Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Zapatero stiller ikke selv op den 20. november.

Hvorfor statsminister Zapatero har udskrevet valg

Officielt hedder det, at regeringen nu har indført de reformer, der skal til, for at få Spanien ud af den mørke krise. Statsminister José Luis Zapateros beslutning om at fremskynde parlamentsvalget til den 20. november blev dog også truffet, efter nye meningsmålinger foretaget af center for sociologiske undersøgelser (CIS) viser, at PSOE’s kandidat til statsministerposten, tidligere indenrigsminister og vicestatsminister Alfredo Pérez Rubalcaba, vinder ind på oppositionen og PP’s leder, Mariano Rajoy. Faktisk mener flertallet af de adspurgte i undersøgelsen, at Rubalcaba ville være en bedre statsminister end Rajoy. Dog viser samme undersøgelse, at PP ville vinde med godt syv procentpoint over PSOE, hvis der var valg nu. Siden undersøgelsen, foretaget i slutningen af juli, er det desuden kommet frem, at arbejdsløsheden er faldene, hvilket vejer pænt på PSOE’s vægtskål. Statsministeren nævnte i forbindelse med offentliggørelsen af det tidlige valg, at erklæringen vil sætte en stopper for spekulationerne. ”Debatterne vil nu ikke længere fokusere på udskrivning af valg,” citeres han i El País. Flere politiske analytikere mener, at det var Rubalcaba, som pressede Zapatero, der som bekendt ikke genopstiller, til at udskrive valg. Det nuværende parlament opløses den 26. september. Og så skal spanierne altså til valgurnerne om godt tre måneder frem for at afvente det planmæssige valg i marts næste år. Det bliver den nye regering, som skal tage ansvaret for finansloven anno 2012. Mariano Rajoy beskriver meddelelsen om valget som ”gode nyheder”, bl.a. fordi det vil hjælpe med at genoprette udlandets tillid til Spanien, mens reaktionen fra lederen af UPyD var mere direkte. ”Det var på tide,” sagde Rosa Díez.

4. marts i Andalusien

Valget til det lokale andalusiske parlament er ofte blevet afholdt samme dag som det nationale parlamentsvalg, og det forventedes også at ske næste år. Da statsminister Zapatero nu har udskrevet valg i utide, er spørgsmålet, hvorvidt det samme vil gøre sig gældende i Andalusien. José Antonio Griñán, lederen af den lokale regering, som for første gang skal indgå i en egentlig valgkamp, har dog foreløbig indikeret, at valget først bliver afholdt som planlagt den 4. marts næste år, på trods af at både Zapatero og Rubalcaba har anbefalet, at valget i Andalusien også afholdes i november. Måske afventer Griñán bedre tider. PSOE ligger lige nu næsten 14,6 procentpoint efter oppositionen PP med Javier Arenas i spidsen, indikerer den seneste meningsmåling fra Egoda. Står Griñán fast ved denne beslutning, bliver det første gang siden 1996, at det andalusiske valg ikke afholdes samme dag som valget til det nationale parlament.


Den endelige dom er nu faldet.

Pilotfejl skyld i Spanair-ulykken

Den slutgyldige rapport fra luftfartsmyndighedernes undersøgelseskommission Comisión de Investigación de Accidentes e Incidentes de Aviación Civil (CIAIAC) omkring Spanairs ulykke den 20. august 2008, hvor 154 passagerer og besætningsmedlemmer blev dræbt i Madrids lufthavn Barajas, foreligger nu endelig.
Siden ulykken har eksperter ellers spekuleret i flere teorier. En antagelse var virus i flyets computersystem, såkaldte trojanske heste, en anden var menneskelig fejl hos mekanikere, der ikke skulle have ladet flyet afgå, men nu lægger CIAIAC låg på sagen. Kommissionen konkluderer, at grundene til, at det gik så galt, var, at piloterne ikke aktiverede vingernes flaps og slats, der skal give flyet opdrift under starten, samt den efterfølgende fejl i TOWS, advarselssystemet, som skulle have informeret de to piloter om den manglende aktivering.
Denne kombination fik altså MD 82-flyet til at styrte ned umiddelbart efter at have løftet sig fra startbanen.

Reddet efter ulykke på vandski i Maro

En 33-årig mand blev i går eftermiddag reddet i land ved stranden i Maro ved Nerja, efter en ulykke på vandski, hvorved han havde brækket det ene lårben. Mandens smerter var ifølge Diario Sur så store, at han nær ikke var nået ind til stranden. Der blev dog ringet efter politiet og kystvagten, som en lille time efter ulykken lykkedes at få den uheldige mand tilbage på land.


Kris Stadsgaard scorede mod Feyenoord i Rotterdam.

Kris scorede i Holland

Málaga CF nu ubesejret i seks testkampe i Spanien og Holland. Málaga CFs nye stjernetrup har på to uger i juli været igennem ikke mindre end seks testkampe – dels i Spanien og dels i Holland. Søndag sluttede klubben sit besøg i Holland med match mod Feyenoord, som Kyst-mandskabet besejrede 2-0. Mål nummer to signeret danske Kris Stadsgaard, der i sine nu 11 måneder i Málaga har nettet to gange. Første scoring indtraf søndag den 14. oktober sidste år på La Rosaleda mod selveste Real Madrid (1-4).
Málaga-truppens resultater i de hidtidige seks testkampe:
Horadada (den spanske 4. division) – Málaga CF 1-4.
Málaga CF – Al Rayyan fra Quatar 6-1.
Xerez (den spanske 2. division) – Málaga CF 0-1.
Utrecht (den hollandske 1. division, Æresdivisionen) – Málaga CF 0-3.
Roda (den hollandske Æresdivision) – Málaga CF 1-2
Feyenoord (den hollandske Æresdivision) – Málaga CF 0-2.
Træner Pellegrini benyttede hele sin brede, meget kvalificerede trup i disse kampe. Dog måtte landsholdsspillerne Rondón og Seba svigte en stor del af tiden, da de repræsenterede henholdsvis Venezuela og Uruguay ved Copa America, som Uruguay i øvrigt vandt. Endvidere er de unge Recio, Isco og Juanmi optaget af U-landskampe for Spanien. Málaga CF fortsætter nu med at deltage i en international turnering i Cádiz for den 13. august at spille sidste kamp inden turneringsstarten i weekenden den 21./22. august mod Penarol fra Uruguay på La Rosaleda.


Ferran Adrià, her t.h. i køkkenet på El Bulli, har kastet den foreløbig sidste grydelap i ringen.

El Bulli har serveret det sidste måltid

Restaurant El Bulli, i fem år kåret som verdens bedste spisested, selvfølgelig indtil Noma i København overtog den titel, serverede lørdag aften de sidste måltider for denne gang. Det var til 50 gæster, hvoraf de fleste var familie, tidligere ansatte og andre kokke, heriblandt Nomas René Redzepi, til hvem Adrià havde forberedt en speciel 50-retters menu. Efter omkring to årtiers fortsat kulinarisk revolution besluttede ejer og chefkok, Ferran Adrià, for flere måneder siden at omdanne restauranten til en fundation, Fundación El Bulli, bl.a. fordi restauranten på trods af den ualmindeligt store succes gav underskud, og lørdag var så sidste servering. Først i 2014 åbner El Bulli som fundation og under det nye koncept, der bliver et laboratorium og en tænketank, hvor kokke fra hele verden kan eksperimentere og lære at fremstille Adriàs marsmad af maestroen selv og hans nærmeste disciple i Cala Montjoi ved Roses. La Danesa mødte i El Bullis glansperiode Ferran Adrià, læs interviewet her.


Den vandt denne gang.

Mand stanget ihjel af tyr i Valencia

En mand blev lørdag aften stanget voldsomt af en tyr under en byfest i Rafelbunyol i Valencia. Den 50-årige mand havde tilsyneladende stukket til dyret med en paraply, hvorefter tyren svarede igen ved at stange ham i brystet og den ene armhule. Manden døde kort efter på det lokale hospital.


Vicente del Bosque frygter det nordlige klima.

Vi slap for Spanien

Spanien blev ved weekendens lodtrækning til kvalifikationskampene til Fodbold-VM 2014 placeret i gruppe I sammen med Frankrig, som er det hold, man frygtede mest. Derudover er La Roja i gruppe med Hviderusland, Georgia og Finland. Gruppe I er den eneste med bare fem lande. Landstræner Vicente del Bosque, der ikke selv var til stede ved lodtrækningen, da han forbereder sig til venskabskampen den 10. august mod Italien, sagde bagefter, at Frankrig bliver den værste modstander. ”Men det ville være farligt og en fejl at undervurdere de andre hold. Vi ved ikke, hvilket vejr vi får på udebane, og der er flere ukendte faktorer i disse kampe, som vi skal tackle,” citerer El Mundo den spanske træner, der dog endnu ikke kender spilledatoerne og som ellers nu ønsker at fokusere på Europamesterskaberne. Spanien frygtede at skulle møde Frankrig, mens mange danskere var taknemmelige for, at Danmark slipper for at skulle møde det spanske landshold, som spanierne stadig kalder danskernes ’bestia negra’, et bæst som selvfølgelig vil til Brasilien for at forsvare VM-titlen. I stedet er de rød-hvide klaphattes idoler i gruppe B med Italien, Tjekkiet, Bulgarien, Armenien og Malta. Kvalifikationskampene starter den 7. september 2012. I alt 13 europæiske hold kan kvalificere sig til VM. Finalen spilles den 13. juli 2014 i Rio de Janeiro.

Feriestarten krævede 16 ofre

16 personer er omkommet, heriblandt fire motorcyklister, siden Spanien i weekenden officielt startede sommersæsonen.
Omkring 6,7 millioner bilister var fra fredag eftermiddag til midnat mellem søndag og i dag på landevejene, og det resulterede i 14 fatale ulykker, hvori altså 16 personer omkom, oplyser trafikdepartementet DGT.
Skal man ud at køre de nærmeste dage, kunne det være en idé at tjekke den aktuelle trafiksituation her.


Læs flere nyheder her…

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa