Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Spansk kvinde skulle have gemt ligene af to mænd i iskioskens kælder

Gemte lig i iskiosken

En spansk kvinde er mistænkt for at have dræbt to mænd, hakket ligene i stykker og gemt legemsdelene i kælderen i hendes iskiosk i Wien.
Kvinden, som ifølge El País hedder Goidsargi Estíbaliz Carranza Zabala, blev anholdt i fredags i den italienske by Udine, efter at være flygtet fra det østrigske politi i en taxa. Legemsdelene blev forrige mandag fundet af håndværkere, som var i færd med at reparere nogle rør til et klimaanlæg, som tilhørte en naboforretning, hvorefter Carranza Zabala altså flygtede.
Den 32-årige kvinde har fortalt det italienske politi, at hun i 2008 skød sin tyske mand i ryggen, mens han sad ved sin computer, og i november sidste år sin østrigske kæreste, mens han sov. Hun har forklaret, at hun i begge tilfælde havde et raserianfald, da mændene havde mishandlet hende fysisk så vel som psykisk.
I Italien anses tilståelse som gyldige beviser, mens østrigsk lovgivning er anderledes. Kvindens forsvarer arbejder i øjeblikket på at få hende udleveret til Østrig, hvilket forventes at ske i slutningen af juni.

Lokalpolitikere ude med sparekniven

Efter lørdagens indsættelse af de nye byråd har flere meddelt, at de vil spare på lønudgifterne
Fra f.eks. Fuengirola lyder det, at borgmester Esperanza Oña (PP) samt byrådsmedlemmerne José Sánchez og Ana Mata ikke vil modtage løn for deres arbejde i kommunen. Førstnævnte får allerede løn som talsperson for Partido Popular i Junta de Andalucía, mens de to andre også er beskæftiget ved hhv. Diputación Provincial og Mancomunidad de Municipios.
Et andet eksempel er Benalmádena, hvor borgmester Javier Carnero (PSOE) lægger flere ansvarsområder sammen for at spare. Bl.a. er han nu selv ansvarlig for udlændingeafdelingen.
I Estepona meddelte borgmester José María García Urbano (PP) allerede i sidste uge, at medlemmer af oppositionen ikke længere vil modtage de 14 årlige lønninger á 1.500 euro, som de hidtil har fået, og i går offentliggjorde han desuden, at han heller ikke selv vil modtage en fast løn, men kun blive betalt for at deltage i møder i kommunen.

Rubalcaba bliver PSOE’s ny generalsekretær

Indenrigsminister og første vicestatsminister Alfredo Pérez Rubalcaba vil den 9. juli blive udnævnt til ny generalsekretær for PSOE, skriver El Mundo,
Det sker, da der ganske enkelt ikke er andre kandidater til posten. I går udløb fristen for at indlevere de 21.800 underskrifter, der er nødvendige for at kunne komme i betragtning, men det lykkedes ingen af aspiranterne.
Rubalcaba behøvede ikke indsamle underskrifter, eftersom han den 28. maj blev udnævnt som kandidat af parties bestyrelse.
Dermed skulle den 59-årige cantabrier blive partiets spidskandidat til statsministerposten ved parlamentsvalget i marts 2012.

Afhøringer i Spanair-tragedien udsat

Afhøringer af de tre ansatte i Spanair, som er anklaget for uagtsomt manddrab på de 154 personer, der omkom i ulykken den 20. august 2008, er udsat.
Afhøringerne skulle have fundet sted i næste uge, men ifølge El Mundo, har dommeren nu udsat det til september, da én af de tiltalte ikke har mulighed for at møde op.

Politianmeld på mobilen

Guardia Civil har lanceret en app, hvormed man kan lave en politianmeldelse på sin mobiltelefon.
Málaga Hoy skriver, at initiativet er en del af kampagnen ‘A tu Lado’, hvormed det skal gøres lettere at kommunikere med politiet. Udover at foretage en anmeldelse om et tyveri eller anden lovovertrædelse, kan man også informere om f.eks. trafikulykker.
App’en er kreeret til Android, iPhone y Windows Phone 7 og er allerede tilgængelig.


Det 150 meter høje kors viser vej til Valle de los Caídos.

En grav til alle de faldne

Valle de los Caídos, 50 kilometer nord for Madrid, hvor Francisco Franco er stedt til hvile under 1,5 meter granit, er nok det vigtigste symbol på diktaturet.
Problemet med det er, at ikke kun han og fascisternes jordiske rester ligger her, men også republikanere blev begravet i de faldenes dal. Monumentet er dog ikke til ære for alle dem, der omkom i borgerkrigen, men blev bygget af republikanske fanger som et symbol på Francos sejr, og efterkommere af republikanerne er ikke tilfredse med, at deres pårørende ligger samme sted som diktatoren, som, de mener, er skyld i deres død.
De forhenværende statsministre Adolfo Suárez og Felipe González nedsatte begge kommissioner, der skulle belyse, hvad man bedst kunne gøre ved monumentet. De fandt ikke svaret, og det har heller ingen andre.
Nu har statsminister José Luis Zapatero ifølge El País bedt en gruppe eksperter, heriblandt historikere, advokater og filosofer samt en enkelt munk, om at komme med et løsningsforslag indenfor de næste fem måneder.
”Der findes ikke et tilsvarende sted i verden,” siger én af eksperterne til avisen, mens en anden videre forklarer: ”Det er for stort og for mange modsigende interesser er involveret, så ingen ved umiddelbart, hvad man skal gøre.
En veteran fra det kommunistiske parti, som selv er beskyldt for forbrydelser mod nationalisterne, mener, at årsagen til, at man fire årtier efter Francos død endnu ikke har fundet en løsning, er, at den politiske højrefløj stadig ikke har brudt båndene til Franco, mens venstrefløjen er bange for at røre ved sagen af frygt for repressalier fra befolkningen. Andre mener, at grunden, til at ingen har vovet at træffe en beslutning, er spaniernes manglende vilje til at se fortiden i øjnene.
Ikke desto mindre er nogle beslutninger truffet. Det høje kors skal forblive, det samme skal klostret, ligesom der skal bygges et monument, der skal repræsentere alle de faldne og dem, der var tvunget til at bygge det originale monument. Det løser dog ikke problemet. Der har været forslag om at flytte Francos jordiske rester til samme gravsted som hans hustrus ved Pardo lidt udenfor Madrid, men det forslag ligger endnu på bordet.
Valle de los Caídos er den største massegrav i Europa. Godt 33.000 fra alle borgerkrigens sider er begravet her. Det er inklusiv hundredvis af republikanere, hvis lig blev gravet op fra de grøftekanter, de var blevet smidt i, og bragt til fællesgraven – uden af få en egentlig begravelse. Elleve familier kræver nu deres jordiske rester udleveret, hvilket eksperter hævder, er noget nær umuligt, da resterne er umulige at identificere.


Læs flere nyheder her…

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa