Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa


Efter bilbomben mod hotel Las Pirámides i Fuengirola.

Fuengirola-bomben – første sag mod ETA efter fredserklæring
På torsdag den 27. oktober indleder højesteret den første retssag mod ETA, siden terrororganisationens fredserklæring torsdag i sidste uge. Det er sagen omkring bilbomberne, der den 21. juni 2002 sprængtes ud for hotel Las Pirámides, som står for tur, skriver Málaga Hoy.
ETA-aktivisterne Oscar Zelarain og Andoni Otego er anklaget, og statsanklageren forlanger sammenlagt 146 års fængsel til de to, som allerede er fængslet, da de er idømt 18 år og tre måneders fængsel for et lignende, men mindre attentat, også i juni 2002, i Marbella.
Ingen omkom, da bomben sprængtes i Fuengirola, selvom det åbenbart var hensigten at dræbe så mange som muligt, årstiden og stedet taget i betragtning, men seks personer kom til skade, og anklageren kræver også en erstatning på knapt 100.000 euro til hvert af ofrene.
De anklagede blev anholdt i september 2002 i Frankrig, hvor de blev idømt otte års fængsel, men allerede i 2008 overført til Spanien, hvor de udover dommen for bomben i Marbella også afsoner flere straffe, bl.a. en på 12 et halvt år for i august 2002 at have placeret en bombe ved domstolen i Tolosa, der dog blev ikke detonerede, og nu venter endnu en retssag de to aktivister fra slutningen af denne uge.


Det største skælvs epicentrer i kommunen Zuegena.

Jordskælv ryster Almería
To jordskælv, der målte 3,7 og 3,8 på richterskalaen, ramte omkring kl. 01.50 i morges Almería-provinsen. De to skælvs epicentrer måltes i hhv. kommunerne Cuevas del Almanzora og Zurgena. Begge fandt sted omkring 10 km under Jordens overflade.
Foreløbig forlyder det, at ingen er kommet til skade.


Den nye motorvej har to tunneller og 26 broer.

Motorvejstrækningen Las Pedrizas endelig køreklar
Den nye motorvej mellem Málaga og Antequera, AP-46, også kendt som Las Pedrizas, samt ringvejen mellem Guadalhorce og Torremolinos, indvies på fredag.
AP-46 starter i nord ved Altos de Las Pedrizas og forbinder Antequera, Casabermeja og Almogía med Puerto de la Torre ved Málaga, hvor den møder den nye ringvej, MA-40, døbt Hiperronda de Málaga.
Arbejdet på AP-46 startede i begyndelsen af 2008 og skulle have været færdigt i slutningen af 2009, men det blev forsinket grundet manglende likviditet. Men nu indvies den endelig med to års forsinkelse og en investering på 405 millioner euro.
Den 28 kilometer lange motorvejsstrækning har 26 broer og to tunneller, og den vil kunne forkorte køretiden mellem Kysten og Antequera og videre mod nord med op til en halv time.
Motorvejsafgiften for personbiler er sat til 3,05 euro i lavsæsonen, og fra juli til september samt i påskeugen til 4,60 euro.
Hiperronda de Málaga indvies allerede på torsdag (kl. 10.00), og takket være den nye ringvej vil trafikken fra AP-46 kunne undgå de overbelastede A-7 og A-45. Den fører fra Puerto de la Torre via Guadalhorce, derfra via Alhaurín de la Torre til Torremolinos.
På grund af det nært forestående parlamentsvalg vil der ikke være nogen officielle indvielsesceremonier.


Flest udlændinge i juli i Málaga-provinsen.

Turismen går forrygende – stigning på 9,2 procent i september
Antallet af udlændinge, der de seneste måneder har valgt at besøge Spanien, overgår selv de mest optimistiske forventninger.
I årets først ni måneder har Spanien modtaget 45,8 millioner udlændinge, hvilket er en fremgang på otte procent i forhold til de samme måneder i 2010, har minister for industri, turisme og handel, Miguel Sebastián, netop oplyst i en pressekonference.
Og så bliver de mange ferierende her også længere. Antallet af hotelovernatninger er til og med september steget med 7,3 procent sammenlignet med 2010.
Alene i september kom næsten seks millioner udlændinge til landet, og det er en stigning på 9,2 procent, og det er den tredje bedste september nogensinde.
Også i Málaga-provinsen glæder man sig over gode resultater den forgangne sommer. Den bedste måned var juli med 514.151 besøgende, august med 513.495 og september med 471.925. I antallet af ankomster overgås Málaga-provinsen kun af Barcelona, Las Palmas og Palma de Mallorca.


274 af 760 ansatte i kommunale selskaber nu overført til private.

Estepona privatiserer
Estepona havde indtil forleden seks kommunale selskaber med 760 medarbejdere. Men nu har byrådet indledt en privatiseringsproces, hvormed de selskaber, som har været ansvarlige for rengøring og vedligeholdelse af strande og grønne områder samt vandrensning, er overgået til private hænder, skriver El País. Dermed er foreløbig 274 medarbejdere nu pludselig ansat i private selskaber.
Borgmester José María Urbano (PP) har forsikret, at privatiseringen ikke vil påvirke de ansattes rettigheder, mens fagforeningen CC OO dog kritiserer, at man ikke har givet dem mulighed for at vælge mellem at forblive en del af den kommunale stab eller at blive overført til et privat selskab.
Lederen af oppositionspartiet PSOE, David Valadez, har udtalt, at aftalerne giver de private selskaber et ”forfærdeligt overskud”. Fra kommunen forlyder det, at man endnu ikke kan beregne, hvor meget der skal betales for de serviceydelser, som de private selskaber nu skal udføre for kommunen.
Samtidig har byrådet meddelt, at man i år ikke kan støtte sociale foreninger og velgørende organisationer. Det tidligere socialistiske bystyre havde på trods af krisen de forgangne år fortsat med at udbetale 54.000 euro til sammenlagt 30 forskellige foreninger.


Der kommer ikke nødvendigvis en sporvogn til; det er måske slut den 1. november.

Sporvogns dage kan være talte
Kommunen i Vélez-Málaga har de seneste måneder forsøgt at holde liv i sporvognen, men dens dage synes at være talte.
Myndighederne investerede for fem år siden godt 30 millioner i banen, der kører mellem Vélez-Málaga og Torre del Mar. For at den skal være rentabel, skal godt 1,1 millioner passagerer hvert år tage turen, men det tal har man endnu ikke opnået, f.eks. rejste lige godt 701.000 passagerer i 2010 med sporvognen. Forhøjede billetpriser og færre afgange har allerede vist sig at have en negativ effekt på passagertallet.
Kommunen skylder Travelsa, det private selskab, som driver ruten, over to millioner euro, og Travelsa har derfor truet med at nedlægge ruten. Det nye bystyre, ledet af borgmester, Francisco Delgado Bonilla (PP), havde dog håbet, at Junta de Andalucía ville træde til og forhindre lukningen, men det har den lokale regering netop afslået med den begrundelse, at man allerede har betalt 32,4 millioner euro til projektet.
Derfor forventes Travelsa at lukke ruten ved udgangen af måneden.


Barça vender tilbage til Los Cármenes efter 35 år.

Tirsdags-Liga
Der spilles også i dag tirsdag i La Liga.
Kl. 20.00 gælder det Granada mod Barcelona, der besøger Granadas stadion, Los Cármenes, efter godt 35 års fravær. Den 15. februar 1976 vandt Barcelona 2 – 0 med mål scoret af Rexach og Marcial.
Der er stort pres på Barça efter den uafgjorte kamp mod Sevilla, og på Leo Messi, der i samme kamp missede et straffespark, og som ikke har scoret i to kampe.
Kl. 22.00 spiller Sevilla og Racing Santander.
Begge kampe kan ses på C+ Liga/GolT.


Læs flere nyheder her…

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.