De tre spanske prinsesser, eller infantas, som Elena, Cristina og Letizia også tituleres, spiller hver deres rolle i de aktuelle dramaer sat op på og omkring kongefamiliens palads, Palacio de la Zarzuela.
Paladset har givet navn til denne specielle, spanske blanding af opera og musical, ofte krydret med humor og sarkasme, og i denne ånd foregår da også de aktuelle dramaer. At Zarzuela så også er en fiskesuppe, vedkommer slet ikke denne historie.
Faktisk er det den ene af de tre prinsessers mand, som har stået for opsætningen af første akt. Cristinas Iñaki er anklaget for at have lokket adskillige millioner euro ud af lokale myndigheder, men man må ikke bede myndighederne betale alt for meget for en serviceydelse med den begrundelse, at man er gift med en prinsesse. Men mere om det senere, for i mellemtiden så har hans – formodede, som hans svigerfar påminder om – bedrag sat tilskuernes sind i kog og modstandere af monarkiet op på de virtuelle og de trykte sæbebokse, hvilket har resulteret i en historisk begivenhed, nemlig det at kongehuset har offentliggjort familiens apanage.
Derudover er selvfølgelig genopførslerne af dramaerne omkring tronfølgen, Elenas og Letizias skilsmisser og sidstnævntes ikke-blå blod og mulige anoreksi på plakaten.
To af aktørerne er født med guldskeer i munden, som gør dem selvskrevne i denne zarzuela, mens den tredje har giftet sig til en rolle i stykket.
Birolle fra en retmæssige kronarving
Prinsesse Elena spiller den mindste rolle, ja nærmest en birolle bliver det til for hendes vedkommende.
Hun spiller den ellers glimrende. For ganske vist er hun, den ældste af kongeparrets tre børn, blevet snydt for rollen som tronarving, som et utidssvarende system i stedet har givet til hendes lillebror, mens hun selv, eftersom broderen har fået to børn, er hensat til en fjerdeplads i tronfølgen. Men hun smiler næsten altid og holder en værdig holdning, selvom man kan ane en lidt melankolsk sjæl, som hun må have arvet fra sin græskfødte mor, dronning Sofia.
– Skulle ikke mine børn have været forrest i køen til tronen? kan man næsten høre hende hviske. Og så havde hun og hendes nu forhenværende ægtemand med det ikke uimponerende navn Jaime Rafael Ramos María de Marichalar y Sáenz de Tejada, ellers sørget for, at den ældste af deres to børn ’endda var en dreng’, som dronning Margrethe ville have sagt.
Ellers gør Elena ikke meget væsen af sig og efter skilsmissen fra Jaime, som selv det meste af den katolske højrefløj snart har tilgivet eller i det mindste vænnet sig til, påtager hun sig kun få replikker i forbindelse med repræsentation af kongehuset og forskellige velgørende formål.
Letizia – den fraskilte, kommende dronning
Letizia – med de civile efternavne Ortiz og Rocasolano – giftede sig som bekendt og i alle tilfælde tidligere nævnt til en rolle i stykket.
Det var fra starten kontroversielt, at hun blev castet til denne rolle, eftersom hun er fraskilt.
Og Letizia og hendes omgivelser har fortsat med at udspille egne dramaer i denne zarzuela, hvortil hun i øvrigt flyttede i 2003; lige efter forlovelsen med Felipe var blevet offentliggjort.
Den ene af hendes to søstre, Érika, blev i februar 2007 fundet død i sin lejlighed i Madrid. Hun, altså søsteren, havde sygeorlov fra sit arbejde på grund af en depression, og hun formodes at have begået selvmord med en overdosis af medicin. Men det var rygtet, der er forblevet sådan, eftersom det aldrig er blevet modsagt.
Letizia har siden holdt dramaet omkring sig selv i gang ved at blive tyndere og tyndere, men kongehuset afviser, at hun lider af anoreksi. Men det gør den tidigere journalist til en perfekt model for spanske designere som Lorenzo Caprile og Felipe Varela, som har givet konkurrence til altid velklædte Carla Bruni, samt tøjmærkerne Zara og Mango tilsat 10 cm høje hæle for at matche Felipes 197 cm, hvormed hun har er blevet en rollemodel og en levende reklamesøjle for spansk mode, selvom det måske er sceneskræk, der har ført hende til den åbenlyse spisevægring og plastikkirurgi. Sidstnævnte skulle dog være for at bedre et åndedrætsbesvær.
Nå, men uanset hvad, så har hun spillet den vigtigste rolle; at producere to tronarvinger.
Cristina den vrede
Hun er vred. Og hun bidrager til det tragiske aspekt af stykket. Det skyldes hendes mand, Iñaki Urdangarín. Han har ellers fremstået som den ideelle svigersøn, eftersom han er basker (så tilfredsstillede man dem en smule, når nu de ikke kan få et eget land), opvokset i Catalonien (ditto) og var professionel håndboldspiller (altid populært), der har spillet på det spanske håndboldlandshold.
Men uagtet sin herkomst og sine sportslige bedrifter, så står han nu anklaget for bedrageri i forbindelse med sin organisation, Instituto Nóos. Han skulle have snydt så meget som 5,8 millioner euro ud af de lokale myndigheder på Balearerne og i Valencia ved at kræve ågerpriser for at arrangere konferencer for sport og turisme. Nóos skulle være en ikke-lukrativ organisation, men alligevel er der tilsyneladende overført penge herfra og til en række konti i skattely som Schweiz samt til et ejendomsselskab, kaldet Aizoon, som han ejer sammen med Cristina. Han blev afhørt i februar, sagen fortsætter, men prinsessen skal ikke afhøres, selvom hun på bare et par år skulle have tjent 571.000 euro efter at have investeret blot 1.500 euro i selskabet.
– Lad os være i fred, ytrede prinsessen, da hun og gemalen var i Spanien – de er ellers bosat i Washington, hvor han arbejder for Telefónica. Men det er vist for meget at forlange, når man er ansat ved det offentlige for at statuere et forbillede.
Hvad hun siger til gemalen, når de er alene, forbliver en statshemmelighed.
Og så er hun vred over, at hans forretningsaffære, som ikke længere kun foregår i kulisserne, har skabt splid i familien, så meget så hun og familien sidste år valgte eller blev tvunget til ikke at holde jul sammen med den øvrige familie på La Zarzuela.
Kongens apanage og almisser
Iñaki Urdangaríns sag har smittet det ellers immune spanske kongehus. Derfor besluttede kong Juan Carlos sidste år at offentliggøre apanagernes pålydender. Det var første gang i historien, at offentligheden fik kendskab til, hvad den spanske kongefamilie egentlig tjener.
I 2012 tjener kongen 292.000 euro, som er delt op i 140.000 i egentlig løn og 151.000 til dækning af udgifter i forbindelse med repræsentation. Fra lønnen skal trækkes 40 procent i skat (IRPF), mens han ikke betaler til Seguridad Social.
Felipe får sammenlagt godt 146.000 euro.
Kongehuset informerer sært nok, at det er kongen, som ”distribuerer” lønningerne til de tre prinsesser i vores historie. Og måske endnu mere sært er det, at deres lønninger lægges sammen med dronningens, og de fires lønninger eller dækningen af deres udgifter, som det er kaldt, er opgivet til samlet at være 375.000 euro. Vi får ikke at vide, hvem der får hvor meget eller hvorfor. Det formodes dog, at Letizia og dronning Sofia får mere, eftersom Elena og Cristina får løn for deres arbejde.
Urdangarín får ingenting. Men han kan jo klare sig selv.
Kongehuset anslås at koste den spanske stat omkring 8,4 millioner euro, hvoraf 47,89 procent går til medarbejdere, og så dækker resten udgifterne drift af kongepaladset La Almudena centrum af Madrid, paladset La Zarzuela og altså en dronning og tre prinsesser.
Blå bøger
Elena
Fulde navn: Elena María Isabel Dominica de Silos de Borbón y de Grecia. Hun fik i 1995 titlen hertugtinde af Lugo.
Født: D. 20. december 1963 i Madrid.
Erhverv: Arbejder for Fundación Mapfre.
Civil status: Skilt fra Jaime de Marichalar i 2010, de havde været gift siden 1995. Hun bor i Madrid.
Børn: Felipe Juan og Victoria Federica.
Det vidste du måske ikke: Hun er ligesom sine forældre medlem af Bilderberg Gruppen.
Cristina
Fulde navn: Cristina Federica Victoria Antonia de la Santísima Trinidad de Borbón y Grecia. I 1997 blev hun desuden hertuginde af Palma de Mallorca.
Født: D. 13. juni 1965 i Madrid.
Erhverv: Arbejder for Fundación La Caixa.
Civil status: Gift med Iñaki Urdangarín Liebaert. Familien bor i dag i Washington, USA.
Børn: Juan Valentín, Pablo Nicolás, Miguel og Irene.
Det vidste du måske ikke: Hun elsker at spille piano og har haft ønsker om at give koncerter. I 1988 deltog hun i OL i Seoul, hvor hun var flagbærer. Hun er nummer syv i tronfølgen.
Letizia
Fulde navn: Letizia Ortiz Rocasolano. Og så har hun titlerne prinsesse af Asturien og Gerona, hertuginde af Viana og Montblanc samt
grevinde af Cervera.
Født: D. 15. september 1972 i Oviedo
Erhverv: Uddannet journalist. I dag arbejder hun som prinsesse og repræsenterer kongehuset ved diverse arrangementer.
Gift: Med kronprins Felipe.
Børn: Leonor, der forventes at blive dronning, og Sofia.
Det vidste du måske ikke: Eftersom hun blev gift borgerligt den første gang, var det ikke nødvendigt at få det ægteskab annulleret af paven for at hun og Felipe kunne blive viet i kirken.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001