien eller i Danmark, vil jeg klart kunne anbefale det. Norrbom Marketing har den fordel, at de har utrolig mange arbejdsområder repræsenteret og derfor mange muligheder for praktikophold. Og så er der jo godt vejr hernede.

Andreas: Helt sikkert! Jeg tror, alle danskere vil have godt af et længerevarende ophold i udlandet. Man finder for alvor ud af, hvor forkælede vi er med ting, vi tager for givet, som skandinavisk velfærdssystem, lav arbejdsløshed, lavt bureaukratiniveau osv. Omvendt kan danskerne lære rigtig meget af spanierne, hvis åbenhed, venlighed og afslappede tilgang til mange ting i mine øjne er befriende.

Af Andreas Müller

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.