Det danske magasin i Spanien

Behandlingsmulighederne bliver stadig flere i form af ny (dyrere) medicin, mere sofistikerede kirurgiske indgreb og apparater til diagnosticering af sygdomme. Den nye medicin er dyrere end den gamle, og inden for apparater og kirurgi findes der pacemakere, øre- og øjenimplantater og alle mulige nye kropsdele, der kan erstatte de gamle, og som hele tiden øger udgifterne til sundhedspleje.

I industrilandene stiger levealderen, og med alderen stiger risikoen for at få en sygdom samt behovet for lægebehandling. Pga. forkert ernæring og livsstil stiger antallet af tilfælde af sygdomme som fedme og diabetes, som var der tale om en epidemi. Vi nærmer os med høj hastighed en tid, hvor pengene simpelthen ikke rækker til alle behandlingsbehov.
Vi er nødt til at ændre vores syn på den traditionelle kirurgi og rette opmærksomheden på det, som kaldes funktionel medicin = fremtidens medicin.
Dette allerede eksisterende specialeområde finder grundlag i tankegangen, at den eneste vej ud af den nuværende situation og til at mindske udgifterne er at begynde at behandle sygdommens årsager og mennesket som en helhed. Folk skal selv tage mere ansvar for deres helbred. Man er nødt til at ændre sin livsstil: mangel på motion, forkert ernæring og stresshåndtering er områder, der bør rettes op på, både præventivt og i selve sygdomsbehandlingen. Dårlig livsstil er en afgørende årsag til mange sygdomme, og det er vores eget ansvar. Lægerne skal lære at behandle mere funktionelt.
Den funktionelle medicin kortlægger alle organer, der ikke fungerer optimalt og prøver at genoprette balancen.
Man lægger stor vægt på, at fordøjelsesorganerne fungerer godt. Hele kroppens energi er jo afhængig af, at maven og tarmen kan optage alle de vigtige næringsstoffer – selv vitaminer og mineraler, der er nødvendige for, at cellerne fungerer korrekt. Dårlig fordøjelse, irriterede tarmslimhinder og forkerte tarmbakterier medvirker til, at næringsstoffer ikke optages optimalt, og tarmen lækker toksiner ud i resten af kroppen.
Det er vigtigt at fjerne parasitter (f.eks. Giardia), dårlige bakterier (Helicobacter) og svampeovervækst (Candida). Man skal også sørge for, at der produceres tilstrækkeligt med fordøjelsesenzymer som mavesyre, galde, bugspytkirtelenzymer, og give tilskud af dette, hvis det nødvendigt.
Næringsindholdet i maden har ændret sig kolossalt med den moderne jordbrugsteknik. I dag indeholder maden mindre end halvdelen af de vitaminer og mineraler, som den indeholdt for ca. 70-80 år siden. Vi indtager også mange flere giftstoffer gennem luft, vand og mad, der belaster kroppens celler og medfører øget stress og behov for rensning og ekstra vitaminer og mineraler. Som noget nyt har vi fødevarer, der er genmanipulerede, og de endelige konsekvenser kendes ikke endnu. I Amerika har man undersøgt nyfødte børn og fundet ud af, at de allerede har 40 forskellige giftstoffer i blodet. Mange insektbekæmpelsesmidler, som man bruger i jordbruget, fungerer som kvindelige hormoner i vores kroppe. Dette kan delvist forklare den store stigning i bryst- og prostatakræft. Det overordnede princip er, at alle giftstoffer (forurening, kemiske midler, medicin osv.) belaster vores kroppe og svækker kroppens funktioner.
For at styrke kroppens forsvar og heling skal man forsøge at fjerne så meget som muligt af allerede ophobede giftstoffer. Mange planter har rensende egenskaber. En tur i sauna udrenser også, fordi man sveder giftstofferne ud, og en chelationsbehandling fjerner ophobede tungmetaller.
På den anden side er der brug for så ren mad (økologisk), som muligt, og herudover en række forskellige kosttilskud for at styrke kroppens funktioner.
Fedtsammensætningen skal også være rigtig. Forholdet mellem omega-3- og omega-6-fedtstyrer bør være 1-2. Hurtige kulhydrater og sukker har vist sig at forårsage metabolisk syndrom, øget koncentration af fedt i kroppen og diabetes.
Stresshåndtering er også en del af behandlingen. Stresshormoner er skadelige for kroppen, hvis stressen er længerevarende. De påvirker mange af kroppens funktioner: f.eks. forværres immunitet og sukkerstofskiftet, og blodtrykket bliver højere.
Selv om der endnu kun findes få specialister i funktionel medicin, kan vi alle forbedre vores helbred ved at forbedre vores livsstil og tage ansvar for vores sundhed.

Af Dr. Pentti Raste

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.