Det danske magasin i Spanien

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt stiftet bekendtskab med en af de utallige slankekure, der findes på markedet. Det kan være en af de pulverkure, der findes eller nogle af de møder man kan gå til for at få kontrollet vægttabet og få gode råd om, hvordan man taber sig ifølge netop det koncept. For mange virker disse kure fint – så længe man følger dem, men lige så snart hverdagen vender tilbage i vante gænge, vender kiloene også tilbage, og måske endda flere end før, man begyndte på kuren.
Samtidig bliver vi igennem medierne bombarderet med nye oplysninger om, hvordan vi skal spise for at leve sundt og godt. Så med alle de mange input, vi får hver dag, er det ikke underligt, at der efterhånden er stor forvirring om, hvad det vil sige at leve sundt, og vi handler i stigende grad ud fra det andre siger. Men andre kender ikke den hverdag, lige præcis du lever i. De kan ikke sige, hvordan du skal leve, når de ikke kender dig. Det kan kun du og derfor er det vigtigt, at du stoler på dig selv og gør det, der er rigtigt for dig. Vægttab handler nemlig ikke kun om at spise mindre, men om at spise det rigtige og det, der passer til den hverdag, du lever i.
At gennemføre og vedligeholde et vægttab kræver en omfattende og langvarig ændring af hverdagen. En ændring der gerne skulle åbne chancen for at gøre sund livsstil til en vane. Derfor vil jeg helst ikke tale om slankekure eller vægttab, men om en livsstilændring der holder.
Før du starter på din livsstilændring, skal du fokusere på din hverdag og dine vaner, som de er nu – gode som dårlige. Hvad er der ved din hverdag, som du gerne vil lave om på? Hvilke vaner er gode og hvilke skal du lave om eller helt smide væk. Når man ændrer vaner, behøver det ikke betyde, at man skal lide afsavn og vælge fra, der skal også være plads til at forkæle sig selv, men selvfølgelig med måde – evt. ved at finde sunde alternativer. Når følelsen af afsavn melder sig, kan det også være tankerne og følelserne, der styrer os. Når vi er kede af det, skal vi have noget sødt eller fedt osv. Følelser og tanker styrer os mere, end vi er klar over, så også dem skal der fokuseres på.

En anden vigtig ting er at finde støtte i dine nære omgivelser. En livsstilsændring kan være svær og det kræver overskud. Når du ikke selv har overskuddet og du er ved at miste modet, er det vigtigt, at der er nogen, som støtter dig og bakker op. Det kan være familie, nære venner eller andre der også vil have en sundere livsstil.
Jeg har ofte hørt kvinder fortælle om, at de lavede to forskellig slags mad, fordi resten af familien ikke ville spise det samme som dem. Det var også nemt i starten, når motivationen var der, men da det blev svært, faldt kvinderne hurtigt tilbage til den gamle hverdag med den samme mad, som resten af familien fik. Her kunne et alternativ have været at lave den samme mad, som de plejede til familien, bare mere fedtfattig – så kunne alle spise det samme.
En livsstilændring er altså ikke bare lige sådan at gå i gang med. Der er meget, der kræver opmærksomhed og det kan være svært at komme omkring det hele, så også her er det en god idé at hente råd og støtte fra dine nærmeste og eventuelt en professionel, sundhedsuddannet person for at komme i gang. Hvis du har forberedt dig godt, er der langt større mulighed for, at livsstilsændringen lykkes.

Du er velkommen til at kontakte mig for en snak om ændring af din livsstil på tel. 693 03 52 49.

Af Karen Kokholm – Prof. bach. Ernæring og Fysisk Aktivitet

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.