Det danske magasin i Spanien

Málagas udstillingscenter for samtidskunst, Centro de Arte Contemporáneo, der i daglig tale har det nemmere navn ”CAC”, er i storform. Programmet for 2012 er nu fastlagt, og der er tale om en perlerække af internationalt kendte kunstnere, som kommer på besøg.
Der er højt til loftet i CAC-bygningen, og det svarer godt til kvalitetsniveauet for den kunst, som bygningen lægger rum til. I år er der to højdespringere fra kunstens elitedivision på CAC’s program: Thomas Ruff og William Kentridge. Ifølge kunstportalen artfacts.net er de to herrer henholdsvis nummer 19 og 20 blandt de 100 mest omtalt kunstnere i verden. Thomas Ruff sluttede sin udstilling den 29. januar, medens vi får glæde af William Kentridge helt frem til den 13. maj.
Når man træder ind i CAC-bygningen, kan man nemt tro, at der tale om en velgennemtænkt arkitektonisk idé, der kan matche den slags bygninger i storbyer som Berlin og New York. Men sandheden er, at CAC-bygningen oprindelig har været et engrosmarked, som i 2003 blev forvandlet til et kunsttempel med et udstillingsareal på 2400 m2. Det højloftede rustikke byggeri passer eminent til moderne kunst, og har næsten en katedralagtig karakter.

Ingen smalhals hos CAC
Trods krise og budgetnedskæringer er der ikke tale om, at livremmen skal spændes ind her.
De 3 millioner euro, som Málaga kommune årligt bevilger, bliver der ikke rørt ved. CAC er blevet en institution, som giver byen så meget prestige, at man hellere vil skrue ned for gadebelysningen i Málaga end at pille ved kunstcentrets budget.
Ved hver eneste åbning af særudstillingerne kommer byens borgmester, Francisco de la Torre, til en pressekonference. Det er kun et udtryk for den politiske påskønnelse og interesse for udstillingerne. Politikerne blander sig ikke i, hvordan CAC driver sin udstillingsvirksomhed – her har man fuld tillid til centrets ledelse.

CAC er også et formidlingscenter
Ud over at være et udstillingssted er det et bevidst valg fra ledelsens side, at CAC også skal være et formidlingscenter for samtidskunst. På tirsdage og torsdage er der gratis guidede rundvisninger mellem kl. 18 og 19. Men kunsten er til for alle aldre, og børn er mere end velkomne på CAC. Om formiddagene er der en livlig trafik af skoleklasser, der er på omvisning med centrets guider. Bagerst i udstillingshallen er der et børneværksted, hvor forældre har mulighed for at få deres børn passet, medens de går på udstilling.

Se frem til William Kentridge
Museet er særligt stolt over at have den sydafrikanske kunstner William Kentridge med i programmet i år.
William Kentridge arbejder med kultegnede animationsfilm, hvor alt er i konstant forvandling. Tingene gror op, og forsvinder i drømmeagtige forløb. Beskueren hensættes i en mystisk nærmest hypnotisk tilstand. Det ene øjeblik tror man, at man har fattet, hvad det hele handler om, for det næste øjeblik at få sin indre logik afkræftet, og nye scener tager over.
Smerte, magtmisbrug og afmagt er ofte omdrejningspunktet i Kentridge’s animationsfilm. Det er Sydafrikas lange voldelige historie under apartheidstyret, der har sat sine tydelige spor i hans kunst.

Fornem permanent samling
Halvdelen af udstillingsarealet er reserveret til den permanente samling. Men det er langt fra alle værker fra denne kollektion, der kan vises på én gang. Gennem årene har samlingen nemlig vokset sig til en anseelig størrelse på 522 værker. Omkring halvtreds værker fra den permanente samling bliver på skift vist frem.
CAC’s permanente samling omfatter blandt andet den danske kunstkomet Olafur Eliasson, som i et aflukket rum, har fået en fornem placering af sin installation: ”Colour Square Sphere”.
Uden for Eliassons rum er der linet op med et udsædvanligt fint selskab af kunstnere som: Andy Warhol, Sigmar Polke og Louise Bourgeois.

Unge kunstnere får en chance hos CAC
I maj måned i år bliver der afholdt to festivaler, der specielt er rettet mod Málagas vækstlag af yngre kunstnere: ”Málagacrea 2012” og ”Muestra Joven de Fotografía 2012”.
Der er meget få gallerier, der beskæftiger sig med samtidskunst i Málaga, og de to festivaler hos CAC er derfor en særdeles velkommen udstillingsmulighed for kunstnere, der er i begyndelsen af deres karriere. Samtidig kan vi som publikum få et indblik i, hvad der rører sig hos den nye generation af kunstnere.

Husk lige kulturnatten
Den 14. maj i år skal der være kulturnat i Málaga, som på spansk hedder ”la Noche en Blanco”. Her får CAC selvfølgelig en central rolle. Hvad der kommer til at foregå, ved man endnu ikke. Men er du til kulturnat i Málaga, så husk at lægge vejen forbi CAC. Mon ikke kunstcentret lever op til sin høje kvalitet også under kulturnatten?

Program for 2012 (inkl. de af årets udstillinger, der er overstået)

Thomas Ruff
21. oktober 2011 – 29 januar 2012

Wayne Gonzales
18. november 2011 – 22. januar 2012

Jeronimo Elespe
27. januar – 25. marts 2012

William Kentridge
14. februar – 13. maj 2012

Marcel Dzama
30. marts – 17. juni 2012

Luis Gordillo
25. maj – 26. august 2012

Per Barclay
22. juni – 26. august 2012

Vik Muniz
7. september – 2. december 2012

Erwin Wurm
14. september – 11. november 2012

Jenny Holzer
23. november 2012 – 20. januar 2013

Marina Abramovic
14. december 2012 – 10. marts 2013

Af Werner Kreisø

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.