Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa


NATO’s generalsekretær mødes med statsminister José Luis Zapatero.

Anders Fogh Rasmussen i Madrid

NATO’s generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen ankom i morges til Madrid. Der er tale om en lynvisit, hvor han skal diskutere operationerne i Libyen og Afghanistan med statsminister José Luis Zapatero, forsvarsminister Carme Chacón og udenrigsminister Trinidad Jiménez.
Senere på dagen skal han til senatet, hvor han sammen med forsvarsministeren skal indvie et seminar omkring NATO’s rolle i middelhavsområdet, ligesom han skal besøge et militæranlæg i hovedstaden.
Rasmussens besøg finder sted en uge efter, at NATO besluttede at nedlægge basen Ratamares i Madrid, for i stedet at oprette en flybase her i landet, og efter at den spanske regering besluttede at fortsætte med at bidrage til aktionerne i Libyen på ubestemt tid.


32 medlemmer af det catalanske parlament blev transporteret i helikopter for at undgå demonstranterne.

Balladen i Barcelona

Det som skulle have været en fredelig protest udviklede sig i går til voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politi. 45 blev såret.
Demonstrationen var arrangeret af 15M bevægelsen i anledningen af den catalanske lokalregerings debat i parlamentet omkring budgettet for 2011.
Den regionale regeringsleder Artur Mas (CiU) og 31 andre parlamentsmedlemmer måtte transporteres i helikopter for at undgå de ca. 2.000 demonstranter, mens andre løb spidsrod gennem masserne. Da situationen udenfor parlamentet var ved at koge over, affyrede betjente fra Mossos d’Esquadra advarselsskud op i luften, og derfra udviklede situationen sig til sammenstød mellem de to parter.
Parlamentsmedlemmerne mener, at demonstranterne naturligvis har ret til at demonstrere. Men de har bedt dem, ’los indignados’, om at respektere, at også de skal kunne gøre deres arbejde.
Det forsøger de så igen i dag. Det lokale politikorps er på plads, men der forventes ikke de samme voldsomme stridigheder som i går.
I stedet samles 15M-gruppen kl. 18.00 på Plaza Santa Ana for at diskutere, hvad næste skridt skal være.

Rondas kasse løbet tør

Rondas nye borgmester, konservative Maripaz Fernández, mener, at hendes forgænger, socialistiske Marín Lara, har efterladt en næsten tom kommunekasse.
Derfor kan kommunen, ifølge La Opinión de Málaga, få ”seriøse problemer” med at betale næste måneds lønninger til de ansatte. Faktisk er der i henhold til borgmesteren ikke mere end 100.000 euro på kommunens bankkonto, penge som allerede er øremærket betalingen af et lån i slutningen af denne måned. Lønningerne løber op i mellem 1,2 og 1,6 millioner euro om måneden, og i øjeblikket ved man ikke, hvor de penge skal komme fra.
Ronda har desuden en gæld på 10 millioner euro.
Det nye byråd (PP og PA) har reduceret antallet af fuldtidsansatte medlemmer med syv til blot fem.


Måneformørkelsen fotograferet af Peter Nissen i Torreblanca

Måneformørkelse over Spanien

Nattens måneformørkelse, den længste siden 2000, kunne ses fra hele Spanien. Dog var forholdene for videnskabsfolk og almindelige nysgerrige ikke de allerbedste, da skyer flere steder forhindrede det sjældne syn.
Tusinder var forsamlet på offentlige steder som strande og bjergtoppe for bedst muligt at nyde fænomenet, som indtræffer, når Jorden placerer sig mellem Solen og Månen. Næste måneformørkelse kan først ses den 27. juli 2018.


Playa de Rodas i Galicien.

Spaniens strande de reneste

Spanien er igen i år det land i Europa, som har fået flest blå flag på strande og i marinaer blandt de 41 lande, der er med i organisationen Blå Flag. Ud af de 3012 strande, som kan flagre blåt, er de 511 spanske, informerer RTVE. Af disse ligger f.eks. 66 i Andalusien, mens Galicien har flest, nemlig 130.
Efter Spanien kommer Grækenland med 387 flag, mens Frankrig har 327.
I alt 92 spanske lystbådehavne er også blevet tildelt flaget.


Muslimer i Spanien konverterer til kristendom

Omkring 20 muslimer konverterer hvert år til kristendom i Spanien, mener avisen El País, selvom der ikke findes officielle tal. Ifølge avisens undersøgelse skulle der dog være flere muslimer, som konverterer til kristendom end omvendt.
Mange konvertitter er imidlertid bange for at fortælle deres slægtninge om det, idet de frygter repressalier, da det ifølge den strengeste forståelse af koranen er forbudt og i nogle lande kan det medføre dødsstraf.
Nogle af de nyligt døbte fortæller avisen om, hvordan de har fundet Gud, andre hvordan den gladere og mere åbne religionsform tiltrækker dem.
De fleste af dem, som konverterer her i landet, vælger protestantisme frem for katolicisme, hvilket skulle skyldes, at protestanter er mere aktive i at rekruttere nye medlemmer til kirken.

Spaniens U21 vinder i Viborg

Det spanske fodboldlandshold U21 spillede i aftes på Viborg Stadion. Her mødte holdet Tjekkiet, som måtte bukke sig efter to mål fra Andrián López.
Holdets næste og sidste kamp i den indledende runde spilles på søndag i Herning og her gælder det Ukraine.


Læs flere nyheder her…

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.