Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Teltlejr i udkanten af Lorca.

Hundredvis stadig hjemløse efter jordskælv

Over to måneder efter jordskælvet i byen Lorca i Murcia er omkring 300 af byens 92.000 indbyggere stadig uden tag over hovedet.
De er de svageste i systemet. De har ingen familie, som kan indlogere dem, og de har ikke selv penge til at skaffe sig en alternativ bolig, mens de venter på, at deres egen bliver genopbygget eller regeringens hjælp udbetales. De bor derfor stadig i telte i de midlertidige lejre udenfor byen, der blev opført efter skælvet. Mange af dem er udlændinge.
Byens borgmester, Francisco Jodar, beregner, at der vil gå tre år, før alle bygninger i byen er genopført og at arbejdet vil koste en milliard euro.
Jordskælvet den 11. maj krævede ni dødsofre, mens omkring 300 blev såret. 75 historiske bygninger blev også ødelagt.


Gadesælgere stjæler kunder fra de lokale.

Tab på 40 procent på grund af illegalt salg

Forretningsindehavere i Benalmádena Costa er bekymrede og frustrerede over, at illegalt gadesalg fratager dem 40 procent af deres salg, skriver La Opinión de Málaga, som henviser til tal fra sammenslutningen Asociación de Comerciantes y Empresarios de Benalmádena (ACEB).
Herfra lyder det desuden, at de 40 procent er 10 procentpoint mere end sidste år.
Det er udlændinge, først og fremmest immigranter fra Marokko og områderne syd for Sahara, som sælger tøj, tasker, solbriller, drikkevarer og alt muligt andet langs Benalmádenas gader og strande, og dette salg lider de lokale forretningsdrivende under. De skulle desuden være bange for at anmelde gadesælgerne, eftersom nogle af dem ”tilhører mafiaen”, som tidligere har truet forretningsindehavere, der har turdet anmelde sælgerne.
Derfor har ACEB nu bedt det nye byråd i Benalmádena, hvor det tidligere har ignoreret lignende anmodninger, om at få lokalpolitiet til at sætte hårdere ind over for gadesalget ved simpelthen at tage varerne fra sælgerne. Det sker allerede i bl.a. Torremolinos, hvor initiativet har givet positive resultater.

Virksomhedsledere ønsker valg før tiden

Størstedelen af chefer for store spanske virksomheder har mistet tiltroen til regeringens økonomiske politik og mener, der bør udskrives valg i utide, frem for at vente til den planlagte dato for valget i marts 2012. Det er i hvert fald konklusionen af en undersøgelse foretaget af meningsmålingsinstituttet Deloitte Touche for dagbladet El País i tidsrummet 15. juni til 19. juli.
Man har spurgt lederne af 232 firmaer, hvoraf halvdelen er at finde i Ibex 35. 67 procent af de adspurgte mener, at det er på tide at udskifte regeringen, mens 18,9 procent af dem synes, at regeringen skal fortsætte til valget i marts. Det kan skyldes, at de, som flere økonomer tidligere har givet udtryk for, frygter, at et valg i utide vil skabe unødvendig urolighed på markedet.
62 procent af de 232 tror på, at PP vil vinde valget i marts, og at det vil styrke Spaniens økonomi.
Efter PSOE’s store nederlag ved regions- og kommunalvalgene i maj har statsminister José Luis Zapatero sagt, at han vil presse på for at få flere arbejdsmarkedsreformer gennemført, og at han vil skære ned på de offentlige udgifter. Men det er ikke godt nok, mener altså mange lederne af landets største selskaber.


Kong Juan Carlos som han så ud dengang i 1981.

CIA frygtede for kong Juan Carlos’ liv

Den amerikanske efterretningstjeneste CIA frygtede, at kong Juan Carlos skulle blive myrdet i forbindelse med statskuppet den 23. februar (23-F).
Det er avisen ABC, som har fået adgang til tidligere hemmeligstemplede dokumenter vedrørende statskuppet. Heri bekræfter CIA kongens ubestridte afstandtagen fra statskuppet, noget som der de senere år ellers er sat spørgsmålstegn ved. Efterretningstjenesten mener også, at kongen medvirkede til at få deltagerne i kuppet til at overgive sig på trods af, at han dermed risikerede ikke kun sit hverv som konge, men også sit liv. CIA anså desuden, at kongen ikke kun var truet af deltagerne i kuppet, men også af ETA.
Den amerikanske efterretningstjeneste var efter afslutningen på det spanske diktatur meget interesserede i spanske anliggender, eftersom USA dengang planlagde at åbne militærbaserne her i landet.

Lægebesøg som tidsfordriv

En ud af hver fjerde andalusier, der besøger lægecentrene Centros de Salud, er gengangere, som ligefrem søger hjælp flere gange om måneden, viser en undersøgelse foretaget af Agencia de Evaluación de Tecnologías Sanitarias de Andalucía (AETSA). I nogle af de groveste tilfælde drejer det sig om op til 70 besøg om året.
De mange lægebesøg skyldes ifølge undersøgelsen ikke indbyggere med specielt dårlig helse, gengangerne erkender nemlig samtidig, at størstedelen af besøgende er ”upassende”.
Det er især personer over 65 år, som er pensionerede eller hjemmegående, og hvis indtægt er lavere end gennemsnittet, der misbruger systemet.


Alberto Contador kan ikke ses i august på de spanske landeveje.

Contador melder afbud til Vueltaen

Alberto Contador er træt. Efter en opslidende sejr i Giro d’Italia og flere styrt i starten af Tour de France, hvor den spanske cykelrytter måtte nøjes med en femteplads, har han valgt årets Vuelta a España fra. Han har også allerede sået tvivl om sin deltagelse i næste års Italiens-løb.
I stedet vil han tage det stille og roligt, så han er klar til næste års tour i Frankrig, som han håber at kunne vinde for fjerde gang.
I begyndelsen af august står han dog overfor en tre dages afhøring i dopingsagen, der behandles af den internationale sportsdomstol CAS. Han er anklaget for at have indtaget det illegale stof clenbuterol, hvilket, han selv hævder, stammer fra en bøf, han spiste umiddelbart før dopingtesten.
Vuelta a España begynder den 20. august.


Læs flere nyheder her…

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa