Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Skandalen om de stjålne børn: babyer graves op

I forbindelse med sagen om Spaniens forsvundne børn har myndighederne denne uge gravet tre babyer op i La Línea de la Concepción (Cádiz). Mødrene til de tre børn blev i 1970’erne fortalt, at babyerne var dødfødte, men de havde siden da mistænkt, at de døde børn, som de fik udleveret til begravelsen, ikke var deres egne. Flere forældre hævder det samme, og en medarbejder på et hospital har ligefrem fortalt, at man der havde en død baby i fryseren, som ”bare skulle tøs op”, før man kunne vise det til forældre, der insisterede på at se det barn, som de fik at vide var dødfødt. Andre forældre er overbeviste om, at de har begravet tomme kister. Man afventer nu resultater af DNA-prøver på babyerne i La Línea for at bedømme, om forældrene her begravede andre end deres egne børn. La Línea er foreløbig den eneste jurisdiktion, hvor sager om de formodede stjålne børn er fuldt dokumenterede, parate til en retssag.

Tvangsadoptionerne skete under og lige efter diktaturet og menes at have fundet sted i hele landet, hvor både læger, sygeplejere, nonner og bedemænd var involverede. Børnene blev ganske enkelt fjernet fra sine biologiske forældre, som kunne være på den forkerte side af den regerende, politiske ideologi eller simpelthen fattige, og solgt til mere ”egnede” forældre.Man regner med, at der er tale om tusindvis af nyfødte børn – nogle bud lyder på 30.000, andre op til 300.000 – mens organisationen Asociación Nacional de Afectados por Adopciones Irregulares (Anadir), som i begyndelsen af året indberettede de første sager, påpeger, at ”en million spanieres reelle og biologiske identitet kan være forfalsket.” Og der er nok få blandt dem, som blev født i de årtier, adoptionerne foregik, som ikke har spurgt sig selv, om de nu også er den person, de troede, de var.Også i Estepona er der nu planer om at grave rester af nyfødte børn op.Læs hele historien om Spaniens forsvundne børn her.

Tjek telefonregningen – halvdelen af os betaler for meget

Man bør tjekke den månedlige regning på mobiltelefonen nøje, advarer Diario Sur.
Avisen henviser til en undersøgelse foretaget af forbrugerorganisationen Facua. Organisationen har adspurgt flere end 10.000 forbrugere, og halvdelen af dem mener, at deres telefonselskab én eller flere gange har opkrævet for serviceydelser, som de aldrig har bedt om. 36 procent af dem vurderer desuden, at telefonselskabet har taget sig betalt for opringninger, de aldrig har foretaget.
Og det går i den forkerte retning; de 50 procent er seks procentpoint højere end i 2010. Det er specielt de to store operatører, Movistar og Vodafone, som forbrugerne er utilfredse med, fremgår det af undersøgelsen.
43 procent af de kunder, som har forsøgt at annullere en aftale med et af selskaberne, har været ude i et andet mareridt, de er nemlig fortsat blevet opkrævet den følgende måned, mens kunder med betalingskort er utilfredse med, at de ikke modtager en detaljeret faktura, hvorfor det selvfølgelig er umuligt overhovedet at kontrollere, om alt stemmer.
Kun to procent af de adspurgte mener, at myndighederne gør nok for at forsvare forbrugerne, når det gælder mobilselskaberne.


Julián Muñoz i bedre tider.

Julián Muñoz kun en tilskuer

Malaya-sagen, Spaniens hidtil mest omfangsrige retssat, ruller stadig, selvom der lige nu er en pause i selve afhøringerne i retsbygningen i Málaga.
Nu er der igen fokus på den tidligere borgmester Julián Muñoz, der også er anklaget for korruption, hvidvaskning af penge og mere af samme skuffe. Hans forsvarer hævder dog nu, at han, mens han var byrådsmedlem og Jesús Gil var borgmester, kun var en “tilskuer” og altså ikke kan være ansvarlig. Den konkrete sag drejer sig om, at det daværende bystyre skulle have forfalsket dokumenter til Junta de Andalucía.
Det er dog det samme forsvar, som den tidligere borgmester bruger i alle sager, skriver Málaga Hoy. Muñoz – der snart er bedst kendt for at have været kæreste med sangeren Isabel Pantoja, som iøvrigt også er tiltalt i Malaya-sagen – risikerer op til 28 års fængsel for den lange række af lovovertrædelser.

Udlændinge køber igen boliger på Costa del Sol

Udlændingene tror igen på Costa del Sol, og salg af boliger stiger, skriver Málaga Hoy i dag.
Årsagen til det glædelige postulat er, at udlændinge i årets første kvartal købte 17,8 procent flere boliger i Málaga-provinsen end i samme periode sidste år. Det vil sige, at der i løbet af de tre måneder blev solgt 890 boliger til udlændinge.
I 2010 var antallet 3.363, hvilket var en stigning på 7,7 procent i forhold til 2009, og med resultaterne i dette års første kvartal, er man allerede begyndt at tale om en positiv tendens på markedet.

 

Banco Santander-boss under højesterets lup

Højesteret vil nu undersøge om bestyrelsesformanden for Banco Santander, Emilio Botín, har snydt i skat og har indleveret falsk dokumentation i forbindelse med en konto i HSBC i Schweiz. Sagen omfatter også flere medlemmer af Botín-familien, heriblandt hans bror, Jaime Botín, og hans datter, Ana Patricia Botín, som i dag er chef for bankens britiske afdeling.
Familien skulle ifølge bl.a. El País have 200 millioner euro på kontoen, og det er udbyttet af dette indestående, der ifølge højesteret ikke skulle være deklareret i årene 2005-2009.
De udtaler selv, at de har fulgt loven, og at pengene i øvrigt stammer fra Emilio Botíns far, Emilio Botín Sanz de Sautuola y López, som åbnede kontoen i Schweiz i 1936, efter at være flygtet fra borgerkrigen.
Botín er nogle af de 659 spaniere, som har konti i schweiziske banker til en samlet saldo på seks milliarder euro.

Bedagede fodboldnavne i golf-dyst på Costa del Sol

Det er helt berettiget, at Chiringuito-ejer og golf-arrangør Salvador Gallardo, tidligere medejer af Tamisa Golf Hotel, kalder sit firma Salvador Network S.L. Den ihærdige spanier har kontakter over hele verden – ikke mindst indenfor fodbold med en imponerende række af spanske ex-stjerner.
Hvert år samler han nogle af dem for golf på Costa del Sol. For år tilbage med den tidligere danske landsholdsspiller John Lauritsen som deltager.
Salvador kender ham fra hans to sæsoner i Málaga.
I en golfmatch mod spanske journalister samlede han i juni navne som José Ramon Alexanko, Athletic Bilbao og FC Barcelona med 34 landskampe på bagen og nu kommentator på Canal+, Inaki Saez, Athletic Bilbao, tre landskampe og senere i ti år som landstræner for de spanske U-hold, Manu Sarabia, Athletic Bilbao, 15 landskampe og nu kommentator på Canal+, San José Isidro, Real Madrid, hvor han i dag har en ledende post, Uli Stielike, tyske Borussia Mønchengladbach, Real Madrid, schweiziske Neuchatel Xamax med trænerjob i Schweiz, Tyskland, UD Almería i Spanien, Elfenbenskysten og nu i Saudi Arabien, og Pirri, Granada og Real Madrid noteret for 41 landskampe.
Golfmatchen, kaldet ”Golf Ryder Cup – Vive Mijas 2011”, blev vundet af journalisterne.
Den blev spillet på banerne Santana Golf, Calanova Golf og El Chaparrel Golf.

¿Qué pasa? – denne weekend

Alhaurín el Grande
Indtil 1. juli

Kunstneren José Maria Córdoba udstiller nye og tidligere værker på det nye bibliotek.

Casares
19. – 22. juni

For alle golfelskere er det værd at opleve turneringen 2011 Volvo World Match Play Championship. Begivenheden finder sted fra d. på Finca Cortesin Golf Club.

Frigiliana
16. juni – 9. september

En kollektiv sommerudstilling kan ses i Galería Krabbe. Se mere på www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola
16. juni kl. 08.00

Bloomsday Bathe på stranden, tag et dyp eller svøm og hør oplæsning fra Ulysses på både spansk og engelsk. Mere info på: www.artrogerpaintings.com

Málaga
22. – 30. juni

Musicalen Mamma Mia med Abbas største hits kan opleves på Teatro Cervantes. Tidspunkterne varierer, se www.teatrocervantes.com.

Marbella
Indtil 20. juli

Værker af Joan Miró (Serie Mallorca) udstilles i Museo del Grabado Español Contemporáneo i den gamle bydel.
18. juni kl. 21.30
Duo del Sol, firhændigt klaver på Plaza de la Virginia, Urb. La Virginia. Entré: 20 euro

Nerja
17. juni kl. 21.00

Truppen Ángel Baena opfører Lorcas Bodas de Sangre i kulturhuset. Entré 10 euro, 17 for to personer. For mere information se www.nerja.org/villadenerja.


Læs flere nyheder her…

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.