Det danske magasin i Spanien

Rygsmerter samt lændesmerter er almindelige fænomener, der rammer op mod 90% af alle danskere på et eller andet tidspunkt i deres liv. Op til 50% oplever rygsmerter mere end én gang. Rygsmerter og lændesmerter er ikke deciderede sygdomme; de er nærmere symptomer, der kan opstå pga. en række forskellige processer. Hos op til 85% af de mennesker der lider af rygsmerter, kan man – på trods af grundige, lægelige undersøgelser – ikke finde de eksakte årsager til smerterne. Rygsmerter kan have utroligt mange underliggende årsager og i langt de fleste tilfælde, finder man ikke den konkrete årsag.

Risikofaktorer
Rygsmerter skyldes som regel en blanding af fysiske, psykiske, sociale og kulturelle faktorer. Flere risikofaktorer kan have betydning på samme tid, f.eks.: Arvelige egenskaber/dispositioner, tungt løftearbejde, ensformige arbejdsstillinger, siddende eller stående, svage muskler i ryggen, dårlig kondition, fedme, rygning, sociale og psykiske faktorer, herunder stress.

Det er derfor vigtigt, at ethvert behandlingsforsøg bygger på, at du som patient, gøres bevidst om vigtigheden af en aktiv og sund livsstil og medvirker aktivt under behandlingen.

Behandling
Op mod 90% af alle, der har haft rygsmerter, får tilbagefald, hvis de blot genoptager deres sædvanlige levevis. Rygsmerter er altså en typisk vedvarende lidelse. Kun ved at ændre sin livsstil og ved at holde ryggen og resten af kroppen i rimelig form er der en god chance for at reducere risikoen for tilbagefald. Det anbefales derfor i dag at forbedre motionsvanerne, når rygsmerterne har meldt deres ankomst. Hvor stor en indsats, der er nødvendig, bestemmes først og fremmest af rygproblemets størrelse og eventuel tilstedeværelse af særlige former for slidgigt i ryggen eller diskusprolaps. I andre tilfælde har rygsmerterne taget fat i en sådan grad, at det er nødvendigt at påbegynde et decideret rygtræningsprogram. Det kan i disse tilfælde være nødvendigt at starte rygtræningsprogrammet med en fysioterapeut for at sikre den korrekte dosering af øvelserne.

Almindelig motion i hverdagen er et godt middel til at holde rygproblemerne i ave eller forebygge fremtidige.

Træning
Hvis du har mere udtalte eller langvarige rygproblemer, kan du måske have glæde af at påbegynde et regelmæssigt rygtræningsprogram. Et korrekt doseret rygtræningsprogram minimerer risikoen for overbelastningsskader, fordi de enkelte øvelser foregår inden for kendte belastningsgrænser. Modsat vil en person med svag og smertende ryg, der pludselig begynder at spille tennis eller golf, risikere nye eller forstærkede rygsmerter. Rygtræningsprogrammet skal være sammensat, så det efter et antal gange – når du bliver mere sikker i at udføre øvelserne – kan foregå som selvtræning (måske endda som hjemmetræning). Rygtræning er ikke en mirakelkur, der helbreder alle med ondt i ryggen; men langt de fleste vil opleve god lindring efter 2-4 måneders træning evt. kombineret med fysioterapeutisk behandling.

I nogle tilfælde – især hvis du har langvarige rygproblemer eller mange smerter – bør rygtræningen i den første fase foregå under vejledning af en professionel behandler, f.eks. fysioterapeut, der tilpasser programmet efter dine behov.

Af Rikke Markussen, Centro Sanum

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.