Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Det nye havneområde med fæstningen Alcazaba i baggrunden.

Muelle Uno – Málagas nyrenoverede havneområde åbner i dag

Málaga kan i dag se resultatet af flere års arbejde på at konvertere den del af havneområdet, som ligger lige overfor byens centrum, parallelt med Calle de los Curas og ud imod Paseo de la Farola, til et attraktivt havneområde.

Åbningen er desuden resultatet af flere årtiers krav fra byens indbyggere om at åbne havnen og lade den være en integreret del af byen. Og den er resultatet af en investering på over 80 millioner euro fra en række forskellige, private selskaber.

Muelle Uno er navnet på det nyrenoverede område og også på shoppingcentret, der har en lang række kendte forretninger, der alle vender ud mod kajen.

Overalt, men specielt på området ved La Farola (fyrtårnet), er der nu et stort udbud af cafeer, tapasbarer og restauranter, heriblandt marisquería Godoy og Café de Paris.

Håbet er selvfølgelig, at havneområdet bliver et attraktivt fritidsområde for indbyggerne i Málaga, og også for de tusinder af gæster ombord på krydstogtskibene, som hver dag anløber havnen.

Fakta:

∙ Den renoverede del af havneområdet er på 56.000 m2.

∙ Muelle Uno Shopping har 70 forretninger fordelt på 14.000 m2.

∙ Her er 1.050 p-pladser.

∙ Området åbnede i morges kl. 09.00.

∙ Den officielle indvielse er kl. 13.00, her deltager bl.a. borgmesteren, Francisco de la Torre.

∙ Her er foreløbig skabt 400 arbejdspladser.

∙ Læs mere om Muelle Uno her

 

 


Mariano Rajoy klar til vagtskifte.

Spaniens kommende statsminister tages i ed den 22. december

Partisekretær i PP, María Dolores de Cospedal, meddelte i går, at Mariano Rajoy tages ed den 22. december.

Det har været både den afgående regerings og PP’s ønske, at den nye regering skal træde til så hurtigt som muligt. Tidligere havde parterne meddelt, at vagtskiftet forventedes at ske den 20. december. Nu bliver det så den 22. december – i øvrigt en dato, som er mejslet godt fast i alles hukommelse, da det er dagen for det store, årlige julelotteri, bedst kendt som El Gordo.

Den 20. og 21. december er der debat og efterfølgende afstemning i kongressen, hvor Mariano Rajoy er sikret flertal på grund af PP’s majoritet. Først dagen efter han er taget i ed, hvilket sker i kongepaladset La Zarzuela, forventes han at afsløre navnene på de nye ministre og afholde det første ministermøde.

Mariano Rajoy i Europa
Mariano Rajoy skal allerede, inden han endelig kan kalde sig Spaniens statsminister, møde både Tysklands kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy. Det sker, når EPP (forkortelsen af det engelske navn European People’s Party) mødes den 7. og 8. december i Marseille. Rajoy har på forhånd forklaret begge, at hans hovedfokus bliver på at få den spanske stats regnskaber til at gå op.

Mere officielt bliver det dagen efter mødet i Marseille, når han sammen med den nuværende statsminister, José Luis Zapatero, deltager i et møde i EU.

Den kommende statsminister har ikke vist sig officielt siden valget den 20. november.

 


Bilisten fortsatte omkring 100 m for derefter at køre ind i to andre biler (arkivfoto).

Far og søn omkommet i trafikulykke i Málaga

En mand på 45 år og hans søn på bare syv år blev i går eftermiddag kørt ned i bydelen Cerrado del Calderón i Málaga. Den syvåriges tvillingebror blev også ramt, men han overlevede ulykken og ligger indlagt på Hospital Materno Infantil.

Ulykken fandt sted på Calle Rodeo, der har et utal af skarpe sving. Her kom manden gående på fortovet med sine to sønner, da en bil pludselig ramte dem. Faren omkom på stedet, mens den ene dreng døde efter flere hjertestop på vej til hospitalet i centrum af Málaga.

Bilisten, der ifølge El País kan have forsøgt at undgå en parkeret bil, fortsatte omkring 100 meter efter påkørslen. Her kørte vedkommende ind i en anden parkeret bil, der blev skubbet til side, hvorefter den kørte sammen med en tredje bil.

 


Skilte med budskaber for ETA sættes stadig op i Baskerlandet. Her ”farvel med ære”, ”beslutsomme i kampen til sejr” og ”ETA – i dag, i går og i morgen”.

Kommune betaler pårørende til ETA-aktivister for fængselsbesøg

Byrådet i Sopelana, der ligger i Vizcaya-provinsen, har afsat 22.500 euro til at dække de udgifter, som pårørende til ETA-aktivister har i forbindelse med besøg i fængsler andre steder i Spanien.

Beslutningen blev taget takket være stemmer fra Bildu, som er det det ledende, ekstremt nationalistiske venstrefløjsparti, der traditionelt har været ETA-sympatisører, mens byrådets ene repræsentant for det mere moderate, men stadig uafhængighedssøgende parti, PNV, også stemte for. PSOE- og PP-medlemmer stemte imod.

PNV havde allerede, da partiet ledte byrådet i Sopelana frem til maj i år, afsat penge til transportudgifter i forbindelse med fængselsbesøg, men højesteret dømte i 2010 udbetalingerne for ulovlige.

Det har altid været kutyme for den spanske stat at sende ETA-aktivister til strafafsoning i andre regioner end netop Baskerlandet. Det er det, som den aktuelle debat omkring ETA’s krav om tilbagevenden af indsatte til Baskerlandet drejer sig om. Men indtil nu har pårørende altså måttet rejse til andre områder af landet for at besøge de indsatte terrorister, og det, mener altså både Bildu og PNV, skal alle skatteydere være med til at betale.

 

 


Sagsøgt for at undersøge Franco-tidens mulige forbrydelser.

Baltasar Garzón for retten i januar

Den spanske højesteretsdommer som er i eksil ved Den Internationale Domstol i Haag, Baltasar Garzón, får nu sine egne sager for højesteretten.

Den første sag afholdes den 17. januar og drejer sig om dommerens aflytninger i Gürtel-sagen, den omfattende korruptionsskandale, der har væltet flere politikere, heriblandt den nu forhenværende leder af lokalregeringen i Valencia, Francisco Camps (PP).

Den 24. januar og senere den 31. januar gælder det næste sag. Her er han anklaget for at have indledt undersøgelser i mulige forbrydelser mod menneskeheden under Franco-styret, hvilket ikke var lovligt ifølge statsanklageren, som mener, der er tale om embedsmisbrug fra Garzóns side. Undersøgelserne i denne sag startede i begyndelsen af 2010, hvorefter Garzón blev suspenderet fra de spanske domstole, men i stedet fik ansættelse ved Den Internationale Domstol i Haag. Her har han bl.a. været med til at undersøge mulighederne for at retsforfølge Moammar Gaddafi før dennes død.

Den respekterede dommer, der af mange anses som værende en sidste bastion mod korruption og konspiration og fortaler for menneskerettigheder risikerer at miste sin licens som dommer.

 


Isco og klumpespil.

Málaga CF nummer fem i ligaen

”En triumf af et stort hold,” skriver lokale Diario Sur om kampen i aftes på La Rosaleda. Det omtalte hold er naturligvis hjemmeholdet, Málaga CF, der spillede mod Villarreal.

Kampen var dog ikke et helt triumftog, hjemmeholdet til tider kedeligt og måtte også lide mod de gule til resultatet 2 – 1. Mål af Toulalan – der senere blev udvist efter to gule kort, Marco Ruben for gæsterne og Isco.

Kris Stadsgaard kom ikke på banen.

Málaga har nu 23 point og er kravlet op på en femteplads.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa