Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Politi bruger vold mod demonstranter

I går skulle lokalregeringen i Valencia tages i ed, og den lejlighed benyttede demonstranter i 15M-bevægelsen til at protestere foran den valencianske regeringsbygning.
Utilfredsheden skyldtes denne gang, at det er Partido Popular, som igen danner lokalregering på trods af, at flere af partiets medlemmer, også regeringsleder Francisco Camps, er beskyldt for korruption.
Demonstrationen resulterede i sammenstød med politiet, som nu beskyldes for at have brugt vold ved bl.a. at slå løs på demonstranterne med stave, skriver El País.
Mindst 18 personer blev såret, heriblandt var otte betjente og et nyt medlem af lokalparlamentet.
PP’s talsmand, González Pons, lægger hele skylden på vicestatsminister og indenrigsminister Alfredo Pérez Rubalcaba. Han mener, at hvis indenrigsministeren ikke var så ivrig efter at blive PSOE’s generalsekretær, ville han for længst have beordret demonstranterne fjernet fra diverse lejre rundt om i landet.
Fem personer blev anholdt i Valencia, men de blev dog løsladt omkring midnat.
I dag kl. 19.00 afholder 15M en demonstration på Plaza de la Constitución i Fuengirola.

Fra 1. oktober skal man til ambassaden for at få nyt pas

Ambassaden i Madrid har meddelt, at nye danske pas fra den 1. oktober 2011 skal indeholde digitale fotos, fingeraftryk og underskrift. Dermed skabes der langt større sikkerhed for, at passet ikke kan forfalskes eller misbruges. I forvejen rummer de danske pas et digitalt fotografi af indehaveren. De nuværende pas er stadig gyldige indtil udløbsdatoen.
Beslutningen om indførelse af fingeraftryk i pas er en central beslutning i EU som led i bekæmpelsen af terrorisme, menneskehandel, menneskesmugling, ulovlig indvandring og anden grænseoverskridende kriminalitet. Med de nye biometriske pas sikres danske statsborgere muligheden for fortsat at kunne rejse til lande, der på sigt vil kræve den type pas ved indrejse.
Med de nye pas er man bedst muligt sikret mod, at uvedkommende stjæler ens identitet, samt at passet forfalskes.
De nye pas kræver særligt udstyr til håndteringen af fotos, fingeraftryk og underskrift. Ansøgningerne skal modtages og behandles af særligt bemyndigede medarbejdere, der vil få adgang til visse oplysninger i det centrale personregister, CPR.
Dette medvirker, at de fra 1. oktober 2011 kun vil være muligt at søge om pas i Spanien ved personlig henvendelse på ambassaden i Madrid. Danmarks konsulater vil fra denne dato ikke længere kunne modtage pasansøgninger.
Tilsvarende gælder allerede i dag for statsborgere fra visse andre EU-lande, der er bosat uden for deres hjemland. De må også rejse til Madrid eller til hjemlandet for at få et nyt pas.


Man kan altså stadig forny sit pas under et ophold i Danmark. Det kan ske i en hvilken som helst kommune. Man behøver ikke at være bosiddende i kommunen eller have nogen særlig tilknytning til den. Find den ønskede kommune på www.kommune.dk og ring på forhånd for åbningstider, tidsbestilling mv. Man bedes oplyse, at man er udenlandsdansker.
Til og med 30. september 2011 gælder de nuværende pasregler, som er beskrevet under Borgerservice på www.ambmadrid.um.dk. Det nye pas vil have den normale gyldighedsperiode på 2, 5 eller 10 år.
Konsulaterne kan fra 1. oktober 2011 stadig forlænge pas og udstede provisoriske pas.
En betingelse for forlængelse af et udløbet pas er, at det ikke er udløbet for mere end to år siden. Et pas kan kun forlænges én gang og for max. 12 måneder. Det anbefales, at man sikrer sig, at rejsemålets myndigheder godkender forlængede pas. Forlængede pas kan fx ikke anvendes ved indrejse uden visum til USA. Et provisorisk pas udstedes kun med gyldighed for det tidsrum, som er påkrævet af hensyn til rejsens varighed og eventuelle regler i de lande, der gennemrejses, og ikke for mere end 12 måneder. Et provisorisk pas skal afleveres til politiet eller en dansk repræsentation efter benyttelsen. Rejse på et provisorisk pas kan evt. give problemer i forhold til udenlandske grænsekontrolmyndigheder. Det anbefales, at ansøgeren sikrer sig, at rejsemålets myndigheder godkender provisoriske pas.

Radioaktivt materiale stjålet

Spaniens nukleare sikkerhedsråd, Consejo de Seguridad Nuclear, har offentliggjort, at der sidste søndag blev stjålet radioaktivt materiale fra selskabet Aplicaciones Tecnológicas i byen Pozuelo de Alarcón.
Der er tale om to lavradioaktive kilder, der anvendes i kalibreringen af instrumenter til præcisionsmåling af stålrammer.
Det radioaktive materiale blev ifølge normerne opbevaret i en sikkerhedsboks mærket med symbolet for radioaktivitet. Det er ikke sundhedsskadeligt, så længe det er opbevaret korrekt, men det kan være farligt, hvis boksene åbnes eller beskadiges. Derfor beder sikkerhedsrådet tyvene eller andre, der måtte finde boksen, om straks at kontakte myndighederne på tlf. 112.


Tyv gemmer sig i kuffert

Et par tyveknægte forsøgte forleden at berøve passagerer på en meget innovativ måde.
Den ene af tyvene proppede den anden tyv ned i en kuffert, som så skulle sættes i bagagerummet på en bus fra lufthavnen i Girona. Herfra var det planen, at tyven i ro og mag skulle gennemsøge og tømme den øvrige bagage for værdigenstande.
Fupnummeret blev dog opdaget, fordi nogle passagerer blev mistænkelige, da kufferten blev afleveret ved bussen. Betjente fra det catalanske politi, Mossos d’Esquadra, fandt den sammenfoldelige tyv med en lommelygte og noget værktøj i kufferten.

Stor sommer i vente

Hvis forudsigelserne fra Euromonitor International stemmer, kan Spanien forvente en stor sommersæson.
Allerede fra april sidste år til april i år gæstede 53,7 millioner Spanien, hvilket er 4,16 procent flere end de foregående 12 måneder. Tallene for indeværende år forventes at blive 55,3 millioner.
Årsagerne er en kombination af urolighederne i Nordafrika og Mellemøsten, stigende brændstofpriser, som gør oversøiske flyvninger dyrere, samt bedring af økonomien i flere nordeuropæiske lande.


Skiresortet viser sit andet ansigt.

Sommer i Sierra Nevada

Sierra Nevada byder denne sommer på et tætpakket aktivitetsprogram. Der er udflugter, vandreture, stjerneobservation – og skam også ski og skøjteløb.
Fra den 2. juli og til slutningen af august vil det være muligt at bruge to af telekabinerne, hvormed man med den ene kommer op i 3.000 meters højde, ikke lagt fra toppen Veleta. Her ligger ofte sne til langt hen på sommeren, og når det er tilfældet, arrangeres skiløb, specielt for børn. Ellers kan man herfra vandre ad ruter ud i det vidunderlige sceneri. Der organiseres også flere dages vandreture.
I byen, Pradollano, er det også om sommeren muligt at løbe på skøjter og køre miniknallerter og andet sjovt i centret Mirlo Blanco, ligesom poolen i Montebajo er åben. Derudover holder 16 hoteller og 18 restauranter dørene åbne i samme periode.
Det traditionelle skisportssted er desuden vært for flere turneringer i forskellige sportsgrene, bl.a. kommer Vuelta a España den 23. august denne vej forbi.
Læs mere på www.sierranevada.es.

¿Qué pasa? – denne weekend

Alhaurín el Grande
Indtil 1. juli

Kunstneren José Maria Córdoba udstiller nye og tidligere værker på det nye bibliotek.

Estepona
11. juni
Koncert med Pablo Alborán i kongrescentret.
11. og 12. juni
Et arrangement kaldet Sport i 24 Timer afholdes i det kommunale sportsanlæg.

Marbella
Indtil 20. juli
Værker af Joan Miró (Serie Mallorca) udstilles i Museo del Grabado Español Contemporáneo i den gamle bydel.
10. juni
White & Gold Party markerer den officielle start på sommeren på Buddha Beach. Underholdningen består af hotte dansere, entertainere på stylter, ildslugere samt et stort fremmøde af kendte mennesker fra sports- og tv-verden.
For yderligere information se www.buddhabeachbanus.com.
11. juni

Lokal helligdag i anledning af San Bernabé.

Mijas
11. 12. og 13. juni
Så står der igen Internationale Dage på kalenderen i Mijas Pueblo. Byen har i over 20 år afholdt festivalen, som byder på folklore og anden underholdning, udstilling af kunsthåndværk samt servering af mad og drikke fra utallige lande.
Der bliver også mulighed for at lære om instrumenter fra Uruguay og Senegal, malning af hollandske træsko, hennamalning fra Marokko og Indien, kinesiske og arabiske skrifttegn og meget andet.


Læs flere nyheder her…

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa