Det danske magasin i Spanien
Nyheder april 2012


Desperate forældre har fået nyt håb og efterlyser deres børn på alle mulige måder.

Nonne anklaget i sagen om stjålne babyer
Søster María Gómez Valbuena blev i slutningen af marts blevet anklaget for at have stjålet børn fra deres forældre. Nonnens navn var dukket op i adskillige søgsmål fra desperate forældre, som mener, at deres børn blev tvangsfjernet og ikke var enten dødfødt eller døde umiddelbart efter fødslen, sådan som nonner og læger ellers fortalte dem.
Hun er den første til at blive anklaget i sagen, der kan inkludere op til 30.000 børn, måske endnu flere.
Adoptionerne skulle være begyndt under diktaturet i starten af 1940’erne og fortsatte selv efter demokratiet blev indført godt 30 år senere. Den nyeste, kendte sag stammer fra 1982. Først var det en praksis, man brugte for at straffe forældre, der støttede republikanerne under borgerkrigen, og enlige kvinder anset som uværdige forældre, men det endte som en lukrativ forretning, der lænede sig op ad en lov, der tillod tvangsadoption. Loven blev først ændret i 1987.
Nogle af forældrene blev fortalt, at barnet var dødt, og at man allerede havde begravet det. Andre forældre blev vist et andet dødt barn og deltog i fiktive begravelser af tomme kister. Mange af forældrene har dog lige siden været i tvivl, og i 2008 begyndte historiker Richard Vinyes og dommer Baltasar Garzón at undersøge nogle af sagerne.
Både læger, sygeplejere og nonner skulle have tvangsfjernet nyfødte børn og solgt dem til mere ”værdige” forældre.
Foreløbig har María Gómez Valbuena nægtet at udtale sig.

 


Statsminister Mariano Rajoy leverer advarsel om øgede skatter i kongressen.

Skattestigninger i sigte
Siden EU-kommissionen beordrede Spanien til at fastholde budgettet til et underskud på højst 5,3 procent, og ikke som planlagt 5,8 procent af bruttonationalproduktet for indeværende år, har regeringen forsøgt at finde veje til yderligere besparelser eller, selvfølgelig, øgede indtægter på omkring fem milliarder euro.
Således er turen nu igen kommet til skatterne, IRPF’en.
Statsminister Mariano Rajoy (PP) forklarede i marts kongresmedlemmerne, at regeringen vil ”korrigere skattestigningen i nær fremtid”. Han forklarede dog ikke, hvem der kommer til at betale hvor meget mere.
Der skal spares i alt 35 milliarder euro på finansloven anno 2012.

 


Stadig dyrest i Málaga-provinsen.

Benzinpriserne tager endnu et hop opad
Priserne på benzin og diesel er steget endnu engang og slår igen alle rekorder.
Benzinen er steget med 0,98 procent, og en liter (95) koster nu gennemsnitligt 1,45 euro.
Dieselen er steget med hele 1,91 procent til en gennemsnitspris på 1,39 euro.
Priserne i Málaga-provinsen ligger stadig over landsgennemsnittet, mens priserne i Spanien stadig ligger under EU-snittet, der lyder på 1,634 euro for en liter benzin og 1,515 euro for en liter diesel.

 


Det famøse kys.

Iker Casillas og Andrés Iniesta skal giftes
Iker Iniesta og Andrés Iniesta skal giftes i juli – med hver deres kæreste.
Målmand hos Real Madrid og det spanske fodboldlandshold, Iker Casillas, og Tv-rapporter Sara Carbenoro gifter sig på en endnu ukendt dato i juli.
De to blev for alvor kendt som et par i 2010, da Spanien vandt VM i bold. Hun var med som Tv-reporter for Telecinco, og da hun skulle interviewe ham om finalekampen, svarede han med et spontant kys for åben skærm.
FC Barcelona-spilleren og målkonge til VM Andrés Iniesta derimod har sammen med sin kæreste gennem mange år, Ana Ortiz, sat datoen til den 8. juli. Parret har en datter sammen, som blev født ni måneder efter verdensmesterskaberne.

 


Den fredelige park gemte på dynamit fra et sort kapitel af Spaniens historie.

Bombemateriale fra GRAPO fundet i Madrid-park
Et par gadefejere er faldet over en mystisk pakke i parken Emperatriz María de Asturia nær Plaza Elíptica.
Politiet blev tilkaldt, og pakken viste sig at indeholde bombemateriale, en mobiltelefon, dokumenter og avisudklip. Sidstnævnte har overbevist politiet om, at pakken blevet gemt eller glemt der af medlemmer af terroristgruppen GRAPO for omkring 12 år siden.
Gruppens historie er blevet overskygget af den langt mere voldelige gruppe, baskiske ETA. Men GRAPO, der står for Grupos de Resistencia Antifascista Primero de Octubre, var en antikapitalistisk gruppe, der blev grundlagt den 1. oktober 1975. Siden da nåede dens medlemmer at udføre en lang række attentater – og at dræbe 82 personer.
Gruppen formodes at være desintegreret i slutningen af 2000.
Flere af deres attentater skulle være mod ETT-kontorer, som formidler midlertidigt arbejde, som man anså som et udtryk for udnyttelse af proletariatet. Flere gange, som i 2000 i Sevilla, Vigo og Valencia, adviserede gruppen dog politiet, som nåede at detonere bomberne.
Derudover har GRAPO beskæftiget sig med kidnapninger, som sandsynligvis har finansieret medlemmernes eksistens og aktiviteter. Et af ofrene var Publio Cordón Munilla, en forretningsmand fra Zaragoza, som blev kindnappet den 27. juni 1995, men selvom hans familie allerede samme år betalte løsesummen på 400 millioner pesetas, er han endnu ikke fundet.
I 2006 konkluderede den spanske højesteret, at GRAPO var grundlagt som den voldelige fraktion af det daværende kommunistiske parti, Partido Comunista de España.
Politiet finkæmmer nu parken og pakken for at se, om der skulle være fingertryk eller andre spor, som kan lede til GRAPO-aktivister, der eventuelt stadig måtte være på fri fod.

 


Regeringen holder nu flyene i luften.

Iberias besætningsmedlemmer afblæser strejke
Iberias piloter havde sammen med deres fagforening Sepla planlagt 24 punktstrejker fordelt over de næste tre måneder, bl.a. også skulle være strejke i påsken i begyndelsen af april.
Strejkerne skulle følge op på de 12 strejkedage, som siden slutningen af december har holdt den halve flåde på landjorden. Først var det kun piloterne, som strejkede, men også kabinepersonalet og deres fagforening, Stavia, har fulgt trop.
Den flyvende bemanding er utilfreds med oprettelsen af Iberias nye lavprisselskab, Iberia Express, der ifølge dem vil koste 8.000 arbejdspladser i selve Iberia, men det søsættes altså den 25. marts.
Gennem de seneste måneder har regeringen via ministeriet for offentlige arbejder (Fomento) og beskæftigelsesministeriet forsøgt at mægle, uden dog at bringe arbejdsgiverne og arbejdstagerne nærmere hinanden.
I går lykkedes det dog ministerierne at få fagforeningerne til at afblæse strejkerne og i stedet indgå i forhandlinger, hvor de skal få lov til at komme med forslag til, hvordan man kan redde jobs i Iberia.
Hver strejkedag har kostet selskabet omkring tre millioner euro.

 


Guerrero anholdes, da dommer frygtede, han ville flygte.

Første fængsling i Andalusiens pensionsskandale
Den hovedmistænkte i skandalen omkring de illegale ERE-pensioner i Andalusien blev i marts den første til at blive varetægtsfængslet i sagen.
Forhenværende rådmand med ansvar for beskæftigelsesområdet i Junta de Andalucía Francisco Javier Guerrero (PSOE) blev lørdag hentet af politiet efter ordre fra sagens dommer, Mercedes Alaya. Hun frygtede, at han ville flygte.
Han mistænkes for at have stået for godkendelser af pensioner til personer, der slet ikke var berettiget hertil. Pengene var i stedet tiltænkt kriseramte virksomheder, så de kan tilbyde overflødigt personale en form for førtidspension. Dommer Alaya er i gang med at optrævle den miserable affære, hvori der kan være tale om bedrageri for så meget som 647 millioner euro.
Guerrero er mistænkt for at personligt at have tildelt mange af disse pensioner og for at have udnyttet dem til sin egen fordel frem for resten af andalusierne. Anholdelsen kom efter flere dages afhøringer af hans tidligere kolleger i Junta de Andalucía.
Han udtalte i lørdags, at han mener, at alle dem, han godkendte pensioner til, havde ret til dem. Inklusive hans svigermor.

 


Flygtede for seks år siden.

Malaya-skandalen: Carlos Fernández er flygtet til Argentina
Tidligere byrådsmedlem i Marbella Carlos Fernández forsvandt for seks år siden. Det var, da jorden for alvor begyndte at brænde under ham og en lang række andre lokalpolitikere samt forretningsfolk i forbindelse med korruptionsskandalen Malaya.
Afhøringerne er som bekendt i gang i den gigantiske sag, og her har hans forhenværende kollega og tidligere borgmester Marisol Yaghüe netop fortalt, at han gemmer sig i Argentina. Hun sagde desuden, at en af hendes venner i 2006 havde mødt Fernández i lufthavnen i Buenos Aires, og at det spanske politi ”sagtens havde kunnet finde ham, hvis de ville.”

 


Forretninger i Puerto Banús altid populære.

50 % flere forretninger i Marbella
På trods af alt åbner der faktisk flere nye forretninger i Marbella end tidligere, meddeler rådmand med ansvar for handel, José Eduardo Díaz.
Han udtaler, at kommunen har udstedt flere åbningstilladelser og ændret ejerskabet i allerede eksisterende forretninger i december 2011 og januar 2012 end i samme periode for et år siden. Man har nu givet tilladelse til åbningen af 56 forretninger, og det er en stigning på 50 procent. De fleste er tøjforretninger, rejsebureauer og frisørsaloner.
Kommunen tilskriver øgningen den nye ordning, hvormed man kan få en åbningstilladelse i løbet af meget kort tid. Det kaldes ”Permisos Exprés”, men også det faktum, at handelen i kommunen går rigtigt godt.
I hele 2011 gav kommunen åbningstilladelse til 976 forretninger, hvilket var 180 flere end året før.

 


Kvinder fratages deres ret er at blive mor, mener Ruiz-Gallardón.

Abort er lig med diskrimination
”Det er en systematisk form for diskrimination, som tvinger kvinder til at få foretaget abort,” lød det i går i kongressen i Madrid fra justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón (PP), som videre sagde, at ”Kvinder fratages deres ret til at blive mor. Ingen kvinde skulle tvinges til at abortere på grund af familie, arbejde eller sociale konflikter”.
Udtalelserne anses at være den ventede opvarmning til ændringen af den gældende abortlov, som den tidligere socialistiske regering indførte. Den giver kvinder ret til fri abort i graviditetens første 14 uger, ligesom unge kvinder mellem 16 og 18 år kan få foretaget en abort uden at forældrene informeres herom.
Ikke uventet blev justitsministerens holdning mødt med vilde protester både i kongressen og efterfølgende i pressen og befolkningen.
Foreningen af abortklinikkerne, Asociación de Clínicas Acreditadas para la Interrupción del Embarazp (ACAI), mener, at strengere regler vil føre til udbredelse af illegale aborter, eftersom en kvinde, som ønsker at afbryde en graviditet, ”gør det på den ene eller den anden måde”. Foreningen svarer også igen på justitsministerens udtalelser omkring diskrimination og tvang:
”At tvinge en kvinde til at fortsætte med en graviditet er lige så alvorligt som at tvinge en kvinde til at afbryde en ønsket graviditet.”

 

Og så troede man, det gik så skidt
To nye spanske navne er at finde på magasinet Forbes’ nye liste over verdens über rige mennesker.
Det betyder, at 16 spaniere nu kan nyde godt af, hvad der svarer til en milliard dollar, som det kræver for at komme på listen.
Det er Daniel Badenes fra mineselskabet Glencore og Gabriel Escarrer fra hotelkæden Meliá, der nu har tilsluttet sig klubben af rige spaniere, der bl.a. inkluderer Amancio Ortega – ham med Zara og alle de andre tøjforretning – som er verdens femte rigeste person.
Den samlede liste er steget fra 1.210 til 1.226 virkeligt rige, og øverst ligger igen Carlos Slim fra Mexico med 69 milliarder dollar, mens Bill Gates er nummer to med 61 milliarder dollar.

 

Kan spansk fodbold gå bankerot?
De store spanske fodboldklubber skylder skattevæsnet 752 millioner euro. Men mens resten af samfundet skal spare, arbejdsløsheden synes uden ende og stadig flere almindelige mennesker bliver hjemløse, lader fodboldtemplerne til at være fredede.
De seneste fire år er gælden steget med 150 millioner euro, og PSOE, som havde regeringsmagten i den periode, mener, at det er ”logisk”, at også klubbernes økonomi går trægt, og at gælden er akkumuleret.
Udover gælden på 752 millioner euro, der er præcise tal fra Hacienda per 1. januar 2012, skylder klubberne også adskillige millioner
euro til den offentlige sygesikring, Seguridad Social. Dette beløb er endnu ikke offentliggjort, men kan meget vel være i samme størrelsesorden.
Venstrefløjskoalitionen IU har nu begrædt den uholdbare situation, og regeringen, ledet af PP, har givet et gult kort, der advarer om, at ingen skal forskelsbehandles og at også denne ”boble” kan briste.

 


Så fint skal der også være i centrum.

Torre del Mars centrale gader skal konverteres til gågader
Kommunen i Vélez-Málaga vil konvertere to af Torre del Mars centrale gader til gågader, skriver Diario Sur.
Det drejer sig om en stor del af Calle del Mar, som gennem mange år har været den principielles færdselsåre ind til byen, men også Calle Saladero Viejo.
Borgmesteren, Francisco Delgado (PP), er blevet enige med handelstandsforeningen i Torre del Mar (ACET) om at renovere området. Det vides endnu ikke, hvornår arbejdet starter, kun at det kommer til at koste omkring 1,5 millioner euro, og at de penge skal først findes. Men når renoveringsarbejdet er færdigt vil det være muligt at have goder udstillet og cafeborde placeret på gågaderne, og dermed vil der blive pustet nyt liv i centrum af byen.

 


Direktør Hans Hugo From (i midten) i selskab med løbsdeltagerne, Francisco Fernandez fra Málaga og Almudena Rodríquez fra Sevilla.

Helle Hollis støtter sporten og sundheden
Søndag den 18. marts afvikles det 22. Málaga Halvmaraton med start fra Estadio de Atletismo i Málaga – en begivenhed, der indgår i Andalusiens officielle løbskalender.
Ruten på 21.097 km går fra stadion langs Málaga-bugten ud til Baños del Carmen og tilbage igennem den gamle bykerne til stadion.
Der bliver samtidig arrangeret et 5 km løb for de mindre energiske.
Der er 3.500 tilmeldte til halvmaraton og 500 deltagere i 5 km-løbet.
Det lokale danske biludlejningsfirma Helle Hollis er igen sponsor på de biler, der skal bruges til at transportere de frivillige hjælpere, løbere, vand og frugt rundt på ruten.
Løbet støttes økonomisk af Junta de Andalucía, som under præsentationen bl.a. oplyste, at statistikker har vist at én euro investeret i sport genererer 50 euro i besparelse i sundhedssektoren.
Fra Helle Hollis løber foruden direktør Hans Hugo From to andre medarbejdere, økonomichef Mette Broe Aagaard og Juan Manuel Vega fra firmaets Fuengirola-afdeling.

 


367 siders spænding fra den spanske hovedstad.

Dansk forfatter udgiver spændingsromanen Moncloa-Syndromet
Lars Kofoed udgav den 7. marts sin debutroman, spændingsromanen Moncloa-Syndromet.
Som navnet afslører, er der tale om politisk spænding på romanens 367 sider. Den nybagte forfatter fortæller om handlingen:
”Henrik Madsen accepterer en udstationering i Madrid og håber, at han dermed vil kunne redde sit skrøbelige ægteskab og sin haltende karriere i et dansk medicinalfirma. Men han hvirvles ind i livsfarlige konspirationer udtænkt i Moncloa, det spanske statsministerium, hvor landets ministerpræsident har lagt en hemmelig plan for endelig at besejre ETA, den baskiske terrorbevægelse, og dermed sikre sig pladsen i historiebøgerne som en ægte statsmand.
Hans ambitiøse kvindelige viceministerpræsident bærer også rundt på en hemmelighed, som hun er sikker på vil kunne knuse hendes karriere, hvis politiske modstandere får nys om det.
Med livet som indsats, og på trods af den depression han kæmper med efter sin kones død, beslutter journalisten Navarro sig for at efterforske omstændighederne omkring et voldsomt bombeattentat på sin avis El Globo og kommer samtidig i besiddelse af dokumenter, som vil kunne føre ham på sporet af en omfattende sammensværgelse mod det spanske demokrati.”
Lars Kofoed har boet i Madrid siden 1995. Han er spansk gift, har tre børn og driver sin egen virksomhed.
Moncloa-Syndromet kan købes online på forskellige danske boghandler-hjemmesider.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.